Agricola (Uwe Rosenberg)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 381 times
Been thanked: 432 times

Re: Agricola (Uwe Rosenberg)

Post autor: tomb »

Wygląda super, liczba kart super, pewnie wezmę nawet z plastikowymi krowami, ale czy to wyjdzie po polsku?
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
hipcio_stg
Has thanked: 82 times
Been thanked: 374 times

Post autor: hipcio_stg »

Ta nowa agricola jakaś takaś bez życia jest. Po zachwytach drewnianą wersją zaglądam i też średniak. Stary dziaders chyba jestem :D
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 299 times
Been thanked: 328 times

Post autor: Scamander »

Ja tam czekam na zombiaki. Agricola jest dla mnie archaiczna, trzeba to dosolić czymś a najlepiej jakimś zombiakiem :lol:
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 146 times
Been thanked: 331 times

Post autor: Niewodnik »

Ojacie ojacie ojacie. Take my money!

Agricola to przez wiele wiele lat moje Top1 (mój nick wywodzi się z tej gry). Będąc młodocianym przestępc... fanem planszówek, zagrywałem się w ten tytuł z bratem. Jedyne nad czym ubolewam, to że dostaniemy reimplementację nowej Agricoli, a nie starej edycji, która jest w moim odczucie DUŻO lepsza.

Ale żeby nie było za różowo - GDZIE INFO O IRYGACJI?
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 660 times
Been thanked: 1123 times

Post autor: RUNner »

Niewodnik pisze: 29 maja 2025, 07:38 Jedyne nad czym ubolewam, to że dostaniemy reimplementację nowej Agricoli, a nie starej edycji, która jest w moim odczucie DUŻO lepsza.
A rozwiń myśl, bo niedawno kupiłem starą wersję i wydaje mi się, że nowa będzie blisko niej, tyle że po graficznym lifcie. Czy coś źle rozumiem?
Awatar użytkownika
Niewodnik

Prawdopodobnie paręnaście/dziesiąt stron wcześniej w tym temacie już to pisałem, ale nie możemy oczekiwać, żebyś teraz tego szukał :)

Zacznijmy od tego, że stara edycja zawiera w sobie zarówno tryb familijny i "dla graczy", gdzie nowa edycja jest rozbita na dwie oddzielne podstawki. W nowszej edycji jest mniej kart i o zgrozo są one silniejsze, podczas gdy ja Agricolę cenię za to, że jest ultra trudno w niej do czegoś dojść, bo głód, brud i ubóstwo, a koledzy podbierają kluczowe dla nas pola.

W starej edycji mamy 169 różnych kart Pomocników i 149 różnych kart Usprawnień.
W nowej edycji "Dla Gracza" jest 96 kart (usprawnień, pomocników0

Daje to wynik 96 vs 318 !!!
Sprawia to, że Agricola z gry, w której nigdy nie miałem takiego samego układu kart i każda rozgrywka się różniła od poprzedniej, staje się grą, w której uruchamiane są pewne schematy i grając np. w 4 osoby możemy być prawie pewni wystąpienia w partii u któregoś z graczy kluczowych kart.

O w sumie przypomniało mi się, że stara edycja jest do 5 graczy, podczas gdy nowa do 4 :<

Dodajmy do tego fakt, że stara edycja jest cały czas do znalezienia tanio na olx i na dodatek jest wykonana w taki sposób, że karty są nie do rozróżnienia po 300 rozgrywkach z tymi świeżo rozpakowanymi (sam robiłem badanie).

Jedynym minusem jest ciężko dostępny dodatek Torfowisko (przez długi czas to był plus, bo nowa edycja nie miała tego dodatku wcale).
@EDIT - Noooo dobra, znaczniki w nowej edycji też są ładniejsze :P Ale już na przykład udziwniona plansza mi się nie podoba.
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1244 times
Been thanked: 2394 times

Post autor: warlock »

No dobra, ale w edycji specjalnej dostajesz 1500 kart, więc w czym problem ze bazuje na nowej a nie na starej?

