Gdzie sie teraz sprzedaje gry?
- KubaP
- Has thanked: 146 times
- Been thanked: 503 times
Gdzie sie teraz sprzedaje gry?
Hej, czeka mnie poważne przetrzebienie kolekcji w związku z przeprowadzką i zastanawiam się, jak to zrobić. Kiedyś korzystałem z Allegro, ale teraz sie cos poznienialo i sa jakies Allegro Prywatnie. Ktos jest na biezaco i ma dobre rady, jak do tego podejsc, zeby bylo sprawnie, czytelnie i bez horrendalnych prowizji? Jednak Allegro? A moze ebay, olx, fb marketplace, cos innego?
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
-
- Has thanked: 564 times
- Been thanked: 666 times
Re: Gdzie sie teraz sprzedaje gry?
Jeżeli zależy Ci na czasie to tak:
1. Wystawić na FB zbiorczy post z tytułami, cenami i zdjęciami. Jeżeli dasz dobre ceny to zejdą na pniu.
2. Następnie, najszybciej i w miarę cenach sprzedaż na allegro lokalnie w aukcjach od 1 zł to co nie zeszło Ci na FB
3. Zawsze możesz wystawić na Vinted bo tam też przy dobrych cenach szybko schodzi.
Na OLX tylko przeglądam, ale dawno już nie sprzedaję.
1. Wystawić na FB zbiorczy post z tytułami, cenami i zdjęciami. Jeżeli dasz dobre ceny to zejdą na pniu.
2. Następnie, najszybciej i w miarę cenach sprzedaż na allegro lokalnie w aukcjach od 1 zł to co nie zeszło Ci na FB
3. Zawsze możesz wystawić na Vinted bo tam też przy dobrych cenach szybko schodzi.
- KubaP
Dzięki! Vinted? A to nie jest do ciuchów?samuraj1369 pisze: ↑09 cze 2025, 18:24 Jeżeli zależy Ci na czasie to tak:
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Na pewno nie wystawiaj na facebookowym marketplace. Dostaniesz wysyp spamowo-scamowych ofert typu "wyślę kuriera po towar", "mam choro curke" itp. Nie do wytrzymania to się zrobiło i już nic tam nie sprzedaję. Jeśli już to wystaw na jakiejś grupie planszówkowo-sprzedażowej
Wystaw tutaj, z chęcią przejrze:p
* na olx można wystawić 5 bezpłatnych ogłoszeń miesiecznie
* Vinted jest spoko, bo ludzie się od razu targują, tylko zazwyczaj wybierają mi kuriera zamiast inpostu.
* Na Allegro bym nie polecał, liczą chyba 7 procent prowizji od sprzedaży gry, mega dużo. Plus taki, że bezpłatna dostawa że smartem
* FB nie uzywam
* na olx można wystawić 5 bezpłatnych ogłoszeń miesiecznie
* Vinted jest spoko, bo ludzie się od razu targują, tylko zazwyczaj wybierają mi kuriera zamiast inpostu.
* Na Allegro bym nie polecał, liczą chyba 7 procent prowizji od sprzedaży gry, mega dużo. Plus taki, że bezpłatna dostawa że smartem
* FB nie uzywam
Poniżej linki do konkretnych grup sprzedażowych na fb.
Tak jak ludzie pisali. Najlepiej tam sie reklamować i z kupującym już ustalić formę dostawy.
Game troll TV
https://m.facebook.com/groups/261157844007819/
Planszówkowy bazar pod skrzydłami pegaza
https://m.facebook.com/groups/393609927334644/
Gry planszowe - sprzedaż, kupno, wymiana
https://facebook.com/groups/planszowe/
Tak jak ludzie pisali. Najlepiej tam sie reklamować i z kupującym już ustalić formę dostawy.
Game troll TV
https://m.facebook.com/groups/261157844007819/
Planszówkowy bazar pod skrzydłami pegaza
https://m.facebook.com/groups/393609927334644/
Gry planszowe - sprzedaż, kupno, wymiana
https://facebook.com/groups/planszowe/
- RUNner
- Has thanked: 668 times
- Been thanked: 1130 times
1. OLX jest bardzo nośne, wg mnie bardziej niż Allegro Lokalnie. Minus OLX jest taki, że wysyłasz grę i nigdy nie wiesz czy ktoś nie będzie miał zastrzeżeń do paczki i nie skorzysta z pakietu ochronnego. Oczywiście mam tu na myśli naciągaczy i oszustów. Ja miałem tylko jeden na 100 takich przypadków i olx mi przyznał rację, ale to była akurat elektronika i bez problemu mogłem udowodnić że nie jestem wielbłądem. Jak ktoś wyżej napisał limit 5 darmowych ogłoszeń na miesiąc.
