StarCraft: The Board Game (Corey Konieczka, Christian T. Petersen)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- farmer
- Has thanked: 409 times
- Been thanked: 96 times
Re: Starcraft: the Board Game
Dokładnie tak - jeśli masz kolejny rozkaz budowy na jakiejś bazie, to możesz nim wykorzystać budynek, który zbudowałeś w poprzednim rozkazie tej samej rundy.
A jeśli później masz 3 rozkazy budowy (złoty rozkaz), to pomyśl jakie miłe niespodzianki możesz robić przeciwnikom ;>.
pozdr,
farm
A jeśli później masz 3 rozkazy budowy (złoty rozkaz), to pomyśl jakie miłe niespodzianki możesz robić przeciwnikom ;>.
pozdr,
farm
I pamiętaj że moduły można budować także jak nie ma na planecie bazy - i są tylko jednostki.
Czasem to może okazać się kluczowe jak trzeba np Air Support zbudować.
Czasem to może okazać się kluczowe jak trzeba np Air Support zbudować.
Moim zdaniem, ta zasada jest akurat lekko nielogiczna
. Ale autorzy gry zapewne mieli jakąś własną wizję, na jej poparcie.
Zmasakrowała nas ta gra

Z Farmerem, mieliśmy tak samo. Drugiego dnia zagraliśmy 3 partie pod rząd.. I gralibyśmy dalej, gdyby nie trzeba było by iść rano do pracy.rhcorvin pisze:(...)Gierka jest super nie mogliśmy się oderwać jak zaczęliśmy(...)
Zmasakrowała nas ta gra

Podnoszę wątek w związku z pytaniem
Do osób które zabiezpieczały swoje żetony lakierem.
Jakiego lakieru używaliście ? żetony na tym nie ucierpiały ? Nie kleiły się ?
Dysponuję aktualnie w domu lakierem matowym w sprayu produkcji Games Workshop służącym do zabepieczania pomalowanych modeli i zastanawiam się czy to by się nadało.
Czy ma ktoś praktykę z FFG dotyczącej kwestii wymiany żetonów ?
Do osób które zabiezpieczały swoje żetony lakierem.
Jakiego lakieru używaliście ? żetony na tym nie ucierpiały ? Nie kleiły się ?
Dysponuję aktualnie w domu lakierem matowym w sprayu produkcji Games Workshop służącym do zabepieczania pomalowanych modeli i zastanawiam się czy to by się nadało.
Czy ma ktoś praktykę z FFG dotyczącej kwestii wymiany żetonów ?
- Benedetto XVII
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 12 times
Uzywałem akrylowego lakieru bezbarwnego, błyszczącego, położyłem dwie grube warstwy. Z efektu jestem bardzo zadowolony. Nic sie nie kleiło - jedyna uwaga, najlepiej robic to przed wyciągnieciem żetonów z wyprasek. Inaczej moze byc problem z przywarciem lakierowanych elementów do podłoża.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Benedetto XVII pisze:Uzywałem akrylowego lakieru bezbarwnego, błyszczącego, położyłem dwie grube warstwy. Z efektu jestem bardzo zadowolony. Nic sie nie kleiło - jedyna uwaga, najlepiej robic to przed wyciągnieciem żetonów z wyprasek. Inaczej moze byc problem z przywarciem lakierowanych elementów do podłoża.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź
No niestety już kwestia polakierowania zanim wyciągnę z wyprasek odpada bo wszystko grzecznie już czeka w woreczkach strunowych.
Hmm spróbować można poukładać je jakoś obok siebie i prysnąć sprayem.
Gra kosztowna a akurat rozkazy to najistotniejsze żetony więc chyba się zdecyduje.
- Benedetto XVII
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 12 times
Sugeruję nie sprayować tego na gazetach - jeżeli się poprzyklejają to będzie masakra. Lepszym rozwiazaniem byłaby jakaś deska czy coś podobnego.
No i oczywiście zostawić na minimum 24 godziny żeby na pewno lakier wysechł przed odwróceniem/poskładaniem, nawet jeżeli wygląda na suchy.
Lakier to podstępna bestia, zwłaszcza w grubej warstwie.
Pozdrawiam
No i oczywiście zostawić na minimum 24 godziny żeby na pewno lakier wysechł przed odwróceniem/poskładaniem, nawet jeżeli wygląda na suchy.
Lakier to podstępna bestia, zwłaszcza w grubej warstwie.
Pozdrawiam
Ja naszczęscie polakierowałem przed wyjęciem z wyprasek. Robiłem Purity Seal (satin varnish) firmy gw. Wszystko jest okey nic się nie popsuło jeśli idzie o kolory, nadruki lub jakość żetonów. Wszystko wporządku.
rhcorvin
rhcorvin
Grać czy nie grać oto jest pytanie. OCZYWIŚCIE GRAĆ!!!
rhcorvin pisze:Ja naszczęscie polakierowałem przed wyjęciem z wyprasek. Robiłem Purity Seal (satin varnish) firmy gw. Wszystko jest okey nic się nie popsuło jeśli idzie o kolory, nadruki lub jakość żetonów. Wszystko wporządku.
rhcorvin
Ja się nie mogłem powstrzymać i wszystko powyciągałem ^^
A lakierowałbym tym samym właśnie sprayem - Purity Seal od GW.
Heh a niestety chyba trzeba będzie dokonać tego zabiegu. Dzięki za odpowiedzi.
A czy te dwa Starcrafty czymś się różnią? Mają inne pudełka. Niby z opisu wynika, że jest to jedno i to samo, ale wolę sie upewnić.
1. http://cgi.ebay.co.uk/STARCRAFT-BOARD-G ... 2c51b22376
2. http://cgi.ebay.co.uk/Starcraft-Board-G ... 414eb2fd9f
1. http://cgi.ebay.co.uk/STARCRAFT-BOARD-G ... 2c51b22376
2. http://cgi.ebay.co.uk/Starcraft-Board-G ... 414eb2fd9f
Niczym, ta okładka to jeśli dobrze pamiętam to grafiką którą początkowo był reklamowany starcraft planszowy w zapowiedziach. Ktoś lubi wykopywać trupy.
Nigdy więcej karcianek kolekcjonerskich i pseudo kolekcjonerskich. [W trakcie infiltracji mafii Twilightowej ]
- janekbossko
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 28 times
jak wydrukowac karty eventow w pl by ryslaw? w pdfie wszystko idzie dobrze ale nie wiem jak ustawic drukowanie kart zdarzen, jedynego pliku w png 

