Jeśli jest noc to może jeszcze użyć formy wilka. Jeśli dzień to sorry no bonus, Dracula sam się zapętlił i musi wykonać ruch niedozwolony, czyli dostaje karę: utrata krwi jak w przypadku zabicia i wyczyszczenie ścieżki do aktualnej lokacji, która jest odkrywana.bshytffa pisze:Podczas ostastniej rozgrywki nasunęło się pewne pytanie. Załużmy taką sytuacją Dracula jest w galatz, następnie idzie do
Klausenburga, następnie z jakiś przyczyn robi Double Back'a i wraca z powrotem do Galatz. A następnie idzie do Castle Dracula. Co z następnym ruchem ?? Karty Galatz i Kalusenburg leża na tropie, Double Back zużyty. Jak to rozwiązać ??
Fury of Dracula
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Dzika Mrówka
Re: Fury of Dracula (?!)
Nie cierpię nie grać w gry planszowe!!
Witam
Przymierzam się do zakupy gry. W związku z tym, że będe grał z osobami słabo znjącymi angielski to czy spolszczenie przygotowane przez Dziką Mrówkę dotyczy wszystkich kart w grze oraz czy jest spolszczona instrukcja.
Z góry dzieki za odpowiedź
pozdrawiam
Przymierzam się do zakupy gry. W związku z tym, że będe grał z osobami słabo znjącymi angielski to czy spolszczenie przygotowane przez Dziką Mrówkę dotyczy wszystkich kart w grze oraz czy jest spolszczona instrukcja.
Z góry dzieki za odpowiedź
pozdrawiam
- Kmet
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 5 times
Z materiałami Dzikiej Mrówki masz w 100% polską grę (polska instrukcja jest ogólnie dostępna np. na BGG) - przy okazji - wielki kciuk w górę za to spolszczenie kart !Nikos35 pisze:Witam
pozdrawiam
O ile jest noc, bo jak dzień to wolfa użyć już nie wolno. A trochę z innej beczki, czy stosujecie jakiekolwiek zmiany w stosunku do podstawowych zasad gry ?? Ja używam osobiście lekkich ułatwień dla Draculi, np. gdy kogoś ugryzie zyskuje dodatkowo punkt krwi, w zamku Draculi zyskuje się min. 2 punkty krwi lub do najbliższej czerwonej wartości krwi. Jestem ciekawy waszych modyfikacji.
Dopiero się uczę, proszę o wyrozumiałość.
Uważam, że ta gra jest naprawde baaardzo dobrze zbalansowana*, i ułatwiać życia Draculi nie trzeba..
Wystarczy mu to co ma..
*Jedyną rzeczą którą wyrzucam z tej gry są karty Hipnosys i Evasion - obie psujące IMO grę drugiej stronie..
Któryś ze znajomych stwierdził o tych kartach "Mieli skończoną całkiem fajną grę i nagle postanowili ją popsuć".
Dracula musi umieć korzystać ze znaczników..IMO sposób na wygranie to 1 wampir, najlepiej na początku go umieścić, zanim łowcy wpadną na trop wampira, potem jeśli sprawdzają każde miasto(a właśnie z tego powodu powinni to robić) to nie ma szans na wyhodowanie wampirka-bobasa..Trzeba zabić Minę albo Sewarda, najlepiej przy pomocy sługusów-karta "relentless minion" generuje naprawde dużo potu u Łowców, szczególnie, że często noszą oni ze sobą krucyfix, kołek albo inne bezużyteczne w walce ze sługami karty..I zawsze po pierwszym dniu Łowcy wpadną na trop Draculi(mają pierwszy Resolve, więc odkryją choćby ostatnią kartę z jego szlaku..)i de facto trzeba uciekać tylko 1 dzień i po sprawie..Znaczniki "Bat","Fog" są po prostu bezcenne, pozatym trzeba tak kombinować, żeby zawsze mieć kilka dróg ucieczki..Warto korzystać z Wolf Form nawet wtedy kiedy Łowcy jeszcze nie depczą nam po piętach..
I ostatni tip - wyhodowanie wampira-bobasa powoduje wyczyszczenie szlaku do 1 karty, czyli do naszej obecnej lokacji, mamy wtedy przynajmniej 6 turę, czyli Łowcy mają już 1 resolve, czyli są w stanie odkryć naszą lokalizację z dokładnością do 1 miasta!!A to mocno komplikuje sprawę..dlatego najlepiej jest tak zgrać nasze ruchy, żeby być wtedy na morzu śródziemnym lub adriatyku..Bo co im po tym, że wiedzą, że turę temu byliśmy na morzu które ma 5 różnych portów:D
Pozdro
Zonkul
Wystarczy mu to co ma..
*Jedyną rzeczą którą wyrzucam z tej gry są karty Hipnosys i Evasion - obie psujące IMO grę drugiej stronie..
Któryś ze znajomych stwierdził o tych kartach "Mieli skończoną całkiem fajną grę i nagle postanowili ją popsuć".
Dracula musi umieć korzystać ze znaczników..IMO sposób na wygranie to 1 wampir, najlepiej na początku go umieścić, zanim łowcy wpadną na trop wampira, potem jeśli sprawdzają każde miasto(a właśnie z tego powodu powinni to robić) to nie ma szans na wyhodowanie wampirka-bobasa..Trzeba zabić Minę albo Sewarda, najlepiej przy pomocy sługusów-karta "relentless minion" generuje naprawde dużo potu u Łowców, szczególnie, że często noszą oni ze sobą krucyfix, kołek albo inne bezużyteczne w walce ze sługami karty..I zawsze po pierwszym dniu Łowcy wpadną na trop Draculi(mają pierwszy Resolve, więc odkryją choćby ostatnią kartę z jego szlaku..)i de facto trzeba uciekać tylko 1 dzień i po sprawie..Znaczniki "Bat","Fog" są po prostu bezcenne, pozatym trzeba tak kombinować, żeby zawsze mieć kilka dróg ucieczki..Warto korzystać z Wolf Form nawet wtedy kiedy Łowcy jeszcze nie depczą nam po piętach..
I ostatni tip - wyhodowanie wampira-bobasa powoduje wyczyszczenie szlaku do 1 karty, czyli do naszej obecnej lokacji, mamy wtedy przynajmniej 6 turę, czyli Łowcy mają już 1 resolve, czyli są w stanie odkryć naszą lokalizację z dokładnością do 1 miasta!!A to mocno komplikuje sprawę..dlatego najlepiej jest tak zgrać nasze ruchy, żeby być wtedy na morzu śródziemnym lub adriatyku..Bo co im po tym, że wiedzą, że turę temu byliśmy na morzu które ma 5 różnych portów:D
Pozdro
Zonkul
Zonkul pisze:I ostatni tip - wyhodowanie wampira-bobasa powoduje wyczyszczenie szlaku do 1 karty, czyli do naszej obecnej lokacji, mamy wtedy przynajmniej 6 turę, czyli Łowcy mają już 1 resolve, czyli są w stanie odkryć naszą lokalizację z dokładnością do 1 miasta!!A to mocno komplikuje sprawę..dlatego najlepiej jest tak zgrać nasze ruchy, żeby być wtedy na morzu śródziemnym lub adriatyku..Bo co im po tym, że wiedzą, że turę temu byliśmy na morzu które ma 5 różnych portów:D
Ups... Tak ni da rady

