Gdzie sie teraz sprzedaje gry?

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1152 times
Been thanked: 454 times

Re: Gdzie sie teraz sprzedaje gry?

Post autor: Irka »

A może większość osób - widząc ogłoszenie na forum - wchodzi stąd przez link do platformy sprzedażowej, bo tam jest wszystko zautomatyzowane i bezpieczniejsze?
W ten sposób forum może być jednak "po cichu" skuteczne.
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1112 times
Been thanked: 510 times

Post autor: KurikDeVolay »

Nie. To forum to bańka geeków i osób siedzących w hobby głębiej niż reszta. Tutaj większość wszystko ma, wszystko widziała i dzieli się przede wszystkim opiniami i rzadkimi okazjami.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 387 times
Been thanked: 437 times

Post autor: tomb »

Ciekawe to, co piszecie. Ja używki kupuję tylko na forum, mam wrażenie, że w razie problemów tu mam większe szanse na dogadanie się i polubowne załatwienie sprawy.

Co do sprzedaży - czasem wystawiam na Allegro i licytacje od złotówki mogę określić jako loterię - czasem cena wywinduje się bardzo wysoko, nawet wyżej od znalezionych ofert w sieci, a czasem skończy się rozczarowująco nisko.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Cyel
Has thanked: 1417 times
Been thanked: 1698 times

Post autor: Cyel »

A jak Wam się sprzedaje na Vinted za granicę? Czy potrzebne są jakieś dodatkowe przygotowania czy sam portal odwala większość roboty? Koszty przesyłki w UE kupujący łykają bez problemu?
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 179 times
Been thanked: 492 times

Post autor: kurdzio »

Cyel pisze: 10 cze 2025, 11:38 A jak Wam się sprzedaje na Vinted za granicę? Czy potrzebne są jakieś dodatkowe przygotowania czy sam portal odwala większość roboty? Koszty przesyłki w UE kupujący łykają bez problemu?
Wysyłałem przez DPD do Szwecji właśnie na Vinted - drukujesz wygenerowaną etykietę i zanosisz do punktu odbioru. Nie ma filozofii :) A koszty transportu nie są problem jak komuś zależy. Jak kupowałem grę na Vinted z Chorwacji to jeszcze załapałem się na promocję na wysyłkę i wyszło bardzo korzystnie.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
mrozigor
Has thanked: 180 times
Been thanked: 53 times

Post autor: mrozigor »

M&T pisze: 10 cze 2025, 10:18
gabens29 pisze: 09 cze 2025, 19:23 * na olx można wystawić 5 bezpłatnych ogłoszeń miesiecznie
To dotyczy kategorii gry planszowe czy ogólnie? Bo mam wystawionych 40 ofert sprzedaży (w tym 5 gier planszowych) i OLX nie pobiera żadnych opłat. Nie mam ustawionych opcji promowania itp.
Limit 5 ogłoszeń dotyczy kategorii gier planszowych.

Ogólnie limity są zróżnicowane pomiędzy kategoriami, dodatkowo nie wszystkie je (limity) mają.

Jeżeli próba wystawienia ogłoszenia przekracza limit, to wtedy olx się dopytuje jak chcesz zapłacić - więc w tym momencie możesz się wstrzymać do czasu resetu licznika ogłoszeń darmowych ;)
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 162 times
Been thanked: 388 times

Post autor: Poochacz »

samuraj1369 pisze: 09 cze 2025, 18:24 3. Zawsze możesz wystawić na Vinted bo tam też przy dobrych cenach szybko schodzi..
Muszę Ci podziękować, z ciekawości założyłem dziś konto na Vinted i wystawiłem tam gry. Dwie które dość długo u mnie leżały już poszły także może coś z tego będzie. Także pamiętaj - masz u mnie piwo :)
samuraj1369
Has thanked: 561 times
Been thanked: 663 times

Post autor: samuraj1369 »

