Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Mamy rok 1926. Arkham Massachusetts. W całym mieście otwierają się wrota do niewyobrażalnie koszmarnych wymiarów. Z ich trzewi wydostają się ohydne stwory, które zaczynają nawiedzać noc. Co gorsza, jeśli otworzy się zbyt wiele bram, na świat uwolni się istota o niezgłębionej mocy.
Naprzeciw tych przerażających potworów staje grupa Badaczy, zdeterminowana odeprzeć falę mrocznych sił wszechświata. Jeśli chcą mieć chociaż cień szansy na sukces, będą musieli zgłębić tajemnice Mitów i wykorzystać wszystkie swoje umiejętności, zaklęcia i broń.
Horror w Arkham to przygodowa gra planszowa inspirowana prozą mistrza grozy H.P.Lovecrafta, przeznaczoną dla 1-8 graczy i rozgrywana w przeciągu 2-4 godzin. http://galakta.pl/gry/gry-planszowe/horror-w-arkham/
czy ktos juz gral? pare miesiecy temu czytajac zapowiedzi strasznie sie napalilem na ta gre - lovecraft, wspolpraca miedzy graczami, trudnosc zalezy od rodzaju wylosowanego przeciwnika (tz. glownego zagrozenia jakim jest ktorys z przedwiecznych), i wspaniala oprawa graficzna. tylko jak z grywalnoscia?
Witaj,
Do gry sie przymierzam. Posiada ją mój kolega. Co do oprawy i ogólnego wykonania to jest super! Istna rewelacja. Również cała jakby fabuła gry bardzo zachęca do grania. Grę widziałem i czytałem instrukcję. Pograć pójde do kolegi w dniach najbliższych. Kupił ją niedawno w sklepie REBEL.pl TERAZ JEST W PROMOCJI - http://www.rebel.pl/product.php/1,371/6 ... ml?aff=772
CO DO GRYWALNOŚCI to mówi że gra się bardzo fajnie i dynamicznie. Z tego co mi sie podobało to głównie duże możliwości rozgrywki w tym także gra do 8 osób w trybie współpracy. Na pewno bardzo urozmaica to rozgrywkę i podnosi grywalność. Z tego co wiem to śmiało można pograc samemu, co przy braku chetnych do gry równiez jest dobrym rozwiązaniem.
JEŚLI JESTEŚ W STANIE WYDAĆ 200zł to POLECAM!!! Moi znajomi mówią, że zabawa z tą gra to prawdziwa przyjemność. Ostatnim razem mówili tak o planszówce jak ich zaprosiłem na War of the Ring:D RÓWNIEŻ POLECAM!!!
Jak pogram to bede mógł powiedziec coś więcej o grywalności:) Postaram się zagrać jak najszybciej bo tez ciekawość mnie zjada jak dokładnie wygląda rozgrywka.
ps. Nie wiecie czy jest już tłumaczenie instrukcji?? Ja się nie spotkałem:/
Akurat szukam teraz czegoś nowego po War of The Ring. A tu nie dość, że mogę grać sam to jeszcze mam niezłą rozpiętość aż do 8 osób. Poza tym kocham setki elementów oraz klimacik Lovecrafta.
Myślałem jeszcze nad Shadows over Camelot ale i tak teraz niedostępne no i poza tym nie pozwala zagrać w pojedynkę.
Więc pewnie coś pod koniec tygodnai napisze o samej rozgrywce - a może i czasu starczy na większą recenzję z fotkami.
Koniecznie wyskrob kilka słów opisów i wrażeń, bo po lekturze kilku recenzji na BGG nie mam najmniejszej ochoty na zakup. Czekam w takim razie na głosy rodaków.
Ja rowniez czekam z niecierpliwoscia na recenzje jakas, bo ludzie na BGG bardzo roznie o niej pisza. a sam juz bylem prawie zdecydowany dwa tygodnie temu wlasnie ze wzgledu na ten zakres 1-8 graczy, ponoc niezle grywalna solo. no czekam
Wow, nigdy nie sądziłem, że są gry solo
Uważacie, że gra w pojedynkę w Arkham Horror jest ciekawa?
Jeśli przy 1 osobie jest grywalna, będę musiał zastanowić się nad zakupem
Podejrzewam, że to chwyt reklamowy. Sednem gier planszowych jest granie w grupie osób. Pewnie można grać pojedynczo łażąc sobie po planszy i wyciągając losowo karty wydarzeń czy coś w tym stylu. Ale czy będzie to ciekawe? Wątpie. Lepiej już odpalić coś na kompie.
No wlasnie o to loto, ze to pierwsza gierka chyba, ktora spotkalem o ktorej sa opinie na BGG, ze faktycznie mozna spedzic solo nad nia troche czasu. Wiadomo ze to nie o to chodzi zeby sie zamknac nad planszowka na strychu samemu;) Po prostu gra, w ktora mozna zagrac w 8 osob, a jednoczesnie DA SIE ( jesli to jej jedyny atut to wiadomo ze byloby bezsensowne kupic ja...) zagrac samemu i jesty to jakies wyzwanie (grywalne i funkcjonujace),to jest ona dla atrakcyjna- komputer wiadomo- ale czasem sie ma dosc tej maszyny (mi np. zawsze siada nastroj po spedzeniu wiecej niz godziny przed ekranem... ), albo jedzie sie w gory gdzie nie ma kompa. Jesli jest fajna ogolnie, a DODATKOWO mozna zagrac samemu i nie jest to tylko teoretyczne,to moze byc ciekawie Pozdrawiam!
