(Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje
- Highlander
- Has thanked: 165 times
- Been thanked: 192 times
Re: (Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje
Może i idealna, ale za późno się "potwierdził" skład, a Odi nie wziął ze sobą Turmoila do pracy.
-
- Has thanked: 112 times
- Been thanked: 224 times
Ruszyły zapisy na Wargameron (wargameron.pl)
Wszystkie konwenty wojenne są dobre ale ten jest najlepszy. Kto chce jechać ze mną?
Wszystkie konwenty wojenne są dobre ale ten jest najlepszy. Kto chce jechać ze mną?
- Highlander
Niestety u mnie koniec sierpnia jak co roku zajęty na wypad w góry z dzieciakami. Ale z opisu wygląda na nieźle zorganizowaną.
- raj
- Administrator
- Has thanked: 346 times
- Been thanked: 1011 times
- Kontakt:
Tym razem zagramy całą rozgrywkę.

"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
-
Bardzo chętnie! W zeszłym roku grając w Imperial Tide miałeś dogodniejszą ode mnie sytuację ale koszmarnie kulałeś kośćmi co wypaczyło rozgrywkę. Nie bardzo się chciało ciągnąć dalej.
-
Rzadko namawiam ludzi na siłę ale ten konwent to jest na prawdę PETARDA.
Przejazd do Wawy i z powrotem macie za darmo bo mam darmowe paliwo. Pokój 3 osobowy na 2 noce piątek-niedziela można brać. Na miejscu piątek 12.00 - niedziela 14.00. Nagracie się tyle co w pół roku!
Przejazd do Wawy i z powrotem macie za darmo bo mam darmowe paliwo. Pokój 3 osobowy na 2 noce piątek-niedziela można brać. Na miejscu piątek 12.00 - niedziela 14.00. Nagracie się tyle co w pół roku!
- raj
- Administrator
- Kontakt:
Też polecam. Taka ciekawostka - będzie możliwość zagrania pełnej rozgrywki w grę macierzową (kryzysową) Zagubin.
https://x.com/search?q=from%3AMakowiecP ... yped_query
rusy najeżdżają Polskę i oblegają miejscowość w pobliżu granicy. Gracze odgrywają kluczowe postacie po obu stronach (władze cywile i wojskowe, przywódcy ludności, mniejszości rus itd) i podejmują akcje mające na celu zdobycie/uratowanie miasta.
Gra w pełni profesjonalna wykorzystywana do szkoleń wojskowych i urzędników.
https://x.com/search?q=from%3AMakowiecP ... yped_query
rusy najeżdżają Polskę i oblegają miejscowość w pobliżu granicy. Gracze odgrywają kluczowe postacie po obu stronach (władze cywile i wojskowe, przywódcy ludności, mniejszości rus itd) i podejmują akcje mające na celu zdobycie/uratowanie miasta.
Gra w pełni profesjonalna wykorzystywana do szkoleń wojskowych i urzędników.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1126 times
Zamówiłem dodatek do karcianego WoP. Chętnie zagram za jakiś czas 
Dodatkowo bardzo zainteresowała mnie gra Littoral Commander: The Baltic . Raczej będę zbierał na zakup.
Od pewnego czasy marzy mi się jakiś tytuł o współczesnym polu walki, a ten wygląda i przystępnie, i ciekawie. Poprzednia część (Indo-Pacific) zebrała bardzo dobre recenzje.

Dodatkowo bardzo zainteresowała mnie gra Littoral Commander: The Baltic . Raczej będę zbierał na zakup.
Od pewnego czasy marzy mi się jakiś tytuł o współczesnym polu walki, a ten wygląda i przystępnie, i ciekawie. Poprzednia część (Indo-Pacific) zebrała bardzo dobre recenzje.
- Highlander
- lacki2000
- Has thanked: 436 times
- Been thanked: 240 times
450zł w forcie gier. No jest to kawał gotówki, ale gra bloczkowa, z jakimś deckiem kart, trochę kości, mapa hexowa - całkiem niezła kombinacja. No i chyba spory potencjał na różne fikcyjne scenariusze. Chętnie zagram oczywiście, jak tylko będzie czas.
Ostatnio z czasem krucho, obowiązki rodzinno-robotnicze, no i coś mało dyskusji na forum, to może dorzucę trochę relacji z KriegsSpiela bo tam się sporo dzieje i praktycznie co kilka dni jakiś nowy ciekawy scenariusz chłopaki odpalają, że tylko starcza czasu na rolę spektatora a nie aktywnego gracza.
Z takich ciekawszych scenariuszy to grałem jako dowódca włoskiej kompanii (3 plutony piechoty i 1 pluton MG) w obronie Sycylii w 1942 roku (Operacja Husky - bitwa pod Gelą), gdzie mieliśmy sporo woja do obrony, w tym naszych niemieckich sojuszników z dobrymi czołgami i lotnictwem. Za to Amerykańce mieli wsparcie morskie, więc trzeba było nie stać większą grupą w jednym miejscu

