[W-wa]"Pod gorącą herbatą" czyli poniedziałki w Herba-thea

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
zath
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: [W-wa]"Pod gorącą herbatą" czyli poniedziałki w Herba-thea

Post autor: zath »

costi pisze:Z rzeczy, w ktore da sie spokojnie zagrac w 2h moge wziac Agricole, Puerto Rico, podstawowego Dominiona. Beda chetni na ktores z tych?
Zdążymy zagrać w Agricolę przez te dwie godziny z szybkim tłumaczeniem zasad? Mniej więcej wiem jak wygląda gra (z videocastu Scotta :P), ale nigdy nie grałem i coś nie mam okazji. Jeśli tak to ja *bardzo* chętnie.

Na Puerto Rico (mimo że ostatnio gram w to non-stop) mam zawsze ochotę, więc też jestem chętny jak coś (zabieram swoje).

Keleno pisze:Ze swojej strony mogę przynieść Haziendę i Thurn und Taxis Glanz und Gloria - w dodatek nie grałam jeszcze na więcej niż 2 osoby, więc z chęcią przetestuję
W Haziendę grałem tylko raz z siepu i gra mi się bardzo podobała, nawet mimo tego, że byłem ostatni ;) Tego drugiego nie znam w ogóle.
Wishlist: Mission: Red Planet (2005), Steam (2009)
Personal Fav: Dungeon Lords (2009), Once Upon a Time (1993)
Awatar użytkownika
costi
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Post autor: costi »

To ja biore w takim razie Agricole.
trochę człowieka i technika się gubi
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
zephyr

Post autor: zephyr »

hmm mało ludzi i wszyscy na 16,
to mnie nie będzie w takim razie
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 258 times

Post autor: jax »

To o której konkretnie przybywacie? Bo jest szansa, że się pojawię - myślę że ok. 3-4h wygospodaruję.
Mogę wziąć Assyrię, Agricolą i T&T nie pogardzę.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
Keleno

Post autor: Keleno »

jax pisze:To o której konkretnie przybywacie? Bo jest szansa, że się pojawię - myślę że ok. 3-4h wygospodaruję.
Mogę wziąć Assyrię, Agricolą i T&T nie pogardzę.
Hej, no z tego co się udało do tej pory ustalić: o 16tej zaczynamy grać w Agricolę, którą obiecał przynieść costi. Rozgrywka potrwa jakieś 2 godziny bo z tego co costi napisał będzie tylko do 18tej. Ja zabieram Haziendę i TuT Glanz und Gloria i mam zamiar z tym siedzieć do oporu, więc z pewnością uda się zagrać jak nie w jedno to w drugie ;) Bardzo zależy mi na TuT bo to mój nowy nabytek i jeszcze w więcej osób nie grałam, a TuT po prostu uwielbiam :D Z tego co mi wiadomo Sir-lothar też ma się pojawić ok. 18tej, więc będzie nas więcej do grania jakby co :P

Hmm, Assyria wygląda całkiem obiecująco, chętnie bym spróbowała! :)
Awatar użytkownika
Keleno

Bardzo dziękuję współgraczom za grę w TuT: Glanz und Gloria, miło po raz kolejny utwierdzić się w przekonaniu jaka to świetna gra! :) Dodatek naprawdę BARDZO udany, świetnie chodzi zarówno w 2 jak i w 4 osoby, chociaż jak wiadomo więcej osób to i większa rywalizacja ;) No i sytuacja ciekawa wynikła, bo 3 osoby na 4 uzyskały jednakową liczbę punktów! :D Jak się okazało, wygrywa w takim przypadku gracz, który jako pierwszy zakończył rozgrywkę kończąc trasę i wystawiając resztę swoich domków! :)

Co do innych dzisiejszych gier: Agricola - poszło mi niezbyt dobrze, ale już lepiej niż poprzednim razem, myślę że jeszcze parę razy zagram i uda mi się wreszcie jakąś strategię bardziej skuteczną zastosować ;) Gra jest wg mnie dosyć trudna i trzeba naprawdę dobrze kombinować żeby zadowalający wynik osiągnąć.

