Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Eldritch Horror: Przedwieczna Groza (Corey Konieczka, Nikki Valens)
Klątwa jeśli dobrze pamiętam to obniżenie 3 statystyk?:p i jest parę takich mitów trudnych, że jak je dostajesz w 1-2 rundzie to można resetować gierkę.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Sprawdzałem, obniżasz każdą statystykę chyba że poświęcisz życie/poczytalność. Jak masz postać zdrową to się wybronisz, a jak nie to chodzisz z poobnizanymi statystyki co równa się częste oblewanie testów. Czyli lepiej się zabić i wziąć nowego badacza.
Nie lubię pogłoski, że musisz rozwiązać tajemnicę drugi raz, ale tu przynajmniej jak masz wskazówki to się obronisz. Mocna jest pogłoska bodajże Biały Statek. Rozmnóż wszystkie bramy. To tak zasadniczo Cthulhu dyma cię w białych rękawiczkach bo wiadomo jak się to skończy. 

Ja ostatnio miałem 1 tajemnice ubić epickiego potwora który miał wspolczynik siły chyba 3 a wytrzymałość 2 + liczba graczy czyli u mnie w mojej grze 4.
Rzucałem 5 kośćmi i na 4 tury żadnego trafienia a rzuty ciagle z jednym sukcesem Czyli co turę -2 wytrzymałości dla badacza. Tak że po 40 min poszedłem spać he dobrze ze mam insert mniej bolało he
ale bawiłem się świetnie choć do końca nie wierzyłem jak rzucając 5 kośćmi można mieć takiego pecha :] skoro chwilę wcześniej rzucałem na wpływy 3 kośćmi i na 3 kościach sukces :]
Rzucałem 5 kośćmi i na 4 tury żadnego trafienia a rzuty ciagle z jednym sukcesem Czyli co turę -2 wytrzymałości dla badacza. Tak że po 40 min poszedłem spać he dobrze ze mam insert mniej bolało he

Rekord u nas to bicie potwora na 24 kostki ktoś zdobył 1 sukces i umarł, mając błogosławieństwo 

- Muleq
- Has thanked: 205 times
- Been thanked: 217 times
To jak nazywa się ta karta, która powoduje że sukcesy masz tylko na 6??
klątwa?
- Muleq
Aaa czyli dobrze napisałem tylko nie doczytałem, że pytanie było o Klątwę Wampirów

-
- Has thanked: 325 times
- Been thanked: 319 times
xD
To ja poszedłbym do najgorszego potwora i czekał aż mnie ubije.
- Muleq
To jest najprostsze wyjście ale jak grasz kampanię i zależy ci na tym żeby jednak bohater przeżył do następnego odcinka to jednak polecam Rzym

Cześć Pytanie:
W dodatku Maski jest dołożona kolejna akcja
Akcja pozyskania żetonu zasobu która jest bliźniacza do akcji skupienia tylko daje nam żeton zasobu który obniża wartość pozyskania karty zasobu z puli o wartości 1 za żeton ( max. Możemy mieć 2 takie zetony).
Czy korzystacie z tej akcji w grach ? Jeśli tak jak ona wplynela na poziom gry i szybkość rozgrywki ?
Wiem że poziom regulujemy mitami ale jednak ta akcja wydaje się ukłonem w kierunku tali zasobówi czy nie zalatwo się je zdobywa ?
W dodatku Maski jest dołożona kolejna akcja
Akcja pozyskania żetonu zasobu która jest bliźniacza do akcji skupienia tylko daje nam żeton zasobu który obniża wartość pozyskania karty zasobu z puli o wartości 1 za żeton ( max. Możemy mieć 2 takie zetony).
Czy korzystacie z tej akcji w grach ? Jeśli tak jak ona wplynela na poziom gry i szybkość rozgrywki ?
Wiem że poziom regulujemy mitami ale jednak ta akcja wydaje się ukłonem w kierunku tali zasobówi czy nie zalatwo się je zdobywa ?
Czasami korzystam. Można też wymieniać środki na dodatkowy pkt życia lub poczytalności. I z tej drugiej opcji korzystam częściej niż z możliwości tańszego nabywania zasobów. Gra ma ogranicznik czasowy więc trzeba mądrze planować ruchy postaci. Dla mnie ważniejsze są tokeny skupienia. One robią robotę bo wskazówek praktycznie nigdy nie używam do przerzucania kości.
Ja grywam z homerulem, że wskazówki można użyć jako sukces, a od przerzucania zostają żetony skupienia.
Czyli jak wylosujesz srebrny klucz. Albo babcie Orne to autowin?
Cześć wczoraj zagralem na 3 badaczy I już wiem że nigdy nie zagram 2 badaczami. Lepsze ogarnięcie planszy, mozliwa wspolpraca i tak jak mówicie raptem 2 akcje na głowę zwojów nie przepali he:).
Grało się super . . . Akcja skupienia must Haven. . . Myślę jeszcze nad homem . . wskazówką za sukces bo wczoraj rzuty fatalne i ta zasada pozwoli jeszcze wiecej przeniesc szale decydyjnosci na badacza i troszke okielzac losowosc. Taki Joker - bede testował:). Nie bylo dnia na dobre rzuty do tego stopnia że zacząłem nawet kosci oglądać czy z ściankami wszystko ok he.
Gra szybką ( w sensie akcji ) , skupiająca gracza i wciągająca narazie brak scenariusza wogole nie przeszkadz, zadaniowosc tajemnic robi robotę i historie na kartach naprawdę z klimatem . Setup z insertem bajka - bardzo szybki. ( podstawka + 2 małe dodatki )
Grało się super . . . Akcja skupienia must Haven. . . Myślę jeszcze nad homem . . wskazówką za sukces bo wczoraj rzuty fatalne i ta zasada pozwoli jeszcze wiecej przeniesc szale decydyjnosci na badacza i troszke okielzac losowosc. Taki Joker - bede testował:). Nie bylo dnia na dobre rzuty do tego stopnia że zacząłem nawet kosci oglądać czy z ściankami wszystko ok he.
Gra szybką ( w sensie akcji ) , skupiająca gracza i wciągająca narazie brak scenariusza wogole nie przeszkadz, zadaniowosc tajemnic robi robotę i historie na kartach naprawdę z klimatem . Setup z insertem bajka - bardzo szybki. ( podstawka + 2 małe dodatki )
Tak to jest już z rzutami.
Zamroziło mi kiedyś babcie w pierwszej rundzie i ponad pół gry ją odmrażałem.
Chyba w końcu przyjęła Ducha Puszczy i ją puściło.
Zagrasz na 4 i też ogarniesz. Miałem grać w ten weekend właśnie, ale doom track mi zjechał do zera w postaci 5 kg młotka na kolano i nie było weny. 

