Pytanie do wojennikŏw

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 527 times
Been thanked: 1241 times

Pytanie do wojennikŏw

Post autor: detrytusek »

Hej,

Polecicie jakiś tytuł, który spełnia wszystkie poniższe wymagania? Jeśli nie spełnia choćby jednego to out.

No to jedziemy.
- Gra wojenna. Ale wojenna, a nie bijące się zwierzątka.
- najlepiej na max 1 osobę. Ew może być na więcej ale to nie może być wariant a'la Turczi czy inne wynalazki. Dopuszczam grę na 2 ręce po prostu.
- nie może mieć papierowej planszy. Karton minimum.
- Tak do 3 z hakiem godzin.
- Absolutnie nie może mieć mechaniki tower defense. Chyba, że to ja jestem atakującym to z ciekawości pooglądam.
- nie dla miliona żetoników jednostek i i przesuwania pęsetą.

Chyba tyle mi przyszło na razie do głowy. Z góry dziękuję, a teraz czekam na pierwszą agricolę 😁.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, D-day dice
Wątek sprzedażowy
c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 321 times

Re: Pytanie do wojennikŏw

Post autor: c08mk »

Te 3 godziny to sam gameplay czy przygotowanie i składnie gry się też wlicza?

Jeżeli chodzi o wymagania to gdy DVG często będą je spełniać ale też to nie są ściśle historyczne gry wojenne, a raczej wojenne gry akcji.
Hornet Leader i Phanom Leader. Mają 3 tryby kamapanii: krótki, średni i długi. Na krótkim trybie da się zmieścić w 3 godziny. Żetonów jest dużo ale to w większości amunicja dla samolotów i jedyna wada to przed kampanią trzeba czasem usunąć żetony z mixu przeciwników. True solo.
Warfighter przeważnie się gra do godziny ale na budowę teamu trzeba poświęcić z trochę czasu przed grą. I jak już się wejdzie w system to na dodatki trzeba poświęcić klika wypłat. Grać można solo albo multi. Solo to nie jest wariant typu automa tylko kontrola nad większą ilością żołnierzy. Plusem są różne tematy od współczesności czy niedalekiej przyszłości przez Vietnam, WWII aż do tematu Fantasy (najsłabsza odsłona gry póki co i w dodatku niewojenna).
Awatar użytkownika
detrytusek

To niech będzie 3,5h z rozkładaniem i składaniem. Warfighter to z tego co kojarzę kobyła jeśli chodzi o zasady. No i budowanie talii przed grą to nie dla mnie.
DVG to o ile pamiętam gry mocno oskryptowane. Ciągle nie mogę się przebić przez Viya....vyja...via...deccan empire🙂. Idea mi się podoba ale za dużo skryptów zabija fun jak dla mnie.

Wątek sprzedażowy
c08mk
Has thanked: 110 times
Been thanked: 321 times

Post autor: c08mk »

detrytusek pisze: 24 cze 2025, 16:47 To niech będzie 3,5h z rozkładaniem i składaniem. Warfighter to z tego co kojarzę kobyła jeśli chodzi o zasady. No i budowanie talii przed grą to nie dla mnie.
DVG to o ile pamiętam gry mocno oskryptowane. Ciągle nie mogę się przebić przez Viya....vyja...via...deccan empire🙂. Idea mi się podoba ale za dużo skryptów zabija fun jak dla mnie.
Warfighter Vietnam jest jedną z najnowszych odsłon i ma najlepsze zasady, które łatwiej przyswoić z nowego rulebooka. Wcześniejsze gry miały jedengo rulebooka który w pewnym momencie był nie do ogarnięcia. Nie ma tam deckbuildingu. Buduje się zespół do wykonania misji np. jest 40 pkt. za które trzeba "kupić" żłonierzy, karabiny, granaty, skille czy inny ekwipunek. Oczywiście tych pkt zawsze będzie mało i trzeba dobrze przemyśleć wybory żeby misja poszła zgodnie z planem.
Możliwe też że mylisz GMT i DVG (?). DVG idzie na żywioł i ma gry ze sporą losowością. Przykład z Horneta: jest kamapania na bliskim wschodzie i są stałe ustalone cele na mapie ale wybór jest częściowo losowy z kart które się dociąga. Do tego samemu się wybiera co atakować żeby uzyskać punktację, która zapewni chwalebne zwycięstwo na koniec gry.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 536 times

Post autor: Otorek »

Gry DVG jak wiekszość wojennych są mocno proceduralne. Warfighter to właściwie wariacja gier z serii Legendary jak Alien. Nie buduje się żadnej talii, trzeba wybrać żołnierzy i sprzęt w pewnym zakresie punktowym i to wszystko. Gry DVG w ogóle lubią przygotowanie, w prostszych tytułach jak Phantom, to właściwie clue gry. Samo wykonanie misji to już tylko reagowanie i rzucanie kośćmi.