Poochacz pisze: 10 cze 2025, 17:58
samuraj1369 pisze: 09 cze 2025, 18:24 3. Zawsze możesz wystawić na Vinted bo tam też przy dobrych cenach szybko schodzi..
Muszę Ci podziękować, z ciekawości założyłem dziś konto na Vinted i wystawiłem tam gry. Dwie które dość długo u mnie leżały już poszły także może coś z tego będzie. Także pamiętaj - masz u mnie piwo :)
Nie ma problemu, kup 1kg karmy i zanieś do lokalnego schroniska :D
Awatar użytkownika
Irka

KurikDeVolay pisze: 10 cze 2025, 11:20 Nie. To forum to bańka geeków i osób siedzących w hobby głębiej niż reszta. Tutaj większość wszystko ma, wszystko widziała i dzieli się przede wszystkim opiniami i rzadkimi okazjami.
Jeśli chodzi o czytających - niekoniecznie. I może ich być dużo więcej niż się wydaje :)

Ale mam jeszcze inną teorię.
Być może do działu sprzedaży rzadko kto zagląda, ponieważ:
- zbyt wiele ofert nie jest budowanych/aktualizowanych w oparciu o ceny rynkowe (edit: oczywiście nie ma takiego obowiązku)
- za dużo jest martwych ofert (np. ja aż w 2 przypadkach na 3 trafiłam na taką, więc zapomniałam o tym dziale)
- nie wolno reklamować swoich fajnych ofert w wątku "prywatne okazje znalezione w sieci" :) (ale może były jakieś nadużycia).

Taka ciekawostka dla ilustracji:
Trafiłam dzisiaj przypadkiem na "WP: Konfrontacja" w okazyjnej cenie, wiszące prawie dwa tygodnie na FB i zalinkowałam w wątku "prywatne okazje znalezione w sieci". Od razu się sprzedała.
A teraz widzę, że dokładnie ta sama oferta wisi w dziale sprzedaży na naszym forum i nikt się nią nie zainteresował, ja też nie :)

@KubaP - czekamy :D

Edit: poprawka tytułu gry
Ostatnio zmieniony 11 cze 2025, 13:45 przez Irka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 337 times
Been thanked: 536 times

Post autor: vnzk »

@KubaP - tylko dobrze byłoby wrzucić listę tutaj tak że 3h wcześniej niż na Vinted. W celu wyłapania ewentualnych literówek, zanim anons pójdzie w świat, oczywiście :wink:
Awatar użytkownika
KubaP
Has thanked: 146 times
Been thanked: 503 times

Post autor: KubaP »

Szanowne i Szanowni, obiecuję, że tu wrzucę najpierw, ale przeprowadzka za 3 tygodnie, wiec jeszcze nie jestem na etapie upudławiania kolekcji, jak to zrobię, to wszystko, co nie wejdzie do pudeł, wyląduje na liście sprzedażowej!
Forum nie jest dobrem publicznym. To nie jest dotowane społecznie miejsce w sieci, w którym każdy ma prawo przebywać i pisać co mu się podoba. Jak któregoś dnia właściciel forum zdecyduje, że odtąd korzystanie z forum jest odpłatne, to tak się stanie.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2035 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

U mnie 95% olx. Na dziesiątki transakcji tylko 1 wtopa. Ogólnie jestem zadowolony w obie strony. Nawet po nowym regulaminie.
Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 662 times
Been thanked: 506 times

Post autor: miker »

Gdzie sprzedać zalezy od tego ile tych gier na sprzedaż będziesz miał.

OLX wprowadziło te cholerne limity, co przy 30 grach na rok i 5 ogłoszeniach na miesiąc (aby nie zostać przedsiębiorcą trudniącym się sprzedażą gier) jest i łatwo i ciężko przebić. Zależy ile gier się ma i ile chce się pozbyć.
Ja tuż przed zmianą na 5 ogłoszeń na miesiąc, sprzedałem 23-24 gry (nie pamiętam dokładnie). Wszystkie używane i z mojej kolekcji. Głupio byłoby zostać przedsiębiorcą... Więc jak chcesz się pozbyć prędko, to rozłóż między OLX i Vinted. Wydaje mi się, że inne platformy (FB, forum, allegro) nie są aż tak efektywne...

