Dune (Bill Eberle, Jack Kittredge, Peter Olotka)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 351 times
Been thanked: 587 times

Re: Dune (Bill Eberle, Jack Kittredge, Peter Olotka)

Post autor: salaba »

samuraj1369 pisze: 13 lut 2025, 01:07 Udało się wyrwać Dune za śmieszne pieniądze i proszę o podpowiedź, czy dla niedzielnego gracza podstawka wystarczy, czy szukać czym prędzej dodatków, żeby mieć? (jeden stoi na olx za 65 zł po polskiemu).
To się tak trochę wkopałeś, bo ostatni dodatek nie został wydany po polsku i nie jest planowane jego wydanie. Sporo osób czeka na wydanie nowej edycji.

Dune: Kwisatz Haderach Edition (2025)

https://boardgamegeek.com/boardgame/419572

Oczywiście, jeśli to ci nie przeszkadza, nie zamierzasz mieć wszystkiego i w najnowszej wersji to git. W PL wyszły dwa z trzech dodatków. Często są na promocjach więc poluj.
samuraj1369
Has thanked: 567 times
Been thanked: 673 times

Post autor: samuraj1369 »

Spoiler:
Na razie pogram w podstawkę, a w tym czasie możliwe że wyjdzie nowa edycja
Ostatnio zmieniony 13 lut 2025, 09:09 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Jools
Has thanked: 54 times
Been thanked: 218 times

Post autor: Jools »

Elros. pisze: 13 lut 2025, 07:22 Niedzielnemu graczowi dodatki są totalnie zbędne. Nawet dla doświadczonej grupy nie są jakoś specjalnie potrzebne.
Jako doświadczony gracz (~50 partii) też nie gramy ze wszystkimi wariantami, bo jest tego za dużo do śledzenia po prostu. Gracze nie wyrabiają.

Żetony Technologii (dod. 1)........... Zawsze z tym, bo daje "szóstą twierdzę"
Umiejętności Liderów (dod. 2)....... Nie gramy, bo za dużo śledzenia rzeczy.
Zdolności Twierdz (dod. 2)............ Nie gramy, bo za dużo śledzenia rzeczy.
Światy Rodzinne (dod. 3).............. Graliśmy dwa razy i sam nie wiem czy potrzebne.
Karty Nexus (dod. 3).....................Obowiazkowy dodatek który powoduje że solo gracz ma więcej do powiedzenia.
Żetony Znalezisk (dod. 3).............. Fajne dodatkowe rzeczy. Gramy z tym.
samuraj1369
Has thanked: 567 times
Been thanked: 673 times

Post autor: samuraj1369 »

Dzięki @Jools, na razie zostanę przy podstawce. Spróbuję w ogóle znaleźć ludzi do tego.
Awatar użytkownika
Elros.
Has thanked: 205 times
Been thanked: 216 times

Post autor: Elros. »

Jest jeszcze kwestia dodawania kart z dodatków. Moim zdaniem niepotrzebnie rozwadniają talię.
Natomiast różnorodność broni specjalnych itd. odbiera walce ciekawego elementu przewidywania co ma przeciwnik oraz osłabia np. Bene Gesserit.
Awatar użytkownika
salaba

Jools pisze: 13 lut 2025, 10:15
Elros. pisze: 13 lut 2025, 07:22 Niedzielnemu graczowi dodatki są totalnie zbędne. Nawet dla doświadczonej grupy nie są jakoś specjalnie potrzebne.
Jako doświadczony gracz (~50 partii) też nie gramy ze wszystkimi wariantami, bo jest tego za dużo do śledzenia po prostu. Gracze nie wyrabiają.

Żetony Technologii (dod. 1)........... Zawsze z tym, bo daje "szóstą twierdzę"
Umiejętności Liderów (dod. 2)....... Nie gramy, bo za dużo śledzenia rzeczy.
Zdolności Twierdz (dod. 2)............ Nie gramy, bo za dużo śledzenia rzeczy.
Światy Rodzinne (dod. 3).............. Graliśmy dwa razy i sam nie wiem czy potrzebne.
Karty Nexus (dod. 3).....................Obowiazkowy dodatek który powoduje że solo gracz ma więcej do powiedzenia.
Żetony Znalezisk (dod. 3).............. Fajne dodatkowe rzeczy. Gramy z tym.
Po tym podsumowaniu tym bardziej żal, że trzeciego dodatku u nas nie wydali...
bdm
Has thanked: 560 times
Been thanked: 105 times

Post autor: bdm »

samuraj1369 pisze: 13 lut 2025, 10:31 Dzięki @Jools, na razie zostanę przy podstawce. Spróbuję w ogóle znaleźć ludzi do tego.
Ta Diuna najlepiej chodzi na 6 graczy.

