Metal Gear Solid: The Board Game (Emerson Matsuuchi)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
CthulhuPL
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Re: Metal Gear Solid: The Board Game (Emerson Matsuuchi)

Post autor: CthulhuPL »

Rozumiem ze edycja Integral z figurka Rexa bedzie tylko po angielsku bo Portal wyda po polsku "bieda" edycje z kaflem zamiast figurki?
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Na wcześniejszym live mówili że będzie jako bonus w sklepie Portalu w przedsprzedaży.

Ale jak masz dostęp do kogoś z drukarką 3D to są bardzo dobrze wyglądające figurki Rexa do wydruku
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
gnysek
Has thanked: 47 times
Been thanked: 121 times

Post autor: gnysek »

Czyli albo tanio, albo z figurką ;)
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 305 times
Been thanked: 214 times

Post autor: Mrukar »

Wersja Integral to nie tylko dodatkowa figurka, ale też komiks.
CthulhuPL

yosz pisze: 15 mar 2025, 11:49 Na wcześniejszym live mówili że będzie jako bonus w sklepie Portalu w przedsprzedaży.

Ale jak masz dostęp do kogoś z drukarką 3D to są bardzo dobrze wyglądające figurki Rexa do wydruku
Ale chodzi ci o to ze figurka bedzie jako bonus? Natomiast wersja Integral nie doczeka sie wersji PL?
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

A to tego nie kojarzę
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
pawianlsm
Has thanked: 27 times
Been thanked: 51 times

Post autor: pawianlsm »

Mam wersję integral i tam scenariusze są przeplecione komiksem + jest figurka Rexa (oprócz żetonu) 🙂
CthulhuPL

I jak rozumiem portal nie wyda tej wersji w PL. Jedynie zwykła i chodza sluchy ze moze na ich stronie bedzie kilka sztuk rexa jako bonus?
Awatar użytkownika
gnysek

Typowy Portal, coś tam wydaje, ale dopóki to nie dojedzie do PL to się szczegółów nie dowiesz - zazwyczaj a ich sklepie nie ma też wcześniej strony produktu tylko do BGG przekierowują, nawet jak tłumaczenie jest już gotowe... nie wspominając o tym, że przecież przeglądają forum i by mogli szepnąć zawczasu słówko o wydaniu.
CthulhuPL

gnysek pisze: 16 mar 2025, 21:11 Typowy Portal, coś tam wydaje, ale dopóki to nie dojedzie do PL to się szczegółów nie dowiesz - zazwyczaj a ich sklepie nie ma też wcześniej strony produktu tylko do BGG przekierowują, nawet jak tłumaczenie jest już gotowe... nie wspominając o tym, że przecież przeglądają forum i by mogli szepnąć zawczasu słówko o wydaniu.

Zamieszczam link do filmiku portalu i mozna przewinac do 54:10.

https://www.youtube.com/live/BHwXf08rnQ ... XjIwavL8JK

Amba Fatima, metala narazie nima xD
Awatar użytkownika
gnysek

To i tak dużo powiedział, zwalając na CMON. Przy wydawaniu gier na konsole też takie jajca miałem, gdzie czekało bo jakas pani Bożenka z USA musiała potwierdzić czy logo na początku gry przesunięte 2px w górę już jej pasuje czy psuje feng shui i gotowa gra czekała 2 tygodnie...

Pocieszające jest to, że figurki zrobili, więc może nie będą chcieli umoczyć projektu. Gorzej, jak obetną jakiś język...
CthulhuPL

gnysek pisze: 17 mar 2025, 17:27 To i tak dużo powiedział, zwalając na CMON. Przy wydawaniu gier na konsole też takie jajca miałem, gdzie czekało bo jakas pani Bożenka z USA musiała potwierdzić czy logo na początku gry przesunięte 2px w górę już jej pasuje czy psuje feng shui i gotowa gra czekała 2 tygodnie...

Pocieszające jest to, że figurki zrobili, więc może nie będą chcieli umoczyć projektu. Gorzej, jak obetną jakiś język...
Ja przestałem czekać. Polewam z Grzegorza xD
Dzisiaj przyszedl integral z olxa :)
Awatar użytkownika
gnysek

Wg. https://sklep.portalgames.pl/zapowiedzi gra jest po składzie i jest w produkcji. Sprawdziłem w paru miejscach które śledzę, czy wspominały o grze, ale cisza. Może ktoś z was natknął się na nowe wieści?
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 326 times
Been thanked: 509 times

Post autor: Nilis »

Spoiler:
Spytam się Ciebie z ciekawości. Ta gra to będzie wiernie odwzorowana pierwsza część gry video. Czy chce Ci się grać w planszową wersję gry komputerowej, którą pewnie znasz na pamięć? Tutaj historia będzie ta sama.

Drugie pytanie offtop. Czy wiesz gdzie mogę nabyć poprawnie działającą pierwszą część gry? Na GOG nie zapisuje stanów gry. Na Steam nie można zmienić sterowania.
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
gnysek

Nilis pisze: 05 lip 2025, 21:03 Drugie pytanie offtop. Czy wiesz gdzie mogę nabyć poprawnie działającą pierwszą część gry? Na GOG nie zapisuje stanów gry. Na Steam nie można zmienić sterowania.
Nie grałem nigdy w wersję PC, więc nie pomogę. We wszystkie części i spinnoffy grałem tylko na PlayStation (z wyjątkiem gierki na komórki z bodaj iPoda). Tam zapisywanie mi wciąż działa ;)

Jedynkę przechodzę średnio 2-3 razy rocznie, od 25 lat (przeszedłem ją 50-80 razy), więc myślę, że mimo znanej mi fabuły, rozegranie wersji planszowej wciąż będzie frajdą.
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1815 times
Been thanked: 1302 times

Post autor: garg »

Nilis pisze: 05 lip 2025, 21:03 [...] Drugie pytanie offtop. Czy wiesz gdzie mogę nabyć poprawnie działającą pierwszą część gry? Na GOG nie zapisuje stanów gry. Na Steam nie można zmienić sterowania.
Miałem identyczny problem z Commandosem z GOG-u i dostałem od gościa z ich helpdesku bardzo szczegółową poradę, w jakich plikach pogrzebać, żeby to naprawić. Jeszcze nie korzystałem, ale wygląda sensownie. Może też do nich napisz?
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
ODPOWIEDZ