Heroes of Land, Air & Sea (Scott Almes)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Atk
Has thanked: 562 times
Been thanked: 350 times

Re: Heroes of Land, Air & Sea (Scott Almes)

Post autor: Atk »

Malował ktoś może figurki? Myślę machnąć je shade tylko, ale nie wiem czy będzie trzeba podkład dawać. Miałem w planie dobrać kolor farbek pod kolor figurek i lecieć, ale ziomek ostatnio mi nawinął taki temat, że jak plastik słaby to może się farba nie trzymać 🤔
antonio3333
Has thanked: 65 times
Been thanked: 105 times

Post autor: antonio3333 »

Ja malowałem i mam wszystkie orki pomalowane, a ludzi jestem w trakcie. Nie widzę problemów, żeby farba na podkładzie się nie trzymała. Tutaj przykład jak pomalowałem jednego herosa z taranem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pawianlsm
Has thanked: 27 times
Been thanked: 51 times

Post autor: pawianlsm »

Speed painty i jestes w domu 🙂

Obrazek
Awatar użytkownika
qreqorek
Has thanked: 217 times
Been thanked: 637 times

Post autor: qreqorek »

Nie chciałbym zniechęcać kolegów, ale czy graliście już w grę? Chodzi mi o to, że jeśli pomalujecie wszystko pięknie jak w typowej planszówce, gdzie bohaterowie walczą z potworami, to na planszy przy 4 graczach będzie taka pstrokacizna, że ciężko będzie rozpoznać, które jednostki są czyje.

Ja figurki frakcji potraktowałem lakierem bezbarwnym jako podkład i malowałem im tylko kubraczki dla wojowników i nieco więcej dla bohaterów, a chłopków nie malowałem wcale. Dzięki temu wszystko na planszy jest bardzo czytelne. Zwłaszcza niepomalowana podstawka pomaga rozpoznać jednostki.
antonio3333

@qreqorek spokojnie da się odróżnić plus pomalowałem boki podstawki (pierścienie) na kolor odpowiadający frakcji. Jest fajnie bo wszystko przykuwa oko, a jakoś nie udaje się zgubić.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2035 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

qreqorek pisze: 18 cze 2025, 11:33 Chodzi mi o to, że jeśli pomalujecie wszystko pięknie jak w typowej planszówce, gdzie bohaterowie walczą z potworami, to na planszy przy 4 graczach będzie taka pstrokacizna, że ciężko będzie rozpoznać, które jednostki są czyje.
Wiem o co Ci chodzi ale myślę że potraktowanie jakiegoś detalu (płaszcz, tarcza,włosy...)+ podstawke w kolor frakcji powinno załatwić sprawę. A zdecydowanie to lepiej wygląda.
pawianlsm

qreqorek pisze: 18 cze 2025, 11:33 Nie chciałbym zniechęcać kolegów, ale czy graliście już w grę? Chodzi mi o to, że jeśli pomalujecie wszystko pięknie jak w typowej planszówce, gdzie bohaterowie walczą z potworami, to na planszy przy 4 graczach będzie taka pstrokacizna, że ciężko będzie rozpoznać, które jednostki są czyje.

Ja figurki frakcji potraktowałem lakierem bezbarwnym jako podkład i malowałem im tylko kubraczki dla wojowników i nieco więcej dla bohaterów, a chłopków nie malowałem wcale. Dzięki temu wszystko na planszy jest bardzo czytelne. Zwłaszcza niepomalowana podstawka pomaga rozpoznać jednostki.
Właśnie ja nie pomalowanych nie mogłem rozróżnić w obrębie frakcji. Każda frakcja u mnie ma inny motyw przewodni i wszystko ładnie widać 🙂.
Atk

Spoiler:
No właśnie o to chodzi, że ja chcę dać tylko shade bez podkładu i pytam czy ktoś to robił w ten sposób.
pawianlsm pisze: 18 cze 2025, 10:19 Speed painty i jestes w domu 🙂