No i bitwa nie trwała długo, bo tradycyjnie szwankowała komunikacja - niemieckie oddziały nie komunikowały się z nami bezpośrednio, nie było radia na wyposażeniu dowódcy kompanii, i np. po stronie włoskiej tylko dowódcy batalionów mogli się kontaktować z własnym dowódcą dywizji radiowo, który miał kontakt radiowy z dowódcą niemieckiej dywizji

Ja wg rozkazu dzielnie pomaszerowałem na południe, uderzając sprawnie w amerykańskich marines, ale w tym czasie niemieckie pancerniaki zostały zbombardowane przez amerykańską flotę, przez co reszta mojego batalionu wycofała się na północ i sprawa się rypła. Ruszył amerykański kontratak i game over.
Obecnie też przyglądam się dwóm rozgrywkom na Pacyfiku, również 1942, obszar działań SWPA (Gwinea i okolice), gdzie mam głównie rolę doradczą niż dowódczą po stronie USA. Gry z tego samego okresu ale różniące się poziomem dowodzenia - w jednej siedzimy na USS Yorktown jako dowódcy zapasowi, z zarządzaniem całego tego lotniskowcowego miszmaszu - (kto, gdzie, czym i kiedy wylatuje) z koordynacją działań z innych grup bojowych (lądowych i morskich).
Np. dostajesz taki zestaw zadań i trza go zrealizować:
Spoiler:
Natomiast druga jest bardziej strategiczna - podział graczy na główne centra dowodzenia (SWPA, SOPAC, ANZAC), i mapa hexowa

i planowanie głównych ataków/obrony dla całego teatru wojennego na cały miesiąc roku 1942. I niestety już Wasp, Enterprise i Lexington zatonęły w wielkim starciu o Guadalcanal, a Japońce stracili podobno dwa lotniskowce i sporo pancerników.
Polecam więc zajrzeć na Discorda i się dołączyć do dowolnej gry jako spectator, by se popatrzeć jak chłopaki (i dziewczyny) ciężko główkują mając czasem szalone pomysły.
Edit: A jeszcze jestem w ruskiej wojnie domowej 1918, po stronie Białych, w armii Denikina, w okolicach Donu, Krasnodaru. W tej grze najistotniejsza jest logistyka - czyli ciągłe przeliczanie ile żarcia i amunicji trza dowieźć i jak daleko przemieścić oddziały by nie padły z głodu czy braku amunicji. A to też narzuca odpowiednie manewrowanie, by odcinać zaopatrzenie czerwonym tak, by oni nie odcięli nam

Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
- raj
- Administrator
- Kontakt:
Niestety bloczki są w dodatku, podstawka jest na żetonach. Mały wydawca, mały nakład, wiec i cena wyższa.
- lacki2000
- Has thanked: 436 times
- Been thanked: 240 times
Hmm, z tego co widzę, to te bloczki nie mają funkcji bloczkowej (stepowania), więc nie jest to niezbędny element.
A propos szalonych zakupów to przez małą chwilę rozważałem, czy kupić planszowe Hearts of Iron (https://gamefound.com/en/projects/steam ... board-game), ale co najmniej 2 czynniki mnie od tego odwiodły. Pierwszy to cena: ponad 600zł, a drugi to że jednak jest to tłumofinansowanie w trybie przedsprzedaży, i nawet w trakcie kampanii sprzedażowej autorzy wciąż tam jakieś zmiany w zasadach robią - z czego też śmieją się gracze komputerowi, że to wierne odwzorowanie pierwowzoru - gra jeszcze nie wydana a już się łatki pojawiają

Zaletą jest szybka rozgrywka w trybie "grand strategy", w tym możliwość tworzenia historii alternatywnej.
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
- raj
- Administrator
- Kontakt:
Gra się z mgłą wojny (z angielskiego fog of war!) zakrytymi żetonami, więc bez bloczków cały czas musisz sprawdzać gdzie co masz.
Można, ale przy większych scenariuszach trochę upierdliwe.
Gry Paradoxu słyną z tego, że z uwagi na błędy są nie grywalne bezpośrednio po wydaniu i świetne po wydaniu odpowiednich patchy.

EDIT: Ściągnąłem sobie instrukcję. Plik pdf z instrukcją liczącą 35 stron waży 843MB. Jak oni nie potrafią nawet zrobić normalnego pdfa, to strach co jeszcze mogą zepsuć.
- Markus
- Has thanked: 647 times
- Been thanked: 313 times
Ja natomiast chętnie sprzedalbym podstawkę i pierwszy dodatek