Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 351 times
Been thanked: 587 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: salaba »

Ayaram pisze: 12 lip 2025, 10:14
Z potencjalnych minusów najbardziej się boje odgrzewania pomysłów - czyli, że twórcy będą wrzucać mechaniki/pomysły na scenariusze które już były, "bo są nowością dla "Current Environment"".

Z potencjalnych plusów - może faktycznie to nie traktowanie AH jako jednej całości tylko rozbicie na partię sprawi, że człowiek nie będzie czuł potrzeby posiadania wszystkiego i będzie się pozbywał staroci i zbieranie tego stanie się mało uciążliwe..
Odgrzewanie mechanik masz już od Hemlocka - klatwy/błogosławieństwa, w Zatopionym żetony powodzi z Innsmouth. Odgrzewanie mechanik będzie pewnie w każdej kampanii, bo MJ Newman to była kobieta od tworzenia nowych rzeczy. Fascynuje mnie to czy odeszła słysząc o planach na nową formułę czy też na FFG padł cień strachu i uznali, że drugiego takiego geniusza nie znajdą i pora zwijać żagle.

Hemlock jest dla wielu szalenie cenioną kampanią, ale Zatopione jakoś nie wyszło. Jeśli wchodzą w nowy tryb to każdą pierwszą kampanię w cyklu będą traktowali jak Dunwich 2.0, 3.0 itd. by przyciągnąć nowych, będzie reset dla każdego cyklu jeśli chodzi o badaczy, ale to też będzie wymuszało reset mechaniczny / złożoności każdej kampanii. Będzie odgrzewanie i będzie go dużo. Tego się nie da uniknąć.

Poprzedni model zakładał, że fani kupują wszystko, FFG zależało na społeczności, która pocztą pantoflową ciągnęła wagonik sprzedaży i generowała niemałe zyski FFG.

Nowy model z Current i Legacy jest nastawiony na nowych graczy, którzy docelowo mają być z doskoku moim zdaniem. Co trzy lata FFG chce sobie takich fanów zdobywać, nie robić zbyt wielu dodruków kampanii i lecieć na kreatywnych oparach aż wszystko się wyczerpie.

Jeśli się trafią jakieś perełki w cyklu to starzy wyjadacze kupią pudełko z kampanią, ci od pełnej kolekcji i tak mają już za dużo kart, więc wysoki poziom odgrzewania kart badaczy mamy w zasadzie gwarantowany. Starzy wyjadacze sobie proxy zrobią kilku kart i tyle w temacie.

Oczywiście iskierka nadziei jest, że Arkham się odrodzi, ale za ile cykli to nastąpi i czy po jednym wyniki sprzedażowe nie polecą łeb na szyję? Korpo zawsze lubi samo wzniecać ogień a potem być w szoku, że się coś pali xD

Z faktem, że Na Krawędzi nie będzie miało dodruku, Pożeracze i Innsmouth nie wyjdą w nowej formie dwóch pudełek to można było zacząć się godzić jakieś pół roku temu. Teraz pełne kolekcje na rynku wtórnym to dopiero osiągną kwoty, skoro wszystko już mamy oficjalnie ogłoszne :D

Z mojej perspektywy 8 kampanii i 9 cykli kart badaczy to już wiem, że mogę sobie rotować badaczami, kampaniamii przez cały okrągły rok i mi się nie znudzi :) Co się będzie dalej działo z Arkham już mnie jakoś tak mniej obchodzi. W moim sercu powoli robi się miejsce dla nowego LCG, bo zwalnia się to zarezerwowane na przyszłe cykle Arkham, którego już nie potrzebuję.

Osobom takim jak ja polecam zainteresować się Earthborne Rangers - ogrywam demo i napisać, że mnie do siebie przekonało to jak nic nie napisać. I właśnie tam zaczyna swoją nową przygodę MJ Newman jako lead designer, więc kto wie jak się to dalej potoczy. Może rośnie nam silny konkurent FFG złożony z ich byłych pracowników?
Awatar użytkownika
BasiekD
Has thanked: 243 times
Been thanked: 313 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: BasiekD »

Chciałbym wierzyć, że nowe będzie lepsze... ale nie wierzę 8).
Czasem trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść i jak dla mnie, Arkham mógłby się skończyć.
To jest na prawdę wybitna gra, prześwietna. Ale nie uważam, że trzeba ją ciągnąć do końca świata.
Awatar użytkownika
equiv
Has thanked: 10 times
Been thanked: 15 times

Post autor: equiv »

Patrząc na to jak zarówno Pożeracze Snów i Zmowa nad Innsmouth znika w trakcie rzeczywistym ze sklepów postanowiłem je kupić (na DragonEye poznikały pojedyńcze blistry które jeszcze z rana były), ale od razu powiem, że już nie jest tak że jakiś sklep ma wszystko, zawsze jakiegoś blistra brakuje i trzeba łączyć zamówienia.