No i na sam koniec Polowanie na robale, tak bardziej jako "dopychacz" bo żal było tak wcześnie do domu wracać póki ostała się choć jedna niezagrana gierka :lol: (poza tym będzie więcej do wpisania na BGG :lol:)

Próba rozgryzienia Zlotu Czarownic z powodu braku instrukcji zakończyła się fiaskiem, ale co się odwlecze to nie uciecze, więc starcie z Czarownicami czeka nas mam nadzieję za tydzień :)

Jeszcze raz dziękuję za udany wieczór! :D
Awatar użytkownika
zath
Kontakt:

O Thurn und Taxis Glanz und Gloria (nie jestem w stanie tego wymówić, a co dopiero napisać z pamięci) opinię mam podobną - lekka, prota i dość szybka gra. Nie jest droga, dlatego pomimo wstrętnego języka ;) zastanawiam się nad kupnem do gier z rodzinką. Bardzo podobała mi się oprawa graficzna kart oraz ich jakość, aż miło coś takiego w ręku trzymać. Jedna rzecz mi jednak nie pasowała: nazwy miast powinny być albo na górze, albo jakoś z boku, żebym ustawiając trasy na ręku widział wszystko od razu, bo robiąc wachlarz zasłania się właśnie owe nazwy. Kombinowałem z trzymaniem ich jedna nad drugą, ale nie jest to zbyt wygodne. :)

Agricola - moja pierwsza gra ever, nie czytałem żadnych strategii, żadnych poradników, nie widziałem żadnej gry jak dotąd i z mglistym pojęciem o zasadach (przeczytana 'na szybko' instrukcja oraz obejrzany videocast). Ciężko znaleźć kogoś z tą grą, bo jeśli już jest, to z reguły nie ma miejsc wolnych. Dlatego też ucieszyłem się mogąc wreszcie przekonać się czemu ta gra jest na 1 miejscu w rankingu BGG. I już wiem. Z tego samego powodu dla którego Farmville jest takie popularne. No może nie z tego samego. Ludzie lubią wieś. Lubią siać, orać, zbierać plony. Budować. Gra przypominała mi (od strony ekonomicznej) trochę moich ulubionych, komputerowych The Settlers. Tu zbieramy zboże, tu je zamieniamy na jedzenie, tam zbieramy kamień i glinę, tu robotnik buduje z tego chałupę itd itd. Nie mogę doczekać się kolejnych partii, szkoda że Lacerta ma dziwną politykę… Przecież ta gra na Allegro chodzi po 270 zł, jakby wydali to z ceną 200zł [nie trzeba przecież zaraz wielkiego nakładu robić] to i tak znalazło by się wielu chętnych. A tak trzeba czekać na cud :(

Zlot Czarownic. Zagrać się niestety nie udało, ale jak na szybką, małą grę wydaje się być w porządku. Mnie osobiście dość ciężko idzie zapamiętywanie większej liczby informacji, dlatego mogę mieć z nią problemy ;)

Na koniec jakieś Robale. Pięknym! (tu proszę wyobrazić sobie turlające się w zwolnionym tempie kostki) finiszem zdobyłem całe dwa kafelki z robalami i zająłem ostatnie miejsce. Oddałem też kostkę, której tak naprawdę nie było. Słowem, działo się ;)

Ja również dziękuję za miły wieczór, za tydzień jestem na pewno [przyniesie ktoś znów Agricolę? :-)]. Polubiłem te poniedziałki w HT, podoba mi się ich kameralny klimacik :) (i możliwość żłopania pół tysiąca gatunków herbaty też)

PS. Przepraszam za spóźnienie ;) (bo chyba zapomniałem…)
Awatar użytkownika
jax

Keleno pisze:Co do innych dzisiejszych gier: Agricola - poszło mi niezbyt dobrze, ale już lepiej niż poprzednim razem, myślę że jeszcze parę razy zagram i uda mi się wreszcie jakąś strategię bardziej skuteczną zastosować ;) Gra jest wg mnie dosyć trudna i trzeba naprawdę dobrze kombinować żeby zadowalający wynik osiągnąć.
Proponuję następnym razem położyć zdecydowanie większy nacisk na rozmnażanie rodziny ;)