2. Allegro to prowizja 7,9% od wartości aukcji, ale kasa płacona z góry więc sprzedający jest lepiej chroniony przed oszustami. I na plus smart, który raczej każdy ma.
3. Tutejsze forum. Można wystawić, ale sprzedanie tutaj gry wygląda podobnie jak sprzedaż auta do komisu. Bez znacznej obniżki mała szansa na sukces. Nie pamiętam kiedy tutaj coś sprzedałem, a mam raczej korzystne ceny i staram się je aktualizować w oparciu o rynek.
2. Allegro to prowizja 7,9% od wartości aukcji, ale kasa płacona z góry więc sprzedający jest lepiej chroniony przed oszustami. I na plus smart, który raczej każdy ma.
3. Tutejsze forum. Można wystawić, ale sprzedanie tutaj gry wygląda podobnie jak sprzedaż auta do komisu. Bez znacznej obniżki mała szansa na sukces. Nie pamiętam kiedy tutaj coś sprzedałem, a mam raczej korzystne ceny i staram się je aktualizować w oparciu o rynek.
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Ostatnio może nie tyle gry co sprzedaje mangi. Wystawione na Allegro lokalnie, olx, Vinted. Praktycznie większość poszła na Vinted. Na olx minimum, na allegro nic. A ceny ustawiłam najniższe wśród konkurencji aby tylko sprzedać i mieć kasę na gry (ech ta zmiana priorytetów).
A i plus Vinted to to że masz kupujących z zagranicy. Gry niezależne językowo fajnie tam z chodzą a i ostatnio poszły mi mangi kupione przez Polaków z zagranicy. Minus? Za dużo sprzedałam i musiałam wysłać zdjęcie dowodu osobistego
A i plus Vinted to to że masz kupujących z zagranicy. Gry niezależne językowo fajnie tam z chodzą a i ostatnio poszły mi mangi kupione przez Polaków z zagranicy. Minus? Za dużo sprzedałam i musiałam wysłać zdjęcie dowodu osobistego
- KubaP
Dlaczego?
-
Po przekroczeniu pewnej kwoty (chyba ok. 500 euro) ze względu na dyrektywę DAC-7 musisz podać swoje dane, a portal musi przekazać twoje dane do US. US potem jak będzie chciało to ma podstawy do kontroli, czy nie handlujesz na czarno w internecie nie odprowadzając podatku.
-
-
- Has thanked: 91 times
- Been thanked: 90 times
2000 euro lub 30 transakcji:samuraj1369 pisze: ↑09 cze 2025, 22:32
Po przekroczeniu pewnej kwoty (chyba ok. 500 euro) ze względu na dyrektywę DAC-7 musisz podać swoje dane, a portal musi przekazać twoje dane do US.
W zakresie sprzedaży towarów raportowaniu podlegają sprzedawcy, którym operator platformy umożliwił w ciągu roku kalendarzowego wykonanie co najmniej 30 transakcji lub którym wypłacono lub uznano w tym okresie wynagrodzenie przekraczające równowartość 2000 euro.
Źródło: https://www.podatki.gov.pl/wyjasnienia ... ywie-dac7/
-
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 37 times
Chyba trochę więcej niż 500...
Coś się zmieniło?
"Raportowanie obejmie sprzedawców, którzy zgodnie z unijnym rozporządzeniem przekroczą wskazane przez projektodawców progi sprzedaży, tj. kwotę 2000 euro lub 30 transakcji w skali roku".
Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dyre ... e-commerce
Coś się zmieniło?
"Raportowanie obejmie sprzedawców, którzy zgodnie z unijnym rozporządzeniem przekroczą wskazane przez projektodawców progi sprzedaży, tj. kwotę 2000 euro lub 30 transakcji w skali roku".
-
Pardon, przekroczyłem 30 aukcji i dlatego musiałem wysłać. Tak, 2k juro byłorednulk pisze: ↑09 cze 2025, 22:44 Chyba trochę więcej niż 500...
Coś się zmieniło?