- poooq
- Has thanked: 167 times
- Been thanked: 74 times
Nie wiem jak wygląda ten .png, ale podejrzewam że rozmiar i rozdzielczość jest ustawiona docelowo do wydruku: jeśli nie miałeś żadnych problemów z PDFami, taki programik jak darmowy PDF creator przygotuje ci taki dokument. Jest to wtyczka z dodatkową drukarką zrzucającą zawartość wydruku do nowego pliku pdf.
Po co piać, gdy można grać?
Spoiler:
Przecież wszystko do "podstawki" było zrobione w pdfjanekbossko pisze:...w pdfie wszystko idzie dobrze ale nie wiem jak ustawic drukowanie kart zdarzen, jedynego pliku w png

Ciekawi mnie jedna rzecz, mianowicie, jakim cudem można zdobyć 15 QP, grając 1vs1?
Normalnie
Z tego co pamiętam (bo już od dłuższego czasu nie grałem 1 vas 1) to zwykle wygrywa się specjalnym zwycięstwem, ale zwycięstwo punktami nie jest tez wielkim wyczynem. Zazwyczaj losują się co najmniej 2 planety z punktowanymi polami.
Gra jest tak dobrze przetestowana i tak dobrze się skaluje, że sama rozgrywka, jej specyfika (czyli to w jaki sposób się gra i wygrywa) niewiele się różni, czy jest to gra na 2 czy na 4 graczy.

Z tego co pamiętam (bo już od dłuższego czasu nie grałem 1 vas 1) to zwykle wygrywa się specjalnym zwycięstwem, ale zwycięstwo punktami nie jest tez wielkim wyczynem. Zazwyczaj losują się co najmniej 2 planety z punktowanymi polami.
Gra jest tak dobrze przetestowana i tak dobrze się skaluje, że sama rozgrywka, jej specyfika (czyli to w jaki sposób się gra i wygrywa) niewiele się różni, czy jest to gra na 2 czy na 4 graczy.
W jednej z rozgrywek wylosowaliśmy (1vs1) helios, pridewater, cośtam sara i jeszcze jedną z 2 obszarami. Z tego, co pamiętam było łącznie 5-6 QP, a żeby wygrać potrzeba 15, więc jakiś wyczyn to jestale zwycięstwo punktami nie jest tez wielkim wyczynem. Zazwyczaj losują się co najmniej 2 planety z punktowanymi polami.

