Nie lubię grać na tym poziomie, bo nie rozumiem zapisu o niedobieraniu dodatkowych kart. Czy w takim razie Urszula dobiera tylko 2 karty przez całą grę? Czy dobiera kolejne karty po przekroczeniu określonej liczby punktów (np. 3. karta po zdobyciu 20. punktu w grze solo)? A co jeśli ma kartę, która po wyczerpaniu pozwala dobrać kartę?
Disney Lorcana TCG (Ryan Miller, Steve Warner)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- tomuch
- Has thanked: 172 times
- Been thanked: 208 times
Re: Disney Lorcana TCG (Ryan Miller, Steve Warner)
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Tak. Dwie karty przez całą grę. W aplikacji lorcany jest lore counter i tam nalicza nie tylko punkty ale i pokazuje ile kart dobrać w zależności od poziomu i ilości graczy.
Wygranie na wyższym poziomie niż łatwy w rozgrywce solo na dołączonych deckach graniczy z cudem. Muszą silne karty Urszuli wejść na inkwell.
Na dwóch graczy jest z kolei zbyt łatwo.
Ktoś wie czy jak efekt z karty z talii Urszuli każe mi zdjąć zagrane karty z powrotem na rękę to karty schodzą razem z damage'ami? Jak w takim razie to oznaczać?
Wygranie na wyższym poziomie niż łatwy w rozgrywce solo na dołączonych deckach graniczy z cudem. Muszą silne karty Urszuli wejść na inkwell.
Na dwóch graczy jest z kolei zbyt łatwo.
Ktoś wie czy jak efekt z karty z talii Urszuli każe mi zdjąć zagrane karty z powrotem na rękę to karty schodzą razem z damage'ami? Jak w takim razie to oznaczać?
- tomuch
- Has thanked: 172 times
- Been thanked: 208 times
No to w takim razie ten poziom jest faktycznie easy...
Udało mi się wygrać na 2. i 3. poziomie załączonymi taliami, ale faktycznie akurat wtedy (szczególnie na 3. poziomie)Urszuli nie podchodziły najmocniejsze karty, a ja rushowełem lore.
Ja gram tak, że wracają bez uszkodzeń
kolekcja
A w rozgrywce coop na 2 graczy można shiftować na kartę drugiego gracza czy tylko na własne?
Wtedy normalnie dobiera.
- Neoptolemos
- Has thanked: 201 times
- Been thanked: 1049 times
O tyle nie jest "dwa razy łatwiej", że KAŻDY gracz musi osiągnąć 20 lore. Ale generalnie tak, poziom łatwy jest - jak sama nazwa wskazuje - łatwy. W Lorcanę grają też sześcioletnie dzieci i kompletni casuale, więc nie jest to dziwne, że istnieje taki poziom - wciąż da się na nim przegrać.
Tak, karty Urszuli same z siebie nie challengują, bo nie muszą. Urszula czyści stół swoimi akcjami i to gracze raczej muszą się martwić o challengowanie Urszuli. To oczywiście generuje pewne problemy z balansem - np. na Urszulę bodyguardzi są kompletnie bezużyteczni - ale jest więcej mechanik i archetypów, które w Deep Trouble nie mają wiele sensu (choćby discard).
Wszystkie żetony są zdejmowane, tak samo jak w standardowym (kompetytywnym) formacie.
Tylko własne.
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 417 times
- Been thanked: 361 times
Gdzie najlepiej kupować single? Jest coś sensowniejszego niż grupa na fb? Jest publiczna i mój dziwny umysł tego nie lubi xD a tylko tam jak na razie znalazłem sensowne wycenianie kart
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Obczaj https://www.cardmarket.com/en/Lorcana ja tego używam dla Flesh and Blood
Co do Illumineer's Quest jeszcze to karta Tsunami w decku Urszuli jest takim game changerem. Jeśli wejdzie na ikwell bądź nie wyjdzie w ogóle to jest szansa wygrać na każdym poziomie trudności, inaczej mega ciężko.
Generalnie super sprawa z tym solo coopem bo nie trzeba ani współgraczy ani wiele czasu żeby sobie rozłożyć i zagrać.
Czekam z niecierpliwością na następnego bossa.
Generalnie super sprawa z tym solo coopem bo nie trzeba ani współgraczy ani wiele czasu żeby sobie rozłożyć i zagrać.
Czekam z niecierpliwością na następnego bossa.
