Stone Age - na 2 osoby
Stone Age - na 2 osoby
Witam!
Gramy trochę w Stone Age (2 osoby) i dziwnie nasuwa się wniosek, że bycie pierwszym cholernie ułatwia grę. Jako, że w rozgrywce nie ma opcji zmiany prowadzącego to może warto co kolejka zmieniać gracza rozpoczynającego jak w Caylusie przy wariancie na 2 osoby. Ktoś próbował?
Meham
Gramy trochę w Stone Age (2 osoby) i dziwnie nasuwa się wniosek, że bycie pierwszym cholernie ułatwia grę. Jako, że w rozgrywce nie ma opcji zmiany prowadzącego to może warto co kolejka zmieniać gracza rozpoczynającego jak w Caylusie przy wariancie na 2 osoby. Ktoś próbował?
Meham
Re: Stone Age - na 2 osoby
Ja grałem dużo partii na dwóch w Stone Age i tak za bardzo nie rozumiem pytania, przecież znacznik pierwszego gracza co turę zmienia swoje położenie, więc raz jesteś pierwszy a raz drugimeham pisze:Witam!
Meham

Monsoon Group Rulez
A.J.Mustafa
A.J.Mustafa
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 16 times
Hm, naprawdę graliście bez zmiany pierwszeństwa rozpoczynania ruchuGramy trochę w Stone Age (2 osoby) i dziwnie nasuwa się wniosek, że bycie pierwszym cholernie ułatwia grę. Jako, że w rozgrywce nie ma opcji zmiany prowadzącego to może warto co kolejka zmieniać gracza rozpoczynającego jak w Caylusie przy wariancie na 2 osoby. Ktoś próbował?

Toż druga osoba musi dostawać w dupsko i to.... potężnie.
a przy grze w 4 osoby ta róznica musi być dużo wieksza
w Polskiej instrukcji jest to strona 7, ostatni akapit przed śródtytułem "Nowa runda"gdzie doczytałeś że zmienia położenie..??

- pomimo
- Been thanked: 5 times
meham,
być może korzystasz z polskiego tłumaczenia z Rebel.pl, które jest tłumaczeniem starej instrukcji. Tłumaczenie z Rebela jest zresztą tłumaczeniem amerykańskiej wersji Rio Grande. Amerykańskie wydania gier często idą na nieco odmiennych zasadach, tak jest na przykład z Torresem, choć tutaj nie śledziłem tego tak dokładnie, może Rio Grande też wydało Stone Age z tą pierwotną instrukcją, która wymagała potem poprawek.
cezaraz prawdopodobnie korzysta z tłumaczenia G3 i chyba to tłumaczenie odnosi się już do nowej, poprawionej instrukcji. (przypuszczam, nie widziałem go na oczy)
jeśli znasz niemiecki, skorzystaj z (poprawionej) instrukcji ze strony Hans im Glück http://www.hans-im-glueck.de/fileadmin/ ... regel2.pdf
Interesujący cię fragment "Zu Beginn der neuen Runde wandert der Startspielerstein zum nächsten Spieler nach links." brzmi po polsku dosłownie:
"Na początku nowej rundy znacznik gracza początkowego wędruje do gracza po lewej."
być może korzystasz z polskiego tłumaczenia z Rebel.pl, które jest tłumaczeniem starej instrukcji. Tłumaczenie z Rebela jest zresztą tłumaczeniem amerykańskiej wersji Rio Grande. Amerykańskie wydania gier często idą na nieco odmiennych zasadach, tak jest na przykład z Torresem, choć tutaj nie śledziłem tego tak dokładnie, może Rio Grande też wydało Stone Age z tą pierwotną instrukcją, która wymagała potem poprawek.
cezaraz prawdopodobnie korzysta z tłumaczenia G3 i chyba to tłumaczenie odnosi się już do nowej, poprawionej instrukcji. (przypuszczam, nie widziałem go na oczy)
jeśli znasz niemiecki, skorzystaj z (poprawionej) instrukcji ze strony Hans im Glück http://www.hans-im-glueck.de/fileadmin/ ... regel2.pdf
Interesujący cię fragment "Zu Beginn der neuen Runde wandert der Startspielerstein zum nächsten Spieler nach links." brzmi po polsku dosłownie:
"Na początku nowej rundy znacznik gracza początkowego wędruje do gracza po lewej."
- pomimo
- Been thanked: 5 times
ano fakt, jest, nie doczytałem, że przed Nowa Runda i szukałem po, inaczej mają widać angielską rozplanowaną
"Gracz rozpoczynający
przekazuje znacznik gracza rozpoczynającego swojemu sąsiadowi z lewej strony, zaczyna
się nowa runda."
W takim razie ta też musi być już po poprawkach.
"Gracz rozpoczynający
przekazuje znacznik gracza rozpoczynającego swojemu sąsiadowi z lewej strony, zaczyna
się nowa runda."
W takim razie ta też musi być już po poprawkach.
- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 85 times
- Kontakt:
Dziwi mnie fakt, że uparcie graliście z mechanizmem, który Wam w ogóle nie pasowałmeham pisze:Gramy trochę w Stone Age (2 osoby) i dziwnie nasuwa się wniosek, że bycie pierwszym cholernie ułatwia grę. Jako, że w rozgrywce nie ma opcji zmiany prowadzącego to może warto co kolejka zmieniać gracza rozpoczynającego jak w Caylusie przy wariancie na 2 osoby. Ktoś próbował?

Oczywiście, nie kwestionuję tu rozważań "a jak jest w instrukcji?" bo sama wiele takich pytań zadaję, ale ostatecznie nawet Biblii można się doczepić

- Tommy
- Has thanked: 120 times
- Been thanked: 31 times
Ja grałem od początku z instrukcją z Rebela (od ca. lipiec 2008) i było jak wół napisane, że znacznik przechodzi i zawsze jest inny rozpoczynający (w grze tego typu kompletnie rozwaliłoby to balans - w sensie gdyby nie było tego zapisu).
"I used to roll the dice
feel the fear in my enemy's eyes"
No i jest jak byk że przechodzi znacznik i teraz gra nabrała balansu.
Dobry tytuł
Meham
Dobry tytuł
Meham
- Tommy
Ciesze się, bo teraz zobaczycie prawdziwą wartość tej gry. Dla mnie to jedna z dwóch najlepszych gier w jaką grałem i smutne jest jak ktoś przez małe niedopatrzenie potrafi mieć średnie albo nawet złe mniemanie o grze. Mam nadzieję, że teraz Was zachwyci jak i mnie zachwyciła.meham pisze:No i jest jak byk że przechodzi znacznik i teraz gra nabrała balansu.
Dobry tytuł
Meham
"I used to roll the dice
dla mnie bomba...wracamy do gry systematycznie. Mam jeszcze nierozegrane Notre Dame..i jakoś nie mogę się za nią zabrać
Meham
Meham
- Tommy
meham pisze:dla mnie bomba...wracamy do gry systematycznie. Mam jeszcze nierozegrane Notre Dame..i jakoś nie mogę się za nią zabrać
Meham

"I used to roll the dice