FB to patologia, gdzie komentarze od ludzi i scam są powszechne. Na OLX też trafił mi się 1 scam, który zgłosiłem i został zablokowany oraz jeden powalony koleś, który wysyłał mi kropkę w wiadomości i nic więcej... Japanczyk też miał z nim do czynienia o ile dobrze pamiętam. Kretyna zablokowałem.

Powodzenia w sprzedaży.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

miker pisze: 11 cze 2025, 11:25 FB to patologia, gdzie komentarze od ludzi i scam są powszechne
To jest jakaś istna plaga i autentycznie nie rozumiem komentujących. Przeglądam czasem oferty i sam widzę nie raz "odklejone" oferty które przewijak po prostu dalej.....ale czasem wejdę celowo w komentarze aby zobaczyć czy nadal tak jest jak było czyli: - ludzie tam sobie używają i nie mają hamulca w komentowaniu.

Mnie to nie obchodzi że ktoś Talizmana próbuje opchnąć (i tak wiem że nie opchnie) za 800pln podstawka. Nie mnie oceniać, po prosty przewijam. Ale inni nie potrafią przejść obok i walą kalibrami. Co innego jak ktoś pyta o konkretną wartość bo nie wie za ile wystawić daną grę/zestaw.

Nie polecam FB, chociaż znam sporo userów którzy tam sprzedają. Ja bym się jednak bał bo nie masz tam żadnej ochrony.
Xyhoo
Has thanked: 467 times
Been thanked: 253 times

Post autor: Xyhoo »

Vinted wygrywa. Wrzuca się szybciej niż OLX, więcej chętnych, łatwiejsze negocjacje, ogłoszenia nie są na miesiąc tylko wiszą aż zejdą. Też nie byłem przekonany, a teraz wystawiam tylko tam
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Xyhoo pisze: 11 cze 2025, 12:41 łatwiejsze negocjacje
W jakim sensie?
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 179 times
Been thanked: 492 times

Post autor: kurdzio »

BOLLO pisze: 11 cze 2025, 13:17
Xyhoo pisze: 11 cze 2025, 12:41 łatwiejsze negocjacje
W jakim sensie?
W każdej ofercie jest opcja "Zaproponuj cenę" którą sprzedający otrzyma na czacie i może ją zaakceptować (albo odrzucić) jednym klikiem.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 424 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Irka pisze: 11 cze 2025, 00:52
KurikDeVolay pisze: 10 cze 2025, 11:20 Nie. To forum to bańka geeków i osób siedzących w hobby głębiej niż reszta. Tutaj większość wszystko ma, wszystko widziała i dzieli się przede wszystkim opiniami i rzadkimi okazjami.
Jeśli chodzi o czytających - niekoniecznie. I może ich być dużo więcej niż się wydaje :)

Ale mam jeszcze inną teorię.
Być może do działu sprzedaży rzadko kto zagląda, ponieważ:
- zbyt wiele ofert nie jest budowanych/aktualizowanych w oparciu o ceny rynkowe (edit: oczywiście nie ma takiego obowiązku)
- za dużo jest martwych ofert (np. ja aż w 2 przypadkach na 3 trafiłam na taką, więc zapomniałam o tym dziale)
- nie wolno reklamować swoich fajnych ofert w wątku "prywatne okazje znalezione w sieci" :) (ale może były jakieś nadużycia).

Taka ciekawostka dla ilustracji:
Trafiłam dzisiaj przypadkiem na "WP: Konfrontacje" w okazyjnej cenie, wiszące prawie dwa tygodnie na FB i zalinkowałam w wątku "prywatne okazje znalezione w sieci". Od razu się sprzedała.
A teraz widzę, że dokładnie ta sama oferta wisi w dziale sprzedaży na naszym forum i nikt się nią nie zainteresował, ja też nie :)

@KubaP - czekamy :D
Myślę że to to właśnie, plus ofert na forum nie da się 3 minuty poscrollowac z nudów, a Vinted się da. Mnogość wątków sprzedażowych w "nieprzeczytanych" jest zresztą czynnikiem który w ogóle mnie zniechęca do czytania forum, bo widzę 7 stron, a na każdej może jeden temat który mnie interesuje. Jedynie jak szukam czegoś egzotycznego to odpalam szukanie na forum (chociaż mógłbym po prostu otwierać wątek Garga ;) )
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

