Uwaga! Scam/Oszustwo- nie daj się nabrać

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1333 times
Been thanked: 2040 times
Kontakt:

Uwaga! Scam/Oszustwo- nie daj się nabrać

Post autor: BOLLO »

Hejka,

Jak wiecie w każdej dziedzinie istnieją grupy czy nawet gigantyczne organizacje, które próbują w sposób nielegalny wyłudzić od drugiego człowieka pieniądze, dane osobowe czy inne ważne informacje. Niestety i w naszym hobby co jakiś czas powstają fejkowe sklepy, oferty które przyciągają ceną czy prawdziwi wyszkoleni scamerzy.

Pomyślałem sobie zatem, że warto byłoby nawzajem się przestrzegać przed takimi podmiotami i wpisywać tutaj próby oszustwa aby nikt z nas nie zbłądził. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie istnieje Nemesis za 69pln ani Gloomhaven po 49pln ale niestety nie wszyscy śledzą i znają każdą cenę poszczególnych pozycji, a czasem można w naprawdę dobrej cenie wyrwać jakiś produkt nawet z naszych rodzimych sklepów. Zatem łączmy się wspólnie i dzielmy się informacjami dotyczącymi szemranych ofert, użytkowników i sklepów.

Dziś prawdopodobnie trafiłem na bardzo dobrze przygotowany gigantyczny sklep, który udaje dobrze znany ZATU Games.
Nigdy nie miałem wcześniej do czynienia ze sklepem ZATU , ale dziś mi wyskoczyła taka reklama i z ciekawości wszedłem zobaczyć jakie mają promki za granicą. Byłem w szoku że takie ceny są i od razu wyczułem tutaj jakiś scam. Sklep postawiony naprawdę dobrze, z grafikami, opisem, filmami od recenzentów. Ktoś się naprawdę postarał aby to wyglądało mega profesjonalnie.
Z tego co udało mi się ustalić to że oficjalna strona sklepu ma jednak inny adres www. Tak więc uważajcie i bądźcie czujni bo sezon na jelenia widać się rozpoczął. Swoją drogą to szkoda, że te ceny jak i sam sklep są fikcyjne. Chętnie bym kupił kilka pozycji w takich cenach.

https://www.zlzatugames.club/ :evil:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
j_g
Has thanked: 598 times
Been thanked: 296 times

Re: UWAGA!! Scam/Oszustwo- nie daj się nabrać

Post autor: j_g »

Zgłosiłem do CERT.
claY varY
Has thanked: 27 times
Been thanked: 2 times

Post autor: claY varY »

Witam!
Rzeczywiście strona kropla w kroplę jak oryginalna. Zamawiałem od nich nawet kilka dni temu Terraformację Marsa i na falszywej stronie za 20€, gdzie ja płaciłem ok 58€!
Napisałem do nich maila z ostrzeżeniem, bo nabrałbym się nie wiedząc o co chodzi.
Dzięki jeszcze raz za ostrzeżenie i powodzenia z turlaniem kości, zagrywaniem kart i wszelakiej przygodzie w plaszówkowym świecie!
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 160 times
Been thanked: 355 times

Post autor: Niewodnik »

Swoją drogą taką kopię strony to już chyba robią jakieś automaty, co? Raz na jakiś czas mówicie o ataku botów, które skanują nasze forum. Czy tutaj działanie wygląda podobnie, że wykradany jest kod źródłowy oryginalnej strony a potem kopiowany i odpowiednio zmieniany pod potrzeby oszustów?
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 11:20 Swoją drogą taką kopię strony to już chyba robią jakieś automaty, co? Raz na jakiś czas mówicie o ataku botów, które skanują nasze forum. Czy tutaj działanie wygląda podobnie, że wykradany jest kod źródłowy oryginalnej strony a potem kopiowany i odpowiednio zmieniany pod potrzeby oszustów?
Nie wiem Tomku, nie znam się na tym ale nie sądzę żeby siedzieli nad tym od zera jakieś osoby. Bardziej mi to wygląda na kradzież kodu i postawienie bliźniaczej strony. Jakiś algorytm odejmuje procentowo kwoty od całego asortymentu i jest jak jest. Jak zobaczyłem 270stron ze zdjęciami, opisem produktu + nawet filmikami z recenzjami to naprawdę wyglądało to legitnie. Ale jak trafiłem na ofertę StarTreka to już wiedziałem że to scam. Dużo osób na FB pisze że to od razu widać że to bubel, że adres już zdradza itd. A ja powiem że strona wygląda naprawdę dobrze i jak ktoś nie siedzi w hobby to może się naciąć.