Więc oficjalnie ogłaszam FOMO alert xD
Awatar użytkownika
salaba

equiv pisze: 12 lip 2025, 15:57 Patrząc na to jak zarówno Pożeracze Snów i Zmowa nad Innsmouth znika w trakcie rzeczywistym ze sklepów postanowiłem je kupić (na DragonEye poznikały pojedyńcze blistry które jeszcze z rana były), ale od razu powiem, że już nie jest tak że jakiś sklep ma wszystko, zawsze jakiegoś blistra brakuje i trzeba łączyć zamówienia.

Więc oficjalnie ogłaszam FOMO alert xD
Teraz to już FOMO Panic Mode - alert to był pół roku temu :D Skoro produkty znikają w czasie rzeczywistym to zaraz będzie woda po kisielu xD Okres wakacyjny to się ludzie po powrocie z urlopu zdziwią :D
Pomnik
Has thanked: 421 times
Been thanked: 301 times

Post autor: Pomnik »

Strasznie pesymistyczne wizje xD
salaba pisze: 12 lip 2025, 12:06 Odgrzewanie mechanik masz już od Hemlocka - klatwy/błogosławieństwa, w Zatopionym żetony powodzi z Innsmouth. Odgrzewanie mechanik będzie pewnie w każdej kampanii, bo MJ Newman to była kobieta od tworzenia nowych rzeczy. Fascynuje mnie to czy odeszła słysząc o planach na nową formułę czy też na FFG padł cień strachu i uznali, że drugiego takiego geniusza nie znajdą i pora zwijać żagle.
Pierwsze o mi przychodzi do głowy: odgrzewanie mechanik masz już od Pożeraczy. Ukryte karty pojawiły się w Carcosie, wróciły 3 cykle później. Newman odeszła jeszcze przed Hemlock, jej ostatnie dzieło w Arkham to "Blob który pożarł wszystko INNE". W Hemlock i Zatopionym jest wymieniona jako członkini zespołu fabularnego.
Jej odejście nie musi się wiązać z końcem Arkham, jej odejście nie znaczy że Arkham to już będzie tylko odgrzewanie. Mechanika relacji z Hemlock przyjęła się bardzo dobrze.
salaba pisze: 12 lip 2025, 12:06 Hemlock jest dla wielu szalenie cenioną kampanią, ale Zatopione jakoś nie wyszło. Jeśli wchodzą w nowy tryb to każdą pierwszą kampanię w cyklu będą traktowali jak Dunwich 2.0, 3.0 itd. by przyciągnąć nowych, będzie reset dla każdego cyklu jeśli chodzi o badaczy, ale to też będzie wymuszało reset mechaniczny / złożoności każdej kampanii. Będzie odgrzewanie i będzie go dużo. Tego się nie da uniknąć.
Jeśli przez Dunwich 2.0/3.0 rozumieć kampanie które są dość przyziemne mechanicznie no to Zatopione spełnia tą role. Jeśli przyjąć średnie jakościowo - no to Zatopione też spełnia te role xD
Ciekaw w sumie jestem jak rozwiążą badaczy. Wiadomo że 10 jest evergreen (podstawka + zestawy startowe). Pytanie co z innymi? Będą reprinty starych badacze, nowe wersje już znanych postaci czy zaczną wymyślać kompletnie nowych? :D
Jeśli chodzi o reset złożoności kampanii - to też w sumie nic nie znaczy. To nie tak że złożona mechanicznie kampania = lepsza, oceny Pożeraczy czy Kluczy na to wskazują.
salaba pisze: 12 lip 2025, 12:06 Poprzedni model zakładał, że fani kupują wszystko, FFG zależało na społeczności, która pocztą pantoflową ciągnęła wagonik sprzedaży i generowała niemałe zyski FFG.
Wszystkie kampanie były robione z myślą o zestawie kart badaczy z tej kampanii + core. Żadna kampania nie była robiona z myślą że gracze muszą mieć wszystko co wyszło.
salaba pisze: 12 lip 2025, 12:06 Nowy model z Current i Legacy jest nastawiony na nowych graczy, którzy docelowo mają być z doskoku moim zdaniem. Co trzy lata FFG chce sobie takich fanów zdobywać, nie robić zbyt wielu dodruków kampanii i lecieć na kreatywnych oparach aż wszystko się wyczerpie.
Counterpoint: autorzy są obarczeni bagażem 8 lat wydawania dodatków. Errata i taboo do ostatnich rozszerzeń też na to wskazuje. Ekipy testerskie nie mają czasu żeby sprawdzić czy karty z tego rozszerzenia nie sprawią że karta z innego dodatku który ma 3/5/7 lat nie wywraca mechaniki na drugą stronę.
W ostatnim AMA któryś z autorów (nie pamiętam który) wspominał że niejednokrotnie wymyślał te same karty na nowo. W sensie, stworzył kartę i dopiero inny autor uświadamiał go że taka karta już istnieje od dobrych kilku lat.
Double or Nothing w Forbidden jest dlatego że strasznie ograniczało tworzenie kolejnych kart bo autorzy musieli brać pod uwagę że efekt danej karty może nagle zostać podwojony. Necronomicon właśnie wleciał do taboo z podobnych powodów.
Ograniczenie balansowania do 3 ostatnich rozszerzeń powinno uwolnić nieco twórców i zresetować power creep.
salaba pisze: 12 lip 2025, 12:06 Jeśli się trafią jakieś perełki w cyklu to starzy wyjadacze kupią pudełko z kampanią, ci od pełnej kolekcji i tak mają już za dużo kart, więc wysoki poziom odgrzewania kart badaczy mamy w zasadzie gwarantowany. Starzy wyjadacze sobie proxy zrobią kilku kart i tyle w temacie.
Do tej pory jedyne "odgrzewanie" (rozumiem że chodzi o powtórki?) było w odświeżonej podstawce, która miała w sobie kilka kart z kolejnych cykli. Niedługo ma być AMA w sprawie tych środowisk, może wtedy powiedzą coś więcej.
BasiekD pisze: 12 lip 2025, 15:48 Chciałbym wierzyć, że nowe będzie lepsze... ale nie wierzę 8).
Czasem trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść i jak dla mnie, Arkham mógłby się skończyć.
To jest na prawdę wybitna gra, prześwietna. Ale nie uważam, że trzeba ją ciągnąć do końca świata.
Masz świetną okazję by zakończyć sobie Arkham. Nie ma przymusu wchodzenia w kolejne cykle, aktualna gra na tym nie ucierpi >:D
A tak na poważnie - jeśli odłożymy aspekt tego że środowiska są wprowadzane by napędzić FOMO to nie widzę powodu do obaw, przynajmniej jeśli chodzi o kampanie. Jeśli rzeczywiście nowe dodatki badaczy będą przedrukowywać mnóstwo kart z przeszłości to długo nie pożyją. Ale w kontekście kampanii nic się nie zmienia.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
ixi24
Has thanked: 171 times
Been thanked: 67 times