Co do dodatków to fajnie, że są kolejne frakcje i to mogłoby w zasadzie wystarczyć. Dokładanie kolejnych rzeczy tylko komplikuje moim zdaniem i tak już dość skomplikowaną grę.
Awatar użytkownika
salaba

Dużo czasu minęło, nowa edycja Dune nadal bez info kiedy i co tam będzie. Obawiam się, że nie wyjdzie przed 2027 rokiem...

Chcę natomiast wrócić do grania upiększając to co mam obecnie. Kilka pytań:

1. Czy bardzo boli wizualnie / przeszkadza w graniu dodatek 3, którego nie wydano po polsku? Chodzi mi o to jak bardzo jest niezależny językowo w codziennym graniu? Czy frakcje są warte zakupu czy może wartość dodatku to raczej te dodatkowe elementy / moduły do zastosowania w grze?
2. Czy ktoś ma matę neoprenową (czyli nie oryginalną)? Gdzie kupiona? Można prosić o fotę?
3. Jak poradziliście sobie z zasłonkami by nie upadały? Chyba, że nie macie tego problemu...
4. Czy upiększyliście sobie żetony przypraw? Jeśli tak to się pochwalcie :)
Ushi
Has thanked: 420 times
Been thanked: 21 times

Post autor: Ushi »

salaba pisze: 03 cze 2025, 12:42 4. Czy upiększyliście sobie żetony przypraw? Jeśli tak to się pochwalcie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
salaba

Spoiler:
Cudownie, właśnie się zastanawiałam jakie kryształki i jakie warianty kolorystyczne wybrać. Pamiętasz jakie masz kolory? Kupowane w mepel.pl?
Ostatnio zmieniony 03 cze 2025, 16:42 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Ushi
Has thanked: 420 times
Been thanked: 21 times

Post autor: Ushi »

Kupowane w mepel.pl?
Tak.
3 kolory od żółci do brązu. Ten ostatni w dwóch rozmiarach.
Im ciemniejszy/większy kryształ tym większy nominał.
Awatar użytkownika
Elros.

Moja grupa używa żetonów pokerowych w nominałach 1 i 5. W Diunie czytelność jest kluczowa, więc bardzo sobie chwalimy to rozwiązanie.
Poza tym oddziały mam w formie drewnianych cylindrów z naklejkami, które łatwo się liczy (jak stacje w 18XX), a zamiast planszy używamy maty powiększającej mapę planety (oraz poprawiającej czytelność obszarów).
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 537 times

Post autor: Otorek »

Ja gram na macie, robiona lata temu przez playmaty.pl
Spoiler:
bdm
Has thanked: 560 times
Been thanked: 105 times

Post autor: bdm »

Mieszacie frakcje z podstawki i dodatków? Nie uważacie, że te podstawki są silniejsze?
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 210 times
Been thanked: 221 times

Post autor: Muleq »

Wczoraj udało się nam pierwszy raz zagrać w pełnym 6 osobowym składzie. Na razie wrażania są mieszane :wink: .