Jeśli chodzi o prawdziwe hexowe wojenne, na dwie ręce, zdecydowanie najlepsze będa tytuły z losową aktywacją i z brakiem jakiś tajnych informacji. Jednak limit 3,5h to właściwie zabójca tematu i nie ma sensu polecać mi tu gier Tetsuya Nakamury od Vuca Simulations (do tego papieropodobne mapy, choć bardzo dobrej jakości.).
Pozostają hexówki z kategorii beer& pretzels jak 1944: Battle of the Bulge (tajne cele Niemców są opcjonalne.)
Kolejnym wyborem są gry narracyjne, określone inaczej jako rzucanie kośćmi po tabelach - mało w tym realnej decyzyjności, a więcej przeżywania "przygody" np. Target for Today, Hunters czy Hunted.
Jest też Fields of Fire, zgaduje, że scenariusz w 3,5h da sie rozegrac, jednak wymaga to najpierw mnóstwa pracy z zasadami.
Innym wyborem może być Atlantic Chase, który ma dobry system i scenariusze solo.
Z hexówek od GMT na pewno krótki scenariusz w Salerno 43 byłby najbliżej limitu.

Prywatnie z własnych poleceń to mam właśnie:
Spruance Leader od DVG
Atlantic Chase
Fields of Fire
Salerno 43.

Wcześniej grałem w Phantom Leadera, Halls of Hegra, Warfightera, Target for Tonight.
Awatar użytkownika
detrytusek

Dzięki. Przyglądnę się. Halls of hegra mam i lubię ale właśnie starczy tych tower defensów.
Co do przygotowania przed grą to akceptuję tylko setup. Żadnych budowań talii, ekip itp. Chyba to nie jest dla mnie grą tylko przygotowaniem do niej, a ja wolę grać.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1704 times
Been thanked: 1857 times

Post autor: Mr_Fisq »

Jeśli France '40 nie przekracza Twojego progu bólu liczby żetonów to polecam, trzeba tylko niestety dokupić osobno twardą mapę.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
Jacek Bys
Has thanked: 12 times
Been thanked: 19 times

Post autor: Jacek Bys »

Wydawnictwo Worthington wydaje sporo gier dedykowanych do rozgrywek solo. Są to z reguły szybkie gry, wydane na dobrych komponentach, praktycznie zawsze na mapach "mounted". I co być może istotne dostaniesz je od ręki w polskich sklepach...
https://www.worthingtonpublishing.com/collection
Awatar użytkownika
detrytusek

Jacek Bys pisze: 24 cze 2025, 19:02 Wydawnictwo Worthington wydaje sporo gier dedykowanych do rozgrywek solo. Są to z reguły szybkie gry, wydane na dobrych komponentach, praktycznie zawsze na mapach "mounted". I co być może istotne dostaniesz je od ręki w polskich sklepach...
https://www.worthingtonpublishing.com/collection
Grałem w Chancellorsville 1863 i w sumie fajne ale trochę za lekkie. Polecasz coś?

