Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 344 times
Been thanked: 562 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: salaba »

@Sloth kolega @brazylianwisnia wskazał fakt, dodatkowe osłabienia kiedy gra się scenariusz osobno. Natomiast przy przenoszeniu badacza z jednej kampanii do drugiej należy uwzględnić wszystkie traumy fizyczne i psychiczne oraz wszystkie osłabienia, które się "zdobyło" w trakcie poprzedniej kampanii. Co może skutkować tym, że badacz zaczyna nową kampanię z 1 życiem, jak sie nie wyleczy to szybko przegra. Efekt kuli śnieżnej z takiego podejścia wychodzi, więc większość gra jednak nową talią 0 xp.
Awatar użytkownika
salaba

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Decyzja zapadła :) Talie zbudowane i zaczynam zabawę w dżungli. Trzymajcie kciuki by Ursula i Finn mieli co wspominać :D

Czy Zapomniana Era okaże się moją najulubieńszą kampanią? A może będzie najbardziej znienawidzoną?
Czas pokaże.

No, to zaczynamy!

Obrazek
pikachuthedog

Post autor: pikachuthedog »

Cześć wszystkim, chciałbym się poradzić co do kupna Na krawędzi ziemi - widzę, że jest kilka ofert na olx i jedna na allegro, ale ceny są horrendalne. Wg mnie to jest przesada, szczególnie, że nie często kampania jest w topce najlepszych dodatków. Chciałbym mimo wszystko zagrać we wszystkie części i skolekcjonować całość. Sądzicie, że jaka jest szansa, że Galakta coś dodrukuje w najbliższych latach? Wolałbym zapłacić normalną cenę.
Pomnik
Has thanked: 403 times
Been thanked: 287 times

Post autor: Pomnik »

pikachuthedog pisze: 03 cze 2025, 18:49 Cześć wszystkim, chciałbym się poradzić co do kupna Na krawędzi ziemi - widzę, że jest kilka ofert na olx i jedna na allegro, ale ceny są horrendalne. Wg mnie to jest przesada, szczególnie, że nie często kampania jest w topce najlepszych dodatków. Chciałbym mimo wszystko zagrać we wszystkie części i skolekcjonować całość. Sądzicie, że jaka jest szansa, że Galakta coś dodrukuje w najbliższych latach? Wolałbym zapłacić normalną cenę.
Wróżenie z fusów.
Badacze są świetni, kampania średnia. Za te ceny nie warto ale tanio to już było. Nie wiadomo co planuje FFG więc nie wiadomo czy dodruk sie odbędzie.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 311 times
Been thanked: 1121 times

Post autor: brazylianwisnia »

pikachuthedog pisze: 03 cze 2025, 18:49 Cześć wszystkim, chciałbym się poradzić co do kupna Na krawędzi ziemi - widzę, że jest kilka ofert na olx i jedna na allegro, ale ceny są horrendalne. Wg mnie to jest przesada, szczególnie, że nie często kampania jest w topce najlepszych dodatków. Chciałbym mimo wszystko zagrać we wszystkie części i skolekcjonować całość. Sądzicie, że jaka jest szansa, że Galakta coś dodrukuje w najbliższych latach? Wolałbym zapłacić normalną cenę.
Zgazdam się z tym, że nie da się tego stwierdzić. Osobiście stawiam na to, że nie dodrukuja. kampanii będzie coraz więcej(kilkanascie), będzie teraz nowy format a dodruki nowych formatów schodziły im słabo. Na to wszystko nakłada się FFG bo zarówno Galakta jak i FFG muszą chciec to drukować. O ile widze szanse na to, że Dunwich i Carcosa zostaną jako evergreen u FFG to na krawędzi raczej nie. No ale to tylko mój pogląd oparty na obserwacji życia gry i innych LCG. Ktoś inny może znaleźć dobre argumenty, że jest szansa.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 260 times
Been thanked: 278 times

Post autor: Moonday »

Myślę, że te oferty są właśnie z myślą o takich graczach jak ty :) Jeżeli bardzo chcesz, to wiadomo, że kupisz a z czasem, jak tych sztuk będzie ubywać, to ceny jeszcze wzrosną. Spekulanci są cierpliwi. Co zrobi wydawca? Niewiadomo.
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 151 times
Been thanked: 374 times

Post autor: Poochacz »

Moonday pisze: 04 cze 2025, 14:36
Myślę, że te oferty są właśnie z myślą o takich graczach jak ty :) Jeżeli bardzo chcesz, to wiadomo, że kupisz a z czasem, jak tych sztuk będzie ubywać, to ceny jeszcze wzrosną. Spekulanci są cierpliwi. Co zrobi wydawca? Niewiadomo.
W takich przypadkach czasem lepiej się opłaci kupić jakiś mniejszy zestaw z szukaną kampanią i sprzedać duble. Ja swój cykl "Na krawędzi" kupiłem w zestawie za 1600 zł i jeszcze coś tam wyszedłem na plus sprzedając resztę i to w na tyle rozsądnych cenach że zeszło na pniu. Więc sam cykl mam za darmo :)
Raztel
Has thanked: 9 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Raztel »

Odebrałem wczoraj brakujące karty i się pochwalę: Wszystkie powroty skompletowane, jeszcze zmowa i pożeracze do dokupienia i będzie kompletna kolekcja (-labirynt obłędu którego jakoś nie mogę znaleźć nigdzie) :D a tak to wszystko w komplecie, udało mi się w końcu dorwać w maju 3 brakujące powroty i na krawędzi ziemii w normalnej cenie i jest komplet :)
FranekXVI
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: FranekXVI »

Raztel pisze: 04 cze 2025, 15:36 Odebrałem wczoraj brakujące karty i się pochwalę: Wszystkie powroty skompletowane, jeszcze zmowa i pożeracze do dokupienia i będzie kompletna kolekcja (-labirynt obłędu którego jakoś nie mogę znaleźć nigdzie) :D a tak to wszystko w komplecie, udało mi się w końcu dorwać w maju 3 brakujące powroty i na krawędzi ziemii w normalnej cenie i jest komplet :)
to ja się też pochwalę, że udało się zebrać komplet kampanii, scenariuszy (poza psim) i powrotów, ale jeden z powrotów jest po niemiecku, a reszta pl i ang; gram solo i dla przyjemności, więc nie jest to problem ;)
Awatar użytkownika
salaba

A mnie się miejsce skończyło w moim przemyślanym systemie przechowywania i nawet jakbym chciała to nic poza standalone już nie dokupię xD A że jestem organizacyjnym świrem to jest to jedyne co jest silniejsze niż moje FOMO kiedy czytam o tym jak sobie kompletujecie braki :D

U mnie trzeci scenariusz Zapomnianej już za mną i powiem, że idzie mi świetnie, znacznie lepiej niż Innsmouth a może i lepiej niż jakakolwiek wcześniejsza kampania (Dunwich, Carcosa, Szkarłatne, Innsmouth). Albo jestem dziwna, albo nauczyłam się budować talie, albo posiadanie 9 cykli badaczy wykoksowało mi możliwości budowania, albo Ursula i Finn są po prostu świetni :D
Ale nie zapeszam, bo może czwarty pójdzie mi fatalnie xD
Pomnik
Has thanked: 403 times
Been thanked: 287 times

Post autor: Pomnik »

Ja właśnie wysłałem zapytanie do ReDrewno o rozszerzenie systemu organizacyjnego xD
Jak sie uda to w weekend siadam do Carcosy z powrotem.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
ODPOWIEDZ