- Neoptolemos
Powoli zaczęły wyciekać spoilerki z 7 setu. Są dwie nowości:
- dwukolorowe karty (ale nie wnikałem, czy można je grać w każdym decku zawierającym jeden z kolorów, czy TYLKO w dokładnie takim jak one)
- keyword Vanish/trait Illusion: pojawią się karty (zaspoilowano Iago) o mega mocnych statach, będące iluzjami. Keyword Vanish oznacza, że jak taka karta zostanie w JAKIMKOLWIEK celu wybrana jako target akcji przeciwnika, to zostaje zbanishowana. Czyli takie glass cannony z nich będą
- dwukolorowe karty (ale nie wnikałem, czy można je grać w każdym decku zawierającym jeden z kolorów, czy TYLKO w dokładnie takim jak one)
- keyword Vanish/trait Illusion: pojawią się karty (zaspoilowano Iago) o mega mocnych statach, będące iluzjami. Keyword Vanish oznacza, że jak taka karta zostanie w JAKIMKOLWIEK celu wybrana jako target akcji przeciwnika, to zostaje zbanishowana. Czyli takie glass cannony z nich będą
- Seraphic_Seal
Oficjalnie chyba tego jeszcze nie potwierdzili. Ale większość społeczności spodziewa się, że będzie można je wsadzić TYLKO do takiej KOMBINACJI kolorów.Neoptolemos pisze: ↑28 sty 2025, 10:17 - dwukolorowe karty (ale nie wnikałem, czy można je grać w każdym decku zawierającym jeden z kolorów, czy TYLKO w dokładnie takim jak one)
Wszystko wskazuje, że będzie to Jafar, na koniec czerwca
No jest na oficjalnej więc na 100 proc. Jafar.
https://www.disneylorcana.com/en-US/pro ... n-of-jafar
Pre-release: May 30, 2025
Everywhere: June 6, 2025
- Seraphic_Seal
Tak, jest potwierdzony Jafar w ósmym secie. Nie wiem czemu google wskazało mi koniec czerwca.bdm pisze: ↑28 sty 2025, 13:02 No jest na oficjalnej więc na 100 proc. Jafar.
Ale chyba nigdzie nie było oficjalnie powiedziane, że w tym secie wydadzą dodatek kooperacyjny. Za to z pewnością wszystkie znaki na niebie na to wskazują.
- Neoptolemos
Będzie na 100% kooperacja przeciwko Jafarowi. Patryk z Ravensburgera potwierdzał, że takie jest globalne założenie - w każdym czterosetowym cyklu jeden dodatek kooperacyjny z big bossem. Jeśli nic się nie zmieni (a taką grę się jednak planuje na kilka setów do przodu), to w zasadzie już wiadomo, że kolejny boss (strzelam w Hadesa albo Maleficent) będzie jeszcze rok po Jafarze, przy premierze 12 setu.
A myślę, że się nie zmieni, bo na razie community raczej jest zainteresowane i nie narzeka.
Podobnie (choć ręki nie dam sobie uciąć, bo pytałem głównie o rotację i boxy kooperacyjne) wydaje mi się, że w każdym "trzecim" secie w obrębie cyklu ma wchodzić nowy typ kart. W Inklandsach był to lokacje, w Archazii dwukolorowe karty, a następna DUŻA nowość ma być w secie 11. Inne sety wprowadzają "tylko" keywordy itp.
A myślę, że się nie zmieni, bo na razie community raczej jest zainteresowane i nie narzeka.
Podobnie (choć ręki nie dam sobie uciąć, bo pytałem głównie o rotację i boxy kooperacyjne) wydaje mi się, że w każdym "trzecim" secie w obrębie cyklu ma wchodzić nowy typ kart. W Inklandsach był to lokacje, w Archazii dwukolorowe karty, a następna DUŻA nowość ma być w secie 11. Inne sety wprowadzają "tylko" keywordy itp.
- Neoptolemos
W ostatnich dniach zaprezentowano już większość spoilerów na nowy set. Potwierdzone zostało również, że karty dwukolorowe będą mogły być grane wyłącznie w decku o danej kombinacji kolorów.
Z ciekawostek dostaniemy np. legendarnego Donalda (Amethyst), którego tekst mówi, że przeciwnik musi zdobyć 25 lore zamiast 20; bardzo mocny boost dla dotychczas mało popularnych kombinacji, przede wszystkim Ruby Steel i Emerald Sapphire; HeiHeia, który wrzuca całą rękę zagrywającego gracza w ink; a z dotychczas niewidzianych postaci np. Bagheerę, Muszu, Fantomena, Lady i Trampa.
Legendy w 7 secie:
Amber - Aurora i Minnie
Amethyst - Donald i The Queen
Emerald - Lady Tremaine i Return of the Hercules (pierwsza legendarna akcja)
Ruby - Baloo i Ratigan
Sapphire - Scrooge McDuck i Tamatoa
Steel - Bagheera i Mickey
Z ciekawostek dostaniemy np. legendarnego Donalda (Amethyst), którego tekst mówi, że przeciwnik musi zdobyć 25 lore zamiast 20; bardzo mocny boost dla dotychczas mało popularnych kombinacji, przede wszystkim Ruby Steel i Emerald Sapphire; HeiHeia, który wrzuca całą rękę zagrywającego gracza w ink; a z dotychczas niewidzianych postaci np. Bagheerę, Muszu, Fantomena, Lady i Trampa.
