Gdzie sie teraz sprzedaje gry?

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 146 times
Been thanked: 503 times

Gdzie sie teraz sprzedaje gry?

Post autor: KubaP »

Hej, czeka mnie poważne przetrzebienie kolekcji w związku z przeprowadzką i zastanawiam się, jak to zrobić. Kiedyś korzystałem z Allegro, ale teraz sie cos poznienialo i sa jakies Allegro Prywatnie. Ktos jest na biezaco i ma dobre rady, jak do tego podejsc, zeby bylo sprawnie, czytelnie i bez horrendalnych prowizji? Jednak Allegro? A moze ebay, olx, fb marketplace, cos innego?
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
samuraj1369
Has thanked: 564 times
Been thanked: 666 times

Re: Gdzie sie teraz sprzedaje gry?

Post autor: samuraj1369 »

Jeżeli zależy Ci na czasie to tak:
1. Wystawić na FB zbiorczy post z tytułami, cenami i zdjęciami. Jeżeli dasz dobre ceny to zejdą na pniu.
2. Następnie, najszybciej i w miarę cenach sprzedaż na allegro lokalnie w aukcjach od 1 zł to co nie zeszło Ci na FB
3. Zawsze możesz wystawić na Vinted bo tam też przy dobrych cenach szybko schodzi.

Na OLX tylko przeglądam, ale dawno już nie sprzedaję.
Awatar użytkownika
KubaP

samuraj1369 pisze: 09 cze 2025, 18:24 Jeżeli zależy Ci na czasie to tak:
1. Wystawić na FB zbiorczy post z tytułami, cenami i zdjęciami. Jeżeli dasz dobre ceny to zejdą na pniu.
2. Następnie, najszybciej i w miarę cenach sprzedaż na allegro lokalnie w aukcjach od 1 zł to co nie zeszło Ci na FB
3. Zawsze możesz wystawić na Vinted bo tam też przy dobrych cenach szybko schodzi.

Na OLX tylko przeglądam, ale dawno już nie sprzedaję.
Dzięki! Vinted? A to nie jest do ciuchów?
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 162 times
Been thanked: 388 times

Post autor: Poochacz »

Na pewno nie wystawiaj na facebookowym marketplace. Dostaniesz wysyp spamowo-scamowych ofert typu "wyślę kuriera po towar", "mam choro curke" itp. Nie do wytrzymania to się zrobiło i już nic tam nie sprzedaję. Jeśli już to wystaw na jakiejś grupie planszówkowo-sprzedażowej
gabens29
Has thanked: 292 times
Been thanked: 15 times

Post autor: gabens29 »

Wystaw tutaj, z chęcią przejrze:p

* na olx można wystawić 5 bezpłatnych ogłoszeń miesiecznie
* Vinted jest spoko, bo ludzie się od razu targują, tylko zazwyczaj wybierają mi kuriera zamiast inpostu.
* Na Allegro bym nie polecał, liczą chyba 7 procent prowizji od sprzedaży gry, mega dużo. Plus taki, że bezpłatna dostawa że smartem
* FB nie uzywam
Awatar użytkownika
trixon
Has thanked: 272 times
Been thanked: 302 times

Post autor: trixon »

Poniżej linki do konkretnych grup sprzedażowych na fb.

Tak jak ludzie pisali. Najlepiej tam sie reklamować i z kupującym już ustalić formę dostawy.

Game troll TV
https://m.facebook.com/groups/261157844007819/

Planszówkowy bazar pod skrzydłami pegaza
https://m.facebook.com/groups/393609927334644/

Gry planszowe - sprzedaż, kupno, wymiana
https://facebook.com/groups/planszowe/
Awatar użytkownika
RUNner
Has thanked: 668 times
Been thanked: 1130 times

Post autor: RUNner »

1. OLX jest bardzo nośne, wg mnie bardziej niż Allegro Lokalnie. Minus OLX jest taki, że wysyłasz grę i nigdy nie wiesz czy ktoś nie będzie miał zastrzeżeń do paczki i nie skorzysta z pakietu ochronnego. Oczywiście mam tu na myśli naciągaczy i oszustów. Ja miałem tylko jeden na 100 takich przypadków i olx mi przyznał rację, ale to była akurat elektronika i bez problemu mogłem udowodnić że nie jestem wielbłądem. Jak ktoś wyżej napisał limit 5 darmowych ogłoszeń na miesiąc.
2. Allegro to prowizja 7,9% od wartości aukcji, ale kasa płacona z góry więc sprzedający jest lepiej chroniony przed oszustami. I na plus smart, który raczej każdy ma.
3. Tutejsze forum. Można wystawić, ale sprzedanie tutaj gry wygląda podobnie jak sprzedaż auta do komisu. Bez znacznej obniżki mała szansa na sukces. Nie pamiętam kiedy tutaj coś sprzedałem, a mam raczej korzystne ceny i staram się je aktualizować w oparciu o rynek.
AxlPl
Has thanked: 77 times
Been thanked: 103 times

