Małe Epickie Podziemia / Tiny Epic Dungeons - pytania
- JollyRoger90
- Has thanked: 1370 times
- Been thanked: 331 times
Re: Małe Epickie Podziemia / Tiny Epic Dungeons - pytania
Mam dziwne pytanie. Kiedy poruszamy pochodnię na torze w dół?
W instrukcji znalazłem tylko, jeśli wykonujemy darmowa akcje z arkusza pochodni, oraz niektóre karty lochów miały taki efekt w wyniku niezdanego testu (z tego co pamietam).
Pytam się, bo wczoraj graliśmy 1 raz (na 2 graczy) i ta pochodnia praktycznie w ogóle nie szła w dół i było bardzo łatwo.
Może robiliśmy coś źle?
W instrukcji znalazłem tylko, jeśli wykonujemy darmowa akcje z arkusza pochodni, oraz niektóre karty lochów miały taki efekt w wyniku niezdanego testu (z tego co pamietam).
Pytam się, bo wczoraj graliśmy 1 raz (na 2 graczy) i ta pochodnia praktycznie w ogóle nie szła w dół i było bardzo łatwo.
Może robiliśmy coś źle?
Po każdym graczu jedno pole w dół.JollyRoger90 pisze: ↑26 kwie 2024, 11:29 Mam dziwne pytanie. Kiedy poruszamy pochodnię na torze w dół?
Może robiliśmy coś źle?
- JollyRoger90
- Has thanked: 1370 times
- Been thanked: 331 times
No tak - str. 6 na dole....
Ale wstyd, że to przeoczyłem.
Ale wstyd, że to przeoczyłem.
Zdarza się. Ja grałem na początku omyłkowo, że po
wszystkich graczach opuszczaliśmy pochodnię. Też było łatwo.
Dzięki za wyjaśnienie, choć taki bonus za 4 pioruny i przy ryzyku niezdania testu wydaje mi się nie wart.
Cześć,
za mną i moją ekipą pierwsza sesja w Małe epickie. Pytań jest wiele. Ogólnie z tego co czytałem to łatwo nie jest. Na razie urodziły się takie pytania:
1. Czy jak wchodzimy do pomieszczenia, gdzie jest goblin lub sługus od razu dostajemy 1 lub 2 dmg czy jak NIE pokonamy przeciwnika?
2. Czy jak używamy ukrycia(skradania) to działa też na pułapki? Bo przeciwnicy nas nie widzą i można przejść. Ale jak jest z pułapką?
3. Czy przeciwnik ruszy na bohatera jak go nie ,,widział,,? Takiego, który jest np 4 kartki dalej, ale nie ma go na widoku w linii prostej. Widok blokują ściany. Przeciwnika uruchomił inny gracz, który obecnie jest wyczerpany
4. Czy mogę wyjść z pomieszczenia w którym jest przeciwnik bez ataku na niego?
5. Czy jeżeli przejdę pomyślnie test to działa na każdego gobilna na planszy?

6. Czy jak odzyskam energię (nagroda za zabicie Golina) to czy mogę jej zaraz użyć? Zakładając, że wcześniej użyłem już energii.
7. Czy na tym kafelku mogę robić ,,nieskończoną,, ilość testów, aby spróbować zebrać odrzuconą kartę ekwipunku?

8. Czy jak wchodzimy ponownie do tego samego pomieszczenia a jest w nim wróg to znowu dostajemy DMG? Zakładamy, że już ten potwór/gobiln dał nam DMG.
9. Czy nagrodą za ubicie enemy może być przedmiot odrzucony przez innego gracza?
10. Czy moja tura musi być tak wykonana: ruch -> akcja lub akcja -> ruch. Graliśmy tak, że ruch -> akcja -> ruch
Na razie tyle:) Na pudełku jest info, że to niski próg wejścia

za mną i moją ekipą pierwsza sesja w Małe epickie. Pytań jest wiele. Ogólnie z tego co czytałem to łatwo nie jest. Na razie urodziły się takie pytania:
1. Czy jak wchodzimy do pomieszczenia, gdzie jest goblin lub sługus od razu dostajemy 1 lub 2 dmg czy jak NIE pokonamy przeciwnika?
2. Czy jak używamy ukrycia(skradania) to działa też na pułapki? Bo przeciwnicy nas nie widzą i można przejść. Ale jak jest z pułapką?
3. Czy przeciwnik ruszy na bohatera jak go nie ,,widział,,? Takiego, który jest np 4 kartki dalej, ale nie ma go na widoku w linii prostej. Widok blokują ściany. Przeciwnika uruchomił inny gracz, który obecnie jest wyczerpany

6. Czy jak odzyskam energię (nagroda za zabicie Golina) to czy mogę jej zaraz użyć? Zakładając, że wcześniej użyłem już energii.
7. Czy na tym kafelku mogę robić ,,nieskończoną,, ilość testów, aby spróbować zebrać odrzuconą kartę ekwipunku?