TuT GuG - zupełnie ok, tak jak pamiętałem, Sir_lothar przekombinował 2 tury za późno kończąc grę, ale i tak wygrał rzutem na taśmę ;)
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
Sir-lothar

Post autor: Sir-lothar »

Witam,
Dotarłem idealnie aby rozpocząć interesy pocztowe w TuT. Gra była bardzo zażarta i wyrówna od początku aż do końca. Potwierdzam też, że skuszony wizją większej liczby punktów (nie byłem pewien swojego zwycięstwa) postanowiłem nie kończyć i próbować pochwycić jeszcze kilka. Ostatecznie nie spostrzegłem możliwości współgraczy, którzy zaczęli zdobywać punkty przewidziane dla mnie (przeze mnie :) ). Ostatecznie udało się utrzymać prowadzenie, ale na remisie i po doczytaniu zasad remisów :D . Los czasem docenia zasłużonych. :) Ostatecznie Ja/Keleno/Zarth - 15 Jax - 13.
Wariant wydaje mi się dużo ciekawszy od podstawowej wersji, ze względu na opłacalność długich tras już na początku gry. Oraz poprzez wyrzucenie powozów i zastąpienie ich końmi.

Jax: Czy udało by się w przyszłym tygodniu zagrać w Dungeon Lords tutaj w Herba?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
costi
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Post autor: costi »

Keleno pisze:Co do innych dzisiejszych gier: Agricola - poszło mi niezbyt dobrze, ale już lepiej niż poprzednim razem, myślę że jeszcze parę razy zagram i uda mi się wreszcie jakąś strategię bardziej skuteczną zastosować ;) Gra jest wg mnie dosyć trudna i trzeba naprawdę dobrze kombinować żeby zadowalający wynik osiągnąć.
Rewanz za tydzien? ;)
trochę człowieka i technika się gubi
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
jax

Sir-lothar pisze:Jax: Czy udało by się w przyszłym tygodniu zagrać w Dungeon Lords tutaj w Herba?
Nie wykluczam, tylko nie wiem czy dotrę.
--
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
Keleno

costi pisze:
Rewanz za tydzien? ;)
Też nie wiem czy się pojawię, ale jeszcze zobaczymy ;)
chiapas

Post autor: chiapas »

Hej , ja zamierzam wpaśc w poniedziałek.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to przyniósłbym
Louisa XIV http://www.boardgamegeek.com/boardgame/13642/louis-xiv
lub Byzantium http://www.boardgamegeek.com/boardgame/19348/byzantium

pzdr
Awatar użytkownika
ragozd
Kontakt:

Post autor: ragozd »

Raczej bede w poniedzialek, odswieze chcetnie Agricole, bede tez mial Factory Managera.
"Jesteś inżynierem - wszystko co mówisz jest nienormalne".
Moja lista gier Mój blog
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich
Awatar użytkownika
locworks
Kontakt:

Post autor: locworks »

Zapraszam na prezentację karcianki Chez Geek dzisiaj (czwartek 2009-12-17) od 18.00 do 20.00 w Herba Thea.
Piotr Burzykowski
wydawnictwo locworks.pl | serwis grybezpradu.pl
Awatar użytkownika
Keleno

locworks pisze:Zapraszam na prezentację karcianki Chez Geek dzisiaj (czwartek 2009-12-17) od 18.00 do 20.00 w Herba Thea.
Oj, trochę za późno ta informacja, szkoda :(
Awatar użytkownika
locworks
Kontakt:

Post autor: locworks »

Keleno pisze:
locworks pisze:Zapraszam na prezentację karcianki Chez Geek dzisiaj (czwartek 2009-12-17) od 18.00 do 20.00 w Herba Thea.
Oj, trochę za późno ta informacja, szkoda :(
Bez obaw. Zapraszam w poniedziałek 21.12 od 18.00 na kolejną prezentację i ew. kilka partyjek.

