Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Takie „trochę” mało rzymskie nawet jakiś jednorożec się pojawia
Notabene producent opisuje je jako „medieval”, więc chyba Planszomania wykazała się kreatywnością w tym aspekcie (chociaż może chodziło o oznaczenie nominałów, to faktycznie rzymskie)
oduck pisze: ↑02 kwie 2025, 11:19
Notabene producent opisuje je jako „medieval”, więc chyba Planszomania wykazała się kreatywnością w tym aspekcie (chociaż może chodziło o oznaczenie nominałów, to faktycznie rzymskie)
I tak zamówiłem, bo metalowe monety w planszówkach to jedne z moich ulubionych nic nie wznoszących planszowych gadżetów które lubię podczas rozgrywki.
oduck pisze: ↑02 kwie 2025, 11:19
Papierowe w concordii są niemal identyczne. Największa różnica to taka, że nie ma nominału 2. Tutaj mały spoiler - da się bez nich grać pełnoprawnie wydając 2x1
Ta firma robi dedykowane moniaki do wielu gier i do każdej za ochtylion złotych i bazowo 3 miesiące oczekiwania. Kiedyś kusiło do Terra Mystica, ale jak zobaczyłem, że nawet na Etsy mają taniej, to mi przeszło
Grellenort pisze: ↑05 kwie 2025, 21:43
Ta firma robi dedykowane moniaki do wielu gier i do każdej za ochtylion złotych i bazowo 3 miesiące oczekiwania.
Oni raczej tego nie robią tylko sprowadzają od Moedas & Co z Brazylii (były też zbiórki na forum, warto poszukać, może ktoś robi kolejne, też nie jest tanio ale taniej niż firma powyżej).
Cześć. Wiadomo już może czy i ew. kiedy będzie dodruk polskiej podstawki? Poluję od jakiegoś czasu i podobno są plany ale chyba nic konkretnego.
Ktoś coś?
Czy do dodatkowych map są jakieś specjalne inatrukcje, które zmieniają zasady na poszczególnych mapach? W nie których sklepach widzę wydanie PL, a w niektórych międzynarodowe i nie wiem czy to ma jakieś znaczenie? Ewentualnie są gdzieś na necie instrukcje?
Tak, każda z map ma swoje mini zasady. Przeważnie są to zmiany niewielkie, ale taka np. Balearica/Cyprus dodaje dość istotny (i świetny!) element do gry, możliwy do zastosowania także na każdej z innych map.
No i mam dylemat. W Concordie grałem jakiś czas temu (3 rozgrywki) i było naprawdę ok, ale teraz zastanawiam się czy naprawdę potrzebuję tej gry do kolekcji. Zabawa jest fajna ale nie jest to już nic innowacyjnego i tak bardzo wyczekiwanego przeze mnie. Dodatkowo powoli zaczynam świadomie wybierać gry z dobrze działającym trybem solo. Sam nie wiem....
Grellenort pisze: ↑12 cze 2025, 20:42
Balearica/Cyprus dodaje dość istotny (i świetny!) element do gry, możliwy do zastosowania także na każdej z innych map.
BOLLO pisze: ↑24 cze 2025, 08:16
No i mam dylemat. W Concordie grałem jakiś czas temu (3 rozgrywki) i było naprawdę ok, ale teraz zastanawiam się czy naprawdę potrzebuję tej gry do kolekcji. Zabawa jest fajna ale nie jest to już nic innowacyjnego i tak bardzo wyczekiwanego przeze mnie. Dodatkowo powoli zaczynam świadomie wybierać gry z dobrze działającym trybem solo. Sam nie wiem....
Akurat moduł solo przetestowałem kilkukrotnie i jest super! To jest świetny system, bo sam decydujesz o zachowaniach bota na bazie kart, które zagrywasz .
BOLLO pisze: ↑24 cze 2025, 08:16
Akurat moduł solo przetestowałem kilkukrotnie i jest super! To jest świetny system, bo sam decydujesz o zachowaniach bota na bazie kart, które zagrywasz .
To jest jakiś oficjalny moduł bo w podstawce z tego co pamiętam to gra jest od 2-5graczy?
Balearica/Cyprus dodaje dość istotny (i świetny!) element do gry, możliwy do zastosowania także na każdej z innych map.
Możesz rozwinąć myśl?
Skopiowałem opis nowej zasady z opisu dodatku. W pierszym spoilerze masz orginał w drugim to samo ale przetłumaczone maszynowo.
Spoiler:
As an extra, Concordia: Balearica comes with a fishmarket. The fishmarket may be combined not only with the new BALEARICA map, but also used as a variant together with the base game or any other CONCORDIA map.
As a new commodity, fish replaces the ordinary bonus units you usually collect when playing your Prefect. The bonus is doubled up to 2 fish in provinces which have failed to produce in the last round. Sell your fish on a separate fishmarket, where you can get either goods, cash, or special actions in return. This way the fishmarket offers an extra layer of planning ahead, and new challenges for the experienced CONCORDIA player.
Spoiler:
Jako dodatek, Concordia: Balearica zawiera targ rybny. Targ rybny może być łączony nie tylko z nową mapą BALEARICA, ale także używany jako wariant wraz z grą podstawową lub dowolną inną mapą CONCORDIA.
Jako nowy towar, ryby zastępują zwykłe jednostki bonusowe, które zwykle zbierasz grając Prefektem. Bonus jest podwajany do 2 ryb w prowincjach, które nie produkowały w ostatniej rundzie. Ryby można sprzedawać na oddzielnym targu rybnym, gdzie w zamian można otrzymać towary, gotówkę lub akcje specjalne. W ten sposób rynek rybny oferuje dodatkową warstwę planowania z wyprzedzeniem i nowe wyzwania dla doświadczonych graczy CONCORDII.
Do rozkminiania które mapy mogą nam pasować w zależności od stylu gry (czy lubimy tłoczno i na siebie ciągle wchodzić czy więcej luzu) i liczby graczy gorąco polecam tą tabelkę : https://boardgamegeek.com/filepage/1706 ... p-all-maps
Możesz rozwinąć myśl?
Mapa dodaje targ rybny, zestaw komponentów aplikowalny do każdej innej z map. Akcje prefekta (w tym booster praefectus magnus) są zmienione i oprócz pieniędzy i dóbr pozwalają zdobywać ryby, które umożliwiają podróżowanie swoim pionem po planszy targu rybnego. Profity z niego pozwalają na naprawdę kombogenne zagrania (benefit z targu zdobywamy na początku tury), bo obecne tam bonusy to nie tylko zasoby, ale i akcje (okej, słabsze niż z kart, ale gdy te leżą już na discardzie a nam się spieszy, to potrafią być na wagę złota.) Ogólnie jeszcze więcej rozkminy przy prawie niezwiększonym skomplikowaniu zasad.
Skoro polska edycja dalej jest olewana przez wydawcę, to może ktoś ma pliki pozwalające spolszczyć sobie karty z wersji Venus + Salsa ?
Gram akurat w ekipie gdzie niby każdy angielski zna ale jednak upewnianie się w tłumaczeniu psuje płynność rozgrywki a ładny wydruk wsadzony z kartą do koszulki, by problem rozwiązał.