Ark Nova - pytania o zasady

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
aszolina
Has thanked: 30 times
Been thanked: 6 times

Re: Ark Nova - pytania o zasady

Post autor: aszolina »

Hej. Mam kilka wątpliwości, jeśli chodzi o zasady solo w wariancie ARNO, gram z aplikacją.

1. Gdy Arno zagrywa karty zwierząt na swoją planszę gracza to czy otrzymuje z nich samych punkty Atrakcyjności (ew. Ochrony przyrody)? Czy tylko z karty akcji.

2. Czy mogę punktować za projekty ochrony przyrody, które są na jego planszy?

3. Gdy Arno punktuje projekty Ochrony przyrody - rozumiem, że przesuwam jego znacznik na torze tak jak w normalnej grze?
Awatar użytkownika
gram_niebieskim
Has thanked: 144 times
Been thanked: 70 times

Post autor: gram_niebieskim »

STOWARZYSZENIE II - moc 5
Pozyskuje zoo partnerskie, jest to moj trzeci znacznik więc otrzymuje pracownika. Czy mogę tego pracownika wykonać od razu do wykonania kolejnej akcji Stowarzyszenia, moc 2 zwiększenie reputacji +2. Łącznie zmieścił bym się w mocy 5 jednak czy nowy robotnik będzie dla mnie dostępny?
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 369 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

gram_niebieskim pisze: 28 mar 2025, 23:35 STOWARZYSZENIE II - moc 5
Pozyskuje zoo partnerskie, jest to moj trzeci znacznik więc otrzymuje pracownika. Czy mogę tego pracownika wykonać od razu do wykonania kolejnej akcji Stowarzyszenia, moc 2 zwiększenie reputacji +2. Łącznie zmieścił bym się w mocy 5 jednak czy nowy robotnik będzie dla mnie dostępny?
Tak. Rozpatrujesz akcję w całości, czyli robisz A rozpatrujesz akcję do końca, i potem robiąc B masz do dyspopozycji moc która ci została i wszystko co zyskałeś w trakcie.
Awatar użytkownika
rob666
Has thanked: 9 times
Been thanked: 4 times

Post autor: rob666 »

Witam, takie pytanko. Mapa 7 - jest tam ikona Torbacz 2 jako stały dochód z Projektu Ochrony Przyrody- gdzie zatem powinienem co przerwę odkładać 2 karty ?
...siedzenie z dzieckiem i zabawa jego zabawkami to dziecinada; wolę z nim zagrać w grę planszową...
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 155 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Niewodnik »

No... do torby... ;)

A tak serio, to gdziekolwiek. Wkładasz te karty, tylko dlatego, żeby nie można ich było wskrzesić z padlinożercy. Żadna inna karta nie sprawdza liczby wsuniętych kart z tej umiejki.
skoscisty
Has thanked: 5 times
Been thanked: 25 times

Post autor: skoscisty »

Niewodnik pisze: 23 cze 2025, 07:32 No... do torby... ;)

A tak serio, to gdziekolwiek. Wkładasz te karty, tylko dlatego, żeby nie można ich było wskrzesić z padlinożercy. Żadna inna karta nie sprawdza liczby wsuniętych kart z tej umiejki.
W dodatku jest już karta, która sprawdza liczbę "włożonych" kart. Jest to sponsor "Konferencja o Australii".
ODPOWIEDZ