E- Raptor Taki kupiłem z gra . . nie jest idealny
ale dodałem sobie 4 przegrody. Potwory trzymam w oddzielnym organizerz w worku materiałowym wraz z wpiętymi postaciami.
Po zakończeniu gry przy składaniu zawsze ustawiam już setup pod następna grę. Tajemnice + wskazówki+ mity w odzielnej przegrodzie tak żeby wyciągnąć i grac. Postacie i przedmioty startowe do dużego worka strunowego.
Tak że rozkładam i gram.
Koshi dlatego myślę o wskazówce- jako Joker. Gram w Machina Arcana i tam losowosc jest kontrowana punktami essencji które zdobywasz w trakcie gry ( wydając je wspomagasz nimi rzuty) teraz doceniam ta mechanikę z Machiny daje poczucie sprawczosci a w Eldrich jak los się uprze to nie możliwe staje się możliwe rzucasz 2 tury 5 kośćmi i zero sukcesu i właśnie wtedy oglądasz kosci czy ścianki są równo wyprofilowane he pzdr Koshi grałeś w Machine Arcana ?
Miałem z dwoma dodatkami, ale jakoś nie odpaliłem. Poszło z zyskiem szybko. Instrukcja mnie nie przekonała. Może kiedyś będzie drugie podejście bo ogólnie idea i całokształt ciekawe. Pewnie, graj jak ci pasuje. Ja wykonuje np. akcje badaczami w kolejności jak uważam. Nigdy nie rozumiałem idei grania zgodnie z ruchem wskazówek zegara jak gra się w trybie coop. Tylko w Nemesis tak grałem.
Ok zgadzam się instrukcja w Machina tragiczna i do dziś 2 poprawki były tak że autor tak kręci zasadami że trzeba być ciągle na bieżąco z zmianami które jednak pozytywnie poprawiają grę. Teraz jest wersja 3.5 instrukcji i naprawdę gra jest ciekawa i mechanicznie daje dużo możliwości. + szybki setup ininsert oryginalny. Wiem jednak że redukowałeś kolekcje to nie kusze więcej bo najważniejsze to grać w co się ma a nie obwarowywać się pudłami które dają nam iluzję że ,,kiedyś zagramy,,. . . sam mam około 10 gier w tym MK UE, Robinson, Machina Arcana, Pandemic, Cooper Island i teraz doszedł EH i zamykam kolekcje bo wiem że przy takiej ilosci czasu jakie mam na gry to przez 10 lat nie ogram tych gier :] pzdr
Cześć rozegrałem kolejną fajną partie . . . Nie dokończyłem parti ale gram głównie dla przygody i ta gra 100 % oddaje tą cechę tytułu . . . Idealna przygodowka jaką szukałem. Wprowadziłem jedna zasadę zapozyczona z lcg i AH3 i bardzo upłynęło mi grę.
Wymykanię - faza akcji badacza -
kiedy stoisz na polu z potworem robisz test spostrzegawczości . Jeżeli test kończy się sukcesem możesz wykonac normalna akcją ruchu i przemieścić się z pola z potworem.
Faza spotkania - wykonujesz test spostrzegawczości . Jeżeli test kończy się sukcesem potwor jest wyczerpany i odbywasz normalne spotkanie. W następnej turze potwor jest znowu aktywny.
Jeśli na jednym polu jest więcej potworow obowiązuje 1 test dla wszystkich.
Akcja wymykania dodaje nowa możliwość w kontaktach z potworami i uruchamia dodatkowo cechę spostrzegawczość.
Pytanie do wtajemniczonych w fanowskie dodatki.
Kojarzycie może akcje z fanowskiego dodatku bilety lotnicze ? Jaka zasada pozyskania i użycia tej akcji była. ?
Grałem na 3 badaczy dla mnie narazie idealna liczba do ogarnięcia.
Gra właśnie uzyskuje status nie do sprzedaży
Pozdrawiam
Wymykanię - faza akcji badacza -
kiedy stoisz na polu z potworem robisz test spostrzegawczości . Jeżeli test kończy się sukcesem możesz wykonac normalna akcją ruchu i przemieścić się z pola z potworem.
Faza spotkania - wykonujesz test spostrzegawczości . Jeżeli test kończy się sukcesem potwor jest wyczerpany i odbywasz normalne spotkanie. W następnej turze potwor jest znowu aktywny.
Jeśli na jednym polu jest więcej potworow obowiązuje 1 test dla wszystkich.
Akcja wymykania dodaje nowa możliwość w kontaktach z potworami i uruchamia dodatkowo cechę spostrzegawczość.
Pytanie do wtajemniczonych w fanowskie dodatki.
Kojarzycie może akcje z fanowskiego dodatku bilety lotnicze ? Jaka zasada pozyskania i użycia tej akcji była. ?
Grałem na 3 badaczy dla mnie narazie idealna liczba do ogarnięcia.
Gra właśnie uzyskuje status nie do sprzedaży

