AoE III czy Shogun czy Cywilizacj poprzez wieki
-
AoE III czy Shogun czy Cywilizacj poprzez wieki
Którą z tych 3 gier polecacie? jak wygląda w nich rozgrywka. Ważne dla mnie jest żeby gra nie była aż nadto skomplikowane, szczególnie dotyczy to tłumaczenie zasad do nowych graczy, których zaproszę do rozgrywki. No i czas trwania gry istotny jest. Zeby nie przekraczał 2-3 godz. Ciekawym rozwiązaniem jest wprowadzenie w cywilizacji różnych trybów dzięki czemu można dopasować rozgrywki do tego ile mamy czasu. Czy w 2 pozostałych tytułach jest takie coś?
- B
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 6 times
Re: AoE III czy Shogun czy Cywilizacj poprzez wieki
Mam AOE i Cywilizację.
Bardziej praktycznym zakupem wydaje się być AOE, ponieważ zasady są bardziej intuicyjne, dużo prostsze do wyjaśnienia, no i rzecz najważniejsza: ilość graczy (2-5, super się skaluje) i czas trwania rozgrywki (połowa tego co Cywilizacja albo jeszcze mniej). Na sam koniec - AOE jest ładne i robi wrażenie, Cywilizacja jest przy niej brzydka jak noc.
Bardziej praktycznym zakupem wydaje się być AOE, ponieważ zasady są bardziej intuicyjne, dużo prostsze do wyjaśnienia, no i rzecz najważniejsza: ilość graczy (2-5, super się skaluje) i czas trwania rozgrywki (połowa tego co Cywilizacja albo jeszcze mniej). Na sam koniec - AOE jest ładne i robi wrażenie, Cywilizacja jest przy niej brzydka jak noc.
- MattCarnall
- Been thanked: 2 times
Przychylam się do wypowiedzi B. Cywilizaja jest grą złożoną i trudną dla osób które zasiadają do niej pierwszy raz, graficznie nie rzuca na kolana. Klimat trzeba sobie samemu stworzyć, co zresztą przy tej grze nie jest trudne. Niestety gra na początku mocno zniechęca nowych graczy. Jeżeli masz stałą 4-osobową ekipę to polecam C:Pw, jeżeli nie to AoE. Na temat Shoguna się nie wypowiadam bo nie grałem.
- garg
- Has thanked: 1773 times
- Been thanked: 1272 times
Zgadzam się z przedmówcami i dodaję coś od siebie
Prostota reguł, to przede wszystkim Age of Empires 3, Shogun jest zaraz potem (minimalnie większa komplikacja), natomiast jeśli posadzisz kogoś rzadko grającego do Cywilizacji, to być może nie ucieknie podczas tłumaczenia zasad. Ale tylko dlatego, że zaśnie
Długość rozgrywki: Age of Empires 3 to jakieś 90-120 minut (w trzy osoby nieco krócej, przy pięciu może przekroczyć dwie godziny). Shogun to murowane 120, a zwykle 150-180. Cywilizacja od 150 do 240.

Prostota reguł, to przede wszystkim Age of Empires 3, Shogun jest zaraz potem (minimalnie większa komplikacja), natomiast jeśli posadzisz kogoś rzadko grającego do Cywilizacji, to być może nie ucieknie podczas tłumaczenia zasad. Ale tylko dlatego, że zaśnie

