Runar (Diego Fonseca)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
kiniol1
Has thanked: 314 times
Been thanked: 30 times

Re: Runar (Diego Fonseca)

Post autor: kiniol1 »

tomp pisze: 04 gru 2022, 10:49
TOMEQ pisze: 04 gru 2022, 10:09 Pierwsze prawo KS - zagrasz w grę za rok, dwa albo 3... :D
Drugie prawo KS. Szybciej zagrasz w wersje retail, niż własną wersję z KS
Trzecie prawo KS - połowy dodatków nawet nie odfoliujesz 🙂
Mendaks
Been thanked: 90 times

Post autor: Mendaks »

Rigidigi pisze: 04 gru 2022, 08:20 Czy wiadomo, czy gra będzie później w normalnej sprzedaży?

Zastanawiam się nad podstawka, a ewentualnie później dokupić dodatki jeśli gra będzie tego warta. Nie mam dużego doświadczenia w KS, więc nie wiem jakimi prawami się rządzą takie akcje szczególnie jeśli macza w tym palce Czacha 💀
Znając Czachę dodatki będą dostępne ale pewnie w ograniczonej ilości :)
antonio3333
Has thanked: 63 times
Been thanked: 101 times

Post autor: antonio3333 »

Podbijam temat. Grał ktoś może na jakichś konwentach? Jakieś głębsze przemyślenia? Jutro kończy się taki mocno późny late pledge do Runara i po opisach i filmikach trochę mnie ta planszówa przyciąga, choć ją na początku skreśliłem z radaru przez opinie o kampanii jako core gry.
Mevlex
Has thanked: 45 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

Podbijam pytanie kolegi wyżej w związku z właśnie odpalony LP u Czachy. Ktoś miał okazję w to zagrać?
Skywarden
Been thanked: 8 times

Post autor: Skywarden »

A ja szukam instrukcji żeby podjąć bardziej przemyślaną decyzję. A na razie nie mogę znaleźć.
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 398 times
Been thanked: 370 times

Post autor: Dako »

Skywarden pisze: 27 paź 2024, 23:27 A ja szukam instrukcji żeby podjąć bardziej przemyślaną decyzję. A na razie nie mogę znaleźć.
Wersja alfa jest na stronie Czachy
https://czachagames.pl/runar/

https://drive.google.com/file/d/1LCiuJ_ ... iRRGB/view
Awatar użytkownika
jazzy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: jazzy »

Zastanawiam się mocno nad zakupem ale mam dylemat jaką wersję nabyć. Czy ktoś się orientuje czy edycja deluxe prócz mat i drewnianych znaczników zawiera jeszcze jakąś dodatkową zawartość? Jeśli nie to raczej nie będę dopłacał do tego (chociaż patrząc na inne gry ludusów na pewno będzie to wyglądać i komponować się kozacko), Natomiast czy iść w dodatki czy podstawka zapewni wystarczający fun?
antonio3333
Has thanked: 63 times
Been thanked: 101 times

Post autor: antonio3333 »

Grał może już ktoś? Paczek z grą już trochę poprzychodziło, może ktoś miał okazję zagrać i się podzieli pierwszymi wrażeniami? :)
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 935 times
Been thanked: 420 times

Post autor: Gromb »

Dzisiaj kolega przytargał grę na nasze spotkanie planszówkowe i miałem okazję zapoznać się z tą pozycją. Wykonanie to wysoka półeczka, świetne i dokładne figurki, solidne żetony zarówno drewniane jak i te tekturowe. Planszetki postaci mega cieniutkie,takie jak w Blood Rage, ale tutaj mieliśmy maty neoprenowe, tak samo plansza,neopren elegancko obszyty. I tutaj pierwszy zgrzyt, bo dla pudełkowej wersji planszy, ma wadę produkcyjną, która ujawnia się przy grze dla dwóch graczy: źle wykonano gięcie planszy (kierunek gięcia) przez, co idea grania na fragmencie planszy straciła sens, niestety trzeba rozłożyć całą planszę, która zajmuje sporo miejsca.
To co mnie szczególnie przytłoczyło to ilość tekstu i ikonografia. Jak na grę typu skirmish jest srogo, naprawdę srogo. Może nie jestem wyjadaczem planszówkowym i wydawało mi się, że BRW Rebirth ma tone tekstu na kartach i to jeszcze pisanego od góry i od dołu, niemniej szybko ogarnęliśmy reguły i grało się szybko i płynnie, tak tutaj zostałem przytłoczony. I nie pomogło, że kolega ogarnia reguły i wszystko zawsze przejrzyście tłumaczy, po prostu odbiłem się od tej pozycji. A niby to początek i prosty scenariusz , a już przy rozstawianiu komponentów na planszy zrobiło się gęsto i czasochłonne. Gra urzeka wyglądem, ale odpycha nas setupem i zasadami.
Pisane na gorąco po świeżych odczuciach.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Awatar użytkownika
Irr3versible
Has thanked: 729 times
Been thanked: 707 times

Post autor: Irr3versible »

Ktoś pograł coś więcej?
Nie ukrywam, że chciałem sobie pomalować ( :D ) więc dobrze byłoby nie kupić wydmuszki (skoro gra już dostępna). Trudno znaleźć bieżące recenzję, nawet zagraniczne. Nie wiem na ile można mieć zaufanie do kontentu sprzed 2-3 lat.
Dzielić się wrażeniami lub bieżącym recenzjami jeśli ktoś widział. Dzięki.
ODPOWIEDZ