(Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Highlander
Has thanked: 165 times
Been thanked: 192 times

Re: (Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje

Post autor: Highlander »

Może i idealna, ale za późno się "potwierdził" skład, a Odi nie wziął ze sobą Turmoila do pracy.
hancza123
Has thanked: 112 times
Been thanked: 224 times

Post autor: hancza123 »

Ruszyły zapisy na Wargameron (wargameron.pl)

Wszystkie konwenty wojenne są dobre ale ten jest najlepszy. Kto chce jechać ze mną?
Awatar użytkownika
Highlander

hancza123 pisze: 10 cze 2025, 22:18 Ruszyły zapisy na Wargameron (wargameron.pl)

Wszystkie konwenty wojenne są dobre ale ten jest najlepszy. Kto chce jechać ze mną?
Niestety u mnie koniec sierpnia jak co roku zajęty na wypad w góry z dzieciakami. Ale z opisu wygląda na nieźle zorganizowaną.
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 346 times
Been thanked: 1011 times
Kontakt:

Post autor: raj »

hancza123 pisze: 10 cze 2025, 22:18 Ruszyły zapisy na Wargameron (wargameron.pl)
Tym razem zagramy całą rozgrywkę. :)
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
hancza123

raj pisze: 11 cze 2025, 07:19
Tym razem zagramy całą rozgrywkę. :)
Bardzo chętnie! W zeszłym roku grając w Imperial Tide miałeś dogodniejszą ode mnie sytuację ale koszmarnie kulałeś kośćmi co wypaczyło rozgrywkę. Nie bardzo się chciało ciągnąć dalej.
hancza123

Rzadko namawiam ludzi na siłę ale ten konwent to jest na prawdę PETARDA.

Przejazd do Wawy i z powrotem macie za darmo bo mam darmowe paliwo. Pokój 3 osobowy na 2 noce piątek-niedziela można brać. Na miejscu piątek 12.00 - niedziela 14.00. Nagracie się tyle co w pół roku!
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

Też polecam. Taka ciekawostka - będzie możliwość zagrania pełnej rozgrywki w grę macierzową (kryzysową) Zagubin.
https://x.com/search?q=from%3AMakowiecP ... yped_query
rusy najeżdżają Polskę i oblegają miejscowość w pobliżu granicy. Gracze odgrywają kluczowe postacie po obu stronach (władze cywile i wojskowe, przywódcy ludności, mniejszości rus itd) i podejmują akcje mające na celu zdobycie/uratowanie miasta.
Gra w pełni profesjonalna wykorzystywana do szkoleń wojskowych i urzędników.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1126 times

Post autor: Odi »

Zamówiłem dodatek do karcianego WoP. Chętnie zagram za jakiś czas :)

Dodatkowo bardzo zainteresowała mnie gra Littoral Commander: The Baltic . Raczej będę zbierał na zakup.
Od pewnego czasy marzy mi się jakiś tytuł o współczesnym polu walki, a ten wygląda i przystępnie, i ciekawie. Poprzednia część (Indo-Pacific) zebrała bardzo dobre recenzje.
Awatar użytkownika
Highlander

Odi pisze: 30 cze 2025, 20:13 Zamówiłem dodatek do karcianego WoP.
Nie Ty jeden :)
Awatar użytkownika
lacki2000
Has thanked: 436 times
Been thanked: 240 times

Post autor: lacki2000 »

Odi pisze: 30 cze 2025, 20:13 Dodatkowo bardzo zainteresowała mnie gra Littoral
450zł w forcie gier. No jest to kawał gotówki, ale gra bloczkowa, z jakimś deckiem kart, trochę kości, mapa hexowa - całkiem niezła kombinacja. No i chyba spory potencjał na różne fikcyjne scenariusze. Chętnie zagram oczywiście, jak tylko będzie czas.

Ostatnio z czasem krucho, obowiązki rodzinno-robotnicze, no i coś mało dyskusji na forum, to może dorzucę trochę relacji z KriegsSpiela bo tam się sporo dzieje i praktycznie co kilka dni jakiś nowy ciekawy scenariusz chłopaki odpalają, że tylko starcza czasu na rolę spektatora a nie aktywnego gracza.

Z takich ciekawszych scenariuszy to grałem jako dowódca włoskiej kompanii (3 plutony piechoty i 1 pluton MG) w obronie Sycylii w 1942 roku (Operacja Husky - bitwa pod Gelą), gdzie mieliśmy sporo woja do obrony, w tym naszych niemieckich sojuszników z dobrymi czołgami i lotnictwem. Za to Amerykańce mieli wsparcie morskie, więc trzeba było nie stać większą grupą w jednym miejscu :)
No i bitwa nie trwała długo, bo tradycyjnie szwankowała komunikacja - niemieckie oddziały nie komunikowały się z nami bezpośrednio, nie było radia na wyposażeniu dowódcy kompanii, i np. po stronie włoskiej tylko dowódcy batalionów mogli się kontaktować z własnym dowódcą dywizji radiowo, który miał kontakt radiowy z dowódcą niemieckiej dywizji :) Więc bywało tak, że stały niemieckie i włoskie oddziały obok siebie zupełnie bez koordynacji działań.

