Cześć,
Szukam gry dla ekipy 4 osobowej która będzie opierała się na jakiejś kampanii. Lubimy ten klimat dłuższych opowieści. Szczególnie mile widziane gry przygodowe. Do tej pory przerobiliśmy (w nawiasie nasze oceny):
- moje miasto (8),
- pandemic sezon 0 (8)
- seafall (9),
- zapomniane morza (5,5),
Korci nas trochę U boot, ale ciężko go dostać i wydaje się że poziom skomplikowania może nas przerosnąć i zniechęcić, ale podoba się nam sam pomysł współpracy i wspomnianej wcześniej przygody. Na półce czeka jeszcze Gloomheaven Szczęki Lwa.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Gry kampanijne lub kooperacyjne dla 4 graczy
Re: Gry kampanijne lub kooperacyjne dla 4 graczy
Jest tego tyle, że o ile nie jesteście jakimiś szczególnymi fanami marynarki podwodnej to sobie darujcie tego ubota i zainteresujcie się tym co jest dostępne.
Pierwsze co to ja bym rozegrał te Szczęki Lwa bo to fajna taktyczna przygotówka. No i te dwadzieściaparę scenariuszy to taki sweet spot jeżeli chodzi o długość. No i jeżeli po tym przyjdzie wam do głowy wejść w dużego Glooma albo Frosta... to się dobrze zastanówcie. bo to jest z grubsza to samo tylko 4 razy dłużej. Może znużyć (polecam recenzję Gambita
).
Poza tym to wiele zależy od Waszych upodobań. jak ma być duża kampanie to może (kolejnoś mniej wiecej od najlżejszej do najcięższej (i też trochę pod względem ceny, poza Arydią która pod trym względem powinna być 4 oczka niżej):
Arydia
Nova Aetas Renissance - jest PL
Oathsworn
ISS Vanguard - jest PL (gdybym w tej chwili miał wybrać grę coop to byłaby ta)
Middara
Aeon Trespass Odyssey
Jeżeli kampanie moga być któtsze (7-10 scenariuszy} to:
Arkham Horror LCG
Poza tym, serio, jest tego zatrzęsienie i drugie tyle jest w zapowiedziach. Jeżeli lubicie klimaty Dark souls to jeszcze 10 dni można wesprzeć Kingdoms Forlorn i dostać je za 2 miesiące. W tym roku ma też być 2 częsć Sleeping Gods. No i praktycznie wszystko co robią Avaken Realms czy toi Tainted Grail czy Etherfields.
Z gier z zupełnie innej bajki Arcs z dodatkiem oferuje minikampanie, też ciekawe.
Może podaj budżet i klimaty jakie Was interesują to będzie łatwiej
Pierwsze co to ja bym rozegrał te Szczęki Lwa bo to fajna taktyczna przygotówka. No i te dwadzieściaparę scenariuszy to taki sweet spot jeżeli chodzi o długość. No i jeżeli po tym przyjdzie wam do głowy wejść w dużego Glooma albo Frosta... to się dobrze zastanówcie. bo to jest z grubsza to samo tylko 4 razy dłużej. Może znużyć (polecam recenzję Gambita

Poza tym to wiele zależy od Waszych upodobań. jak ma być duża kampanie to może (kolejnoś mniej wiecej od najlżejszej do najcięższej (i też trochę pod względem ceny, poza Arydią która pod trym względem powinna być 4 oczka niżej):
Arydia
Nova Aetas Renissance - jest PL
Oathsworn
ISS Vanguard - jest PL (gdybym w tej chwili miał wybrać grę coop to byłaby ta)
Middara
Aeon Trespass Odyssey
Jeżeli kampanie moga być któtsze (7-10 scenariuszy} to:
Arkham Horror LCG
Poza tym, serio, jest tego zatrzęsienie i drugie tyle jest w zapowiedziach. Jeżeli lubicie klimaty Dark souls to jeszcze 10 dni można wesprzeć Kingdoms Forlorn i dostać je za 2 miesiące. W tym roku ma też być 2 częsć Sleeping Gods. No i praktycznie wszystko co robią Avaken Realms czy toi Tainted Grail czy Etherfields.
Z gier z zupełnie innej bajki Arcs z dodatkiem oferuje minikampanie, też ciekawe.
Może podaj budżet i klimaty jakie Was interesują to będzie łatwiej

- Irka
- Has thanked: 1136 times
- Been thanked: 447 times
Wspomniany już Brzdęk! Legacy - ciekawa i zaskakująca przygoda. Rywalizacja, ale czasem warto tam współpracować.
Wsiąść do pociągu: Legacy - chyba wszystkim się podoba
Charterstone - euro. Też polecana.
Moja wyspa - oczywisty wybór, jeśli Moje miasto się podobało. Abstrakt.
Wsiąść do pociągu: Legacy - chyba wszystkim się podoba

Charterstone - euro. Też polecana.
Moja wyspa - oczywisty wybór, jeśli Moje miasto się podobało. Abstrakt.
-
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 198 times
Podpisuje się pod tym. Osobiscie, przez wzgląd na tematykę wolę Marvel Champions, ale AH LCG ma: polską wersję językową oraz bardziej narracyjną rozgrywkę co mi generalnie bardziej pasuje do opisu gry kampanijnej. PRoblemem może być to, że to gra LCG więc aby poczuć tą kampanie to trzeba kupić: Core Set, Box i 6 paczek. Ostatnio, zdaje się, przeszli na model 2 Boxy na cykl (1 na karty graczy, 1 na scenariusze), ale tak czy siak robi się z tego duża inwestycja.
Najlepiej spróbować na samym Core Secie, gdzie jest kampania na 3 scenariusze. Nie jestem tylko pewien czy fizycznie da się grać w 4 osoby na jednym Core Secie - coś mi świta z pamięci, że nie.
Hej! Dużo propozycji, będę je przeglądał w wolnej chwili i dziękuję jeszcze raz 
Jeśli chodzi o budżet to chciałbym się zamknąć w okolicy 400 zł. Nie bardzo lubię kupowania wielu dodatkow, rozszerzeń bo jednak przewaznie po rozegraniu tych kilkunastu partii mamy ochotę zmienić klimat i grę
Wsiąść do pociągu legendy zachodu wyglądają zacnie, ale mając już podstawową wersję trochę się obawiam że po rozegraniu po prostu jej nie sprzedamy a wyrzucić będzie szkoda. Ale bardzo kusi
AH LCG wygląda fajnie, ale...
Jakkolwiek klimaty fantasy są nam nieobce to chcielibyśmy chyba też mieć jakieś opcje z tematyką historyczna, ekonomiczna - coś bliżej realnego świata
Pandemic 1 też czeka na półce, ale ponieważ niedawno rozegraliśmy 0 to potrzebujemy zmiany.
Jeśli chodzi o budżet to chciałbym się zamknąć w okolicy 400 zł. Nie bardzo lubię kupowania wielu dodatkow, rozszerzeń bo jednak przewaznie po rozegraniu tych kilkunastu partii mamy ochotę zmienić klimat i grę
Wsiąść do pociągu legendy zachodu wyglądają zacnie, ale mając już podstawową wersję trochę się obawiam że po rozegraniu po prostu jej nie sprzedamy a wyrzucić będzie szkoda. Ale bardzo kusi
Jakkolwiek klimaty fantasy są nam nieobce to chcielibyśmy chyba też mieć jakieś opcje z tematyką historyczna, ekonomiczna - coś bliżej realnego świata