8. Czy jak wchodzimy ponownie do tego samego pomieszczenia a jest w nim wróg to znowu dostajemy DMG? Zakładamy, że już ten potwór/gobiln dał nam DMG.
9. Czy nagrodą za ubicie enemy może być przedmiot odrzucony przez innego gracza?
10. Czy moja tura musi być tak wykonana: ruch -> akcja lub akcja -> ruch. Graliśmy tak, że ruch -> akcja -> ruch
Na razie tyle:) Na pudełku jest info, że to niski próg wejścia

1. Przeciwnicy nie zadają obrażeń jeżeli nie jest wywołana ich akcja.Pistacje pisze: ↑16 cze 2025, 15:52 Cześć,
Na razie tyle:) Na pudełku jest info, że to niski próg wejścia![]()
![]()
2. Według instrukcji stealth działa tylko na przeciwników.
3. Przeciwnicy wybierają najbliższego przytomnego bohatera, bez znaczenia czy go widzieli czy nie.
4. Tak, zaczynając swoją turę możesz wyjść z pomieszczenia z przeciwnikiem
5. Tak, możesz zabić dowolnego goblina na planszy, a jako że jest to darmowa akcja to można z tego skorzystać ile się chce zakładając że masz energie.
6. Nie możesz jej użyć w trakcie rozpatrywania ataku, możesz jej użyć po, do darmowych akcji
7. Jest to akcja darmowa, więc możesz, za każdy sukces możesz podnieść odrzucony loot, za przegraną obniżasz pochodnie.
8. Obrażenia dostajesz dopiero po tym jak pochodnia najedzie na symbol uruchomienia akcji przeciwników i Ci będą w sytuacji umożliwiającej zaatakowanie Twojego bohatera. Nie wydaje mi się, żeby była możliwość ruchu bohaterów w trakcie aktywacji przeciwników.
9. Tak, w instrukcji jest napisane że Odkrycie karty łupu/zaklęcia znaczy że możesz dobrać nową kartę lub kartę z wierzchu stosu kart odrzuconych.
10. Możesz wykonywać akcje podczas ruchu jeżeli są to darmowe akcje, bohaterska akcja zawsze kończy ruch.
Ogólnie nie jest to łatwa gra do ogarnięcia jeżeli chodzi o ikonografie i detale, dlatego polecam załącznik:
https://rules.dized.com/game/VzImXT1sQN ... c-dungeons
Jest też wersja na telefony/tablety, którą ja się nie raz posiłkuje podczas grania.
Dziękuje za obszerną odpowiedź. Zapewne pytania się jeszcze pojawią.Kluczyk pisze: ↑16 cze 2025, 21:16
Ogólnie nie jest to łatwa gra do ogarnięcia jeżeli chodzi o ikonografie i detale, dlatego polecam załącznik:
https://rules.dized.com/game/VzImXT1sQN ... c-dungeons
Jest też wersja na telefony/tablety, którą ja się nie raz posiłkuje podczas grania.
Instrukcja jest bardzo skromna i tego co czytam to nie tylko moje zdanie. Ponoć dodatek dużo zmienia, na plus co sądzisz?
Gra jest mega losowa z tego co widzę. Mieliśmy 3 podejścia. Pierwsze porażka pod względem zasad, druga gobliny zrobiły swoje.
Trzecia, drugi akt. Udało się ,,zwerbować,, bossa do jego ,,domku,,(jak zebrał pieczęcie pieczęcie). Ale miał full hp a nam skończyły sie tury a przeszedł tylko pół planszy. A gdzie tu go jeszcze bić?
Mamy jeszcze Małe Epickie Cthulhu ale tam na chwilę się odbiliśmy. Jest łatwiejsze?
- Fyei
- Has thanked: 95 times
- Been thanked: 255 times
Spoiler:
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
Ja to traktuje jako efekt odkrycia pomieszczenia.
Wiem że w instrukcji opisane jest to jako "spotkanie" goblina/sługusa, ale fizycznie odkrywasz pomieszczenie, dostajesz 1 lub 2 obrażenia i wstawiasz przeciwnika.
Ogólnie masz racje, odwracając kafelek z przeciwnikiem dostajemy obrażenia jeżeli na niego wchodzimy.
Wiem że w instrukcji opisane jest to jako "spotkanie" goblina/sługusa, ale fizycznie odkrywasz pomieszczenie, dostajesz 1 lub 2 obrażenia i wstawiasz przeciwnika.
Ogólnie masz racje, odwracając kafelek z przeciwnikiem dostajemy obrażenia jeżeli na niego wchodzimy.
A co w przypadku jak wchodzimy drugi raz do tego samego kafelka? Wiemy, że siedzi tam enemy!
Cześć kilka nowych kwestii
1.Kiedy odkrywasz pomieszczenie z goblinem to dostajesz 1pkt obrażeń i musisz walczyć, ale jeśli pokonasz wroga to czy możesz kontynuować ruch?
2.Co oprócz zabicia Sługusa cofa pochodnię?
3. Czy ataki magiczne to jedyny sposób na pominięcie obrony (tarczy) wroga? Łuk to też dystans przecież
4.Jak wróg atakuje Nas w swojej turze to czy Nasza obrona (tarcza) jest brana pod uwagę?
1.Kiedy odkrywasz pomieszczenie z goblinem to dostajesz 1pkt obrażeń i musisz walczyć, ale jeśli pokonasz wroga to czy możesz kontynuować ruch?
2.Co oprócz zabicia Sługusa cofa pochodnię?
3. Czy ataki magiczne to jedyny sposób na pominięcie obrony (tarczy) wroga? Łuk to też dystans przecież
4.Jak wróg atakuje Nas w swojej turze to czy Nasza obrona (tarcza) jest brana pod uwagę?