Essen 2010 - nowości

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
salou
Has thanked: 47 times
Been thanked: 47 times

Re: Essen 2010 - nowości

Post autor: salou »

MichalStajszczak pisze:Myślę Jax, że wszyscy czekają z niecierpliwością, aż pod Twoimi wypowiedziami pojawi się lista Top Essen 2010
Ja nie czekam i pytałem właśnie mojego brata on powiedział że tez nie czeka :lol:

A tak już na poważnie to zaraz sobie każdy swoje zdanie wyrobi. Pozostaje tylko grac grać i grać :D
Awatar użytkownika
Geko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Geko »

MichalStajszczak pisze:Myślę Jax, że wszyscy czekają z niecierpliwością, aż pod Twoimi wypowiedziami pojawi się lista Top Essen 2010
Właśnie. Mnie się nie chce przebijać przez te stosy nowości. Chętnie bym popróbował już czegoś o dobrych notowaniach, co ma szanse stać się prawdziwym hitem (w moim skromnym mniemaniu), a nie tylko kolejną niezłą grą, podobną do... o mechanice...
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Awatar użytkownika
yosz
Has thanked: 203 times
Been thanked: 496 times
Kontakt:

Post autor: yosz »

Zagrałem dzisiaj w 20 wiek - nie ma niczego nowego czy rewolucyjnego a mi się bardzo przyjemnie grało. Nawet zadziwiająco bardzo przyjemnie. Licytacja, móżdżenie przy kafelkach, próba poradzenia sobie ze śmieciami. Bardzo przyjemna gra.

Travel Blog też wbrew pozorom okazał się ciekawy. Mam dwie pięty achillesowe: historia i geografia, a pomimo tego z w TB grało mi się bardzo fajnie (ale i tak byłem ostatni :P) i nawet trochę wiedzę z geografi sobie ugruntowałem ;)
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
Wookie
Kontakt:

Post autor: Wookie »

Jestem po kolejnej partii w Inca Empire i gra nadal pozostaje w mojej ścisłej czołówce Essenowych nowości. Oczywiście nie grałem jeszcze w mnóstwo gier, ale powoli oddzielam ziarna od plew:)

Aha - jeśli ktoś nie widział, to polecam relację z targów - polscy wydawcy, szachiści i olśniewające Flaggo! http://www.gryplanszowe.net/videocast/t ... tylko.html
Awatar użytkownika
jarooth666

Post autor: jarooth666 »

Witka
Czy ktoś z będących na targach zainteresował się może Target Earth i może się podzielić jakimiś wrażeniami ???

Jarooth
Awatar użytkownika
Styku

Post autor: Styku »

http://i51.tinypic.com/qpjixg.jpg

Chciałem tylko pokazać jak zajebiście wygląda kolekcja gier Indie Boards & Cards. Jeszcze nie grałem a już na sam widok się mordka cieszy :) No i nie zajmują prawie nic miejsca na półce!
12' inches and single
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 433 times
Been thanked: 685 times

Post autor: bogas »

Nadzieja umiera ostatnia powiedział ktoś mądry. Ja już od pewnego czasu czuję smród padliny. Z kolejnymi poznawanymi grami śmierdzi jeszcze bardziej. Tegoroczne Essen było bardzo, ale to bardzo słabiutkie. Dno i żenada. Od chlastania i odcinania kolejnych łbów losowości, wtórności, bylejakości itd. itp. już mnie ręce bolą. Wychodzi mi na to, że albo nic już twórcy gier nie umieją ciekawego stworzyć, albo przestałem być grupą docelową. Zdaje się, że wypadłem na margines :P Chyba czas zejść do podziemia ;)
Tele

Post autor: Tele »

Co porównania 7 Wonders z Dominionem to bym się nie zgodził. Dominion jest właśnie prosty i grubo ciosany. Strategia na złoto i do widzenia plus kilka kart zmieniających rozgrywkę typu chapel. Gdzie tu decyzje do podejmowania jak z gory wiadomo co grać. Pomijając fakt, że przy sensownych graczach najistotniejszy robi się rozkład kart w pierwszych 4 rękach. Co do 7 Wonders nie wiem, grałem raz, więc ciężko mi się wypowiedzieć ale jest kilka drog zdobywania punktów więc może gra się będzie broniła, zagram kilka razy to powiem.