Legendy w 7 secie:
Amber - Aurora i Minnie
Amethyst - Donald i The Queen
Emerald - Lady Tremaine i Return of the Hercules (pierwsza legendarna akcja)
Ruby - Baloo i Ratigan
Sapphire - Scrooge McDuck i Tamatoa
Steel - Bagheera i Mickey
Ja gram ale bez spiny, całkowicie dla funu. Nie muszę mieć niewiadomo jak mocarnych kart żeby mi gra sprawiała przyjemność.
Kupiłem gateway do nauki i grania z córką. Potem jeszcze jeden gotowy deck, kilkanaście boosterków i zestaw do solo. Dodatkowo dokupiłem pudło z lore counterami i kostkami, w którym trzymam wszystkie karty odpowiednio odgrodzone od siebie. Pudełko do solo wywaliłem wraz ze znacznikami obrażeń bo do tego służą mi kostki ale zamiast lore counterów używam aplikacji. Pole gry do solo zalaminowałem i jest git.
Kupiłem gateway do nauki i grania z córką. Potem jeszcze jeden gotowy deck, kilkanaście boosterków i zestaw do solo. Dodatkowo dokupiłem pudło z lore counterami i kostkami, w którym trzymam wszystkie karty odpowiednio odgrodzone od siebie. Pudełko do solo wywaliłem wraz ze znacznikami obrażeń bo do tego służą mi kostki ale zamiast lore counterów używam aplikacji. Pole gry do solo zalaminowałem i jest git.
- andrzejstrzelba
- Has thanked: 278 times
- Been thanked: 320 times
Ile wydałeś na to wszystko o czym napisałeś? 500 zł? 600 zł?
- Seraphic_Seal
"Ósmy zestaw rozpoczynają trojaczki Huey, Dewey i Louie. Ich karty tworzą jedną, długą grafikę. Chociaż same postaci nie należą do moich ulubionych, to fajnie razem wyglądają." A jak dorwiesz wersje foil tych kart to są w wersji bez bocznych ramek!Propi pisze: ↑12 cze 2025, 17:52 Reign of Jafar – przegląd produktów z ósmego dodatku
Trochę o Jafarze na łamach Games Fanatic![]()
Kolejny set (bodajże w okolicy początku września) dużo w Lorcanie namiesza. Do głównego trybu gry wprowadzona zostanie rotacja kart, nie będzie można używać kart z zestawów 1-4. Tutaj jest to bardo ważne, bo te kilka pierwszych setów wprowadziło do gry tak mocne karty, że po dziś dzień, a mamy już 8 set, większość meta decków opiera się wręcz o te karty. A od września z gry (w trybie constructed) prawdopodobnie znikną takie przekocury jak chociażby:
-Rapunzel - Gifted with Healing - która w 4 kopiach ląduje w sumie każdym decku Amber,
-Ariel - Spectacular Singer
-mnóstwo potężnych akcji/piosenek Steel: A Whole New World, Strength of a Raging Fire
-Be Prepared
i wiele innych
Karty te prawdopodobnie znikną. Czemu prawdopodobnie? Bo wraz z setem 9 zobaczymy też ponowne wydruki starych kart w nowych setach. Na chwilę obecną wiadomo o zaledwie 8 takich kartach (z czego ze dwie są praktycznie niegrywalne, a pozostałe nie są jakieś bardzo w obecnej mecie istotne). W sumie to 6, bo tak naprawdę pozostałe 2 już otrzymaliśmy, w ramach 8-go setu.
To, że mocno namiesza to w mecie gry wiadomo. Mam też nadzieję, że trochę zredukuje najbardziej finansowo patologiczne przypadki. Weźmy na przykład wspomnianą już Rapunzel - Gifted with Healing. Karta ta sama w sobie jest niesamowicie mocna. Dodatkowo nie ma dla niej żadnej sensownej alternatywy - w żółtym kolorze ogólnie mało jest efektów dobierających karty, a ta karta jest wyjątkowo wydajna. Poza tym - jest ona z pierwszego setu (dawno już niedostępnego w sklepach), i jest dodatkowo legendarna. To wszystko powoduje, że jej obecna wartość to ok 150zł sztuka.
Budujesz talię wykorzystującą amber ink? Jeśli tylko Cię stać to wsadzasz w nią 4 sztuki tej karty. Cyk, 600 zł. A z rotacją albo zniknie ona z mety, i nie będzie takiego problemu, a jak wjedzie reprint to może cena będzie sensowniejsza, tudzież będzie można popróbować samemu taką otworzyć.