Post autor: AxlPl »

Ostatnio może nie tyle gry co sprzedaje mangi. Wystawione na Allegro lokalnie, olx, Vinted. Praktycznie większość poszła na Vinted. Na olx minimum, na allegro nic. A ceny ustawiłam najniższe wśród konkurencji aby tylko sprzedać i mieć kasę na gry (ech ta zmiana priorytetów).
A i plus Vinted to to że masz kupujących z zagranicy. Gry niezależne językowo fajnie tam z chodzą a i ostatnio poszły mi mangi kupione przez Polaków z zagranicy. Minus? Za dużo sprzedałam i musiałam wysłać zdjęcie dowodu osobistego
Awatar użytkownika
KubaP

AxlPl pisze: 09 cze 2025, 20:29 Minus? Za dużo sprzedałam i musiałam wysłać zdjęcie dowodu osobistego
Dlaczego?
samuraj1369

KubaP pisze: 09 cze 2025, 22:27
AxlPl pisze: 09 cze 2025, 20:29 Minus? Za dużo sprzedałam i musiałam wysłać zdjęcie dowodu osobistego
Dlaczego?
Po przekroczeniu pewnej kwoty (chyba ok. 500 euro) ze względu na dyrektywę DAC-7 musisz podać swoje dane, a portal musi przekazać twoje dane do US. US potem jak będzie chciało to ma podstawy do kontroli, czy nie handlujesz na czarno w internecie nie odprowadzając podatku.
agt
Has thanked: 917 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

samuraj1369 pisze: 09 cze 2025, 22:32 Po przekroczeniu pewnej kwoty (chyba ok. 500 euro)
W jakimś odcinku czasu? Czy wszystko razem?
samuraj1369

agt pisze: 09 cze 2025, 22:37
samuraj1369 pisze: 09 cze 2025, 22:32 Po przekroczeniu pewnej kwoty (chyba ok. 500 euro)
W jakimś odcinku czasu? Czy wszystko razem?
W każdym roku podatkowym
sgor
Has thanked: 91 times
Been thanked: 90 times

Post autor: sgor »

samuraj1369 pisze: 09 cze 2025, 22:32
Po przekroczeniu pewnej kwoty (chyba ok. 500 euro) ze względu na dyrektywę DAC-7 musisz podać swoje dane, a portal musi przekazać twoje dane do US.
2000 euro lub 30 transakcji:
W zakresie sprzedaży towarów raportowaniu podlegają sprzedawcy, którym operator platformy umożliwił w ciągu roku kalendarzowego wykonanie co najmniej 30 transakcji lub którym wypłacono lub uznano w tym okresie wynagrodzenie przekraczające równowartość 2000 euro.

Źródło: https://www.podatki.gov.pl/wyjasnienia ... ywie-dac7/
rednulk
Has thanked: 59 times
Been thanked: 37 times

Post autor: rednulk »

Chyba trochę więcej niż 500...

Coś się zmieniło? 🤔

"Raportowanie obejmie sprzedawców, którzy zgodnie z unijnym rozporządzeniem przekroczą wskazane przez projektodawców progi sprzedaży, tj. kwotę 2000 euro lub 30 transakcji w skali roku". 

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dyre ... e-commerce
samuraj1369

rednulk pisze: 09 cze 2025, 22:44 Chyba trochę więcej niż 500...

Coś się zmieniło? 🤔

"Raportowanie obejmie sprzedawców, którzy zgodnie z unijnym rozporządzeniem przekroczą wskazane przez projektodawców progi sprzedaży, tj. kwotę 2000 euro lub 30 transakcji w skali roku". 

