Trzecie prawo KS - połowy dodatków nawet nie odfoliujesz
Runar (Diego Fonseca)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Runar (Diego Fonseca)
Znając Czachę dodatki będą dostępne ale pewnie w ograniczonej ilościRigidigi pisze: ↑04 gru 2022, 08:20 Czy wiadomo, czy gra będzie później w normalnej sprzedaży?
Zastanawiam się nad podstawka, a ewentualnie później dokupić dodatki jeśli gra będzie tego warta. Nie mam dużego doświadczenia w KS, więc nie wiem jakimi prawami się rządzą takie akcje szczególnie jeśli macza w tym palce Czacha![]()

-
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 101 times
Podbijam temat. Grał ktoś może na jakichś konwentach? Jakieś głębsze przemyślenia? Jutro kończy się taki mocno późny late pledge do Runara i po opisach i filmikach trochę mnie ta planszówa przyciąga, choć ją na początku skreśliłem z radaru przez opinie o kampanii jako core gry.
A ja szukam instrukcji żeby podjąć bardziej przemyślaną decyzję. A na razie nie mogę znaleźć.
- Dako
- Has thanked: 398 times
- Been thanked: 370 times
Wersja alfa jest na stronie Czachy
https://czachagames.pl/runar/
https://drive.google.com/file/d/1LCiuJ_ ... iRRGB/view
- jazzy
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 8 times
Zastanawiam się mocno nad zakupem ale mam dylemat jaką wersję nabyć. Czy ktoś się orientuje czy edycja deluxe prócz mat i drewnianych znaczników zawiera jeszcze jakąś dodatkową zawartość? Jeśli nie to raczej nie będę dopłacał do tego (chociaż patrząc na inne gry ludusów na pewno będzie to wyglądać i komponować się kozacko), Natomiast czy iść w dodatki czy podstawka zapewni wystarczający fun?
-
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 101 times
Grał może już ktoś? Paczek z grą już trochę poprzychodziło, może ktoś miał okazję zagrać i się podzieli pierwszymi wrażeniami? 

- Gromb
- Has thanked: 935 times
- Been thanked: 420 times
Dzisiaj kolega przytargał grę na nasze spotkanie planszówkowe i miałem okazję zapoznać się z tą pozycją. Wykonanie to wysoka półeczka, świetne i dokładne figurki, solidne żetony zarówno drewniane jak i te tekturowe. Planszetki postaci mega cieniutkie,takie jak w Blood Rage, ale tutaj mieliśmy maty neoprenowe, tak samo plansza,neopren elegancko obszyty. I tutaj pierwszy zgrzyt, bo dla pudełkowej wersji planszy, ma wadę produkcyjną, która ujawnia się przy grze dla dwóch graczy: źle wykonano gięcie planszy (kierunek gięcia) przez, co idea grania na fragmencie planszy straciła sens, niestety trzeba rozłożyć całą planszę, która zajmuje sporo miejsca.
To co mnie szczególnie przytłoczyło to ilość tekstu i ikonografia. Jak na grę typu skirmish jest srogo, naprawdę srogo. Może nie jestem wyjadaczem planszówkowym i wydawało mi się, że BRW Rebirth ma tone tekstu na kartach i to jeszcze pisanego od góry i od dołu, niemniej szybko ogarnęliśmy reguły i grało się szybko i płynnie, tak tutaj zostałem przytłoczony. I nie pomogło, że kolega ogarnia reguły i wszystko zawsze przejrzyście tłumaczy, po prostu odbiłem się od tej pozycji. A niby to początek i prosty scenariusz , a już przy rozstawianiu komponentów na planszy zrobiło się gęsto i czasochłonne. Gra urzeka wyglądem, ale odpycha nas setupem i zasadami.
Pisane na gorąco po świeżych odczuciach.
To co mnie szczególnie przytłoczyło to ilość tekstu i ikonografia. Jak na grę typu skirmish jest srogo, naprawdę srogo. Może nie jestem wyjadaczem planszówkowym i wydawało mi się, że BRW Rebirth ma tone tekstu na kartach i to jeszcze pisanego od góry i od dołu, niemniej szybko ogarnęliśmy reguły i grało się szybko i płynnie, tak tutaj zostałem przytłoczony. I nie pomogło, że kolega ogarnia reguły i wszystko zawsze przejrzyście tłumaczy, po prostu odbiłem się od tej pozycji. A niby to początek i prosty scenariusz , a już przy rozstawianiu komponentów na planszy zrobiło się gęsto i czasochłonne. Gra urzeka wyglądem, ale odpycha nas setupem i zasadami.
Pisane na gorąco po świeżych odczuciach.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
- Irr3versible
- Has thanked: 729 times
- Been thanked: 707 times
Ktoś pograł coś więcej?
Nie ukrywam, że chciałem sobie pomalować (
) więc dobrze byłoby nie kupić wydmuszki (skoro gra już dostępna). Trudno znaleźć bieżące recenzję, nawet zagraniczne. Nie wiem na ile można mieć zaufanie do kontentu sprzed 2-3 lat.
Dzielić się wrażeniami lub bieżącym recenzjami jeśli ktoś widział. Dzięki.
Nie ukrywam, że chciałem sobie pomalować (

Dzielić się wrażeniami lub bieżącym recenzjami jeśli ktoś widział. Dzięki.