Z góry dzięki za odpowiedź
Diuna/Dune: Imperium - pytania o zasady
Re: Diuna/Dune: Imperium - pytania o zasady
Cześć, mam pytanie o kartę MAGICZNA METODA. Gramy w podstawkę w 2 osoby + rywal z Rodu Hagalów. Wszyscy mamy już po 3 dostępnych Agentów. Jeśli zagram tą kartę mając znacznik pierwszego gracza i wykonam 2 tury Agenta, to ile tur wykonuje potem rywal z Rodu Hagalów ? Po mnie 1 a potem jeszcze 2 czy już tylko 1 skoro ja mam już tylko 1 Agenta ?
Rywal po Twoim zagraniu zagra dokładnie jedną turę. Gdy Ty będziesz wykonywał turę odkrywania (zakładając, że nie przywołasz agenta w żaden sposób), to rywal będzie miał 3 turę agenta. Na samym końcu Ty opuszczasz turę, a rywal wtedy ma turę odkrywania.
-
- Has thanked: 122 times
- Been thanked: 542 times
Jest to wyjaśnione na ostatniej stronie instrukcji (okładka) pod hasłem "Fremeńska więź". W skrócie: aktywujesz ten efekt zawsze, jeśli masz więcej niż 1 kartę fremenów w grze.
- itsthisguyagain
- Has thanked: 264 times
- Been thanked: 453 times
Tak dokładnie ale zapobiegawczo doprecyzuję bo zdarzyło mi się zagrać z osobami, które grały kilkadziesiąt razy źle (i nawet się kłóciły, że grają dobrze)
Fremeńską więź aktywuje karta, która należy do frakcji femenów. Frakcje karty są wylistowane pod jej nazwą.
Twoje karty mogą znajdować się w jednym z kilku stanów: w talii, w ręku, na stosie kart odrzuconych i w grze.
Karta w grze oznacza, że ta karta została wyłożona z twojej ręki do gry aby wysłać agenta lub aktywować efekt odkrywania. Karty "w grze" trafiają na stos kart odrzuconych dopiero na koniec rundy w kroku sprzątania.
Możliwe jest więc zagranie karty z frakcji fremenów w turze agenta by ta karta aktywowała fremeńską więź innej karty wyłożonej w turze odkrywania.
Fremeńską więź aktywuje karta, która należy do frakcji femenów. Frakcje karty są wylistowane pod jej nazwą.
Twoje karty mogą znajdować się w jednym z kilku stanów: w talii, w ręku, na stosie kart odrzuconych i w grze.
Karta w grze oznacza, że ta karta została wyłożona z twojej ręki do gry aby wysłać agenta lub aktywować efekt odkrywania. Karty "w grze" trafiają na stos kart odrzuconych dopiero na koniec rundy w kroku sprzątania.
Możliwe jest więc zagranie karty z frakcji fremenów w turze agenta by ta karta aktywowała fremeńską więź innej karty wyłożonej w turze odkrywania.