Post autor: ixi24 »

A przy okazji to Szlak do Carcosy będzie dodrukowany? Bo niby jest w tej nowej wersji, ale widzę, że dodatku kampanijnego już teraz prawie nie ma więc zaraz zniknie całkowicie. (a kupować nie miałem obecnie w planach).
Gram solo na pełen etat w co tylko się da ;)

Sprzedam Kupie
Pomnik

ixi24 pisze: 12 lip 2025, 17:00 A przy okazji to Szlak do Carcosy będzie dodrukowany? Bo niby jest w tej nowej wersji, ale widzę, że dodatku kampanijnego już teraz prawie nie ma więc zaraz zniknie całkowicie. (a kupować nie miałem obecnie w planach).
Zakładając że ich zapowiedzi dla Current oznaczają też info o dodrukach to nie. Ale cholera ich wie :D

Co też przy okazji - jeśli nowy format ma być rzeczywiście wymierzony w gracza z doskoku to powinni raczej wydać AH2 LCG bo aktualnie gracz z doskoku wpisze w Google co kupić i dostanie odpowiedzi mające często po kilka lat że Dunwich na początek, Carcossa najlepsza kampania a NKZ ma najlepsze karty badaczy. A potem spojrzy że w sklepie nie ma nic i trup.

Inna sprawa że Current ucina 3 cykle oparte o najbardziej znane "lovecraftowe" dzieła (no, z wyłączeniem Cthulhu) - Szlak do Carcosy, Zmowę nad Innsmouth i Na Krawędzi Ziemi.