Dlatego też na przykład, moim zdaniem łowcom nie opłaca się w pierwszej turze gry ciągnąć wydarzeń, bo można tyko stracić newspaper report.
Moim zdaniem po to dali czyszczenie ścieżki Draculi, żeby gra się za szybko nie skończyła, jeśli na przykład w kolejnych 2 miastach by też umieścił wampirki.
A tak poza tym to też gram bez Hipnozy i Evasion

I jedyna modyfikacja to taka, że jak Dracula dostaje piątą kartę wydarzenia, to nie może od razu użyć którejś dotychczasowej, które ma, tylko musi jedną odrzucić (wybór łącznie z tą nową).
- Dzika Mrówka
NA BGG wrzuciłem karty pomocy łowców i Draculi po polskiemu jakby ktoś potrzebował.
Nie cierpię nie grać w gry planszowe!!
- herman
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 52 times
Re:
strategos Formion pisze:Ja też ją odkurzęBloodyBaron pisze:No to ja nieśmiało napomknę tu i polecę pod rozwagę starą produkcję "Sfery" pt. Wampir. Z tego, co wiem, niewiele różni się od FoD, a różnice zdają się przemawiać na korzyść rodzimej produkcji (wyjąwszy kwestie estetyki wydaniaoczywiście).(...) Kiedyś zagrywałem się w tą grę i bardzo ją lubiłem. Wątek przypomniał mi o niej - muszę ją odkurzyć i sprawdzić, czy ciągle mi się będzie podobała
. Pamietam jednak ,że chyba były jakieś problemy z przejrzystością instrukcji.
Miałem chyba watpliwości co do użycia hostii w celu blokowania Wampirowi drogi do Zagórza, i inne.
Czy wyszła kiedyś jakaś errata ?
Rzeczywiście to błąd w grze, ale jako że do Zagórza prowadzi tylko jedna droga to my ustalamy, że nie można blokować tej lokacji i tyle. Stara zacna gra do której warto wrócić raz na jakiś czas lekko zmieniając zasady bo w przeciwieństwie do FoD Wampir jest tu troche za silny.
- antyempire
Re: Fury of Dracula
A mnie dziwi,ze skoro pierwsza edycja była wydana w po Polsku[ i to jeszcze w PRL] to dlaczego teraz nie znalazł się wydawca 