Obrazek
Jakbym był malarzem to może i tak ale ze mnie jest beztalencie, dlatego chcę machnąć je shade pod kolor figurek.
pawianlsm

Nie da rady shade bez podkładu. Farba nie będzie się trzymać i będzie się zmazywac. Minimum to podkład, shade i lakier.
Atk

pawianlsm pisze: 20 cze 2025, 00:34 Nie da rady shade bez podkładu. Farba nie będzie się trzymać i będzie się zmazywac. Minimum to podkład, shade i lakier.
Ok dzięki, a podkład jaki? Przecież jak dam biały/czarny to ten kolorowy shade tego nie pokryje.
antonio3333

Spoiler:
Robisz podkład, potem farbka danego koloru, a na koniec robisz dry brush jaśniejszym/ciemniejszym odcieniem tego samego kolorku. Ja chyba tylko takie rozwiązanie tutaj widzę.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2025, 15:01 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Atk

Spoiler:
To słabo, bo to brzmi już jak malowanie, a ja chciałem tylko pocieniowac żeby szczegóły wyszły 🙆
Ostatnio zmieniony 20 cze 2025, 15:01 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Spoiler:
Podkład to zawsze must have....bez tego nic nie zrobisz ale za pomocą spreja zrobisz to expresowo więc nie ma strachu. Zajrzyj najlepiej do wątku o malowaniu. Tam się wszystkiego dowiesz i doradzą co i jak. Ja sam jeszcze się waham w jaki sposób zacząć malować HoLAS. Tak aby było jednocześnie i czytelnie i ładnie. Tam na planszy jednak jest sporo figurek jednocześnie.
Awatar użytkownika
qreqorek

BOLLO pisze: 24 cze 2025, 07:39 ...malować HoLAS....
HLAS nie HoLAS.

Kłuje to moje oczy już od dłuższego czasu, więc spieszę z wyjaśnieniem (a używa tego wiele osób, nic osobistego BOLLO).
W języku angielskim zapisując nazwę w postaci skrótu (tzw. abbreviation) zawierającego "of" bądź "and" ogólną zasadą jest włączenie ich do skrótu, tylko jeśli są one częścią oficjalnej nazwy lub akronimu, w przeciwnym razie je ignorujemy.

Tak więc: Department of Financial zapiszemy jako DOF, ale Heroes of Land, Air & Sea tylko jako HLAS.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

qreqorek pisze: 24 cze 2025, 11:23 Kłuje to moje oczy
Przepraszam ale chyba tego nie będę w stanie zmienić bo posługuję się polską odmianą a HoLAS nadaje się po prostu do tego lepiej wedle mojej oceny od HLAS. Dodatkowo jąkam się/mam problemy z wymową co można zauważyć w moich filmach i łatwiej mi po prostu fonetycznie wypowiedzieć HoLAS od HLAS. Sylaba HO jest łatwiejsza w wymowie od HL.
Oba brzmią głupio to wiadomo- przyznaję ale jakoś bliżej mi do "Idziemy grać w holasa niż w hlasa" :mrgreen:

A poza tym BGG też używa HoLAS: https://boardgamegeek.com/thread/238912 ... ter-1-play więc taki chłoptyś z prowincji jak nie nie będzie nic przekręcał.
Awatar użytkownika
nidhog
Has thanked: 21 times
Been thanked: 435 times
Kontakt:

Post autor: nidhog »

qreqorek pisze: 24 cze 2025, 11:23
BOLLO pisze: 24 cze 2025, 07:39 ...malować HoLAS....
HLAS nie HoLAS.

Kłuje to moje oczy już od dłuższego czasu, więc spieszę z wyjaśnieniem (a używa tego wiele osób, nic osobistego BOLLO).
W języku angielskim zapisując nazwę w postaci skrótu (tzw. abbreviation) zawierającego "of" bądź "and" ogólną zasadą jest włączenie ich do skrótu, tylko jeśli są one częścią oficjalnej nazwy lub akronimu, w przeciwnym razie je ignorujemy.