Długość rozgrywki: Age of Empires 3 to jakieś 90-120 minut (w trzy osoby nieco krócej, przy pięciu może przekroczyć dwie godziny). Shogun to murowane 120, a zwykle 150-180. Cywilizacja od 150 do 240.
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 85 times
- Kontakt:
W kolejności jak je lubię:
- Age of Empires III - gra wybitna, stosunkowo prosta, bardzo interakcyjna, wszechstronna, szybkie tury graczy, bardzo ładna (ach, te figureczki), około 2h trzeba liczyć
- Cywilizacja - gra wyśmienita, bardzo złożona (choć logiczna i spójna, ale ma jednak dużo zasad), czasem każe długo czekać na swój ruch (najlepiej ponoć grać na 3 osoby), mnie się akurat estetycznie podoba, minimum 3-4h w wersji zaawansowanej (bo wersji podstawowej lepiej nie tykać, zbytnio upraszcza smak gry)
- Shogun - gra naprawdę świetna, niezbyt skomplikowana, interakcyjna, potrafi się jednak ciągnąć w zależności od tempa graczy (pierwsza faza to rozkładanie rozkazów i niektórzy rozciągają ją niemiłosiernie), graficznie super, 3h jak nic
Zastanów się też jaka tematyka najbardziej Ci odpowiada:
AoE to kontrola obszarów, dbanie o ekonomię, mechanika worker placement
Cywilizacja to gra karciana o rozwoju cywilizacji rzecz jasna, produkcji, budowaniu i najazdach a wszystko w formie przeliczania znaczników i wskaźników
Shogun - najbardziej chyba klarowna, rozłazimy się po mapie, podbijamy innych, trochę budujemy, mechanika ukrytego wydawania rozkazów
- Age of Empires III - gra wybitna, stosunkowo prosta, bardzo interakcyjna, wszechstronna, szybkie tury graczy, bardzo ładna (ach, te figureczki), około 2h trzeba liczyć
- Cywilizacja - gra wyśmienita, bardzo złożona (choć logiczna i spójna, ale ma jednak dużo zasad), czasem każe długo czekać na swój ruch (najlepiej ponoć grać na 3 osoby), mnie się akurat estetycznie podoba, minimum 3-4h w wersji zaawansowanej (bo wersji podstawowej lepiej nie tykać, zbytnio upraszcza smak gry)
- Shogun - gra naprawdę świetna, niezbyt skomplikowana, interakcyjna, potrafi się jednak ciągnąć w zależności od tempa graczy (pierwsza faza to rozkładanie rozkazów i niektórzy rozciągają ją niemiłosiernie), graficznie super, 3h jak nic
Zastanów się też jaka tematyka najbardziej Ci odpowiada:
AoE to kontrola obszarów, dbanie o ekonomię, mechanika worker placement
Cywilizacja to gra karciana o rozwoju cywilizacji rzecz jasna, produkcji, budowaniu i najazdach a wszystko w formie przeliczania znaczników i wskaźników
Shogun - najbardziej chyba klarowna, rozłazimy się po mapie, podbijamy innych, trochę budujemy, mechanika ukrytego wydawania rozkazów
-
No z tego co dotychczas napisaliście to chyba skłaniam się ku AoEIII. Tematyka odpowiednia, czas gry również. Mam jednak obawy czy cały system rozgrywki nie będzie przypominał gry Stone Age, którą posiadam i używam. Czy AoEIII nie jest jakby rozbudowaną wersją Stone Age? Jeśli macie jakieś pomysły gier które mogą pobić AoEIII to proszę o propozycje.
- garg
- Has thanked: 1773 times
- Been thanked: 1272 times
AoE3 NIE jest jakby rozbudowaną wersją Stone Age (ciekawe skąd komuś przyszło do głowy takie określenie
). Sugestie lepszych gier pozostawię innym 

Mam / Sprzedam/wymienię
Nawet się nie zastanawiaj, tylko kupuj AOE III. Cywilizacja to mordęga zasad, a jeden błąd w grze i gracz możesz zapomnieć o zwycięstwie. Do tego gorzej wydana, dłużej trwa. Dla nowych graczy, chcących pograć i rozerwać się, a nie prowadzić skomplikowaną analizę sytuacyjną wybór AOE III bardziej wskazany.
Cóż za odstraszająca opiniaOuragan pisze:(...)Cywilizacja to mordęga zasad, a jeden błąd w grze i gracz możesz zapomnieć o zwycięstwie. Do tego gorzej wydana, dłużej trwa. Dla nowych graczy, chcących pograć i rozerwać się, a nie prowadzić skomplikowaną analizę sytuacyjną wybór AOE III bardziej wskazany.

Generalnie cywilizacja to świetna gra i godna polecenia.
Ale rzeczywiście, rozgrywka jest długa i męcząca. Jednak jak Twoje towarzystwo trochę się wciągnie w planszówki, przyswajanie zasad nie będzie im sprawiało żadnych problemów, to warto spróbować tej gry…
A co do AOE III, to chyba nie ma więcej co tu dodawać. Gra prześwietna i powinna się przyjąć. Łatwe, intuicyjne zasady –nowi gracze raczej nie mają z nimi problemów.
- Tommy
- Has thanked: 120 times
- Been thanked: 31 times
Z tej trójki to nawet sie zastanawiaj tylko bierz AOE3! Lepiej wydana, prostsza, elegantsza i tak dalej i tak dalej.
A z dodatkiem to nawet 2-6 - a wtedy to już "papę zrywa z dachu"
A z dodatkiem to nawet 2-6 - a wtedy to już "papę zrywa z dachu"

"I used to roll the dice
feel the fear in my enemy's eyes"
feel the fear in my enemy's eyes"
- Veridiana
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 85 times
- Kontakt:
ja nawet dodamgarg pisze:AoE3 NIE jest jakby rozbudowaną wersją Stone Age (ciekawe skąd komuś przyszło do głowy takie określenie).

Gdzie Rzym gdzie Krym