Ostatnio przelamuje sie do kupna gry w wydaniu angielskim. Do tej pory absolutnie to odpadalo - ja mialbym pewnie troche trudnosci w plynnym graniu, natomiast zona nie zna angielskiego - i nici z grania. Ale doczytalem na forach, ze tacy jak ja kupuja gry angielskie i sami je spolszczaja. Instrukcja w PL to minimum - ale potrzebne beda jeszcze tlumaczenia kart. Prosze mi wyjasnic jak wy to robicie. Naklejacie tlumaczenia tekstow na orginalne karty? Jak? Tasma klejaca? Widzialem gdzies rowniez tlumaczenia calych kart z orginalnym layoutem

Mala charakterystyka posiadanych gier:
- Magia i Miecz - wspaniala gra - ale byla to nasz pierwsza gra, gralismy praktycznie codziennie - i niestety troche sie nam przez to znudzila - bedzie musiala odlezec swoje zanim wroci na stol. W kazdym razie bardzo nam podeszla.
- Osadnicy + oba dodatki - obecnie najczesciej gramy w osadnikow - sami z zona - ale rowniez w 4 osoby - nie wiem czy mozna ja nazwac straregiczna - ale wlasnie planowanie rozwoju - i odpowiednie przemyslenie ruchow - to nam sie bardzo podoba. Wlasnie przez osadnikow nabralem ochoty na prawdziwa gre strategiczna
- Horror w Arkham - mi sie podoba - natomiast zonie nie - i niestety nie gramy w nia... Glowny zarzut do gry - to ze dzieja sie w niej tylko zle rzeczy

Jak juz wspomnialem przez osadnikow - mam wielka ochote na duza (prawdziwa) strategiczna gre, moje typy:
1. Battles of westeros - od jakiegos czasu o niej mysle, poniewaz Galakta zapowiedziala, ze ja wyda w tym roku wersje PL - jest to dla mnie nadal jej najwiekszy plus.
2. Tide of iron - bardzo mi sie podoba - z tego co sie orientuje - chyba najciekawsza strategia o WW2?
3. Runewars - do konca nie wiem ile tu strategii a ile przygody - slyszalem tez wiele zarzutow o cenie/zawartosci pudelka
4. Descent - wiem ze nie strategia - ale byla to pierwsza gra, ktora bardzo chcialem i odrzucilem przez brak wersji PL - czyzby najlepsza gra przygodowa dla fana MiM???
Bardzo mnie interesuje porownanie BoW, ToI, Runewars - takiego nie znalazlem - czy ktos mial przyjemnosc grania we wszystkie te gry? Jakie wrazenia. Mile widziane rowniez inne propozycje. Natomiast najbardziej mi pasuje w grach planszowych fantastyka typu magia, rycerze itp... Realia WW2 (Tide of Iron) w strategicznej grze wojennej rowniez bardzo mi odpowiada... Natomiast tytuly tupu Starcraft, lub Battlestar Galactica kompletnie mnie nie interesuja.
Wszystkie wymienione gry sa drogie, wiec cena nie gra wiekszej roli - ale kupie tylko jedna gre, ktora bedzie mi musiala starczyc na dluzszy czas - stad biore pod uwage rowniez Descenta. Wiec pomimo, ze chcialbym gre strategiczna, moze Descent da mi jednak wiecej frajdy?

Co do tlumaczen - najlepiej przetlumaczony jest chyba Descent, na BGG znalazlem karty + instrukcja. Do runewars mam instrukcje - natomiast nie znalazlem zadnych tlumaczen do BoW i ToI. Wiem ze mozna kupic ToI razem z tlumaczeniem instrukcji - ale co z kartami?
Czy mogl by mi ktos podeslac brakuje tlumaczenia do BoW, ToI i Runewars na PW? Moze jest jeszcze jakas strona z tlumaczeniamie poza BGG?
Dziekuje za wszelkie komentarze