- JollyRoger90
- Has thanked: 1373 times
- Been thanked: 335 times
Wrzuć też tutaj ogłoszenie
na pewno nie ja jeden zerkne czego się chcesz pozbyć

na pewno nie ja jeden zerkne czego się chcesz pozbyć

- MataDor
- Has thanked: 475 times
- Been thanked: 115 times
Tylko OLX. Sprzedałem tam już z 70 gier, zero problemów. Generalnie poza grami sprzedaję tam też sporo innych rzeczy i nigdy nie miałem problemów. Wygoda i szybkośc wystawienia oferty w przysłowiowe 2 minuty to mega plus, no i wysyłka paczkomatem z płatnościa przez OLX też swietnie działa. Bardzo sobie cenie ten portal.
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
kolekcja gier
To dotyczy kategorii gry planszowe czy ogólnie? Bo mam wystawionych 40 ofert sprzedaży (w tym 5 gier planszowych) i OLX nie pobiera żadnych opłat. Nie mam ustawionych opcji promowania itp.
- gram_niebieskim
- Has thanked: 144 times
- Been thanked: 70 times
1. OLX
2. Vinted - dużym plusem jest to, że oferty są międzynarodowe. Jeśli masz gry po angielsku to jakiś fin czy węgier chętnie to od Ciebie dokupi. Zagraniczni kupują też chętnie gry niezależne językowo a niedostępne w ich kraju.
Warto wrzucać oferty na obie te platformy bo często mają promocje dla kupujących "dostawa za 5 złotych" i wtedy schodzi łatwiej
2. Vinted - dużym plusem jest to, że oferty są międzynarodowe. Jeśli masz gry po angielsku to jakiś fin czy węgier chętnie to od Ciebie dokupi. Zagraniczni kupują też chętnie gry niezależne językowo a niedostępne w ich kraju.
Warto wrzucać oferty na obie te platformy bo często mają promocje dla kupujących "dostawa za 5 złotych" i wtedy schodzi łatwiej
- mat_eyo
- Has thanked: 962 times
- Been thanked: 1502 times
- Kontakt:
Ja też sprzedaję głównie na OLX, choć zawsze mam wystawione też to samo na grupy sprzedażowe na fb i tu na forum. Gdybym miał się pokusić o jakąś estymację, to na 20 sprzedanych gier 15 idzie na olx, 4 bezpośrednio przez fb, a jedna na forum.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2025, 10:38 przez mat_eyo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ardel12
- Has thanked: 1417 times
- Been thanked: 2965 times
Obecnie tylko OLX i FB. Przy czym głównie schodzą mi gry przez OLX i nawet jak ktoś na FB zaczepi to przeważnie chce dograć przez OLX.
U mnie gry leżakują długo zanim sprzedam, więc kontroli się nie boję. A zasięg wygląda na największy. Większym problemem jest liczba prowadzonych aukcji a dokładniej jej limit. Tutaj mnie nie boli, bo zwykle mam 3-5 tytuły na sprzedaż. Na OLX jeszcze się nie naciąłem, na FB zdarzają się spamy, czasem sporo, czasem zero. Na OLX też to było plagą, ale raczej w innych działach(żona jak wystawiała coś dla dziecka to zawsze otrzymywała spam).
Polecam też chodzenie na wydarzenia pod to stworzone. We Wrocku mam takie co jakiś kwartał i można się za darmo wystawić i opchnąć wiele gier(najlepsze te co cena niska i wysyłka zabija sens kupna).
U mnie gry leżakują długo zanim sprzedam, więc kontroli się nie boję. A zasięg wygląda na największy. Większym problemem jest liczba prowadzonych aukcji a dokładniej jej limit. Tutaj mnie nie boli, bo zwykle mam 3-5 tytuły na sprzedaż. Na OLX jeszcze się nie naciąłem, na FB zdarzają się spamy, czasem sporo, czasem zero. Na OLX też to było plagą, ale raczej w innych działach(żona jak wystawiała coś dla dziecka to zawsze otrzymywała spam).
Polecam też chodzenie na wydarzenia pod to stworzone. We Wrocku mam takie co jakiś kwartał i można się za darmo wystawić i opchnąć wiele gier(najlepsze te co cena niska i wysyłka zabija sens kupna).
- mat_eyo
- Has thanked: 962 times
- Been thanked: 1502 times
- Kontakt:
Ekonomia rodem z transformacji ustrojowej z początku lat 90