hehe pewnie dlatego, że tamto było czymś co aktualnie zostałoby nazwane wersją piracką. Sfera nie porozumiewała się z GW o tym czy może lub coś w tym stylu. On zwyczajnie wydawali gry
No ale wtedy nasze prawo na to pozwalało - bo skoro nie zabraniało to znaczy, że pozwala.

- Koza!
- Co?
- Ty... wiesz co :p
- Co?
- Smerf Maruda
Może inaczej... Lubię klimatyczne gry, w których trzeba pogłówkować, w których dużo zależy od innych graczy. Losowość mi nie przeszkadza.
Kupić czy nie kupić?
Klimat - jak najbardziej. I to zarówno po stronie łowców, którzy muszą przemierzać drogi Europy żeby trafić na trop Draculi i zarówno jak dla Draculi, który (zależnie od strategii) umyka łowcom i zakłada na nich sidła, bądź jest bardziej ofensywny i sam nęka łowców.
Główkowanie - analiza możliwości ruchu przeciwnika, lekki element psychologiczny ('' na jego miejscu zrobiłbym tak, ale pewnie on tak myśli, więc zrobię zupełnie inaczej...), dla Draculi jak najoptymalniejsze wykorzystanie pułapek, a czasami i wprowadzenie do gry dekoncentrującego chaosu.
Losowość - występuje w dociągu kart i walce (w walce może być czasami lekko irytujące, ale na BGG już wymyślono na ta receptę).
Według mnie....kupić
Główkowanie - analiza możliwości ruchu przeciwnika, lekki element psychologiczny ('' na jego miejscu zrobiłbym tak, ale pewnie on tak myśli, więc zrobię zupełnie inaczej...), dla Draculi jak najoptymalniejsze wykorzystanie pułapek, a czasami i wprowadzenie do gry dekoncentrującego chaosu.
Losowość - występuje w dociągu kart i walce (w walce może być czasami lekko irytujące, ale na BGG już wymyślono na ta receptę).
Według mnie....kupić

- Ink
- Administrator
- Has thanked: 132 times
- Been thanked: 207 times
- Kontakt:
Kupić, ale losowość w walce jest przeraźliwa. I tak będziesz marudził.Smerf Maruda pisze:Jestem chorobliwie zafascynowany tą grą. Lubię Peryklesa i Brassa. Sukcesorów też lubię.
Może inaczej... Lubię klimatyczne gry, w których trzeba pogłówkować, w których dużo zależy od innych graczy. Losowość mi nie przeszkadza.
Kupić czy nie kupić?
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
O ile wyraźnie nie zaznaczono inaczej, powyższa wypowiedź nie jest stanowiskiem moderacji lub administracji forum.
Nie mogę - lub mi się nie chce - tego znaleźć, mógłbyś podać jakiś link lub wkleić tutaj owe zasady?bshytffa pisze:Losowość - występuje w dociągu kart i walce (w walce może być czasami lekko irytujące, ale na BGG już wymyślono na ta receptę).
- Koza!
- Co?
- Co?
- JAskier
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Dla zainteresowany FoD - w kolejnym, trzecim numerze magazynu grozy Lśnienie ukaże się moja recenzja owej gry.Trzeci numer będzie dostępny mniej-więcej od 15 lutego.
Ja również prosiłbym o linka do zasad zmniejszających losowaśc z BGG . Sam szukałem, ale nie mogę znaleźc 

Oto ten linkJervon pisze:Nie mogę - lub mi się nie chce - tego znaleźć, mógłbyś podać jakiś link lub wkleić tutaj owe zasady?bshytffa pisze:Losowość - występuje w dociągu kart i walce (w walce może być czasami lekko irytujące, ale na BGG już wymyślono na ta receptę).
http://www.boardgamegeek.com/filepage/2 ... l-rule-zip
- Pastorkris
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Miałem 3 pytania ale jedno wyleciało mi z głowy...
może mi się przypomni...
Tym czasem:
1. Czy Łowcy korzystają ze swoich kart wydarzeń/Event wspólnie? Tzn czy można zagrywać karty na drugą postać (np. Rezerwacja kolejowa, itp) ? I nie chodzi mi tutaj o karty walki, w instrukcji zostało to wyjaśnione.
2.Czy odkryte karty lokacji na torze ucieczki Draculi mogą zostać wrzucone do Katakumb? Jeśli tak, to co z nimi się dzieje (zostają odkryte, odwracam je koszulką do góry)? Co dzieje się z żetonem Spotkań/encounter?
Pozdrawiam