Przez pierwszą godzinę razem z kolegą staraliśmy się wytłumaczyć zasady ale jak zobaczyłem że wszyscy zaczynają przysypiać to stwierdziłem że najlepiej będzie poznać grę poprzez rozpoznanie bojem :wink: . Zaczęliśmy ostrożnie. Każdy okopał się w swojej Siczy i wzorem TI4 czy innego Eclipsa zaczął tworzyć swoją własną kupę plastiku/tektury :wink: . Jako pierwszy nie wytrzymałem presji i po erupcji melanżu rzuciłem się zbierać przyprawę i od razu trafił mi się Wielki Czerw. Cała armia poszła w piach, a że pojawiła sie możliwość zawierania sojuszy to moim naturalnym sprzymierzeńcem stał się Imperator dzięki, któremu mogłem wskrzeszać dodatkowe oddziały. Jako że grałem Gildią to w zasadzie razem z kolegą do końca gry kontrolowaliśmy przepływy melanżu. Ja przelicytowywałem wszystkie karty Podstępu za kasę, którą płacili mi inni za transport i płaciłem koledze a potem on za moje pieniądze wskrzeszał mi moich żołnierzy :wink: . Idealna spółka ZOO :wink: . Pozostali koledzy też połączyli się w pary Fremeni z Harkonenami i Atrydzi z Bene Geserit. Co ciekawe sojusze przetrwały niezmienione do końca gry. W trakcie gry powoli odkrywaliśmy kolejne mechanizmy. Okazało się że tworzenie kup tektury nie jest najlepszą taktyką zwłaszcza gdy udało mi się cofnąć Burzę w odwrotnym kierunku, czego zupełnie nie spodziewał się kolega grający Fremenami, potem ja na własnej skórze mogłem się przekonać jak to jest stracić całą armię gdy ma się zdrajcę w szeregach, a na koniec kolega grający Harkonenami zobaczył jak wygląda combo Wyrzutnia rakiet + tarcza :wink: . Właśnie takie sytuacje, na które praktycznie nie ma się zupełnie wpływu i nie ma żadnej możliwości żeby im zapobiec spowodowały u nas mieszane odczucia. No cóż, może to taka specyfika tej gry, że nie warto zbytnio przywiązywać się do swoich żołnierzy :wink: . Co do żołnierzy to w naszym odczuciu bardzo słabym rozwiązaniem są te żetoniki, które są mało czytelne i rozsypują się na polu przez co pojawiają się dyskusje w której części stały zwłaszcza jak zbliża się Burza. Również działanie kilku kart takich jak Karama i Trans Prawdy nie było dla nas do końca jasne i wywołało żywą dyskusję ale jak czytałem ten wątek nie jesteśmy odosobnieni w naszych wątpliwościach. Końcówka była bardzo emocjonująca bo okazało się że każdy mógł wygrać. Najbliżej zwycięstwa był sojusz Fremenów i Harkonenów, który przeprowadził atak na 4 Sicze i nie wiele brakło żeby im się udało... na co liczył kolega grający Bene Geserit, który wytypował zwycięstwo Harkonenów a że jednak nie udało sie nikomu zdobyć 4 Siczy to wygrałem ja z kolegą dzięki specjalnej zasadzie Gildii.

Gra na pewno ma potencjał i wymaga zmiany nastawienia w porównaniu do gier, w które graliśmy do tej pory. Po poznaniu kart oraz słabych i mocnych stron danego stronnictwa następna gra powinna być bardziej świadoma. Dla mnie Dune ma jeden niesamowity plus, wreszcie pojawiła się realna alternatywa dla Gota na 6 osób :wink: .
Awatar użytkownika
Elros.

Karta kontroli pogody nie przesuwa burzy w przeciwnym kierunku.

Gra zyskuje po kilku rozgrywkach, kiedy się odkrywa, że bunkrowanie to najgorsza strategia np. Tak samo wielkie armię i stałe sojusze.

Tak samo trzeba odkryć, że główną walutą nie jest przyprawa, lecz informacja. Sprzedawana na wiele sposobów.
Awatar użytkownika
Muleq

Elros. pisze: 12 lip 2025, 19:34 Karta kontroli pogody nie przesuwa burzy w przeciwnym kierunku.
Na karcie napisane jest, że możesz przemieścić Burzę o 0-10 sektorów w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Jakaś errata??
dannte
Has thanked: 125 times
Been thanked: 554 times

Post autor: dannte »

Muleq pisze: 12 lip 2025, 19:41
Elros. pisze: 12 lip 2025, 19:34 Karta kontroli pogody nie przesuwa burzy w przeciwnym kierunku.
Na karcie napisane jest, że możesz przemieścić Burzę o 0-10 sektorów w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Jakaś errata??
Burza zawsze się przesuwa w tym kierunku - jest to chyba uwidocznione na planszy też.
Awatar użytkownika
Muleq

dannte pisze: 12 lip 2025, 21:14
Muleq pisze: 12 lip 2025, 19:41
Burza zawsze się przesuwa w tym kierunku - jest to chyba uwidocznione na planszy też.
Rzeczywiście. Najśmieszniejsze jest to że dobrze przesuwaliśmy Burzę ale zapis zasugerował nam, że trzeba przesunąć ją w przeciwnym kierunku i przesunęliśmy ją zgodnie z ruchem wskazówek zegara :wink: .
ODPOWIEDZ