Gra dla dwojga lub 2+

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
erba

Gra dla dwojga lub 2+

Post autor: erba »

Witam, piszę pierwszy raz na forum z nadzieją, że doradzicie mi coś konkretnego, bo od czytania stron z grami mam już niezły mętlik.
Szukam gry planszowej/karcianej dla dwóch osób (ja i mąż), może być też taka dla większej liczy graczy, ale z powodzeniem nadająca się też dla pary. Mamy już Osadników i Agricolę, oboje bardzo je lubimy. Graliśmy w Carcassone - niezbyt fajna.
Czego szukamy?
Małej losowości (trochę może być, ale bez przesady), interakcji (Agricola ma jej za mało) - może być negatywna (mąż by chciał :D), zmiennego scenariusza, żeby gra za każdym razem była trochę inna. No i ważny jest klimat, żeby gra była ładna i kulturalna. Z tematyki - dla mnie odpada fantasy.
Z góry dziękuję :-)
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1772 times
Been thanked: 1272 times

Re: Gra dla dwojga lub 2+

Post autor: garg »

Wydaje mi się, że do Twoich kryteriów będzie pasować San Juan. Nieco losowa, ale taktyka i pomysł na grę mają decydujące znaczenie dla zwycięstwa. Interakcja też jest. A tematyka, to już w ogóle miodzio :) Polecam!
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
niczka

Re: Gra dla dwojga lub 2+

Post autor: niczka »

Mi bardzo pasuje do opisu Taluva. Mała losowość, od 2 do 4 graczy, w każdym zestawie dobrze działa, dużo negatywnej interakcji:D klimat bardzo neutralny- wyspa wulkaniczna bez zbędnych dodatków;) Jedyny minus to krótki czas rozgrywki, około pół h do 45 min. Ale u nas gra sprawdza się bardzo dobrze mamy ją już od jakiś 2 lat i wcale się nie nudzi:)
ODPOWIEDZ