To może jest to czas żeby zamknąć podforum sprzedażowe?
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Irka

kwiatosz pisze: 11 cze 2025, 13:33 Mnogość wątków sprzedażowych w "nieprzeczytanych" jest zresztą czynnikiem który w ogóle mnie zniechęca do czytania forum, bo widzę 7 stron, a na każdej może jeden temat który mnie interesuje.
Jest na to sposób: na początku otwierasz podforum handel/wymiana i klikasz "oznacz jako przeczytane".

A wątek sprzedażowy @garga rzeczywiście ciekawy, też czytuję :D
Ostatnio zmieniony 11 cze 2025, 14:05 przez Irka, łącznie zmieniany 1 raz.
samuraj1369
Has thanked: 561 times
Been thanked: 663 times

Post autor: samuraj1369 »

miker pisze: 11 cze 2025, 11:25 FB to patologia, gdzie komentarze od ludzi i scam są powszechne. Na OLX też trafił mi się 1 scam, który zgłosiłem i został zablokowany oraz jeden powalony koleś, który wysyłał mi kropkę w wiadomości i nic więcej... Japanczyk też miał z nim do czynienia o ile dobrze pamiętam. Kretyna zablokowałem.
Bardzo dużo sprzedaję przez FB odkąd wszedł DAC-7. W 90% da się dogadać bezpośrednio blik + paczkomat z pominięciem serwisów sprzedażowych. 9% chce przez Vinted (na olx nie wystawiam). 1% sam nie wie czego chce.

Nigdy nie nadziałem się na scam, bo scamy na grupach są tak oczywiste, że nie wiem jak ktoś może się na to złapać (np. oferta Rebelii z dodatkiem w folii za 300 zł i zawsze to samo zdjęcie, tylko sprzedający się zmienia i zawsze jest płacz, bo ktoś się naciął xDDD).

FB Marketplace to inna bajka, tam zawsze dostaję od razu ofertę "wysłania kuriera", odpisuję, że nie ma problemu, pieniądze blikiem na konto a potem może Pani nawet tego nie odbierać xD Temat się urywa. Fun fact, kiedyś ktoś zaproponował odbiór przez kuriera i faktycznie, chłop mi przelał kasę, a na drugi dzień przyszedł DPD i zabrał paczkę xD Po prostu wygenerował sobie etykietę w pracy bo mieli jakieś tam darmowe, podał odbiór u mnie i wysyłkę do niego. Takie rzeczy też się zdarzają :D
Awatar użytkownika
nahar
Has thanked: 146 times
Been thanked: 93 times

Post autor: nahar »

Na forum wystarczy dac normalna cene. Jak wystawilem Bora Bora za 200 zl (co uwazam osobiscie za ok 100% za duzo) to prawie mi skrzynke zapchali :wink:

Niestety jakies jest przeswiadczenie ludzi ze:
OOP oznacza cena x2 (Helvetia za 250 zl... serio).
Cena za gre uzywaną (nie ze sklepu) = cena za grę nową.

Jak zmniejszalem liczbe gier to głownie fb, BBG Market, kilka gier poszło chyba przez forum. OLX nie pamietam, dziś po roku wiszenia ktos kupi ode mnie przez OLX Hannibal &Hamilcar KS, z upgrade packiem za 350 zl.
To chyba najdluzej sprzedawana przeze mnie gra.