Co do ogólnie nowości to imho pozytywnie:
1. Merkator - generalnie kapitalnie, grałem już kilka razy i gra się broni. Nie jest to Le Havre ale przecież ten już jest, to po co drugi ? Ciekawi mnie tylko czy da się zagrać i wygrać całkowicie na karty budynków? Jeśli tak to kapelusz na glebę.
2. Poseidon - jak dla mnie bomba. Ciężka strategia ekonomiczna do zagrania w wieczór.
3. Troyes - bardzo ciekawa mechanika, bardzo przyjemnie się gra ale... czy aby kolejność grania nie niszczy tej gry. Są czerwone karty które są bardzo silne i pierwszy gracz zazwyczaj wykorzysta czerwone kostki. To może ale nie musi być piętą greckiego herosa tego tytułu.
4. Vulgari ... - niestety nie grałem, ale z cięższych może być bardzo zacna.
5. Inca Empire - na prawdę warto się zainteresować.
6. 7 Wonders - mimo wszystko chyba jednak dobra gra dla każdego i bardzo świeża mechanika.

Poza tym:
Niemcy tłuką te swoje euro pierdołki nieodróżnialne od siebie, nuuuda.
Gry o winach dały ciała, albo okazywały się słabe albo w ogóle ich nie było (Vinhos).
Ciekawi klimatycznie byli 3 Muszkieterowie, nie wiem czy to będzie super gra, ale klimat jest w niej niezly.
Reszta nie wiem, bez ikry, bez pomysłu, oj mamo, oj mamo ciągle w kółko to samo.

Na tym tle nasze polskie produkcje wypadły bardzo dobrze. Jak tak dalej pójdzie możemy jeszcze zostać potęgą.
Lucf
Been thanked: 1 time

Post autor: Lucf »

Ktoś grał w Jerusalem ?
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/63632/jerusalem
Grałem raz w skłądzie 4 osobowym.
Niestety nie polecam, można zagrać u kolegi :)

Połączenie teritory control z worker placement. Plansza podzielona na kilka pól, na które dajemy kosteczki(pracowników) [wedle woli, ile chcemy] kto w danym polu ma przewagę zbiera różne bonusy, których są różne kombinacje. Do tego dodatkowe możliwosci z kart [np podmienianie kostek]. W sumie 5 rund i w 4 z nich jeszcze karty wydarzeń, które modyfikują pod koniec ustawienie kostek [wydarzenia można by porównać do Świat bez endu]
Wszystko po to zbierać punkty, za które budujemy WIEŻĘ [każdy swoją] kto ma ... największa WYGRYWA! :)

Największą wadą tej gry jak dla mnie jest bardzo długi "downtime" każdy obstawia swoich pracowników, wszystkich jak chce, potem next gamer i next gamer. W Vasco da gama, jakoś to na przemian wychodziło i gra ciągle się toczyła. Tutaj jak ktoś jest 4ty, to spokojnie może wyjść zaparzyć herbatę, wypić ją i postawić swoje kosteczki. Szczególnie w ostatniej turze, gdzie każdy planuje każdą kosteczkę, jakby to była ostatnia kostka na Ziemi.

Graficznie poprawna, zwyczajna, no może bardziej grafiki mi się podobają niż w Vasco.

Aha, jest to gra z LICYTACJĄ - na początku licytujemy kolejność i związane z tym bonusy [coś jak w Steam]. Więc Bazik i Kapustka - podejrzewam, że nie graliście w Jerusalem : ) [Vide PLanszostacja]

Ogólnie : nie żałuję, że zagrałem [nawet wygrałem :) ] ale nie ciągnie mnie by zagrać jeszcze raz.
5/10
Awatar użytkownika
folko
Kontakt:

Post autor: folko »

Grałem na razie 2 razy - w 2 i 3 osoby (w 3 dużo lepiej). Dla mnie to teritory control bez worker placement ;-) W dużym stopniu przypomina El Grande, tyle że lżejsze i bardziej losowe. W grze jest sporo interakcji, również negatywnej. Jeśli ktoś nie przepada za tym rozwiązaniem - to raczej proszę omijać tytuł z daleka ;-) Faktycznie może występować downtime, oczywiście zależy to od graczy. U nas w raczej lekkich rozgrywkach około rodzinnych nie pojawiał się za duży.
To co mi się podoba to wspomniane negatywne karty wydarzeń (w grze występują trzy z czterech). Jest jednak czas żeby na nie się przygotować...
Ku memu zaskoczeniu gra u nas siadła (niestety w moje ukochane El Grande gram tylko w klubie), wzbudza sporo emocji (ta interakcja). Nie jest to tytuł dla geeków, ale dla bardziej zaawansowanych rodzin jak najbardziej :-)
Matio.K
Has thanked: 9 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Matio.K »