Mogę się mylić ale chyba nigdzie nie widziałem że drukowane ma być tylko to, co jest w Current. Na pewno było o balansowaniu :D
Ostatnio zmieniony 12 lip 2025, 17:09 przez Pomnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 307 times
Been thanked: 215 times

Post autor: Mrukar »

Ostatnie sztuki Carcosy chyba skupiły Aleplanszowki, można je kupić za 399 zł :D (a ostrzegałem, że się kończy jak było już po 300 zł). Galakta jest uzależniona drukiem od FFG, a skoro ogłosili, że jest out of print to pozamiatane.

Może kiedyś będzie do kupienia u mnie, ale policzę sobie jak za zboże. W końcu trzeba coś zarobić na tym Arkhamie :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 165 times
Been thanked: 393 times

Post autor: Poochacz »

Widzę że ogólnie pożar w hotelu Excelsior i wszyscy ratują ostatnie dodatki z półek 😂 Ale może ktoś przystanie to zapytam. Warto kupować karty badaczy z Zapomnianej Ery i Zatopionego Miasta czy nic ciekawego tam nie ma? Mam wszystkie karty prócz nich i cyklu Pożeraczy
bosik111
Has thanked: 14 times
Been thanked: 61 times

Post autor: bosik111 »

Każdy set coś tam daje, no ale nie wiadomo czy się nie skuszą i zrobią reprinty kart badaczy i samych badaczy w przyszłych dodatkach, nowi będą ich całować po rękach że jest okazją do kupienia, a oni sobie oszczędzä sporo pracy.

Jak dla mnie to szykuje się nam festiwal reprintów, bo tylko głupi by nie skorzystał, a skoro oficjalnie obcięli poprzednie części to nie ma powodu żeby się z tym wstrzymywać. Tak czy siak nie ma w tych setach kart niezastąpionych. Możesz kupić jak się boisz, ale szczerze to bardziej już dla kolekcjonerów żeby mieć, trochę jak z lotrem. Tam też już wielu kart nie da się dostać, ale przedrukował i najbardziej grywalne albo użyteczne w zestawach startowych.
Awatar użytkownika
ixi24
Has thanked: 171 times
Been thanked: 67 times

Post autor: ixi24 »

Ale gdzie FFG ogłosiło, że cos będzie drukowane a coś innego już nie? Albo mnie coś ominęło, albo nie jestem w temacie. Może ktoś to wytłumaczyć ;) ?
Gram solo na pełen etat w co tylko się da ;)

Sprzedam Kupie
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1131 times

Post autor: brazylianwisnia »

Dla mnie zestaw badaczy z zapomnianej ery jest super.
Pamiętam, że pierwotnie mówili też o tym, że oprócz current będą też evergreen więc całkowicie dodruku Carcosy i Dunwich bym nie wykluczał.

Co do badaczy to mogą w przyszłości sięgnąć po ich alternatywne wersję, które dotychczas były udostępniane w formie do pobrania.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 308 times
Been thanked: 335 times

Post autor: Scamander »

Według mnie jeśli tych evergreenów nie ma w aktualnej rozpisce dla Current Environment to szanse na dodruk są znikome (plus to FFG, więc jeszcze mniejsze :lol: ).
Pomnik

Byłoby dość dziwnie gdyby FAQ o grze zawierało kalendarz druków dodatków.
No i jest też (Beta) w nagłówku.
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 308 times
Been thanked: 335 times

Post autor: Scamander »

Tylko po co mieliby wprowadzać podział na Legacy (stary content, bez dalszego wsparcia) i Current Environment żeby po tym wszystkim dalej drukować część treści Legacy która będzie w przyszłości słabo zbalansowana z Current Environment. To nie ma sensu...

Gdyby taka Carcosa miała być w ciągłej sprzedaży to zostałaby podpięta pod Current Environment, przynajmniej ja tak to widzę, nie jest moim celem wywoływanie tutaj FOMO, ale ta ciuchcia raczej już odjechała.
Pomnik

Bo cała ta zakładka mówi o kartach badaczy :D
Nie zdziwiłbym się gdyby stare kampanie jeszcze przez jakiś czas były drukowane. Badacze już najpewniej usłyszeli wyrok, może się czegoś dowiemy w AMA - chociaż całkiem niedawno FFG puściło mały druk (albo uwolniło zapasy) cyklów na swój sklep.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 565 times
Been thanked: 1313 times

Post autor: psia.kostka »

Z tego co pamietam (a pamiec mam taka sobie :lol: ), to cala ta drama z "idzie nowe", to wlasnie bylo dlatego, ze produktow jest za duzo. Chodzilo o balans przy projektowaniu, ale i o ograniczenie puli towaru dla sklepow. Bo sklepy pewnie nie chcialy towarowac sie w komplet serii, a i klienci sie gubili w ogromie.