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dyre ... e-commerce
Pardon, przekroczyłem 30 aukcji i dlatego musiałem wysłać. Tak, 2k juro było
rednulk
Has thanked: 59 times
Been thanked: 37 times

Post autor: rednulk »

Coś mi to 500 nie pasowało, bo stwierdziłem, że się nie przejmuję bo 2 tys. € nie przekroczę 😉
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1373 times
Been thanked: 335 times

Post autor: JollyRoger90 »

Wrzuć też tutaj ogłoszenie :)

na pewno nie ja jeden zerkne czego się chcesz pozbyć :)
AxlPl
Has thanked: 77 times
Been thanked: 103 times

Post autor: AxlPl »

Tak. Przekroczyłam 30 transakcji. Szkoda ze to się nie wyrównuje bo więcej kupuje niż sprzedaje.
Awatar użytkownika
MataDor
Has thanked: 475 times
Been thanked: 115 times

Post autor: MataDor »

Tylko OLX. Sprzedałem tam już z 70 gier, zero problemów. Generalnie poza grami sprzedaję tam też sporo innych rzeczy i nigdy nie miałem problemów. Wygoda i szybkośc wystawienia oferty w przysłowiowe 2 minuty to mega plus, no i wysyłka paczkomatem z płatnościa przez OLX też swietnie działa. Bardzo sobie cenie ten portal.
Take it easy (jak któś z Pragi Południe ma ochotę na w miarę regularne granie, proszę o PM)
kolekcja gier
M&T
Has thanked: 6 times
Been thanked: 15 times

Post autor: M&T »

gabens29 pisze: 09 cze 2025, 19:23 * na olx można wystawić 5 bezpłatnych ogłoszeń miesiecznie
To dotyczy kategorii gry planszowe czy ogólnie? Bo mam wystawionych 40 ofert sprzedaży (w tym 5 gier planszowych) i OLX nie pobiera żadnych opłat. Nie mam ustawionych opcji promowania itp.
Awatar użytkownika
gram_niebieskim
Has thanked: 144 times
Been thanked: 70 times

Post autor: gram_niebieskim »

1. OLX
2. Vinted - dużym plusem jest to, że oferty są międzynarodowe. Jeśli masz gry po angielsku to jakiś fin czy węgier chętnie to od Ciebie dokupi. Zagraniczni kupują też chętnie gry niezależne językowo a niedostępne w ich kraju.

Warto wrzucać oferty na obie te platformy bo często mają promocje dla kupujących "dostawa za 5 złotych" i wtedy schodzi łatwiej
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 962 times
Been thanked: 1502 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

Ja też sprzedaję głównie na OLX, choć zawsze mam wystawione też to samo na grupy sprzedażowe na fb i tu na forum. Gdybym miał się pokusić o jakąś estymację, to na 20 sprzedanych gier 15 idzie na olx, 4 bezpośrednio przez fb, a jedna na forum.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2025, 10:38 przez mat_eyo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 158 times
Been thanked: 353 times

Post autor: Niewodnik »

mat_eyo pisze: 10 cze 2025, 10:22 Ja też sprzedaję głównie na OLX, choć zawsze mam wystawione też to samo na grupy sprzedażowe na fb i tu na forum. Gdybym miał się pokusić o jakąś estymację, to na 10 sprzedanych gier 15 idzie na olx, 4 bezpośrednio przez fb, a jedna na forum.
Dobry przelicznik :D
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1417 times
Been thanked: 2965 times

Post autor: Ardel12 »

Obecnie tylko OLX i FB. Przy czym głównie schodzą mi gry przez OLX i nawet jak ktoś na FB zaczepi to przeważnie chce dograć przez OLX.

U mnie gry leżakują długo zanim sprzedam, więc kontroli się nie boję. A zasięg wygląda na największy. Większym problemem jest liczba prowadzonych aukcji a dokładniej jej limit. Tutaj mnie nie boli, bo zwykle mam 3-5 tytuły na sprzedaż. Na OLX jeszcze się nie naciąłem, na FB zdarzają się spamy, czasem sporo, czasem zero. Na OLX też to było plagą, ale raczej w innych działach(żona jak wystawiała coś dla dziecka to zawsze otrzymywała spam).

Polecam też chodzenie na wydarzenia pod to stworzone. We Wrocku mam takie co jakiś kwartał i można się za darmo wystawić i opchnąć wiele gier(najlepsze te co cena niska i wysyłka zabija sens kupna).
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 962 times
Been thanked: 1502 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

Niewodnik pisze: 10 cze 2025, 10:25
mat_eyo pisze: 10 cze 2025, 10:22 Ja też sprzedaję głównie na OLX, choć zawsze mam wystawione też to samo na grupy sprzedażowe na fb i tu na forum. Gdybym miał się pokusić o jakąś estymację, to na 10 sprzedanych gier 15 idzie na olx, 4 bezpośrednio przez fb, a jedna na forum.
Dobry przelicznik :D
Ekonomia rodem z transformacji ustrojowej z początku lat 90 ;)
ODPOWIEDZ