A powiedzcie mi gdzie takie scamy się zgłasza?
Awatar użytkownika
Propi
Administrator
Has thanked: 586 times
Been thanked: 444 times

Post autor: Propi »

Obawiam się, że ktokolwiek za tym stoi, przyjmuje płatności i ew. formy kontaktu na mocno zakamuflowane konta i skrzynki - szukaj wiatru w polu ;)

Niestety, jest to typowy przypadek pt. "naiwnych nie brakuje". Wiesz pewnie lepiej niż inni, że prawdziwe okazje trafiają się od wielkiego dzwonu - sklep, który oferuje je na 270 podstronach to ewenement na skalę Komety Halleya ;)

Zwykły rozsądek i 30 sekund researchu wystarczą, żeby się nie naciąć. Ale jak ktoś ma środki, żeby się bawić w takie eksperymenty - niech rzuci kośćmi i da znać, czy paczka przyszła ;)
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 160 times
Been thanked: 355 times

Post autor: Niewodnik »

Stawiam diamenty przeciw orzechom, że nie ma co udowadniać i marnować funduszy (i finansować oszustów).

I tak, zgodzę się, że wystarczy chwila pomyśleć, ale wiecie... widzicie okazje, czytacie na forach, że ktoś znowu coś tam wyłapał, więc w głowie się już cieszycie, że tym razem to wy jesteście pierwsi. Krew buzuje, a wy skupiacie się na wyszukiwaniu co lepszych kąsków, zamiast na krytycznym myśleniu. Tutaj chłopaki scamerzy w przypadku BOLLA przesadzili, że dali wszystko na -80%, bo pewnie by już czekał na farbki (i nie piszę tego oskarżycielskim tomem. Sam niejednokrotnie orientowałem się będąc już głęboko).
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Niewodnik pisze: 04 lip 2025, 12:52 Tutaj chłopaki scamerzy w przypadku BOLLA przesadzili, że dali wszystko na -80%, bo pewnie by już czekał na farbki (i nie piszę tego oskarżycielskim tomem.
Zanim doszedłem do gier to w koszyku miałem też koszulki Palladin po 5pl, (normalnie po 35 chodzą). Jak wspomniałem i to jest kluczowe, dla mnie ZATU to sklep który znałem jedynie ze słyszenia i gdzieś kojarzyłem logo....tyle. Ceny były atrakcyjne jak dałem sortowanie po najniższej. Kiedy doszedłem do gier to miałem euforie w stylu " no way ale świetne oferty, dobrze że zbliża się 10..." - ale lampka szybko się zapaliła.
A że widocznie algorytm mnie "zna" że na FB głównie strony o hobby planszowym przeglądam go bot podsuwa takie okazje z automatu.
j_g
Has thanked: 598 times
Been thanked: 296 times

Post autor: j_g »

j_g pisze: 04 lip 2025, 11:08 Zgłosiłem do CERT.
I dostałem odpowiedź:
Dzień dobry,

dziękujemy za zgłoszenie.

Podejrzana strona zostanie poddana analizie i jeśli stanowi zagrożenie w postaci bezpośredniego wyłudzania danych, zostanie dodana do naszej listy ostrzeżeń (https://cert.pl/lista-ostrzezen/).

Nasz zespół udostępnił całą serię artykułów na temat najpopularniejszych oszustw. Zachęcamy do zapoznania się z materiałami: https://cert.pl/zagrozenia/

Zachęcamy do obserwowania naszych kont w mediach społecznościowych:
-Facebook: https://facebook.com/CERT.Polska/
-Twitter: https://twitter.com/CERT_Polska/
gdzie staramy się umieszczać ostrzeżenia przed aktywnymi oszustwami.

Z poważaniem
Zespół CSIRT NASK / CERT Polska
cert.pl
Może jakby więcej osób zgłosiło, to by zrobili coś bardziej. Ewentualnie zdesperowani oszukani dadzą znać policyjnym organom.

Generalnie słabo i krew zalewa. Państwo z kartonu... plastiku, drewna i koszulek.
ODPOWIEDZ