Kompaktowy budżetowy składany stół do gier

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Sheade
Has thanked: 57 times
Been thanked: 210 times
Kontakt:

Kompaktowy budżetowy składany stół do gier

Post autor: Sheade »

Cześć

Mam taką sytuację, że obecnie jestem w przechodnim lokalu, gdzie nie mam miejsca na umieszczenie stołu na stałe i poszukuje jakichś kompaktowych mobilnych/rozkładanych stołów, które sprawdzały by się do gier. Przedewszystkim musi być tani (tymczasowe rozwiazanie), składany (tak by można było go schować za szafą/łóżkiem lub wynieść na balkon) i pomieścić 4 graczy.

Rozważałem takie dwie opcje:

Obrazek

1x 180x75 cm
https://ehokery.pl/stoly/197-stol-cater ... 80-cm.html

2x 100x60 cm
https://www.ikea.com/pl/pl/p/linnmon-ad ... 8/#content

Czy, ktoś za was miał styczność z takimi produktami, mógłby się coś więcej na ten temat wypowiedzieć, ew jest w stanie polecić coś innego i sprawdzonego?
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1108 times
Been thanked: 509 times

Re: Kompaktowy budżetowy składany stół do gier

Post autor: KurikDeVolay »

Bierz te "Feta". Całe OMG na takich grało, zbierałem już z niego masę ludziów, psów, dzieciów i kotów przy okazji grilla rodzinnego. Stabilne i solidne diabły.
wiLLiq
Been thanked: 15 times

Post autor: wiLLiq »

Sheade pisze: 08 cze 2025, 20:56 Mam taką sytuację, że obecnie jestem w przechodnim lokalu, gdzie nie mam miejsca na umieszczenie stołu na stałe i poszukuje jakichś kompaktowych mobilnych/rozkładanych stołów, które sprawdzały by się do gier. Przedewszystkim musi być tani (tymczasowe rozwiazanie), składany (tak by można było go schować za szafą/łóżkiem lub wynieść na balkon) i pomieścić 4 graczy.
[...]
Czy, ktoś za was miał styczność z takimi produktami, mógłby się coś więcej na ten temat wypowiedzieć, ew jest w stanie polecić coś innego i sprawdzonego?
Nie mialem stycznosci z tymi dwoma produktami, ale rok temu stanalem przed bardzo podobnym wyzwaniem... tzn stol o jak najwiekszej powierzchni do grania, ktory by pomiescil 4-6 graczy na np Eclipsa oraz by dalo sie go zlozyc i schowac za lozkiem.

Po przeczesaniu wszystkich ofert najbardziej mi sie spodobala ta:
https://hendi.com/pl/stol-cateringowy-o ... 0mm-810996
[u producenta jest tymczasowo niedostepny, ale na innych stronach wciaz mozna go kupic za ok 600zl].

Nie wiem czy to sie kwalifikuje jako opcja budzetowa i trzeba uwzglednic, ze swoje wazy, ale moim zdaniem sie swietnie sprawdza.
Dodatkowy bonus za ksztalt bo wszyscy maja taka sama odleglosc do srodka planszy, a nie jedni sa blisko, a inni pochowani gdzies daleko po rogach [jak to zwykle bywa w tych dlugich 180x70]. Do tej pory nie bylo zadnej planszowki, ktorej by nie pomiescil ;-)
pzdr
wiLQ
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

Taki okragły składany stół 150x150 by się sprawdził najlepiej, ale niestety grubo wykracza poza budżet jaki bym chciał na to przeznaczyć. Szukałem wg twojej sugestii coś podobnego, ale ceny zaczynają się od 600 zł wzwyż nawet do 1200 zł.

Szkoda, bo podobne rozwiązania, ale prostokątne tj 240/180x76 mają niestety to zbyt wąskie "76" które czasami nawet playmaty nie pomieści.
wiLLiq
Been thanked: 15 times

Post autor: wiLLiq »

Sheade pisze: 09 cze 2025, 10:41 Taki okragły składany stół 150x150 by się sprawdził najlepiej, ale niestety grubo wykracza poza budżet jaki bym chciał na to przeznaczyć.
U mnie to byla opcja na stale, wiec wyzsza cena nie byla przeszkoda. Rozumiem, ze jako tymczasowe rozwiazanie np na wynajem to gorzej sie bedzie kalkulowac, ale moze warto przemyslec czy w docelowym/nastepnym lokum tez sie nie przyda? W koncu to jest stol cateringowy... ;-]
Sheade pisze: 09 cze 2025, 10:41 Szkoda, bo podobne rozwiązania, ale prostokątne tj 240/180x76 mają niestety to zbyt wąskie "76" które czasami nawet playmaty nie pomieści.
Dokladnie to mi w nich przeszkadzalo, to jest bardziej pod karmienie licznych gosci niz pod granie duzych tytulow.

Wg mnie przede wszystkim pomierz swoje najwieksze gry po rozlozeniu i z tego wyjdzie wniosek ktory uklad stolu bedzie najlepiej dopasowany do Twoich potrzeb.
pzdr
wiLQ
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

Używałem dłuższy czas coś w stylu tego FETA i jak dla mnie okej, z zastrzeżeniem, że jednak faktycznie bywało za wąsko na gry-kolosy.

Np. mata oryginalna do Wojny o Pierścień to tam niestety nie zagra, ale oryginalna plansza już tak, z zastrzeżeniem, że no będzie wiecznie brakować tego miejsca na szerokość. Nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie, ale grać się da. To samo z SW Rebelia.
Awatar użytkownika
Sheade
Kontakt:

Finalnie padło na dwa stoły Ikea LINNMON o rozmiarach 120x60, dzięki czemu po złaczeniu tworzą idealny kwadrat, więc można z tego zrobić 120x120 lub 240x60, wiec idealnie. Łacznie niecałe 240 zł.

Co ciekawe blaaty i nogi do stołu kupuje się całkiem osobno, więc można skomponować sobie dowolny zestaw bo pośród nóg też jest kilka rodzaji. Całość się wkręca w 2 minuty bez pomocy jakichkolwiek narzędzi. Nogi można regulować, więc krzywe powierzchnie nie są problemem. Złozenie i rozłożenie to moment.

Ciekawostką jest taka, że w sklepie online IKEA są dostępne tylko wersję 100x45 i 100x60. Natomiast w sklepie stacjonarnym również 120x60, który jest najlepszym wyborem, bo gdyby chciało dołączyć się trzeci, to zawsze będzie rozmiarem idealnie pasować do siebie.
ODPOWIEDZ