Vinted spoko, ja razie głównie kupowalem. Wygladal slabo jakby ktos chcial oszukac, wyszlo bardzo spoko.
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 157 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Niewodnik »

samuraj1369 pisze: 11 cze 2025, 14:05 Fun fact, kiedyś ktoś zaproponował odbiór przez kuriera i faktycznie, chłop mi przelał kasę, a na drugi dzień przyszedł DPD i zabrał paczkę xD Po prostu wygenerował sobie etykietę w pracy bo mieli jakieś tam darmowe, podał odbiór u mnie i wysyłkę do niego. Takie rzeczy też się zdarzają :D
Czyli, że ten nigeryjski książę to też gdzieś mejle ze złotem wypisuje? :P

I kolega co wziął pięć stów na przesyłkę BLIKiem to już zaraz jutro odda?
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

nahar pisze: 11 cze 2025, 14:18 Vinted spoko, ja razie głównie kupowalem.
Tak jeżeli szukasz konkretnej gry wpisując ją po nazwie, a nie na zasadzie " zobaczmy czy wyhaczę dziś jakąś fajną okazję". Bo scrollowanie na Vinted niestety ale wskazuje 90% crapów a nie czegoś co jest godne uwagi. Scrollowanie OLX ma u mnie zdecydowanie lepsze wyniki że skuszę się na coś czego nie szukam :mrgreen:
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3171 times
Been thanked: 3082 times

Post autor: Gizmoo »

Drobna "statystyka", która oczywiście niczego nie musi udowadniać. Powiedzmy, że jest to "dowód anegdotyczny". Przez ostatni ROK sprzedałem:

Grupy Facebookowe - 19 gier. (głównie Plaszówkowy Bazar pod skrzydłami Pegaza)

OLX - 6 gier.

Forum (nasze) - 2 gry.

Vinted - 0 gier. (ale mam tam konto raptem od kilku tygodni)

Więc z mojego doświadczenia Facebook ma najlepsze "pole rażenia". Wprawdzie klienci różni i czasem się nadmiernie targują, ale to i tak pikuś w porównaniu do naszego forum, gdzie się:

Targują, proszą o dosłanie kilkunastu zdjęć, zawracają gitarę długą wymianą korespondencji, a następnie NIE KUPUJĄ, albo oferują wymianę (gdzie wyraźnie zaznaczyłem, że się nie wymieniam).

Kiedyś forum było genialnym targowiskiem. Kupiłem przez nie kilkadziesiąt gier i pewnie porównywalnie tyle sprzedałem. Dzisiaj jest zdecydowanie najgorszą z platform do sprzedaży. Pewnie dlatego, że ludzie, którzy tutaj się udzielają, sami mają przepastne kolekcje i nic już nie szukają, a okazje lepiej wyłapać i wyszukać na takim OLX. Gorzej - nie ma zdjęć, a komunikacja przez nasze wiadomości jest taka sobie, bo trzeba wchodzić na forum, gdzie w wypadku takiego FB mamy połączonego Messengera.

I jeszcze jedna sprawa - najważniejsze są ZDJĘCIA! I dlatego tak dobrze gry sprzedają się na Facebooku i OLX. Jak są (dobre) zdjęcia pudełka i komponentów z każdej strony, to DUŻO łatwiej coś sprzedać. Ludki chcą obejrzeć wszystko z dowolnej perspektywy, by mieć pewność, że nie kupują przysłowiowego "kota w worku". Chociaż już raz mi się zdarzyło kupić grę na OLX, gdzie zdjęcia powstały raczej przed uszkodzeniem pudła. Raz zdarzyło mi się też kupić grę na "Pegazie", w której pudełko było w stanie idealnym, ale wszystkie tekturowe komponenty w środku poniszczone wodą. Nie było natomiast problemu ze zwrotem. Bo jednak zszarganej na Facebooku opinii nie da się już odzyskać. :lol:

Podsumowując - z mojego doświadczenia wynika, że zdecydowanie dzisiaj najlepszym wyborem jest Facebook i łatwy kontakt przez Messengera. Tyle.

P.S. Oczywiście CENA jest bardzo ważna i nie należy się dziwić, że gra nie schodzi, jak jest taniej o 5-10 złotych, niż nówka w sklepie.

P.S. 2. Gry mało znane, dziwaczne perełki wyłowione z odmętów ostatnich miejsc rankingu BGG - wszędzie jest trudno sprzedać. :lol: Paradoksalnie gry z Kickstartera mają najgorzej, bo zazwyczaj kosztowały nie mało, więc właściciel nie chce dużo "stracić", a rozpoznawalność (o ile nie są to hity od AR, czy CMON) jest niewielka.
ODPOWIEDZ