Heroes of Land, Air & Sea (Scott Almes)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Heroes of Land, Air & Sea (Scott Almes)
Malował ktoś może figurki? Myślę machnąć je shade tylko, ale nie wiem czy będzie trzeba podkład dawać. Miałem w planie dobrać kolor farbek pod kolor figurek i lecieć, ale ziomek ostatnio mi nawinął taki temat, że jak plastik słaby to może się farba nie trzymać 
-
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 105 times
Ja malowałem i mam wszystkie orki pomalowane, a ludzi jestem w trakcie. Nie widzę problemów, żeby farba na podkładzie się nie trzymała. Tutaj przykład jak pomalowałem jednego herosa z taranem.

Nie chciałbym zniechęcać kolegów, ale czy graliście już w grę? Chodzi mi o to, że jeśli pomalujecie wszystko pięknie jak w typowej planszówce, gdzie bohaterowie walczą z potworami, to na planszy przy 4 graczach będzie taka pstrokacizna, że ciężko będzie rozpoznać, które jednostki są czyje.
Ja figurki frakcji potraktowałem lakierem bezbarwnym jako podkład i malowałem im tylko kubraczki dla wojowników i nieco więcej dla bohaterów, a chłopków nie malowałem wcale. Dzięki temu wszystko na planszy jest bardzo czytelne. Zwłaszcza niepomalowana podstawka pomaga rozpoznać jednostki.
Ja figurki frakcji potraktowałem lakierem bezbarwnym jako podkład i malowałem im tylko kubraczki dla wojowników i nieco więcej dla bohaterów, a chłopków nie malowałem wcale. Dzięki temu wszystko na planszy jest bardzo czytelne. Zwłaszcza niepomalowana podstawka pomaga rozpoznać jednostki.
Moje projekty:
TMB spolszczenie viewtopic.php?f=61&t=68865&p=1295703&hi ... s#p1295703
HLAS - fanowski tryb solo https://boardgamegeek.com/filepage/2408 ... n-qreqorek
HLAS - fanowski tryb solo https://boardgamegeek.com/filepage/2408 ... n-qreqorek
-
@qreqorek spokojnie da się odróżnić plus pomalowałem boki podstawki (pierścienie) na kolor odpowiadający frakcji. Jest fajnie bo wszystko przykuwa oko, a jakoś nie udaje się zgubić.
- BOLLO
- Has thanked: 1332 times
- Been thanked: 2035 times
- Kontakt:
Wiem o co Ci chodzi ale myślę że potraktowanie jakiegoś detalu (płaszcz, tarcza,włosy...)+ podstawke w kolor frakcji powinno załatwić sprawę. A zdecydowanie to lepiej wygląda.
-
- Has thanked: 27 times
- Been thanked: 51 times
Właśnie ja nie pomalowanych nie mogłem rozróżnić w obrębie frakcji. Każda frakcja u mnie ma inny motyw przewodni i wszystko ładnie widaćqreqorek pisze: ↑18 cze 2025, 11:33 Nie chciałbym zniechęcać kolegów, ale czy graliście już w grę? Chodzi mi o to, że jeśli pomalujecie wszystko pięknie jak w typowej planszówce, gdzie bohaterowie walczą z potworami, to na planszy przy 4 graczach będzie taka pstrokacizna, że ciężko będzie rozpoznać, które jednostki są czyje.
Spoiler:
Jakbym był malarzem to może i tak ale ze mnie jest beztalencie, dlatego chcę machnąć je shade pod kolor figurek.
Ok dzięki, a podkład jaki? Przecież jak dam biały/czarny to ten kolorowy shade tego nie pokryje.
-
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 20 cze 2025, 15:01 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 20 cze 2025, 15:01 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
- BOLLO
- Kontakt:
Spoiler:
HLAS nie HoLAS.
Kłuje to moje oczy już od dłuższego czasu, więc spieszę z wyjaśnieniem (a używa tego wiele osób, nic osobistego BOLLO).
W języku angielskim zapisując nazwę w postaci skrótu (tzw. abbreviation) zawierającego "of" bądź "and" ogólną zasadą jest włączenie ich do skrótu, tylko jeśli są one częścią oficjalnej nazwy lub akronimu, w przeciwnym razie je ignorujemy.
Tak więc: Department of Financial zapiszemy jako DOF, ale Heroes of Land, Air & Sea tylko jako HLAS.
Moje projekty:
- BOLLO
- Kontakt:
Przepraszam ale chyba tego nie będę w stanie zmienić bo posługuję się polską odmianą a HoLAS nadaje się po prostu do tego lepiej wedle mojej oceny od HLAS. Dodatkowo jąkam się/mam problemy z wymową co można zauważyć w moich filmach i łatwiej mi po prostu fonetycznie wypowiedzieć HoLAS od HLAS. Sylaba HO jest łatwiejsza w wymowie od HL.
Oba brzmią głupio to wiadomo- przyznaję ale jakoś bliżej mi do "Idziemy grać w holasa niż w hlasa"

