Zagraliśmy we 4 osoby. Zeszło nam z czytaniem i sprawdzaniem zasad (świetny system "a teraz przetestuj to co przeczytałeś") granie zajęło nam ok 4 godzin!
Mimo czasu gra boska - ostatecznie przetestuję ją jeszcze jutro i w piątek zanim ocenię na BGG

Galaxy Truckera też się długo tłumaczy. A wypada dorzucić przykłady - tak samo chyba jest z DL.Lucf pisze:Godzina tłumaczenia ? ? ? Matko...
ten akurat jest zabawnyAdrahil pisze:Pewnie nie pierwszy i nie ostatni, np. http://www.boardgamegeek.com/image/563493
Bo to chyba właśnie takie jest. Czuć klimatu naprawdę sporo ale nie jest to tylko klimat.Geko pisze:Dzięki za relację. Ja na razie jestem na etapie czytania na raty zasad i coraz bardziej się nakręcam na grę. Wydaje mi się świetnym połączeniem eurogry z klimatyczną i zabawną tematyką (swoją drogą, humor w instrukcji jest świetny). Nawet te negatywne opnie mnie nie odstraszają. A jak takie marudy, jak Valmont i Don Simon nie zjechali gry po pierwszej rozgrywce, tylko piszą, że muszą zagrać jeszcze raz, to tym bardziej czekam na pierwszą rozgrywkę.
Jak to inna karta ? Nie do końca rozumiem na czym błąd ten polegał. Inną kartę jakąś żeście próbowali kłaść jako rekrutację potwora? Czy jakiś jednostkowy przypadek ?najbardziej bolał czeski błąd () z pomyleniem karty rozkazu, zamiast zatrudnienia potwora na stole znalazła się nie wiadomo jak inna karta, właściwie cała gra w plecy.. ale i tak z dużą frajdą
Wypraszam sobie - ja jestem optymistycznie nastawiony do wszystkiegoGeko pisze: A jak takie marudy, jak Valmont i Don Simon nie zjechali gry po pierwszej rozgrywce, tylko piszą, że muszą zagrać jeszcze raz, to tym bardziej czekam na pierwszą rozgrywkę.
Po prostu miałem położyć zatrudnianie potwora, a "położyło się" coś innego jakimś cudemmelee pisze:Jak to inna karta ? Nie do końca rozumiem na czym błąd ten polegał. Inną kartę jakąś żeście próbowali kłaść jako rekrutację potwora? Czy jakiś jednostkowy przypadek ?
Ja to tak samo rozumiemJak rzucam pułapkę Anti-Magic Dart to co się dzieje z paladynem? On też nie czaruje lub nie leczy. Jeśli wskażę paladyna jako cel to dostaje on tylko obrażenia ale czarowanie i/lub leczenie nie są blokowane w ogóle. Dobrze to zrozumiałem? (wiem że instrukcja jest naprawdę świetnie napisana ale tego jakoś nie łapię).
Tu bym poczekał na odpowiedź kogoś właściwego. Mowa jest o przeskoczeniu całego kroku leczenia a więc chyba i paladyna.Jeśli zaatakuje smokiem i w drużynie jest paladyn to czy będzie on leczył czy nie? Kapłani mają niby łatwopalne ciuszki no ale paladyn to już poważniejsza sprawa w końcu taka zbroja to nie sukienkaWydaje mi się że nie działa to na niego ale wolę się upewnić.
Dobre wyjaśnienieSoulless pisze:Instrukcja jest dość jednoznaczna:
Po ataku smoka nie ma fazy leczenia.
Uznajmy, że paladyn zajmuje się gaszeniem towarzyszy
1. Jeśli lotkę rzucisz w maga to czar nie będzie rzucony. Jeśli natomiast w paladyna to nic się nie stanie...Fruczak Gołąbek pisze:Mam dwa pytania.
Jak rzucam pułapkę Anti-Magic Dart to co się dzieje z paladynem? On też nie czaruje lub nie leczy. Jeśli wskażę paladyna jako cel to dostaje on tylko obrażenia ale czarowanie i/lub leczenie nie są blokowane w ogóle. Dobrze to zrozumiałem? (wiem że instrukcja jest naprawdę świetnie napisana ale tego jakoś nie łapię).
Jeśli zaatakuje smokiem i w drużynie jest paladyn to czy będzie on leczył czy nie? Kapłani mają niby łatwopalne ciuszki no ale paladyn to już poważniejsza sprawa w końcu taka zbroja to nie sukienkaWydaje mi się że nie działa to na niego ale wolę się upewnić.
Losowanie czarow, losowanie kart specjalnych. Moga totalnie rozwalic plan.Aba pisze:Pewne osoby pisały że w tej grze jest za dużo losowości - mogę dowiedzieć się w jakim miejscu? Bo prócz losowania pułapek jakoś tego nie widzę.
Valmont??