Teraz bedzie nowe, bedzie tylko kilka i smialo mozna wszystko brac z polki, bo bedzie pasowac i bedzie "legalne".

Wiec jakis strach, ze czesc produktow zniknie, jednak jest zasadny. Z pozytywow, to 5 talii startowych (obecnie OOP) najpewniej wroci do Polski, skoro sa namaszczone jako prawilne 8)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
salaba

Poochacz pisze: 12 lip 2025, 17:13 Widzę że ogólnie pożar w hotelu Excelsior i wszyscy ratują ostatnie dodatki z półek 😂 Ale może ktoś przystanie to zapytam. Warto kupować karty badaczy z Zapomnianej Ery i Zatopionego Miasta czy nic ciekawego tam nie ma? Mam wszystkie karty prócz nich i cyklu Pożeraczy
Polecam mocno badaczy z Zapomnianej :) Super się nimi przechodziło kampanię. Dla mnie karty z Zatopionego są szczególnie istotne dla klasy Ocalonych, badacze ciekawi, ale z twistami, natomuast Oko G...cośtam jest mega - pozwala grać z pierwszą odkrytą kartą Podstępu :) Ja mam oba zestawy i nie żałuję, ale z Zapomnianej fajniejsze karty ogółem :)
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 326 times
Been thanked: 509 times

Post autor: Nilis »

Potwierdzam. Dodatek badaczy Zapomniana Era - sztos. Bardzo dobre, ciekawe karty.
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
shadoxsas
Has thanked: 85 times
Been thanked: 4 times

Post autor: shadoxsas »

Kurczę i teraz człowiek zaczyna żałować że tak późno dołączył do Kultu. Obecnie na spokojnie myślałem sobie kolekcjonować dodatki i teraz mam dylemat czy robić zakupy na zaś czy raczej nie przejmować się i kupować to co będzie.
Mam obecnie wiadomo Podstawkę nową + Dunwich (+badacze), Carcossa (+badacze), Zapomniana Era (+badacze), Szkarłatne Klucze (+badacze) i myślę że Przerwany Krąg jeszcze trochę będzie na rynku więc zastanawiam się czy lepiej iść w Zmowę czy raczej Pożeracze? Może jakaś dobra dusza podpowie co lepsze pod względem fabuły/rozgrywki? : )
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1131 times

Post autor: brazylianwisnia »

Jak masz kase to kupuj co jest. Jak się rozmyslisz to w najgorszym wypadku sprzedasz drożej.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 326 times
Been thanked: 509 times

Post autor: Nilis »

shadoxsas pisze: 12 lip 2025, 22:47 Kurczę i teraz człowiek zaczyna żałować że tak późno dołączył do Kultu. Obecnie na spokojnie myślałem sobie kolekcjonować dodatki i teraz mam dylemat czy robić zakupy na zaś czy raczej nie przejmować się i kupować to co będzie.
Mam obecnie wiadomo Podstawkę nową + Dunwich (+badacze), Carcossa (+badacze), Zapomniana Era (+badacze), Szkarłatne Klucze (+badacze) i myślę że Przerwany Krąg jeszcze trochę będzie na rynku więc zastanawiam się czy lepiej iść w Zmowę czy raczej Pożeracze? Może jakaś dobra dusza podpowie co lepsze pod względem fabuły/rozgrywki? : )
O dziwo jest w sklepach jeszcze Innsmouth więc bierz zestaw. Mówię serio, bardzo dobra kampania i będziesz miał już bardzo bogatą kolekcję
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
gabens29
Has thanked: 295 times
Been thanked: 15 times

Post autor: gabens29 »

Jest gdzieś w ogóle rozpiska co wchodzi do jakiego cyklu :D :mrgreen: ??

Czy do cyklu zawsze są mity? Mam tylko 3 edycję, a tam trochę prostsze to jest
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 400 times
Been thanked: 374 times

Post autor: Dako »

gabens29 pisze: 13 lip 2025, 17:30 Pytanie dla tych co się znają, czy nowe rozszerzenia kampanijne zawierają mity? W sensie dunwich na aleplanszowkach jest tylko jeden. Na serwisach z używkami dunwich występuje z 6 mitami?

Jest gdzieś w ogóle rozpiska co wchodzi do jakiego cyklu :D :mrgreen:
https://galakta.pl/gry/gry-karciane/hor ... postTabs=3
https://galakta.pl/gry/gry-karciane/hor ... postTabs=2 (brakuje ostatnio wydanych w nowej formule)
ODPOWIEDZ