Ziemia / Earth (Maxime Tardif)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1813 times
Been thanked: 1301 times

Re: Ziemia / Earth (Maxime Tardif)

Post autor: garg »

gram_niebieskim pisze: 24 cze 2025, 14:50 jaka jest strategia wygrywająca?
Zdobyć najwięcej punktów :mrgreen:
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 148 times
Been thanked: 139 times

Post autor: rand »

Według informacji LDG premiera była wczoraj ale w sklepach brak dodatku. Czy to jest exclusive na sklep LDG? Bo jak tam to nie wróże sukcesów. Ogólnie kaczki tak bardzo obniżyły loty jeśli chodzi o komunikacje i dostarczanie tytułów, że szok. Zjazd totalny a szkoda bo lubiłem to wydawnictwo.
Awatar użytkownika
bmtwo
Has thanked: 21 times
Been thanked: 3 times

Post autor: bmtwo »

Na stronie FB Kaczek w komentarzach napisali:
Ziemia: Obfitość, moduł Pogody oraz drewniane komponenty z KS będą dostępne tylko w naszym sklepie.
Xyhoo
Has thanked: 467 times
Been thanked: 253 times

Post autor: Xyhoo »

gram_niebieskim pisze: 24 cze 2025, 14:50 jaka jest strategia wygrywająca?
Słyszałem, że to granie zawsze zielonej akcji i dokladanie cały czas roślin. Jeśli inni gracze robią inne rzeczy to dopychają cię zasobami. Zagrałem tak podczas mojej jedynej rozgrywki w tę grę i zrobiłem o 60 punktów więcej od drugiego miejsca
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1152 times
Been thanked: 454 times

Post autor: Irka »

Xyhoo pisze: 27 cze 2025, 13:02
Może warto strategię wygrywającą dać w spoiler?
Ja staram się omijać takie wskazówki. Tutaj się nie udało, ale jest szansa, że zapomnę ;)
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 148 times
Been thanked: 139 times

Post autor: rand »

Bez przesady, brzmi jak tradycyjna strategia na rushowanie. Wszystko zależy od kart i tego co przeciwnicy będą zagrywać. Bdziesz miał drogie karty to nawet nie będziesz miał możliwości ich zagrania i strategia się posypie.
Nigdy nie przepadałem za rushowaniem od początku gier, a w przypadku Ziemi wyglada na to że czasem się uda czasem nie... Zakładając od początku taką strategie nie patrząc na ruchy przeciwników i własne karty jest po prostu bez sensu.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 387 times
Been thanked: 437 times

Post autor: tomb »

Ja na razie mam taki zarzut, że w Ziemi liczba powiązań między kartami, celami, akcjami jest zbyt duża - teoretycznie brzmi to jak wielka zaleta, ale w praktyce niezwykle trudno oszacować (dokładnie obliczyć chyba nawet nie sposób) wartości danego zagrania albo konkretnej karty. I nie mówię tu tylko o losowości kart, po prostu każda karta coś daje na kilka sposobów i świadome zbudowanie najefektywniejszego silniczka jest mało prawdopodobne, tzn. jakieś cele i plany sobie można wyznaczyć, kolejne karty wnoszą jednak tak dużo zmiennych, że trudno dobitnie powiedzieć - obrałem najlepszą drogę, zagrałem najlepszą kartę itd. Nie dziwią mnie głosy, że to samograj, choć aż tak daleko z krytyką bym się nie posunął. Ogólnie jest fajnie, ale nie jest tak dobrze, jak można wnosić po popularności tego tytułu.

LDG ma minusa za dystrybucję dodatku (o braku dostępności pierwszego minidodatku karcianego nie wspomnę 🙄). Ponadto cena wyższa, niż kwota, którą zapłaciłem za podstawkę, więc zakup staje pod dużym znakiem zapytania. Grę kupiłem po ogłoszeniu zapowiedzi polskiej wersji rozszerzenia, a teraz jakieś limity i zaporowe ceny. Niemiłe rozczarowanie.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
Irka
Has thanked: 1152 times
Been thanked: 454 times

Post autor: Irka »

Odnośnie podstawki - myślę podobnie jak tomb.
Wszystko działa, ikonografia jest intuicyjna, karty piękne i liczne (to zasób sam w sobie :)) i przyjemnie się gra, ale jakoś brakuje mi tu satysfakcji, bo nie czuję za bardzo swojego wpływu na wygraną.
Poza tym, jest dla mnie trochę zbyt długa, więc nawet nie myślę o dodatku.

Przy okazji - żetony premium (te czarne drewniane kupki ziemi ;)) wydają mi się zbędne, bo trudniej się je liczy i podnosi niż kartonowe.
ODPOWIEDZ