---
Przepraszam, już nieaktualne.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, 00:32 przez locworks, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr Burzykowski
wydawnictwo locworks.pl | serwis grybezpradu.pl
Awatar użytkownika
Troll

Post autor: Troll »

Będę bywał dość regularnie w Herbaciarni, głównie pograć w Warhammer:Invasion, ale jako odskocznia chętny jestem na jakieś mózgożerne planszówki :) Ostatnio z naszą karcianką nawiedziliśmy lokal we wtorek.

Najbliższe odwiedziny 21.12.
I nawet krocząc jasną doliną, dobra się nie ulęknę...
Awatar użytkownika
zath
Kontakt:

Ok, czyli kto będzie z czym w poniedziałek (21.12)?

- costi z Agricolą (?)
- jax (jeśli dotrze :P) z Dungeon Lords
- chiapas z Louis XIV / Byzantium
- ragozd z Agricolą / FM
- locworks z Chez Geek
- Troll z z Warhammer:Invasion
- zath z niczym, nie będę Puerto Rico / Neuroshimy woził przy takim arsenale tytułów ;>
- Keleno jeśli się namyśli
- Sir-lothar

Ktoś jeszcze?

Ja najchętniej zagrałbym w Agricolę, od poprzedniej (pierwszej) gry codziennie gapię się na kurs euro z nadzieją, że spadnie odpowiednio dużo i pojawi się wznowienie :P Będę od 16, tym razem nie powinienem się spóźnić w ogóle (nooo chyba, że kolejki w sklepach będą ;>)
Po Agricoli chętny jestem na wszystko, zależy przy czym będzie miejsce wolne.
Awatar użytkownika
Keleno

Hej, no ja raczej będę, mam ochotę jeszcze trochę przez świętami pograć :P
Awatar użytkownika
jax

Ja też stwierdzam, że raczej się zjawię (po 16:00), bo olśniło mnie, że teraz Agresora przez 2 piątki nie będzie, więc nie wolno zapomnieć jak się gra w planszówki ;)

Sir_Lothar - DL w sumie chętnie bym zagrał, ale jednak tam nie ma do końca warunków, żeby się z tym wszystkim rozłozyć (mało miejsca). Tym bardziej że tym razem polecałbym usiąść (tradycyjnie) w tym pokoju na zapleczu, bo ostatnio jak wyszedłem z H-T, to zdalem sobie sprawę, że jestem strasznie przemarznięty przez to siedzeniu przy wejściu.
--
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
ragozd
Kontakt:

ja bede OK 18, i nie bede mial agricoli :) Moze wezme TtA jak znajde chetnych.
Moja lista gier Mój blog
Awatar użytkownika
zephyr

Post autor: zephyr »

też bym się pojawił

nie mam pomysłu co wziąć

chętnie zagrałbym w DL w celu porównania z pierwszą partią; ideanie jakbym dla kontrastu trafił magów i zobaczył jak bardzo są irytujący, ale nie zamierzam brać ich celowo [raczej staram się unikać]
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
Awatar użytkownika
ragozd
Kontakt:

zwlaszcza ze ich poziom sie sumuje, nie tak jak gralismy - to dopiero bylaby masakra ;) Moge wzias Brassa, choc wolabym grac w FM
Moja lista gier Mój blog
Awatar użytkownika
Mustafa

Post autor: Mustafa »

zephyr pisze:też bym się pojawił

nie mam pomysłu co wziąć

chętnie zagrałbym w DL w celu porównania z pierwszą partią; ideanie jakbym dla kontrastu trafił magów i zobaczył jak bardzo są irytujący, ale nie zamierzam brać ich celowo [raczej staram się unikać]
Ja po pierwszej rozgrywce stwierdzam, że magowie to lajcik, najbardziej wkurzają kapłani co leczą co turę i wampir nie może ich atakować , przynajmniej takie mam odczucia
Monsoon Group Rulez

A.J.Mustafa
ODPOWIEDZ