Reavers of Midgard - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
gamer_245
Been thanked: 1 time

Reavers of Midgard - pytania i wątpliwości

Post autor: gamer_245 »

Mam pytanie o to kiedy mogą zostać użyte artefakty, a dokładniej od kiedy do kiedy mogę aktywować dany artefakt. Pytanie to dotyczy jeśli nie tylko to głównie dwóch artefaktów "Andvarinaut" oraz "Bodn". Moim zdaniem to pytanie związane jest też z doprecyzowaniem jak należy interpretować "aktywacja konkretnego Pola Akcji" w kontekście "opłacenia kosztu wykonania akcji", a "wybrania Pola Akcji". Szczególnie, że w instrukcji pisze "Artefakty mogą być użyte podczas aktywacji konkretnego Pola Akcji tak, jak pokazano na karcie.", ale również "Artefakty mogą zostać użyte, gdy Pole Akcji zostało wybrane, nawet jeśli właściciel Artefaktu zdecydował się na Odpoczynek.".
W tym miejscu nasuwają mi się pytania pomocnicze:
1) Czy mogę użyć danego artefaktu jeśli zostało wybrane (przez aktywnego gracza) pole akcji powiązane z danym artefaktem, ale nikt jeszcze nie zapłacił za wykonanie tej akcji (jestem pierwszy lub dotychczas wszyscy odpoczywali)?
2) Czy mogę użyć danego artefaktu jeszcze przed zapłaceniem za wykonanie tej akcji (a nawet przed dokonaniem decyzji, czy wykonuje daną akcję, czy też odpoczywam - dotyczy głównie artefaktu "Bodn" dzięki któremu można by wtedy "pozyskać" kość z brakującym symbolem do zapłacenia za daną akcję)?
3) Czy mogę użyć danego artefaktu (dotyczy głównie artefaktu "Andvarinaut") już po otrzymaniu bonusu za daną akcję - oczywiście wcześniej płacąc za nią i później wykonując ją (chodzi mi o to, że według informacji z BGG bonus dotyczący danej akcji powinno się dostawać dopiero po wykonaniu akcji, a skoro tak, to czy nadal można użyć artefaktu)?
gamer_245

Re: Reavers of Midgard - pytania i wątpliwości

Naprawdę, nikt nic nie wie w tym temacie? Ewentualnie nikt nie ma żadnego zdania na ten temat?
Rozumiem, że pytanie może nie należy do najprostszych (raczej trudno znaleźć na nie odpowiedź czytając tylko instrukcję dołączoną do gry). Choć wolałbym otrzymać odpowiedź w stylu: "na forum X znalazłem informacje że ..." (może gdzieś coś mi umknęło mimo, że trochę "postudiowałem" forum na BGG) lub "napisałem do wydawcy z podobnym pytaniem i z odpowiedzi wynika, że ...", ale ostatecznie mogą też być Wasze opinie jak praktycznie graliście w podobnych sytuacjach używając tych dwóch wspomnianych artefaktów. Szczególnie osoby, które grały w tą grę więcej niż raz, czy dwa razy i czują choć z grubsza jak działa mechanika tej gry zakładam, że jakoś mogą się wypowiedzieć.
gamer_245

Mam też jeszcze jedno pytanie dotyczące innego zagadnienia w temacie zasad do tej gry, ale dla odmiany chyba prostsze. Dotyczy ono początku rozgrywki, a dokładniej kolejności punktów w rozdziale "Przygotowanie gry" (strona 3) z instrukcji do gry.
Konkretnie chciałbym dowiedzieć się:
1) Na ile ściśle trzymacie się tej kolejności i czy uważacie ją za istotną (np. zgodną z celowym zamysłem autora gry)?
2) Jeśli w praktyce stosujecie choć częściowo inną kolejność, to jaką i dlaczego akurat taką?
O ile początkowe kilka punktów jest moim zdaniem w porządku (np. raczej trudno żeby rozłożyć planszę na końcu), to jednak zastanawia mnie szczególnie, czy punkty 7, 8 i 10 koniecznie powinny być wykonywane w tej kolejności? Choć wszystkie te trzy punkty mogłyby być na końcu tej listy (co według mnie byłoby nieco lepsze), to moim zdaniem kluczowy jest tu punkt 7 ponieważ powoduje on (w tej kolejności jaka jest) podjęcie decyzji bez wiedzy o ty co się "wylosuje" (karty i kości) w poszczególnych polach akcji. Gdyby ten punkt był po wspomnianych punktach 8 i 10 (lub prościej na samym końcu listy), to wtedy informacja byłaby znacznie pełniejsza, a decyzja mogłaby być bardziej świadoma. Jednocześnie zastanawiam się, czy może taki był zamysł autora tej gry i tak ma być. Widzę kilka wad i zalet obu rozwiązań, ale nie jestem pewien, które jest lepsze. Osobiście wolę jak jest ograniczona losowość, a zwiększona decyzyjność gracza. Dlatego skłaniałbym się do opcji, że punkt 7 dać na sam koniec. Jednak może wtedy pierwszy gracz miałby za łatwo - dodatkowy bonus (taką widzę chyba największą wadę).
zajudzony
Has thanked: 51 times
Been thanked: 3 times

Post autor: zajudzony »

Witam
Mam wielką prośbę o pomoc. Zakupiłem używany egzemplarz, dziś podeszliśmy do rozgrywki i okazuje się, ze brakuje czarnych kości walki. W związku z faktem, że muszę je teraz je czymś zastąpić mam pytanie jakie na niej były wyniki to znaczy ile pudeł ile x1hit i x2 hity ? Wszystkich wyników jest po 2 ?
Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
nidhog
Has thanked: 21 times
Been thanked: 435 times
Kontakt:

Post autor: nidhog »

zajudzony pisze: 21 cze 2025, 23:57 Witam
Mam wielką prośbę o pomoc. Zakupiłem używany egzemplarz, dziś podeszliśmy do rozgrywki i okazuje się, ze brakuje czarnych kości walki. W związku z faktem, że muszę je teraz je czymś zastąpić mam pytanie jakie na niej były wyniki to znaczy ile pudeł ile x1hit i x2 hity ? Wszystkich wyników jest po 2 ?
Z góry dziękuję za pomoc!
pusta/pusta/topór/topór/ 2 topory/ 2 topory

Ja bym napisał do portalu - może się zlitują. Jeśli nie - proponuję kupić takie: https://www.rebel.pl/akcesoria/kosc-reb ... 06147.html i sobie nakleić czy domalować toporki.
A tak w zasadzie, to bym zaczął od ścigania osoby, która Ci wcisnęła niekompletną i niegrywalną grę.
ODPOWIEDZ