Swoją drogą, jak dokupisz talie A i B to nowa edycja praktycznie wyrównuje się ze starą pod tym względem - ale jest to obowiązkowy dodatkowy wydatek. Bez tych talii absolutnie nie polecę wersji dla graczy (mam obie na regale) bo w grze dwuosobowej pula kart jest śmiesznie mała ;).
O w sumie przypomniało mi się, że stara edycja jest do 5 graczy, podczas gdy nowa do 4 :<
Ile razy zagrałeś w Agricolę na żywo na 5 osób? ;)
Awatar użytkownika
Niewodnik

Tak, po napisaniu całości też do mnie dotarło, że w przypadku tej kampanii to nie będzie problemem.

Ale adresujesz tylko jedną z kilku bolączek, o których wspomniałem :)

W Agricolę najczęściej gram w 2, albo właśnie w 5 osób. Także myślę będzie z 50-100 partii 5-osobowych.
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1244 times
Been thanked: 2394 times

Post autor: warlock »

Mnie też bolało, że wersja dla graczy jest pudełkowo tyko na 4, a potem się okazało, że nie mam z kim w to grać nawet na 3 :D.

Nie potrafię sprzedać starej edycji bo mam wrażenie, że było w niej dużo "szalonych" kart, a w wersji dla graczy mam poczucie że wszystko jest bardziej wypłaszczone ;). No i ciężko jest grać w nią z talią graczy przez różnice w nazwie pól, a to mój ulubiony deck ;).

Widzę dla siebie dwie możliwości :D. Albo skończę ze wszystkimi wersjami Agricoli na regale, albo zostawię sobie tylko starą wersję (jako podróżną), a specjalna wyprze revised :). Bo w sumie nie widzę sensu trzymać tej ostatniej, skoro będzie miała tylko ułamek zawartości nowej.
Awatar użytkownika
Niewodnik

I tak masz lepiej niż ja. Bo ja w pewnym momencie miałem w domu 3 pudełka starej Agricoli (dzisiaj TYLKO dwa), wraz ze wszystkimi oficjalnymi dodatkami, które wyszły po polsku, oraz kilkoma po angielsku. Moje rolnicze serduszko raduje się na widok miliarda dodatkowych talii, szczególnie tych, które nie były dostępne w naszym języku. Już się szykuje na dziesiątki pytań o zasady :)))
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 151 times

Post autor: Grellenort »

Ja również cieszę się z tej beczki miodu, ale widzę łyżkę dziegciu w postaci rażąco niewykorzystanej szansy, mianowicie gdzie Poland-deck? Karty takie jak chochoł, inspirowane "Chłopami" Raymonta (szata graficzna gry miejscami do złudzenia przypomina stylem niedawną animację) to by było coś :wink:
Ostatnio zmieniony 29 maja 2025, 09:34 przez Grellenort, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 381 times
Been thanked: 432 times

Post autor: tomb »

Niewodnik pisze: 29 maja 2025, 08:38 W Agricolę najczęściej gram w 2, albo właśnie w 5 osób.
Dla mnie to dwa najgorsze układy. Na pięciu niewiele da się zaplanować i trzeba brać, co zostało. Na dwójkę jest najluźniej i prędzej, czy później wyjdzie się na swoje.

Ja obecnie praktycznie zawsze gram we dwójkę, Agricola to gra w lawirowanie w gąszczu akcji przeciwników i dopiero przy trzech graczach odczuwa się jej pełną moc.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
Niewodnik

Totalnie się nie zgodzę. W dwie osoby na odpowiednim poziomie zaczynają się (asymetryczne) szachy, gdzie kalkulujesz ruchy oponenta mocno do przodu i starasz się znaleźć optymalną ścieżkę (przeszkadzania, albo rozwoju).

A gry 5-osobowe gramy w grupie "niedzielnych" znajomych, z którymi i tak nigdy nic nie wiadomo, więc nawet w dwie osoby nie byłbyś w stanie nic zaplanować :D
Awatar użytkownika
kmd2000
Has thanked: 132 times
Been thanked: 155 times

Post autor: kmd2000 »

wiem, że w FAQ piszą, że wersje językowe zostaną jeszcze ogłoszone, ale rozumiem, że AW raczej w swoich kampaniach wersje polskie daje, right?
Awatar użytkownika
Niewodnik

Jak nie dadzą to im nogi powyrywam skądśtam. Nie mieszkam daleko od Wrocławia ;)
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Lailonn »

