Gra singleplayer
Gra singleplayer
czy jest jakaś gra planszowa która na opakowaniu ma napisane że jest dla jednego gracza? Czyli gra tworzona do gry w jednego gracza. Nie chodzi mi o gry w które można zagrać w jednego gracza (AoS, czy Arkham Horror) tylko takie które były tworzone do takiej rozgrywki.
- garg
- Has thanked: 1773 times
- Been thanked: 1272 times
Re: Gra singleplayer
Duel in the Dark, Agricola, Pandemic, Ghost Stories. Więcej nie przychodzi mi w tej chwili do głowy.hobibit pisze:czy jest jakaś gra planszowa która na opakowaniu ma napisane że jest dla jednego gracza?
Tu wchodzimy na grunt co autor miał na myśli. Nie wiem, czy konkretna gra była tworzona dla jednego, dwóch, trzech, czterech itd. graczy. Wiem, w ile osób można w nią zagrać i to mnie interesuje. Oczywiście, że jest to fajna ciekawostka, wiedzieć, dla ilu graczy autor pierwotnie tworzył. Pytanie tylko, czy ma jakikolwiek związek z przyjemnością z rozgrywki. Albo się przy grze bawię, albo nie. I to, czy moja zabawa jest produktem ubocznym projektowania tej gry (bo autor dołożył tryb dla dwóch, trzech itd. graczy na doczepkę), czy tak miało być (bo planował go od pierwszych etapów projektowania), jest dla samej rozgrywki i przyjemności z niej płynącej drugorzędne. Przynajmniej dla mniehobibit pisze:Nie chodzi mi o gry w które można zagrać w jednego gracza tylko takie które były tworzone do takiej rozgrywki.

Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
polecam Le Havre można ściągnąć przed kupnem wersję w Javie z bgg, i popróbować.
Monsoon Group Rulez
A.J.Mustafa
A.J.Mustafa
- Andy
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 201 times
Boardgamegeek ( http://www.boardgamegeek.com/boardgamef ... aire-games ) wykazuje 440 takich gier, ale nie wiem ile z nich jest grami wieloosobowymi z wariantem dla samotnika.
Te "czysto solitaire", to m.in. wymieniane wielokrotnie przeze mnie:
Silent War
Steel Wolves (wyjdą w tym roku)
RAF The Battle of Britain 1940 (w nowej edecji także z wariantem dwuosobowym)
B-17 The Queen of the Skyes
B-29 Superfortress
D-Day at Omaha Beach
Carrier
Ambush
Te "czysto solitaire", to m.in. wymieniane wielokrotnie przeze mnie:
Silent War
Steel Wolves (wyjdą w tym roku)
RAF The Battle of Britain 1940 (w nowej edecji także z wariantem dwuosobowym)
B-17 The Queen of the Skyes
B-29 Superfortress
D-Day at Omaha Beach
Carrier
Ambush
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Andy ładna lista ale aż ciężko uwierzyć, że taki kompetentny forumowicz zapomniał o Fields of Fire :)
- knidyjczyk
mogę polecić dwie takie gry:
Field Commander Alexander (regulowany czas gry i stopień trudności - fajna, na skraju gry wojennej i euro-)
Onirim - dziwna, nie za trudna - krótka... taki nowoczesny pasjans, tylko rzeczywiście z decyzjami.
Field Commander Alexander (regulowany czas gry i stopień trudności - fajna, na skraju gry wojennej i euro-)
Onirim - dziwna, nie za trudna - krótka... taki nowoczesny pasjans, tylko rzeczywiście z decyzjami.
pracuję w rebel.pl - gg: 697779
- Andy
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 201 times
Zapomniałem, bo widocznie nie jestem zbyt kompetentnywaffel pisze:Andy ładna lista ale aż ciężko uwierzyć, że taki kompetentny forumowicz zapomniał o Fields of Fire

Ale wiem z opinii innych, że to poważna pozycja.
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
The d6 shooters.
Nie ma wprawdzie opakowania, bo to print-and-play, ale jest od początku do końca jednoosobowa (i całkiem sympatyczna).
Nie ma wprawdzie opakowania, bo to print-and-play, ale jest od początku do końca jednoosobowa (i całkiem sympatyczna).
przychodzi na myśl field commander rommel i alexander, o którym już ktoś wspomniał wyżej.
- Leviathan
- Has thanked: 457 times
- Been thanked: 1237 times
- Kontakt:
Zabrakło niezapomnianych i wspaniałych Odkrywców Nowych Światów!
Do tego można dodać większość gier paragrafowych (np. Dreszcz, Wojownik Autostrady...)
Do tego można dodać większość gier paragrafowych (np. Dreszcz, Wojownik Autostrady...)