Odgrzewanie mechanik masz już od Hemlocka - klatwy/błogosławieństwa, w Zatopionym żetony powodzi z Innsmouth. Odgrzewanie mechanik będzie pewnie w każdej kampanii, bo MJ Newman to była kobieta od tworzenia nowych rzeczy. Fascynuje mnie to czy odeszła słysząc o planach na nową formułę czy też na FFG padł cień strachu i uznali, że drugiego takiego geniusza nie znajdą i pora zwijać żagle.Ayaram pisze: ↑12 lip 2025, 10:14
Z potencjalnych minusów najbardziej się boje odgrzewania pomysłów - czyli, że twórcy będą wrzucać mechaniki/pomysły na scenariusze które już były, "bo są nowością dla "Current Environment"".
Z potencjalnych plusów - może faktycznie to nie traktowanie AH jako jednej całości tylko rozbicie na partię sprawi, że człowiek nie będzie czuł potrzeby posiadania wszystkiego i będzie się pozbywał staroci i zbieranie tego stanie się mało uciążliwe..
Hemlock jest dla wielu szalenie cenioną kampanią, ale Zatopione jakoś nie wyszło. Jeśli wchodzą w nowy tryb to każdą pierwszą kampanię w cyklu będą traktowali jak Dunwich 2.0, 3.0 itd. by przyciągnąć nowych, będzie reset dla każdego cyklu jeśli chodzi o badaczy, ale to też będzie wymuszało reset mechaniczny / złożoności każdej kampanii. Będzie odgrzewanie i będzie go dużo. Tego się nie da uniknąć.
Poprzedni model zakładał, że fani kupują wszystko, FFG zależało na społeczności, która pocztą pantoflową ciągnęła wagonik sprzedaży i generowała niemałe zyski FFG.
Nowy model z Current i Legacy jest nastawiony na nowych graczy, którzy docelowo mają być z doskoku moim zdaniem. Co trzy lata FFG chce sobie takich fanów zdobywać, nie robić zbyt wielu dodruków kampanii i lecieć na kreatywnych oparach aż wszystko się wyczerpie.
Jeśli się trafią jakieś perełki w cyklu to starzy wyjadacze kupią pudełko z kampanią, ci od pełnej kolekcji i tak mają już za dużo kart, więc wysoki poziom odgrzewania kart badaczy mamy w zasadzie gwarantowany. Starzy wyjadacze sobie proxy zrobią kilku kart i tyle w temacie.
Oczywiście iskierka nadziei jest, że Arkham się odrodzi, ale za ile cykli to nastąpi i czy po jednym wyniki sprzedażowe nie polecą łeb na szyję? Korpo zawsze lubi samo wzniecać ogień a potem być w szoku, że się coś pali xD
Z faktem, że Na Krawędzi nie będzie miało dodruku, Pożeracze i Innsmouth nie wyjdą w nowej formie dwóch pudełek to można było zacząć się godzić jakieś pół roku temu. Teraz pełne kolekcje na rynku wtórnym to dopiero osiągną kwoty, skoro wszystko już mamy oficjalnie ogłoszne

Z mojej perspektywy 8 kampanii i 9 cykli kart badaczy to już wiem, że mogę sobie rotować badaczami, kampaniamii przez cały okrągły rok i mi się nie znudzi

Osobom takim jak ja polecam zainteresować się Earthborne Rangers - ogrywam demo i napisać, że mnie do siebie przekonało to jak nic nie napisać. I właśnie tam zaczyna swoją nową przygodę MJ Newman jako lead designer, więc kto wie jak się to dalej potoczy. Może rośnie nam silny konkurent FFG złożony z ich byłych pracowników?