Tak więc: Department of Financial zapiszemy jako DOF, ale Heroes of Land, Air & Sea tylko jako HLAS.
Nawet jeśli masz rację, to nie masz racji ;) to zawsze było HoLAS - łącznie z tym, że twórcy gry używali tego skrótu. Podobnie wcześniej graliśmy w HoMM (Heroes of Might Magic), HotS (Heroes of the Storm), CoD (Call of Duty), LotR (Lord of the Ring), GoT (Game of Thrones).
I jeśli przyjąć Twoje argumenty:
tylko jeśli są one częścią oficjalnej nazwy
A czy gra nie ma w oficjalnej nazwie of?:)
Awatar użytkownika
qreqorek

Ja tylko wskazuję jakie są zasady i moja interpretacja. Na popracie mogę podać KS do 2nd printing, w którym autorzy używają właśnie skrótu HLAS (tytuł na samej górze): https://www.kickstarter.com/projects/co ... ri/creator
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 337 times
Been thanked: 567 times

Post autor: tomp »

Wg mnie "of" znajduje się w tytule i nie ma błędu w nazwie tego tematu.
Nidhog przytoczył bardzo znane tytuły, które podlegają wymienionej zasadzie. Bardziej zastanawiam się, czemu jest ignorowane "and"/"&". Czyli wg przytoczonej zasady powinno być HoLAaS?
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
qreqorek

"Of," podobnie jak "the," "and," "a," etc., są wyrazami funkcyjnymi. Ich pomijanie wpływa korzystnie na tworzenie skrótów, są po prostu bardziej zwiezłe. Fakt, że w necie ludzie używają własnej interpretacji tworzenia skrótów, nawet jeśli stanowią większość, nie czyni ich pisowni poprawną.
samuraj1369
Has thanked: 564 times
Been thanked: 666 times

Post autor: samuraj1369 »

Skróty tworzą się tak, aby ludziom pasowało.
Wypowiedzenie HOLAS jest dużo łatwiejsze dla języka niż HLAS.
qreqorek pisze: 24 cze 2025, 12:33 "Of," podobnie jak "the," "and," "a," etc., są wyrazami funkcyjnymi. Ich pomijanie wpływa korzystnie na tworzenie skrótów, są po prostu bardziej zwiezłe. Fakt, że w necie ludzie używają własnej interpretacji tworzenia skrótów, nawet jeśli stanowią większość, nie czyni ich pisowni poprawną.
Heroes of Might & Magic III - HOMM3, od zawsze taki skrót funkcjonował.
Skróty tworzą się samoistnie i nawet jeśli podlegają jakimś zasadom, to nikt ich nie respektuje na co dzień.
Muadib
Has thanked: 45 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Muadib »

Atk pisze: 20 cze 2025, 14:49
Spoiler:
To słabo, bo to brzmi już jak malowanie, a ja chciałem tylko pocieniowac żeby szczegóły wyszły 🙆
Hej jak mozesz sobie pozwolic to speedpainty to jest napwrde swietne rozwiazanie--czasowo podobnie ci to zajmie-jak bys mial pokrywac tylko cieniami-po prostu pokrywasz figurke danym kolorem a ta farba sama ci zrobi cienie :)
Oczywiscie jak wspomnieli koledzy wyzej podklad to podstawa.- ale to tez zajmie ---max 1-4 min
Atk

Muadib pisze: 26 cze 2025, 12:15
Atk pisze: 20 cze 2025, 14:49
Spoiler:
Hej jak mozesz sobie pozwolic to speedpainty to jest napwrde swietne rozwiazanie--czasowo podobnie ci to zajmie-jak bys mial pokrywac tylko cieniami-po prostu pokrywasz figurke danym kolorem a ta farba sama ci zrobi cienie :)
Oczywiscie jak wspomnieli koledzy wyzej podklad to podstawa.- ale to tez zajmie ---max 1-4 min
Tak biorę to pod uwagę.
ODPOWIEDZ