CMON i zamrożenie aktywów na giełdzie

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 160 times
Been thanked: 358 times

Re: CMON i zamrożenie aktywów na giełdzie

Post autor: Niewodnik »

Kolego jedyną emocją, która mnie wiąże z sytuacja to radość. Radość osoby, która nigdy nie wspierała kampanii CMON'u i może sobie spokojnie bez emocji patrzeć na płonący las. Czy prowadzę krucjatę... to chyba co nie odpowiem, to i tak ludzie swoje (ach ironio, bo mnie zarzuca się to samo).

A dlaczego tak często dokładam swoje 3 grosze? Ano dlatego, że pamięć ludzka jest ulotna, bo FOMO, bo mydlenie oczu, bo zatajanie prawdy. Osoby obeznane z historią gier planszowych mogą dopatrzeć się sporo podobieństw dzisiejszej sytuacji do tego co się działo z GFP, również zdawkową reakcję ludu forumowego.
Arius pisze: 04 lip 2025, 08:07 Jakby nie informowała, nie prowadziła żadnych oświadczeń, to byłoby źle, bo oszuści.
Jak podaje komunikaty, a logiczne jest to, że muszą je prowadzić w odpowiedni sposób też źle.
A zajrzałeś chociaż na kampanię Degenesis - Clan Wars? Cztery miesiące bez komunikatów, a teraz usprawiedliwianie się, że nie mogli niczego komunikować ze względu na procesy. Bullshit.
Arius pisze: 04 lip 2025, 08:07 Napisali, że będzie 100% refunda (to tylko intencje, zobaczymy jak to pójdzie), też widzę dla Ciebie źle.
Chyba masz lepszy wzrok ode mnie, bo nawet się do tego nie odniosłem.
Arius pisze: 04 lip 2025, 08:07 Przykłady z naszego podwórka pokazują, że są projekty, gdzie autor nawet nie myśli nad takimi podejściem.
Są też przykłady, które pokazują, że się da wydawać gry bezproblemowo.
Arius pisze: 04 lip 2025, 08:07 Odnoszę wrażenie, że co by nie zrobili, będzie źle źle źle źle źle.
Kolego, no nie powstrzymam Cię przed myleniem się :)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3736 times
Been thanked: 3944 times

Post autor: japanczyk »

Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 08:28 A dlaczego tak często dokładam swoje 3 grosze? Ano dlatego, że pamięć ludzka jest ulotna, bo FOMO, bo mydlenie oczu, bo zatajanie prawdy. Osoby obeznane z historią gier planszowych mogą dopatrzeć się sporo podobieństw dzisiejszej sytuacji do tego co się działo z GFP, również zdawkową reakcję ludu forumowego.
Wybacz, ale to co napisales jest po prostu odklejone - jak sie ma sytuacja GFP gdzie ktos sie zawinal ze srodkami i uciekl za granice, do CMON, ktory ejst multimilionowa korporacja, tworzaca wlasne gry?

Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 08:28 A zajrzałeś chociaż na kampanię Degenesis - Clan Wars? Cztery miesiące bez komunikatów, a teraz usprawiedliwianie się, że nie mogli niczego komunikować ze względu na procesy. Bullshit.
Dlaczego bullshit? Jestes zaznajomiony z prawem? Bo doradzenie ze strony rpawnikow uciecia komunikacji do czasu rozwiazania sporow to dosyc standardowy ruch. I oczywiscie mozna sie klocic, ze mogli poinformowac o takich rzadaniach, czy ze cokolwiek sie dzieje, ale to prowadzi zazwyczaj tylko do rozpalenia sporow i naciskow ze strony trzeciej na jedna czy druga firme.
Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 08:28 Są też przykłady, które pokazują, że się da wydawać gry bezproblemowo.
Kazdemu sie powinie czasem noga, prawda? <wink wink>

Troche nie rozumiem twojego naporu komentarzy, ktore w duzej mierze sa negatywne, a nic nie wnosza do dyskusji.

Ciekaw jestem jak z dostawa duzych kampanii (DC) i ich autorskich projektow - MD2/DMD3. Te co byly wczesniej to raczej dostarcza, szczegolnie ze byly pewnie posuniete w developmencie (Dune, ASOIAF itd)

Niestety aptrzac po dzialaniach zaczynam miec watpliwosci co do Super Fantasy Brawl czy Adventurers...
toblakai
Has thanked: 407 times
Been thanked: 420 times

Post autor: toblakai »

Ja jeszcze teraz zastanawiam się jak u CMoN po tych wszystkich zajściach stoi temat obsługi parterów. Jeżeli się nie mylę, to produkcja dla takiego Portalu odbywa się poprzez CMoN i to oni obsługują fabrykę, a Portal jedynie odbiera produkt.