Jak wypadła "Fabula" w tym wszystkim?
www.facebook.com/newsyograchplanszowych: newsy planszowe, choć nie tylko!
Awatar użytkownika
folko
Kontakt:

Wczoraj pierwszy raz zagrałem w Lunę i... jestem mile zaskoczony. Nie jestem specjalnym miłośnikiem Felda. Grałem w kilka jego gier... Macao, W roku smoka, Imię róży, Miasto spichlerzy... i żadna z tych gier mnie nie zachwyciła. Były poprawne, ale... suche i takie powtarzalne. Luna wydaje się być inna. Trudno mówić mi o klimacie - bo jest fantasy jakiś lekko abstrakcyjny ;-) (jeszcze nie sprawdziłem czy gra nawiązuje do jakiś opowiadań/książki) ale nie to było ważne. Wydawała mi się jakaś świeża. W sumie do końca nie wiem dlaczego, bo to worker placement... ale taki inny. Powiązanie zwykłego rozkładania ludków z akcjami w jaki sposób można to robić jest bardzo ciekawe. Podoba mi się wyścig o zdobywanie punktów z płytek świątyni - te są najważniejsze, ale również z innych źródeł. Na początek wydaje się, że te inne są mniej istotne i chyba tak będzie... ale te mniej istotne mogą dać kilkadziesiąt punktów. W grze występuje fajny element planowania. Żeby zdobyć płytkę punktacji trzeba być w odpowiednim miejscu, żeby tam być trzeba albo poświęcić się w prosty sposób i tam przenieść, albo zdobyć żeton pomagający w transporcie. Żeby go zdobyć to trzeba tam być... a najlepiej wybudować tam świątynię... itd. itp.
Ogólnie po pierwszej partii jestem bardzo mile zaskoczony, bardzo czekam na kolejną :-)
Awatar użytkownika
Filippos
Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))

Post autor: Filippos »

folko pisze:Wczoraj pierwszy raz zagrałem w Lunę i... jestem mile zaskoczony. Nie jestem specjalnym miłośnikiem Felda. Grałem w kilka jego gier... Macao, W roku smoka, Imię róży, Miasto spichlerzy... i żadna z tych gier mnie nie zachwyciła. Były poprawne, ale... suche i takie powtarzalne. Luna wydaje się być inna. Trudno mówić mi o klimacie - bo jest fantasy jakiś lekko abstrakcyjny ;-) (jeszcze nie sprawdziłem czy gra nawiązuje do jakiś opowiadań/książki) ale nie to było ważne. Wydawała mi się jakaś świeża. W sumie do końca nie wiem dlaczego, bo to worker placement... ale taki inny. Powiązanie zwykłego rozkładania ludków z akcjami w jaki sposób można to robić jest bardzo ciekawe. Podoba mi się wyścig o zdobywanie punktów z płytek świątyni - te są najważniejsze, ale również z innych źródeł. Na początek wydaje się, że te inne są mniej istotne i chyba tak będzie... ale te mniej istotne mogą dać kilkadziesiąt punktów. W grze występuje fajny element planowania. Żeby zdobyć płytkę punktacji trzeba być w odpowiednim miejscu, żeby tam być trzeba albo poświęcić się w prosty sposób i tam przenieść, albo zdobyć żeton pomagający w transporcie. Żeby go zdobyć to trzeba tam być... a najlepiej wybudować tam świątynię... itd. itp.
Ogólnie po pierwszej partii jestem bardzo mile zaskoczony, bardzo czekam na kolejną :-)
Ja mam całkiem inne wrażenia. Luna ma dla mnie wszystkie możliwe wady klasycznych eurogier. Jest straszliwie sucha, nieintuicyjna (kilkanaście możliwych akcji przy w sumie rodzinnej grze wygląda jak żart) i moim zdaniem przekombinowana. Dla mnie to kolejna gorsza gra Felda. W roku smoka czy Notre Dame mogę nie kochać, ale widzę że to świetnie zaprojektowane gry. Macao, Speicherstadt i Luna są dla mnie dowodem że poszedł w ilość a nie w jakość - wszystko działa ale za serce nie chwyta. :roll:
Zwykle gram w to co mam
Moja strona o projektowaniu: http://milunski.com/
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 261 times