Ja wg rozkazu dzielnie pomaszerowałem na południe, uderzając sprawnie w amerykańskich marines, ale w tym czasie niemieckie pancerniaki zostały zbombardowane przez amerykańską flotę, przez co reszta mojego batalionu wycofała się na północ i sprawa się rypła. Ruszył amerykański kontratak i game over.

Obecnie też przyglądam się dwóm rozgrywkom na Pacyfiku, również 1942, obszar działań SWPA (Gwinea i okolice), gdzie mam głównie rolę doradczą niż dowódczą po stronie USA. Gry z tego samego okresu ale różniące się poziomem dowodzenia - w jednej siedzimy na USS Yorktown jako dowódcy zapasowi, z zarządzaniem całego tego lotniskowcowego miszmaszu - (kto, gdzie, czym i kiedy wylatuje) z koordynacją działań z innych grup bojowych (lądowych i morskich).
Np. dostajesz taki zestaw zadań i trza go zrealizować:
Spoiler:
No i się chłopaki bawią, liczą kąty, pozycje, zasięg, mapy google (a dokładniej https://www.gpsvisualizer.com/draw/ ). Fajna zabawa.

Natomiast druga jest bardziej strategiczna - podział graczy na główne centra dowodzenia (SWPA, SOPAC, ANZAC), i mapa hexowa
Obrazek
i planowanie głównych ataków/obrony dla całego teatru wojennego na cały miesiąc roku 1942. I niestety już Wasp, Enterprise i Lexington zatonęły w wielkim starciu o Guadalcanal, a Japońce stracili podobno dwa lotniskowce i sporo pancerników.

Polecam więc zajrzeć na Discorda i się dołączyć do dowolnej gry jako spectator, by se popatrzeć jak chłopaki (i dziewczyny) ciężko główkują mając czasem szalone pomysły.

Edit: A jeszcze jestem w ruskiej wojnie domowej 1918, po stronie Białych, w armii Denikina, w okolicach Donu, Krasnodaru. W tej grze najistotniejsza jest logistyka - czyli ciągłe przeliczanie ile żarcia i amunicji trza dowieźć i jak daleko przemieścić oddziały by nie padły z głodu czy braku amunicji. A to też narzuca odpowiednie manewrowanie, by odcinać zaopatrzenie czerwonym tak, by oni nie odcięli nam :)
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

lacki2000 pisze: 30 cze 2025, 22:32 450zł w forcie gier. No jest to kawał gotówki, ale gra bloczkowa,
Niestety bloczki są w dodatku, podstawka jest na żetonach. Mały wydawca, mały nakład, wiec i cena wyższa.

Awatar użytkownika
lacki2000
Has thanked: 436 times
Been thanked: 240 times

Post autor: lacki2000 »

raj pisze: 01 lip 2025, 09:04
lacki2000 pisze: 30 cze 2025, 22:32 450zł w forcie gier. No jest to kawał gotówki, ale gra bloczkowa,
Niestety bloczki są w dodatku, podstawka jest na żetonach. Mały wydawca, mały nakład, wiec i cena wyższa.
Hmm, z tego co widzę, to te bloczki nie mają funkcji bloczkowej (stepowania), więc nie jest to niezbędny element.

A propos szalonych zakupów to przez małą chwilę rozważałem, czy kupić planszowe Hearts of Iron (https://gamefound.com/en/projects/steam ... board-game), ale co najmniej 2 czynniki mnie od tego odwiodły. Pierwszy to cena: ponad 600zł, a drugi to że jednak jest to tłumofinansowanie w trybie przedsprzedaży, i nawet w trakcie kampanii sprzedażowej autorzy wciąż tam jakieś zmiany w zasadach robią - z czego też śmieją się gracze komputerowi, że to wierne odwzorowanie pierwowzoru - gra jeszcze nie wydana a już się łatki pojawiają :)
Zaletą jest szybka rozgrywka w trybie "grand strategy", w tym możliwość tworzenia historii alternatywnej.
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

lacki2000 pisze: 01 lip 2025, 16:25 Hmm, z tego co widzę, to te bloczki nie mają funkcji bloczkowej (stepowania), więc nie jest to niezbędny element.
Gra się z mgłą wojny (z angielskiego fog of war!) zakrytymi żetonami, więc bez bloczków cały czas musisz sprawdzać gdzie co masz.
Można, ale przy większych scenariuszach trochę upierdliwe.
lacki2000 pisze: 01 lip 2025, 16:25 z czego też śmieją się gracze komputerowi, że to wierne odwzorowanie pierwowzoru - gra jeszcze nie wydana a już się łatki pojawiają :)
Gry Paradoxu słyną z tego, że z uwagi na błędy są nie grywalne bezpośrednio po wydaniu i świetne po wydaniu odpowiednich patchy. :)

EDIT: Ściągnąłem sobie instrukcję. Plik pdf z instrukcją liczącą 35 stron waży 843MB. Jak oni nie potrafią nawet zrobić normalnego pdfa, to strach co jeszcze mogą zepsuć.

Awatar użytkownika
Markus
Has thanked: 647 times
Been thanked: 313 times

Post autor: Markus »

Highlander pisze: 30 cze 2025, 22:28
Odi pisze: 30 cze 2025, 20:13 Zamówiłem dodatek do karcianego WoP.
Nie Ty jeden :)
Ja natomiast chętnie sprzedalbym podstawkę i pierwszy dodatek
ODPOWIEDZ