nie rozumiem o co wam chodzi
w podstawce rozkład planet na CP wygląda następująco
3-7-2 planet
2-1-0 cp
czyli dla 2 graczy max 7 cp, min 2 cp na stole
czyli zakładając równy rozkład przy minimalnej 15 tur, raczej nie grozi
przy maksymalnej 4-5 tur, male szanse na SVC, chyba że gra Aldaris i nie dobrał się do pkt... ale dalej trudno
może jakby się na wzajem wybijały jednostki na CP i nikt by nie dostawał pkt przez kilka rund
ja jakoś nie przepadam za SVC, są mocno takie sobie
w podstawce rozkład planet na CP wygląda następująco
3-7-2 planet
2-1-0 cp
czyli dla 2 graczy max 7 cp, min 2 cp na stole
czyli zakładając równy rozkład przy minimalnej 15 tur, raczej nie grozi
przy maksymalnej 4-5 tur, male szanse na SVC, chyba że gra Aldaris i nie dobrał się do pkt... ale dalej trudno
może jakby się na wzajem wybijały jednostki na CP i nikt by nie dostawał pkt przez kilka rund
ja jakoś nie przepadam za SVC, są mocno takie sobie
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
R.Feynman
Ja już naprawdę nie rozumiem zasad NVC.
Trzeba zdobyć 15 CP, tak?
Teraz piszesz;
To jakim cudem mam zdobyć 15 CP w grze 1vs1 ( nie mówiąc już o 20 jak ktoś gra tą pomarańczową frakcją ), skoro w rozgrywce na 6 osób maksymalnie można zdobyć 13 CP?
Trzeba zdobyć 15 CP, tak?
Teraz piszesz;
3x2 + 7x1 + 2x0 = 13w podstawce rozkład planet na CP wygląda następująco
3-7-2 planet
2-1-0 cp
To jakim cudem mam zdobyć 15 CP w grze 1vs1 ( nie mówiąc już o 20 jak ktoś gra tą pomarańczową frakcją ), skoro w rozgrywce na 6 osób maksymalnie można zdobyć 13 CP?
a czyli fundamentalne niezrozumienie zasad
na koniec każdej tury dostajesz tyle pkt na ilu stoisz
to nie aGoT
na koniec każdej tury dostajesz tyle pkt na ilu stoisz
to nie aGoT
Science is a way of trying not to fool yourself. The first principle is that you must not fool yourself, and you are the easiest person to fool.
R.Feynman
R.Feynman
- tajemniczy_padalec
Z nieco innej beczki.
Czy u Was też myśl o graniu w planszówkę StarCraft w czasie rzeczywistym przez Vassala wywołuje jakieś takie dziwne uczucie? Bo u mnie wywołuje
Czy u Was też myśl o graniu w planszówkę StarCraft w czasie rzeczywistym przez Vassala wywołuje jakieś takie dziwne uczucie? Bo u mnie wywołuje

U mnie granie w jakąkolwiek planszówkę na komputerze wywołuje mieszane uczucia.
Planszówka to planszówka, ma być plansza, żetony, pionki i ludzie z którymi się w ten sposób spędza czas…
Planszówka to planszówka, ma być plansza, żetony, pionki i ludzie z którymi się w ten sposób spędza czas…
Mam za sobą dopiero jedną pełną partię i za bardzo nie rozumiem, po co miałbym niszczyć bazę, żeby zaraz zbudować nową? To daje jakies korzyści?Gracz wykonując rozkaz budowy może:
- jeśli chce i może (wolne miejsce na planecie) zbudować jednostki, następnie...
- jeśli chce i może, zbudować budynki w bazie, następnie...
- jeśli chce i może zniszczyć bazę.
- jeśli chce i może w tym samym rozkazie budowy wybudować nową bazę
Taka akcja może być przydatna wtedy, kiedy na polu z twoją bazą stoją jednostki przeciwnika (czyli pod koniec tury ta baza zostanie zniszczona). Więc mając zapas surowców możesz 'przebudować' tą bazę na inne pole.
Narzędzia Mathtrade - http://mathtrade.mgpm.pl