1. Czy Łowcy korzystają ze swoich kart wydarzeń/Event wspólnie? Tzn czy można zagrywać karty na drugą postać (np. Rezerwacja kolejowa, itp) ? I nie chodzi mi tutaj o karty walki, w instrukcji zostało to wyjaśnione.
2.Czy odkryte karty lokacji na torze ucieczki Draculi mogą zostać wrzucone do Katakumb? Jeśli tak, to co z nimi się dzieje (zostają odkryte, odwracam je koszulką do góry)? Co dzieje się z żetonem Spotkań/encounter?
Pozdrawiam
1. zalezy od karty. Nie pamiętam nazw, ale np. tę dająca +1 w walce można zagrać na innych, a inne nie. Szukaj keyword'ów 'you' i 'any'
2. Tak. Karta lokacji pozostaje odkryta. Żeton pozostaje w stanie jakim jest, dołożony jest zakryty. (Teoretycznie przydatne, jeżeli chcesz pokierować łowców okrężną trasą)

2. Tak. Karta lokacji pozostaje odkryta. Żeton pozostaje w stanie jakim jest, dołożony jest zakryty. (Teoretycznie przydatne, jeżeli chcesz pokierować łowców okrężną trasą)
- Smoku
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Mam kilka pytań które nasunęły się podczas pierwszej rozgrywki.
WOLF FORM ,czy jeżeli przemieszczam się o dwa miasta to na torze kart kładę dwie karty. Chodzi mi o sytuację w której nie mogę wykonać zwykłego ruchu ponieważ pobliskie miasta są na torze kart ,czy mogę przy pomocy formy wilka przesunąć się do innego miasta ,przez miasto ,które jest na torze.
Drugie pytanie dotyczy walki:
1.W pierwszej turze wykorzystuję kartę w następnej (drugiej) turze nie mogę wykorzystać tej samej karty,ale czy w trzeciej turze walki mogę już ponownie wykorzystać kartę z pierwszej tury, czy do końca walki karty pozostają na stole bez możliwości ponownego wykorzystania ?
WOLF FORM ,czy jeżeli przemieszczam się o dwa miasta to na torze kart kładę dwie karty. Chodzi mi o sytuację w której nie mogę wykonać zwykłego ruchu ponieważ pobliskie miasta są na torze kart ,czy mogę przy pomocy formy wilka przesunąć się do innego miasta ,przez miasto ,które jest na torze.
Drugie pytanie dotyczy walki:
1.W pierwszej turze wykorzystuję kartę w następnej (drugiej) turze nie mogę wykorzystać tej samej karty,ale czy w trzeciej turze walki mogę już ponownie wykorzystać kartę z pierwszej tury, czy do końca walki karty pozostają na stole bez możliwości ponownego wykorzystania ?
- Ink
- Administrator
- Has thanked: 132 times
- Been thanked: 207 times
- Kontakt:
Kładziesz tylko jedną kartę, docelową.Smoku pisze:WOLF FORM ,czy jeżeli przemieszczam się o dwa miasta to na torze kart kładę dwie karty. Chodzi mi o sytuację w której nie mogę wykonać zwykłego ruchu ponieważ pobliskie miasta są na torze kart ,czy mogę przy pomocy formy wilka przesunąć się do innego miasta ,przez miasto ,które jest na torze.
"Wolf Form
(...)
If Dracula moves two cities away, he leaves no trace of his passage in the first city he passes through – he only places an encounter in his final location."
Możesz. Ograniczenie działa tylko tak, że nie możesz zagrać tej samej karty dwa razy z rzędu.W pierwszej turze wykorzystuję kartę w następnej (drugiej) turze nie mogę wykorzystać tej samej karty,ale czy w trzeciej turze walki mogę już ponownie wykorzystać kartę z pierwszej tury, czy do końca walki karty pozostają na stole bez możliwości ponownego wykorzystania ?
"If combat goes to yet another round, the players return the cards used two rounds ago to their hands, leaving only the cards from the last round on the table before selecting cards again."
Games Fanatic -/- Gradanie -/- Za dużo gier
Gra jest obecnie bardzo trudno dostępna na rynku. W większości sklepów jest niedostępna. Kontaktowałem się w tej sprawie z Planszomanią i dostałem informację, że nakład się wyczerpał. Czy słyszeliście może o planowanym dodruku, nowym wydaniu, ewentualnie spolszczeniu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam