[Katowice]Czwartkowe wieczory planszówkowe(stała miejscówa:)

... czyli zloty miłośników planszówek! Tu możesz także umawiać się na granie w Twoim mieście.
Awatar użytkownika
Pastorkris
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: [Katowice]Czwartkowe wieczory planszówkowe(stała miejscó

Post autor: Pastorkris »

Jeśli brak znajomości zasad nie jest przeszkodą to mogę grać. Jeśli jest, to nic ;)
Wezmę jutro Chaos in the Old World, może znajdzie się 3 bogów lubiących kostki :D

Napiszcie o której ktoś otworzy, pewnie znów zjawię się na starcie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aba

Post autor: Aba »

Pierwszy raz proponuję zdecydowanie zagrać w Tribune bez dodatku - najwyżej przyniosę kiedyś jeszcze raz a tłumaczenie nie wymaga czytania instrukcji - no chyba że ktoś ma ochotę nas pozytywnie zaskoczyć.

Jeśli nic się nie zmieni to otwieram 16.00 max 16.15.
ronczi

Post autor: ronczi »

To ja się piszę powinienem być ok 16.30
Awatar użytkownika
Biled

Post autor: Biled »

Mnie niestety dzisiaj nie będzie :(

Życzę miłego grania :)
ronczi

W kilku słowach streszczę wczorajsze spotkanie.

1. Tribun - ciekawy senator placement
2. Cyclady - gra w tym że wygrywający w końcu przegrywa ma swój urok, szczególnie że żeby tak było trzeba się wspólnie nakombinować - moralnym zwycięzcą był Aba faktycznym Zet w czym miałem swój udział :). Aby nie psuć sobie gry trzeba być na to przygotowanym. Końcówkę trochę przyrównałbym do GoT, często o zwycięstwie decyduje trzeci gracz (to miłe :)
3. Chaos w Starym Świecie - bardzo ciekawa pozycja, deamons placement, ładnie wykonana, różnorodna (pod względem taktyk poszczególnych bogów) i szybka.

Jak na moje rzadkie wpadania do klubu jestem bardzo zadowolony ze spotkania. Dzięki za partyjki.
Awatar użytkownika
Aba

Powiem szczerze że to co stało się w Cykladach postawiło u mnie tej grze wielki minus. Nie chodzi mi że jest "bicie najlepszego" i pozostali patrzą jak tu przedłużyć grę ale .... w grach które znam taki lider przegrywa raczej minimalnie i gdzieś tam ma szanse na zwycięstwo, bo przecież był już tuż tuż - a tutaj co się stało? Z praktycznie wygranej spadłem na wegetacje w ostatnim dwóch turach - nie mogłem pomagać/przeszkadzać a już na pewno nie mogłem wygrać i wszystko w dwie tury. Duży minus u mnie. Druga sprawa jest jeszcze taka że chyba wolałbym w pewnych momentach żeby można kogoś pojechać do końca niż zmuszać go do wegetacji i przyglądania się grze innych przez kilka kolejek.
Awatar użytkownika
Zet
Has thanked: 197 times
Been thanked: 202 times

Post autor: Zet »

Po wczorajszych Cykladach mam wrażenie, że w tej grze się gra i gra, a potem wygrywający musi przejść test/egzamin/próbę - wytrzymać 1-2 kolejki będąc atakowanym przez wszystkich. Jeśli przejdzie próbę - wygrywa, jeśli nie przejdzie - spada na szary koniec. Oczywiście to też jest etap próby dla pozostałych - czy umieją tak współpracować, żeby pokonać lidera, a jednocześnie, który z nich będzie umiał się tak ustawić, by stać się nowym liderem (ja np siedziałem cicho, gdy było pytanie o złoto, a miałem chyba parę sztuk więcej od Cirrusa).

Jedno jest pewne - następne tłumaczenie gry dla kogoś nowego musi zawierać powyższą wskazówkę, żeby nie było smutnawo.

A Tribune okazał się na tyle dobry, że wskoczył na moją wishlistę, choć nie na jej szczyt ;)
Awatar użytkownika
Aba

No i akurat w tej grze współpraca MUSI być w ramach zasad, np.: nigdy nie można dać znać innym kto ma najwięcej kasy bo jest jasne napisane w instrukcji.
Inne dogadywanki spoko ale tutaj powinno się jednak trochę "ograniczyć" super jawne dogadywanie bo jednak 4vs1 to nic się nie zrobi. Jak ktoś wpadnie jak pomóc innemu to OK, jeśli nie to trudno.
Awatar użytkownika
Aba

UWAGA:

Bardzo prosiłbym o informację o to kto ma zamiar być i o której. Ostatnio było nas bardzo mało i trzeba się jakoś dokładnie zgadać żeby nie siedział sam.
Awatar użytkownika
Zet

Na 90% będę jak najczęściej ostatnio - ok 17.
Awatar użytkownika
Pastorkris
Been thanked: 3 times

Post autor: Pastorkris »

Ja zawsze byłem za pełną organizacją. Pomysł dobry. Będę 16 20, jak ostatnio.
neurastenik

Post autor: neurastenik »

To jest dalej tam gdzie bylo ? (Na Alfonsa Górnika czy cos takiego klub ŚKF. Rok temu byłem ostatnio) I dalej tylko w czwartki sie spotykacie czy moze w wakacje jakis dodatkowy dzien ? Czasu mam Duzo w sierpniu i moge sie zjawiac bardzo czesto, ze 3 razy w tygodniu o ile tylko bedzie jakis interesujacy mnie tytul (głównie fantasy, sci-fi). Jutro moge byc o 16 czy o ktorejkolwiek.