Pozdrawiam
-
- Has thanked: 77 times
- Been thanked: 161 times
Czekaj. Dawno nie grałem, ale z tego co pamiętam to zawsze możesz się normalnie ruszyć z pola z potworem bez żadnych testów. Potwór blokuje tylko spotkanie jeśli go nie pokonasz i tutaj bym nie grzebał w zasadach. Wracając do tych rzutów, spróbuj z zasadą, że skupienie pozwala przerzucić kość ALBO dodać +1 do wyniku na kości. Powinno pomóc. Wskazówki są zbyt cenne by je marnować.
od omijania potworów w fazie spotkań jest postać/czar/talent, więc zupełny bezsens, a uciekać od potwora można zawsze, ale graj jak tam uważasz:p bilet lotniczy w mieście i lecisz o 2 pola musisz skonczyć w miescie.
Właśnie chciałem zmienić zasadę żeby nie można było uciekać bez konsekwencji a włożyć w to wysiłek i wprowadzić zmiane zeby kolejna cecha - spostrzegawczosc byla wazna dla rozwoju postaci . . . Bilet lotniczy przetestuję. . . Dzięki

-
- Has thanked: 621 times
- Been thanked: 565 times
Ciekawa zasada z tym wymykaniem się, zastanowię się czy tego nie wprowadzić, chociaż czasem ta gra tak jedzie po tobie, że chcesz dołożyć sobie szans a nie odejmować dodatkowymi testami
Z ciekawości, jak gracie tury badaczy?, w kółko czy tak jak Koshi wspomniał, obojętnie kto? Jak obojętnie to czy faza akcji czy potem dociągu spotkań kolejność robicie kompletnie dowolną, znaczy jak badacz A zrobił pierwszy fazę akcji, to niekoniecznie on musi zrobić pierwszy fazę spotkań? Przy kontroli 4 się robi małe zamieszanie jak nie idę w kółko.
A właśnie, wczoraj gra na Yog-Sothotha. Fajny jest skurczybyk. Mistyczny potwór, gdzie musimy się skupić na zaklęciach, bo dużo tajemnic wymaga odrzucenia zaklęcia/zaklęć. W sumie wygrana, kontrola 4 nie jest taka zła tylko wiadomo, potrzeba miejsca. Ja się zastanawiam jak mógłbym kolejną mapę z np. piramid dołożyć, chyba musiałbym grać na ziemi...
Wspaniała przygoda.

Z ciekawości, jak gracie tury badaczy?, w kółko czy tak jak Koshi wspomniał, obojętnie kto? Jak obojętnie to czy faza akcji czy potem dociągu spotkań kolejność robicie kompletnie dowolną, znaczy jak badacz A zrobił pierwszy fazę akcji, to niekoniecznie on musi zrobić pierwszy fazę spotkań? Przy kontroli 4 się robi małe zamieszanie jak nie idę w kółko.
A właśnie, wczoraj gra na Yog-Sothotha. Fajny jest skurczybyk. Mistyczny potwór, gdzie musimy się skupić na zaklęciach, bo dużo tajemnic wymaga odrzucenia zaklęcia/zaklęć. W sumie wygrana, kontrola 4 nie jest taka zła tylko wiadomo, potrzeba miejsca. Ja się zastanawiam jak mógłbym kolejną mapę z np. piramid dołożyć, chyba musiałbym grać na ziemi...
Wspaniała przygoda.