Nie rozumiem, ale https://wsjp.pl/haslo/podglad/2477/zalic-sieSheade pisze: ↑20 cze 2025, 10:05Czyli kobieta wytykająca, że Agrikoli brak tej samej ilości kobiet na ilustracjach - wyraża swoje zdanie, ale facet, który przedstawia problem dotyczący nadmiernej politycznej poprawności to już się "żali". DziękiIdealnie to obrazuje całe sendo dzisiejszych sporów - jedni mogą się "żalić" a inni to już szowinizm, rasizm, homofobia itp
![]()
"żalić się - mówić o swoich kłopotach lub doznanych przykrościach, licząc na współczucie lub pomoc"
Wydawało mi się, że to właśnie robisz. Mogę przestać używać tego słowa, jeśli źle się z tym czujesz.
Jednocześnie zauważam, że część Twoich wypowiedzi jest mocno kontrowersyjna. Ale sądzę, że wątek, w którym jesteśmy, może być dobrym miejscem do wyrażania takich frustracji. Ja je chętnie czytam, mimo że nie brzmią dla mnie dobrze, bo chcę lepiej zrozumieć o co tu chodzi. Czemu pojawiają się aż tak negatywne reakcje na proste prośby/sugestie.
Zrozumiałam już, że zwiększenie reprezentacji kobiet akurat w Agricoli miałoby dla Ciebie sens (ze względu na kontekst historyczny) lub nie miałbyś nic przeciwko, ale się zirytowałeś, bo to była po prostu któraś z kolei gra z takim wnioskiem (a w pewnych grach te wnioski nie miały wg Ciebie sensu). Czy tak?
edit: poprawiłam ostatni akapit.