Post autor: jax »

Sprzeczne opinie = prosty wniosek: koniecznie spróbować :)
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

Ja niestety mam takie samo zdanie jak Filippos - wprawdzie ogarnąłem mniej więcej o co chodzi w grze, ale zagraliśmy jedną turę i stwierdziliśmy że nie chce nam się dalej udawać mnichów i wyciągamy K2 ;)
ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Awatar użytkownika
stalker
Has thanked: 32 times
Been thanked: 13 times

Post autor: stalker »

Filippos pisze:Speicherstadt (...) dla mnie dowodem że poszedł w ilość a nie w jakość - wszystko działa ale za serce nie chwyta. :roll:
Miasto spichrzów jest denne. Nawet nie o to chodzi, że to sucha eurogra, ale jest taka płytka, nic się nie da ugrać, bo wszystkiego jest tam mało i byle jak, żadnej strategii nie wypracujesz, a jak na grę rodzinna też za suche i przekombinowane. Selling point: metalowa monetka? No proszę Was... Luna... może bym i zagrał, ale pierwsze wieści o grze i fotki prototypu były tak zagadkowe, że ją zignorowałem :)
Efekt: Czarny PR, nikt już nie kupi :twisted:
Lukasz M. Pogoda | w biblioteczce | zainteresowało mnie
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!
Awatar użytkownika
Andreus
Has thanked: 6 times

Post autor: Andreus »

stalker pisze: Efekt: Czarny PR, nikt już nie kupi :twisted:
Ja bym uważał na czarny PR, bo jeszcze Feld zajrzy na forum, przetłumaczy i naśle na Ciebie prawników :lol:
Awatar użytkownika
stalker

Andreus pisze:
stalker pisze: Efekt: Czarny PR, nikt już nie kupi :twisted:
Ja bym uważał na czarny PR, bo jeszcze Feld zajrzy na forum, przetłumaczy i naśle na Ciebie prawników :lol:
No racja... teraz muszę się strzec. Pobrałem instrukcję, muszę się pokajać i przeczytać.
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!
Awatar użytkownika
folko
Kontakt:

Do instrukcji podchodziłem kilka razy... jest słabo czytelna (albo miałem zły dzień ;-) ).
Awatar użytkownika
jax
Has thanked: 97 times
Been thanked: 261 times

Post autor: jax »

yosz pisze: zagraliśmy jedną turę i stwierdziliśmy że nie chce nam się dalej udawać mnichów
Kapłanów bogini księżyca. Nie bluźnij ;)
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Awatar użytkownika
yosz
Kontakt:

folko pisze:Do instrukcji podchodziłem kilka razy... jest słabo czytelna (albo miałem zły dzień ;-) ).
Instrukcja jest ok, ale czytając ją jest ciężko zakumać jak gra działa. Po wytłumaczeniu też jest trudno. Trzeba zagrać jedną, albo dwie kolejki żeby zakumać o co chodzi w grze.

Jax: oj tam :P
ZnadPlanszy | YouTube
Awatar użytkownika
folko
Kontakt:

yosz, zmień awatar bo nie umiem się przyzwyczaić :D
Awatar użytkownika
stalker

Też na to zwróciłem uwage... ;) ale nie offtopiczmy
Awatar użytkownika
pan_satyros
Has thanked: 692 times
Been thanked: 522 times
Kontakt:

Post autor: pan_satyros »

Miał ktoś styczność z Florenza lub Merchants & Marauders ?
Awatar użytkownika
kwiatosz
Has thanked: 143 times
Been thanked: 424 times
Kontakt:

Post autor: kwiatosz »

Ja na M&M poluję, ale nigdzie nie ma... Jak ktoś da namiar to kupię i się podzielę wrażeniami :mrgreen:
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b

ZnadPlanszy kwiatosza|ZnadPlanszy gradaniowe
Rebel Times - miesięcznik miłośników gier
ODPOWIEDZ