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Jacek Bys

Gry Worthington charakteryzują się tą lekkością. Strategią wydawnictwa jest wydawanie gier w zasadzie z minimalnym progiem wejścia jak na gry wojenne i to wymusza lekkość przepisów itd. Grałem właśnie w Chancellorsville 1863, Freeman's Farm, Siege of Quebec czy Tarawa 1943. I tutaj uwagę zwróciłbym na Tarawę, która przez warunki zwycięstwa była piekielnie trudna i chyba, na jakieś 8 rozgrywek, nigdy nie wygrałem. Może dlatego z zaciekawieniem spoglądam na Iwo Jimę, którą niedawno wydali;-) Wydaje się również ciekawą Cruel Necessity o wojnie domowej w Anglii w połowie XVII w. Ciekawe jaka jest specyfika Cruel Necessity, bo wszystkie uprzednio przeze mnie wymienione mają ten wspólny mianownik, że zasadzają się na dobrym zarządzaniu zużyciem wojska, że tak to ujmę. Kładzenie nacisku na odpowiednie kładzenie nacisku;-) ponieważ decydujesz, gdzie uderzać, ponosząc ryzyko utraty efektywności oddziału, a w konsekwencji jego rozbicia. I to chyba jest najciekawsza warstwa tych gier.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2025, 07:36 przez Jacek Bys, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
detrytusek

Interesowałem się Cruel swego czasu ale pamiętam czemu zrezygnowałem. Powtarzały się opinie, że bardzo losowa i jedna porażka napędzała kolejną. Robiła się z tego porażkowa kula śnieżna.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Jacek Bys

Możesz również zwrócić uwagę na gry z serii Enemy Action, które uznawane są za bodaj najlepsze gry solo, natomiast wydane są na papierowych mapach.
Kampania w Ardenach
https://boardgamegeek.com/boardgame/688 ... n-ardennes

Bitwa pod Charkowem
https://boardgamegeek.com/boardgame/291 ... on-kharkov

Oraz gry z serii D-day. Jest kilka gier m.in. o lądowaniu na plaży Omaha w Normandii czy na Tarawie.
https://boardgamegeek.com/boardgame/296 ... maha-beach
https://boardgamegeek.com/boardgame/676 ... -at-tarawa
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 348 times
Been thanked: 147 times

Post autor: vder »

Ta też miałem tarawe 1943 i rzeczywiście spełnia wymagania, ale raczej dość prosta/abstrakcyjna jest.
Jesli chodzi o enemy action to mi sie podobalo swego czasu (tj. jak mialem czas by w to zagrac), tylko tam na zagranie jednej ręki kart to po 1h mi schodzilo.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2025, 16:09 przez vder, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
detrytusek

Jacek Bys pisze: 25 cze 2025, 07:52 Możesz również zwrócić uwagę na gry z serii Enemy Action, które uznawane są za bodaj najlepsze gry solo, natomiast wydane są na papierowych mapach.
Kampania w Ardenach
https://boardgamegeek.com/boardgame/688 ... n-ardennes

Bitwa pod Charkowem
https://boardgamegeek.com/boardgame/291 ... on-kharkov

Oraz gry z serii D-day. Jest kilka gier m.in. o lądowaniu na plaży Omaha w Normandii czy na Tarawie.
https://boardgamegeek.com/boardgame/296 ... maha-beach
https://boardgamegeek.com/boardgame/676 ... -at-tarawa
Jeśli jest mapa papierowa to patrz pierwszy post.

Wątek sprzedażowy
herbaliser
Been thanked: 1 time

Post autor: herbaliser »

Undaunted Normandy lub Africa (trzeba miec dodatek Reinforcments do solo)?
Awatar użytkownika
detrytusek

Re: Pytanie do wojenników

herbaliser pisze: 26 cze 2025, 09:47 Undaunted Normandy lub Africa (trzeba miec dodatek Reinforcments do solo)?
Przyjrzę się, dzięki.
Grałeś może? Jakie wrażenia?

Edit: A to nie jest tak, że na 1 osobę to jest wynaturzony wariant gry wieloosobowej? Bo jeśli tak to nie spełnia moich wytycznych.

Wątek sprzedażowy
herbaliser
Been thanked: 1 time

Post autor: herbaliser »

Ogolnie gra jest na 2 graczy i tak wiekszosc gralem, solo tylko raz i mysle ze po przyzwyczajeniu sie do obslugi bota bedzie spoko. Polecam zobaczyc jakis filmik na YT jak to dziala.
Awatar użytkownika
karawanken
Has thanked: 76 times
Been thanked: 110 times

Post autor: karawanken »

Z gier solo bardzo polecam gry pana Jerry White wydane przez GMT Skies above the Reich i Skies above Britain. Zwłaszcza ta druga jest bardzo fajna. Obie są trochę proceduralne i może się zdarzyć, że w ciągu 5 minut grania już wiesz że wszysko idzie fatalnie i nie da się z tym nic zrobić. Ale to tak jak na wojnie. Trzeba brać to jak historię opowiedziana przez grę. No i w Britain można wcielić się w lotników dywizjonu 303.