Ja bardzo licze ze jednak tejk grze blizej do DOBRZE niz do DA SIE Oby oby Choc mnie samemu jakos takze ciezko sobie to wyobrazic ;P Ale po prostu narobilem sobie nadziei
Wlasnie odebralem paczke, pudelko jest wielkosci GoT a wazy duzo wiecej
Paczka porzadnie zapakowana, wrecz pancernie (pozdro Rebel.pl) mimo to mam obity jeden kant pudelka. Nie wiem co z nia musieli robic na poczcie, chyba rzucac o podloge. Wracajac do tematu, gra wyglada slicznie. Rysunki pierwsza klasa. Jutro opisze wrazenia z gry.
Jakbyście mieli jakieś pytania lub wątpliwości co do rozgrywki to Kevin Wilson (współtwórca Arkham Horror) załozył topic, w którym udziela odpowiedzi na wasze problemy.
Zagrałem jakies dziesieć razy i dalej nie wiem jak wygrac
Masakra
Mega trudna jest ta gra, co powoduje ze chce w nia grac wiecej i wiecej i w koncu natłuc tych przedwiecznych
Ostatnio zmieniony 08 maja 2006, 00:44 przez Hida, łącznie zmieniany 1 raz.
mistrz_yon pisze:znaczy ze nie tylko ja jestem do tylu z sukcesami. do tej pory gralem 3 razy i ani razu nie udalo mi sie wygrac (wersja solo)
Gra była tak prosta, że po kilku rozgrywkach ją sprzedałem. Wystarczy zawsze przy zamykaniu pieczętować bramy i dość szybko rozgrywka jest wygrana...
Pozdrawiam
Szymon
Każdy może,prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się.Tak więc z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie.
Hida pisze:Zagrałem jakies dziesieć razy i dalej nie wiem jak wygrac
Masakra
Mega trudna jest ta gra, co powoduje ze chce w nia grac wiecej i wiecej i w koncu natłuc tych przedwiecznych
Proponuję opanować nieposkromioną (choć jak najbardziej zrozumiałą) chęć "tłuczenia przedwiecznych" na rzecz podjęcia próby NIE DOPUSZCZENIA do konfrontacji z Nimi. (np. poprzez zapieczętowanie 6-u bram). Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że to dużo łatwiejsze niż bezpośrednia wymiana zdań z rozbudzonym Starożytnym.
zagraj w najlepsze planszówki w Poznaniu (każdy poniedziałek od 18.00 do 24.00; klub Alibi - Al.Niepodległości 8 (wejście od Taylora): http://www.gramajda.pl
Don Simon pisze:Gra była tak prosta, że po kilku rozgrywkach ją sprzedałem. Wystarczy zawsze przy zamykaniu pieczętować bramy i dość szybko rozgrywka jest wygrana...
Tez tak sobie pomyślalem, lecz gdy gra się w wiekszą liczbę osób clue tokeny są towarem mocno deficytowym (znikaja z lokacj na której pojawia sie brama i np. jak przedwiecznym jest powiedzmy Hastur, który karze dawac 8 tokenów za sealowanie bramy) a elder signa nie da sie ot tak zakupic w sklepie prosto z półki tylko jeszcze trzeba trafić jak dowiozą.
rokter pisze:Proponuję opanować nieposkromioną (choć jak najbardziej zrozumiałą) chęć "tłuczenia przedwiecznych" na rzecz podjęcia próby NIE DOPUSZCZENIA do konfrontacji z Nimi. (np. poprzez zapieczętowanie 6-u bram). Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że to dużo łatwiejsze niż bezpośrednia wymiana zdań z rozbudzonym Starożytnym.
Jakby to miałem na mysli, tylko widocznie mocno to ukryłem. Próbowaliśmy dla zabawy naprać Cthulhu i wysłac go do spania i słabo nam poszło..a bylo nas 6 osób
To może jeszcze jeden prosty knyf: jak łatwo zauważyć po kilku partiach, bramy otwierają się z różną częstotliwością na róznych lokacjach. Warto więc oszczędzać pieczęcie na najbardziej niestabline z nich (opóźni to przebudzenie się przedwiecznego i zmniejszy ilość ewentualnych potworów w mieście). Ponizej przytaczam częstotliwość występowania okreslonych bram w kartach Mythos.
Woods 10
Independence Square 10
Unvisited Isle 10
Witch House 10
Graveyard 6
The Unnamable 6
Black Cave 6
Historical Society 2
Science Building 2
Hibbs Roadhouse 2
Silver Lodge 2
A tu link do wątku, z którego pochodzi powyższa statystyka:
zagraj w najlepsze planszówki w Poznaniu (każdy poniedziałek od 18.00 do 24.00; klub Alibi - Al.Niepodległości 8 (wejście od Taylora): http://www.gramajda.pl