1600+ kart to aż absurdalne (grałem w starą podstawkę + torfowisko)

Wersja standard wygląda paskudnie. Special to absolutne minimum. Plastik chyba nie pasuje, do takiej gry ;)

Zobaczymy jakie dadzą stawki w grupówce. Zamki były atrakcyjne
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 299 times
Been thanked: 328 times

Post autor: Scamander »

Też myślę, że to pierwsza edycja Standard od Awakenów której nie ma sensu brać (imho).
radarek
Has thanked: 32 times
Been thanked: 120 times

Post autor: radarek »

Ktoś zwrócił uwagę, że na nowej okładce jest świnia, a na innych zrzutach są (jak w oryginale) dziki? Rozumiem, że okładka nie musi przedstawiać tylko zwierząt z gry (bo są np. kury), ale świnia zamiast dzika wygląda na błąd.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1682 times
Been thanked: 1846 times

Post autor: Mr_Fisq »

Dyskusje około-kampanijne powinny być prowadzone tu:
viewtopic.php?p=1717701#p1717701

w wolnej chwili przerzucę trochę postów tam.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
Niewodnik

radarek pisze: 30 maja 2025, 10:37 Ktoś zwrócił uwagę, że na nowej okładce jest świnia, a na innych zrzutach są (jak w oryginale) dziki? Rozumiem, że okładka nie musi przedstawiać tylko zwierząt z gry (bo są np. kury), ale świnia zamiast dzika wygląda na błąd.
W Agricoli zawsze były dziki, nie świnie.
radarek
Has thanked: 32 times
Been thanked: 120 times

Post autor: radarek »

Niewodnik pisze: 30 maja 2025, 10:55
radarek pisze: 30 maja 2025, 10:37 Ktoś zwrócił uwagę, że na nowej okładce jest świnia, a na innych zrzutach są (jak w oryginale) dziki? Rozumiem, że okładka nie musi przedstawiać tylko zwierząt z gry (bo są np. kury), ale świnia zamiast dzika wygląda na błąd.
I dlatego właśnie dziwię się, że na okładce jest świnia zamiast dzika.
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 592 times

Post autor: gogovsky »

Niewodnik pisze: 30 maja 2025, 10:55
Co nie miało sensu, bo z tego co kojarzę w gospodarstwach rolnych nie trzyma się dzików, a świnie.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Awatar użytkownika
Niewodnik

Miało, czy nie miało, ale jeśli w grze oferujemy figurki dzików, pole akcji nazywa się "1 dzik" (czy tam inaczej w nowej edycji), to ciężko żebym miał się na okładce spodziewać świnki zamiast dzika :)
Sixshot
Has thanked: 78 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Sixshot »

Zastanawiam się czy by nie wesprzeć tej gry .nigdy nie grałem w Agricole jakoś tak się obeszło ..z eurasow mamy Trickeriona, foodchaina , wysokie napięcie i spółkę zoo , przed chwilą wsparl m Nippona ..i zastanawiam się na ile Agricola wniesie urozmaicenia ..z tego co czytałem to będzie na pewno lżejsze niż Trickeriona i Nippona ? .
Awatar użytkownika
Niewodnik

To zależy co masz na myśli "lżejsze". Jeśli mowa o poziomie złożoności gry, to Agricola jest prostsza od Trickeriona, ale Agri ma to do siebie, że ona to w sumie Cię nienawidzi. Jeśli chcesz coś od niej dostać, to musisz jej to wydrzeć, a jak Ci się nie uda to ona Cię jeszcze zdepta. Doświadczonym graczom otwiera się w tej grze zupełnie nowy poziom rozgrywki, gdzie każdy próbuje stworzyć dla siebie taką asymetrię w grze, żeby 1) mieć lepszą sytuację od innych 2) nie móc być szachowanym pół gry, a ze względu na mnogość kart, tych sposobów są... dużo. I co grę trafia się coś innego i od nowa musisz wydzielać znany już, lecz znów inny szlak do zwycięstwa.

Myślę, że najlepiej po prostu zagrać w nią. Jak masz ochotę to możemy w weekend pyknąć na BGA. Wytłumaczę, przypilnuję, orżnę ;P
ODPOWIEDZ