Trzecia gra tego autora to chyba wspomniane już tutaj Atlantic Chase. Można grać solo jak i z przeciwnikiem. Ja bardzo lubię ale rozumiem czemu może się nie podobać (Niemcy właściwie nie mają szans )
Awatar użytkownika
detrytusek

Wiem, ze marudzę ale tym razem za duży próg wejścia dla mnie. Chętnie bym łyknął taki Atlantic chase ale 70-80 stron instrukcji mnie skutecznie odstrasza. Tym bardziej, że często to amerykański styl ich pisania, który wygląda jak kodeks prawny. Coś strasznego. A jeszcze wypadałoby łyknąć playbooka i się robi książka po angielsku bez obrazków.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 536 times

Post autor: Otorek »

Zapomniałem, że grałem w skies above the reich, ale gra nie porwała, już chyba lepiej wspominam Phantom Leadera.

Atlantic Chase ma spoko tutorial, dobrze mi się z nim zasad uczyło.
Awatar użytkownika
karawanken
Has thanked: 76 times
Been thanked: 110 times

Post autor: karawanken »

detrytusek pisze: 29 cze 2025, 14:46 Wiem, ze marudzę ale tym razem za duży próg wejścia dla mnie. Chętnie bym łyknął taki Atlantic chase ale 70-80 stron instrukcji mnie skutecznie odstrasza. Tym bardziej, że często to amerykański styl ich pisania, który wygląda jak kodeks prawny. Coś strasznego. A jeszcze wypadałoby łyknąć playbooka i się robi książka po angielsku bez obrazków.
Akurat Atlantic Chase ma inaczej napisana instrukcje niż większość gier wojennych. Nie ma typowych paragrafów. Obrazków jest w niej w chyba więcej niż tekstu. Nie odstaje od instrukcji do gier euro. A czcionka jest ogromna więc dlatego tyle stron wyszło
Zresztą na stronie GMT można na pewno pobrać i zobaczyć jako to wygląda. Polecam :D

Tak przy okazji to wczoraj zagrałem po raz pierwszy z córką (13 lat) i tak jej się spodobało że zagraliśmy dwa razy. (wprawdzie krótki scenariusz i łącznie graliśmy jakąś godzinę ale zawsze ). Granie w gry hexowe z dziećmi jest coraz bliżej. :D
Awatar użytkownika
detrytusek

karawanken pisze: 01 lip 2025, 05:16 Tak przy okazji to wczoraj zagrałem po raz pierwszy z córką (13 lat) i tak jej się spodobało że zagraliśmy dwa razy. (wprawdzie krótki scenariusz i łącznie graliśmy jakąś godzinę ale zawsze ). Granie w gry hexowe z dziećmi jest coraz bliżej. :D
A no to moje gratulacje! To wszystko jeszcze przede mną. Ja ze swoim narazie tłuczemy w autka. Zasady nie są zbyt skomplikowane. Rzucasz kostką i jedziesz na wyrzucony kolor. Sprawdzasz czy tam jest Twoja wylosowana płytka. Koniec 🙂. Ciężkość na bgg -1.
Mam już jej po dziurki w nosie tym bardziej, że młody robi mi cyklicznie omłot.🙂

Co do AC to na razie problem się rozwiązał bo dostępności brak w sklepach.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 346 times
Been thanked: 1010 times
Kontakt:

Post autor: raj »

detrytusek pisze: 24 cze 2025, 20:43 Grałem w Chancellorsville 1863 i w sumie fajne ale trochę za lekkie. Polecasz coś?
Gettysburg: A Time for Heroes
Poprawiona mechanika z Chancellorsville 1863, ale więcej przestrzeni, jest miejsce na manewr, jest więcej zasobów, więc można swobodnie kupować karty, są zasady solo. W efekcie znacznie lepiej się gra niż w Ch'1863.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Awatar użytkownika
detrytusek

Wolałbym nie pchać się już w Ch'1863 2.0. Zresztą dostępne jedynie w forcie gier za irracjonalne pieniądze jak na stosunkową małą grę.

Wątek sprzedażowy
ODPOWIEDZ