A poza tym BGG też używa HoLAS: https://boardgamegeek.com/thread/238912 ... ter-1-play więc taki chłoptyś z prowincji jak nie nie będzie nic przekręcał.
- nidhog
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 435 times
- Kontakt:
Nawet jeśli masz rację, to nie masz racjiqreqorek pisze: ↑24 cze 2025, 11:23HLAS nie HoLAS.
Kłuje to moje oczy już od dłuższego czasu, więc spieszę z wyjaśnieniem (a używa tego wiele osób, nic osobistego BOLLO).
W języku angielskim zapisując nazwę w postaci skrótu (tzw. abbreviation) zawierającego "of" bądź "and" ogólną zasadą jest włączenie ich do skrótu, tylko jeśli są one częścią oficjalnej nazwy lub akronimu, w przeciwnym razie je ignorujemy.
Tak więc: Department of Financial zapiszemy jako DOF, ale Heroes of Land, Air & Sea tylko jako HLAS.

I jeśli przyjąć Twoje argumenty:
A czy gra nie ma w oficjalnej nazwie of?:)tylko jeśli są one częścią oficjalnej nazwy
Ja tylko wskazuję jakie są zasady i moja interpretacja. Na popracie mogę podać KS do 2nd printing, w którym autorzy używają właśnie skrótu HLAS (tytuł na samej górze): https://www.kickstarter.com/projects/co ... ri/creator
Moje projekty:
Wg mnie "of" znajduje się w tytule i nie ma błędu w nazwie tego tematu.
Nidhog przytoczył bardzo znane tytuły, które podlegają wymienionej zasadzie. Bardziej zastanawiam się, czemu jest ignorowane "and"/"&". Czyli wg przytoczonej zasady powinno być HoLAaS?
Nidhog przytoczył bardzo znane tytuły, które podlegają wymienionej zasadzie. Bardziej zastanawiam się, czemu jest ignorowane "and"/"&". Czyli wg przytoczonej zasady powinno być HoLAaS?
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
"Of," podobnie jak "the," "and," "a," etc., są wyrazami funkcyjnymi. Ich pomijanie wpływa korzystnie na tworzenie skrótów, są po prostu bardziej zwiezłe. Fakt, że w necie ludzie używają własnej interpretacji tworzenia skrótów, nawet jeśli stanowią większość, nie czyni ich pisowni poprawną.
Moje projekty:
-
- Has thanked: 564 times
- Been thanked: 666 times
Skróty tworzą się tak, aby ludziom pasowało.
Wypowiedzenie HOLAS jest dużo łatwiejsze dla języka niż HLAS.
Skróty tworzą się samoistnie i nawet jeśli podlegają jakimś zasadom, to nikt ich nie respektuje na co dzień.
Wypowiedzenie HOLAS jest dużo łatwiejsze dla języka niż HLAS.
Heroes of Might & Magic III - HOMM3, od zawsze taki skrót funkcjonował.qreqorek pisze: ↑24 cze 2025, 12:33 "Of," podobnie jak "the," "and," "a," etc., są wyrazami funkcyjnymi. Ich pomijanie wpływa korzystnie na tworzenie skrótów, są po prostu bardziej zwiezłe. Fakt, że w necie ludzie używają własnej interpretacji tworzenia skrótów, nawet jeśli stanowią większość, nie czyni ich pisowni poprawną.
Skróty tworzą się samoistnie i nawet jeśli podlegają jakimś zasadom, to nikt ich nie respektuje na co dzień.
Hej jak mozesz sobie pozwolic to speedpainty to jest napwrde swietne rozwiazanie--czasowo podobnie ci to zajmie-jak bys mial pokrywac tylko cieniami-po prostu pokrywasz figurke danym kolorem a ta farba sama ci zrobi cienie

Oczywiscie jak wspomnieli koledzy wyzej podklad to podstawa.- ale to tez zajmie ---max 1-4 min
Tak biorę to pod uwagę.Muadib pisze: ↑26 cze 2025, 12:15Hej jak mozesz sobie pozwolic to speedpainty to jest napwrde swietne rozwiazanie--czasowo podobnie ci to zajmie-jak bys mial pokrywac tylko cieniami-po prostu pokrywasz figurke danym kolorem a ta farba sama ci zrobi cienie
Oczywiscie jak wspomnieli koledzy wyzej podklad to podstawa.- ale to tez zajmie ---max 1-4 min