Bardzo chetnie zagralbym np. w : touch of evil, ad astra, cosmic encounter, last night on earth, space hulk, horus heresy
(zadnej z nich nie mam i nigdy nie gralem).
Awatar użytkownika
Zet

neurastenik pisze:
Bardzo chetnie zagralbym np. w : touch of evil, ad astra, cosmic encounter, last night on earth, space hulk, horus heresy
(zadnej z nich nie mam i nigdy nie gralem).
Ad Astra ma Aba, CE i SH już sprzedałem, a reszty w ŚKF nie uświadczyłem jeszcze :(

Większość bywalców (choć oczywiście nie wszyscy) jest jednak pracująca, a nie wakacjująca :( , a do tego klub jest też używany przez inne sekcje, nie tylko planszową, więc może nie być łatwo z dodatkowymi terminami. Czasami, od święta, udaje się zorganizować jakieś nocne granie, ale dawno już takowego nie było.
Awatar użytkownika
Aba

W wakacje nie ma sensu na więcej terminów, moim zdaniem, gdyż jak widać po frekwencji ludzie mają inne zajęcia w te ładne upalne dni :D.
Ad Astrę mam - jak będę miał kiedy przypomnieć sobie zasady to wezmę ale raczej za tydzień.
neurastenik

Post autor: neurastenik »

Nie no calonocne granie to porazka, na cos takiego bym sie nie pisal. Ale w te sierpniowe czwartki moge oczywiscie bywac.

Pozwolilem sobie zerknac na wasze kolekcje z bgg - Aba - ad astra, stronghold, starcraft(ale to za dlugie chyba), castle for all seasons, midgard, dungeon twister, small world.
Poza tym wczoraj ogladalem w tv conana i chetnie bym sobie go planszowego przypomnial(kiedys sie wymienilismy conan za runebound z jakimis tam dodatkami - nie wiem czy jeszcze go masz)

Co do Zet - to ... komandosi :D widzialem to okolo 1990 ale nigdy nie udalo mi sie zagrac. Bardzo chetnie(powaznie). Poza tym android (ale to za dlugie chyba), cyclades, starcraft(ale to za dlugie chyba), runewars, domaine, mission red planet.

W to co wypisane powyzej zagram z mila checia, rowniez w nic z powyzszych(oprocz age of conan) wczesniej nie gralem.
Awatar użytkownika
Zet

Może nie używaj terminu "porażka", bo ma wydźwięk pejoratywny :)
Lepiej by brzmiało już np: "przegięcie".
Awatar użytkownika
Van
Been thanked: 17 times

Post autor: Van »

Ja raczej odpadam na czas wakacyjny, po wakacjach się zobaczy jak to będzie bo na razie wszystko wskazuje na to, że się nie wprowadzę ponownie do Katowic więc dojazd może utrudniać regularne pojawianie się na spotkaniach. Ale nie poddam się tak łatwo :wink:
Van_Hoover
#Lista gier
ronczi

Ja będę ok 16.30
Awatar użytkownika
Cirrus

Post autor: Cirrus »

ja tez 16.30 albo wczesniej
"Uwielbiam kiedy jazdy zwał
Po chamskich karkach leci w cwał
Spod kopyt pryska taki syn
Dalej ich prać i lać i w dym!"

http://tubylem.blog.onet.pl/ - moje podróże małe i duże :)
Awatar użytkownika
Aba

Sorki ale wypadło mi właśnie coś bardzo niespodziewanego - Cirrus otworzy o 16.30.
Miłego grania za tydzień będę z dodatkową osobą.
joke90
Been thanked: 1 time

Post autor: joke90 »

Mnie na razie nie było i nie miałem dostępu do neta, gdyż na wakacjach złamałem sobie nóżkę.
W najblizszy czwartek, chociaż mam ochotę, to z powodu gipsu też mnie nie będzie - to głównie informacja dla Zet-a, którego czasem odwiozę;)
Pozdrawiam
Marcel
Awatar użytkownika
Zet

Dzięki za info :D
Słyszeliście? - nie prosić mnie o Runewars w tym tygodniu ;)
Awatar użytkownika
Aba

OK ja w tym tygodniu będę i przekażę komuś klucze gdyż mnie za tydzień nie ma (urlop) i za dwa tygodnie też (Eurocon) więc zastanówcie się komu je przekazać - komuś kto będzie w tych dwóch tygodniach gdyż Cirrus na wakacjach a Gregorius pracuje.
ronczi

Ja będę ok 18
Awatar użytkownika
Aba

Bardzo proszę o wiadomości kto ma zamiar się pojawić i o której bo zaczynam mieć małe wątpliwości co do tego czwartku.
ODPOWIEDZ