Primal: The Awakening (Tommaso Mondadori, Alberto Parisi)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
hamish
Has thanked: 345 times
Been thanked: 136 times

Re: Primal: The Awakening (Tommaso Mondadori, Alberto Parisi)

Post autor: hamish »

Miałem na myśli ten klaser :wink:
Crivens! Whut aboot us, ye daftie!?
Sprzedam
Kupię
Quimeen
Has thanked: 17 times
Been thanked: 97 times

Post autor: Quimeen »

A to tak
Obrazek
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 43 times
Been thanked: 292 times

Post autor: Zaan84 »

Co to za album?
Quimeen
Has thanked: 17 times
Been thanked: 97 times

Post autor: Quimeen »

Nazywa sie to album na zdjecia samoprzylepny pod folie, na allegro za 37zł. Ale jezeli obawiasz sie uszkodzenia kart to nie uzywaj, chociaz ja odlepialem karty i nic im nie bylo. Ma on delikatnie lepka powierzchnie na ktora naklejasz karty a nastepnie przezroczysta folie ktora je trzyma.
szmajchel
Has thanked: 26 times
Been thanked: 21 times

Post autor: szmajchel »

Ktoś miał może braki w grze i je zgłaszał do wydawcy? Ile trzeba czekać na dosłanie?
Zgłaszałem im ponad tydzień, mieli wysłać "już" i jeszcze nie zostało wysłane. Chciałbym miec komplet zanim zacznę grać :)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3101 times
Been thanked: 2704 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

szmajchel pisze: 04 kwie 2025, 14:26 Ktoś miał może braki w grze i je zgłaszał do wydawcy? Ile trzeba czekać na dosłanie?
Tak, miałem jeden problem z matą. Robiłem zamówienie na 3 zestawy, w tym jedno all-in i dwa mniejsze. W tym all-in był problem z matą. Zgłosiłem to i czekałem dobry miesiąc jak nie lepiej (nie pamiętam, ale długo; już myślałem, że mnie olali). No ale opłaciło się, bo oprócz reklamowanej zawartości, dosłali jeszcze dwie maty do tych mniejszych zamówień. Nie wiem czy pomyłka, czy w ramach rekompensaty.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
szmajchel

Curiosity pisze: 04 kwie 2025, 14:38
szmajchel pisze: 04 kwie 2025, 14:26 Ktoś miał może braki w grze i je zgłaszał do wydawcy? Ile trzeba czekać na dosłanie?
Tak, miałem jeden problem z matą. Robiłem zamówienie na 3 zestawy, w tym jedno all-in i dwa mniejsze. W tym all-in był problem z matą. Zgłosiłem to i czekałem dobry miesiąc jak nie lepiej (nie pamiętam, ale długo; już myślałem, że mnie olali). No ale opłaciło się, bo oprócz reklamowanej zawartości, dosłali jeszcze dwie maty do tych mniejszych zamówień. Nie wiem czy pomyłka, czy w ramach rekompensaty.
Ech, to szkoda, że mi po prostu kart brakuje :D
ajvven
Has thanked: 21 times
Been thanked: 2 times

Post autor: ajvven »

Curiosity pisze: 04 kwie 2025, 14:38
Raczej chaos wydawniczy. Ja reklamowałem połamany insert plastikowy do card sleeves i 3 razy wysali mi inne pudełka...
ajvven
Has thanked: 21 times
Been thanked: 2 times

Post autor: ajvven »

Zgłaszałem im ponad tydzień, mieli wysłać "już" i jeszcze nie zostało wysłane. Chciałbym miec komplet zanim zacznę grać :)
Kontakt i wysylka dosc szybka
Awatar użytkownika
Irr3versible
Has thanked: 732 times
Been thanked: 708 times

Post autor: Irr3versible »

Pytanie o insert, szukałem w sieci czegoś do all-in z koszulkami i niestety nic dobrego nie wpadło w moje oko. Mówię o kompletnym rozwiązaniu, bez wykorzystania wyprasek z oryginalnego insertu na figurki - dla niektórych modeli wymaga wycisku co przy malowaniu odpada.
Ktoś coś widział? Zamówił? Może polecić?
Kończę malować kolejne 4 modele a nadal lipa z przechowywaniem.. Dzięki.
Awatar użytkownika
hamish

Nie wiem, czy w Twoim przypadku najlepszym wyjściem nie będzie handcraft. Ja mam wszystkie elementy w pudełkach po dodatkach, zaś figsy z dodatków w jednym takim pomniejszym pudełku. Miniony z podstawki są w tym byczym pudle. Widziałem, jak ludzie mieli porobione z pianki piętrowe konstrukcje, żeby się figsy nie mieszały. Ostatecznie można kupić taki box/torbę na modele, co to noszą Warhammerowcy. Tylko to znów co najmniej 200 złotych trzeba wydać.
Sprzedam
Kupię
Luko_b
Has thanked: 242 times
Been thanked: 93 times

Post autor: Luko_b »

Sprzedawca Caxite na Etsy drukuje do all-in (z koszulkami i bez). Wersja z koszulkami potrzebuje 1 pudelka z dodatku + big box. Wysylka z EU.

Chwilowo nie ma tego insertu w ofercie bo pracuje nad nowa wersja ale pewnie jak do niego napiszesz to Ci druknie. Troche kosztowal ale warto, miesci wszystko idealnie. Boxy z figurkami ida na „warstwe” z kartami. Po domknieciu wieko nie odstaje ani troche.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2025, 13:43 przez Luko_b, łącznie zmieniany 1 raz.
szmajchel

Kompletnie się nie znam :) ale można kupić dużą piankę i sobie powycinać w niej miejsca na konkretne figurki. Przy większym budżecie są pianki typu pluck and pick. Nie wiem jak kosztowo to wyjdzie.
Tylko rozwiązanie z piankami zajmuje dużo miejsca, za to figurki są odpowiednio chronione (tak jak przy boxach, które ludzie używają do gier bitewnych).
Awatar użytkownika
NeoHex
Has thanked: 6 times
Been thanked: 5 times

Post autor: NeoHex »

U "sąsiada" znalazłem coś takiego:
https://www.fantasywelt.de/Primal-Card-Holder_1
majami
Has thanked: 60 times
Been thanked: 42 times

Post autor: majami »

Spoiler:
Czy tak poukładane figurki nie stykają się ze sobą?
Sprzedam: viewtopic.php?t=83744
Kupię: viewtopic.php?t=83683
a resztę mam w ....... chałupie ;)
Luko_b
Has thanked: 242 times
Been thanked: 93 times

Post autor: Luko_b »

majami pisze: 11 kwie 2025, 14:19
Spoiler:
Czy tak poukładane figurki nie stykają się ze sobą?
Nie. Jezeli ktoras z tych „na plasko” sie obroci to moga sie dotykac ale marginalnie. One nie leza na sobie.
Awatar użytkownika
bu2
Has thanked: 2 times
Been thanked: 25 times

Post autor: bu2 »

Cześć,
przymierzam się do zakupu i mam pytania/wątpliwości:
- czy warto wydać 70zł na matę?
- czy któryś z dodatków jest tzw musthave? (osobiście wydaje mi się, że dodatek z 2 łowcami)
- który dodatek z potworami byście zarekomendowali?

Pozdr,
bu2
Awatar użytkownika
hamish

70 zeta za matę - spoko cena. Ja mam, planszy nie używam, bo moja jest jakaś wygięta. Mata jak mata. Co kto lubi, albo zbędny wydatek, albo must have. Ja jestem matoholikiem i jak gra ma matę, to zazwyczaj biorę.

Łowców można wziąć. Dwie nowe, ciekawe postacie, z nowymi mechanikami, nowa kampania plus możliwość grania w piątkę. Warto.

Dodatki z potworami dają więcej możliwości w grze. Dodają nowe przedmioty, bronie i kuźnie, monstra. Można sobie później przechodzić grę na różne sposoby i sprawdzać różne buildy. Nie powiedziałbym, że są niezbędne, ale na pewno fajnie rozbudowują cały system.
Sprzedam
Kupię
majami
Has thanked: 60 times
Been thanked: 42 times

Post autor: majami »

bu2 pisze: 11 kwie 2025, 16:18 Cześć,
przymierzam się do zakupu i mam pytania/wątpliwości:
- czy warto wydać 70zł na matę?
- czy któryś z dodatków jest tzw musthave? (osobiście wydaje mi się, że dodatek z 2 łowcami)
- który dodatek z potworami byście zarekomendowali?

Pozdr,
bu2
Ad1. Wg mnie warto. Plansza jest słabej jakości, dość cienka i moja była od nowości wygięta - dało się naprostować, ale i tak wrażenia średnie. Jak możesz, to dołóż.

Ad2. i Ad3. Dodatek z łowcami i Nightmare expansion. Sam nie wiem który lepszy. Na pewno nie licz, że będziesz grał w 5 osób, bo prędzej grę sprzedasz niż rozegrasz kampanię do końca w 5 osób ;) W 4 już jest ciężko z czekaniem na turę.
Ale każdy łowca to całkiem inne wrażenia, więc warto.
Za to Nightmare to po pierwsze 3 nowe potwory! Po drugie nowy poziom trudności do potworów z podstawki (czyli każdy będzie miał aż 4 poziomy trudności).
Więc jeśli planujesz grę ogrywać dość mocno, to warto zainwestować w oba dodatki.
Jeśli w gry grasz raczej tylko kilka razy i przechodzisz na następną, to sam zdecyduj czy warto jakikolwiek dodatek ;)
Sprzedam: viewtopic.php?t=83744
Kupię: viewtopic.php?t=83683
a resztę mam w ....... chałupie ;)
Awatar użytkownika
NeoHex
Has thanked: 6 times
Been thanked: 5 times

Post autor: NeoHex »

Quimeen pisze: 05 lut 2025, 11:36 W Primalu nie ma jakiegos rankingu, czy kolejnosci kupowania dodatkow. Najwiecej gameplayu da Ci Mount Havoc czyli dwie dodatkowe postacie. A reszte dodatkow z nowymi potworami bierz tak jak Ci sie podobaja.
Gra zostala stworzona tak aby grac w nia odrazu z dodatkami bo sa one wyciete z podstawki. Wiec wedlug mnie albo wchodzisz od razu w dodatki i kupujesz wszystkie i masz pelny wybor w kampanii albo ich nie kupujesz i grasz w sama podstawke. Gra ma mase kontentu i znudzi Ci sie szybciej niz ja ograsz, wiec dodatkow juz raczej nigdy nie dokupisz.
Pozwolę sobie zacytować post, który był odpowiedzią na moje pytanie odnośnie dodatków ;)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3101 times
Been thanked: 2704 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

W weekend chcemy rozegrać nową kampanię i w związku z tym pytanie:

Chciałbym dla odmiany zagrać którąś z postaci dystansowych, a tak się akurat składa, że ani Mirah ani Heleren moja ekipa nie grała. Która z nich jest lepsza do kampanii? Podpytałem tylko jedną z SI i dowiedziałem się, że podobno Heleren bije mocniej i lepiej wspiera ekipę.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 458 times
Been thanked: 1254 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

Heleren bije mocniej, Mirah bije częściej. Obydwie panie są bardzo spoko do grania.
ODPOWIEDZ