Jak pozwalniali ludzi i zaciskają pasa to ciekawe czy to nie spowolni tych procesów przez natłok pracy.
Awatar użytkownika
Niewodnik

japanczyk pisze: 04 lip 2025, 09:39
Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 08:28 A dlaczego tak często dokładam swoje 3 grosze? Ano dlatego, że pamięć ludzka jest ulotna, bo FOMO, bo mydlenie oczu, bo zatajanie prawdy. Osoby obeznane z historią gier planszowych mogą dopatrzeć się sporo podobieństw dzisiejszej sytuacji do tego co się działo z GFP, również zdawkową reakcję ludu forumowego.
Wybacz, ale to co napisales jest po prostu odklejone - jak sie ma sytuacja GFP gdzie ktos sie zawinal ze srodkami i uciekl za granice, do CMON, ktory ejst multimilionowa korporacja, tworzaca wlasne gry?
Żeby nie było, że ja CMONowi zarzucam kradzież pieniędzy czy coś. Porównuję sytuację z GFP przed tym jak prezes się upłynnił za granicę.
Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 08:28 A zajrzałeś chociaż na kampanię Degenesis - Clan Wars? Cztery miesiące bez komunikatów, a teraz usprawiedliwianie się, że nie mogli niczego komunikować ze względu na procesy. Bullshit.
japanczyk pisze: 04 lip 2025, 09:39 Dlaczego bullshit? Jestes zaznajomiony z prawem? Bo doradzenie ze strony rpawnikow uciecia komunikacji do czasu rozwiazania sporow to dosyc standardowy ruch. I oczywiscie mozna sie klocic, ze mogli poinformowac o takich rzadaniach, czy ze cokolwiek sie dzieje, ale to prowadzi zazwyczaj tylko do rozpalenia sporow i naciskow ze strony trzeciej na jedna czy druga firme.
A możesz pokazać mi jeszcze jakieś przykłady takiej przerwy komunikacyjnej u innych planszowych podmiotów, skoro to standardowy ruch?
Troche nie rozumiem twojego naporu komentarzy, ktore w duzej mierze sa negatywne, a nic nie wnosza do dyskusji.
To bardzo proste. Ja nie wierzę w dobre intencje CMON i o ile nie mam dowodów na to czego nie wiemy, to mam całą kupę informacji, które może jak będą odpowiednio często podkreślane, to powstrzymają kogoś od podjęcia złej decyzji finansowej. Ile razy po spektakularnej wywrotce były głosy "ojezu czemu nikt nie powiedział", oraz "no jak to, ślepy jesteś, przecież każdy widział, że było źle".

Jeśli dla Ciebie to nic nie wnosi, no to... w sumie nie wiem co powiedzieć. W poprzednim poście wprost napisałem. Napór informacji, przebodźcowanie, zapracowanie, milion obowiazków, sprawiają że się zapomina kluczowe fakty i jeśli nie będą one regularnie przypominane, to łatwo o pomyłkę. Wiem, bo sam niejednokrotnie się łapałem na zapominalstwie.
karp
Has thanked: 34 times
Been thanked: 83 times

Post autor: karp »

Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 10:01
japanczyk pisze: 04 lip 2025, 09:39
japanczyk pisze: 04 lip 2025, 09:39 Dlaczego bullshit? Jestes zaznajomiony z prawem? Bo doradzenie ze strony rpawnikow uciecia komunikacji do czasu rozwiazania sporow to dosyc standardowy ruch. I oczywiscie mozna sie klocic, ze mogli poinformowac o takich rzadaniach, czy ze cokolwiek sie dzieje, ale to prowadzi zazwyczaj tylko do rozpalenia sporow i naciskow ze strony trzeciej na jedna czy druga firme.
A możesz pokazać mi jeszcze jakieś przykłady takiej przerwy komunikacyjnej u innych planszowych podmiotów, skoro to standardowy ruch?
Świat składa się jeszcze z innych firm niż planszowe. :D I chyba to była istota tego fragmentu japanczyka.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3736 times
Been thanked: 3944 times

Post autor: japanczyk »

Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 10:01 A możesz pokazać mi jeszcze jakieś przykłady takiej przerwy komunikacyjnej u innych planszowych podmiotów, skoro to standardowy ruch?
Zeby nie szukac daleko to Forsaken bylo w limbo informacyjnym bodajze przez poltora roku ze wzgledu na spor prawny miedzy GameTrazy a CGS
Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 10:01 To bardzo proste. Ja nie wierzę w dobre intencje CMON i o ile nie mam dowodów na to czego nie wiemy, to mam całą kupę informacji, które może jak będą odpowiednio często podkreślane, to powstrzymają kogoś od podjęcia złej decyzji finansowej.
Tyle, ze CMON nie ma obecnie otwartej ZADNEJ kampanii, ZADNEGO pledge managera. Wiec przed czym tu probujesz ostrzec?
Awatar użytkownika
Niewodnik

japanczyk pisze: 04 lip 2025, 14:40
Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 10:01 A możesz pokazać mi jeszcze jakieś przykłady takiej przerwy komunikacyjnej u innych planszowych podmiotów, skoro to standardowy ruch?
Zeby nie szukac daleko to Forsaken bylo w limbo informacyjnym bodajze przez poltora roku ze wzgledu na spor prawny miedzy GameTrazy a CGS

Przejrzałem na szybko kampanię. Comiesięczne wpisy, update'y odnośnie produkcji. Narypali z 50 update'ów po kampanii. Widziałem też posty odnośnie sytuacji prawnej. Jesteś pewny, że chciałeś to porównać do 4-miesięcznej ciszy, PO której dowiadujemy się o jakimś procedowaniu prawnym?

japanczyk pisze: 04 lip 2025, 14:40
Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 10:01 To bardzo proste. Ja nie wierzę w dobre intencje CMON i o ile nie mam dowodów na to czego nie wiemy, to mam całą kupę informacji, które może jak będą odpowiednio często podkreślane, to powstrzymają kogoś od podjęcia złej decyzji finansowej.
Tyle, ze CMON nie ma obecnie otwartej ZADNEJ kampanii, ZADNEGO pledge managera. Wiec przed czym tu probujesz ostrzec?

A choćby przed tym, że na Essen mają przybyć z dwoma premierami, więc jednak będzie gdzie wpuszczać pieniążki. Oczywiście do tego czasu jeszcze wiele może się okazać. Jakże radośnie przyjdę tutaj i posypię popiołem głowę jak się okaże, że jestem w błędzie.

PS. No i może nie można wydawać pieniążków, ale ci co wydali zawsze mogą uznać, że chcą otrzymać zwrot, po tym jak zostaną uświadomieni o aktualnej kondycji wydawnictwa (to też są częste głosy, w momencie gdy klamka zapada).
karp
Has thanked: 34 times
Been thanked: 83 times

Post autor: karp »

Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 14:59 A choćby przed tym, że na Essen mają przybyć z dwoma premierami, więc jednak będzie gdzie wpuszczać pieniążki.
Dobrze rozumiem, że w złym guście będzie kupić od nich nowość na Essen otrzymując grę do rączki w zamian za pieniądze?
Awatar użytkownika
strid3rr
Has thanked: 75 times
Been thanked: 234 times

Post autor: strid3rr »

Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 14:59 Przejrzałem na szybko kampanię. Comiesięczne wpisy, update'y odnośnie produkcji.
He he, polecam rodzimą Kolibę i Pana Dominka Kasprzyckiego. Jego planszową i RPG'ową Zerywie, oraz Dragon Lore gdzie przez rok nie było update'u. A nawet jak są aktualizacje, to mało w której było coś zgodnego ze stanem faktycznym. To jest wzór jak sobie sprawnie zaorać biznes.

Edit:
A no i jeszcze obwiniać za to społeczność, że jest toksyczna i demotywująca.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2025, 17:55 przez strid3rr, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Niewodnik

karp pisze: 04 lip 2025, 15:31
Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 14:59 A choćby przed tym, że na Essen mają przybyć z dwoma premierami, więc jednak będzie gdzie wpuszczać pieniążki.
Dobrze rozumiem, że w złym guście będzie kupić od nich nowość na Essen otrzymując grę do rączki w zamian za pieniądze?
Z rączki do rączki to nawet dwie. Do bramy i się nie znamy :D

Serio, kupię nawet jak będzie coś, co mnie osobiście nie interesuje.
ODPOWIEDZ