Opis polskiego wydawcy
http://www.boardgamegeek.com/boardgame/ ... on-burgund
Obiło się komuś o uszy coś na jej temat ?
<znalazłem wywiad z Feldem i prezentację prototypu, ale wszytko po niemiecku...>
Lekko poprawiłem za Ciebiewc pisze:Jak to u felda - wszystko pięknie działa, ale temat - to mogłaby być budowa ula, a nie posiadłości nad Loarą; byłoby tak samofajniesucho.
Pewnie sprawdzę bo mi Tycjan i ty nie darujecie jak nie usiądęyosz zapewne będzie miał inne zdanie
Czuwamyosz pisze:Pewnie sprawdzę bo mi Tycjan i ty nie darujecie jak nie usiądęObiecałem marudzić dopiero po rozgrywce
No trochę się przeceniasz, to TY chciałeś żebym Ci ją pokazał, a nie ja nie mogę żyć bez zagrania z Tobąyosz pisze:Pewnie sprawdzę bo mi Tycjan i ty nie darujecie jak nie usiądęObiecałem marudzić dopiero po rozgrywce
wc pisze:No trochę się przeceniasz, to TY chciałeś żebym Ci ją pokazał, a nie ja nie mogę żyć bez zagrania z Tobąyosz pisze:Pewnie sprawdzę bo mi Tycjan i ty nie darujecie jak nie usiądęObiecałem marudzić dopiero po rozgrywce
![]()
Poza tym bezwględnie masz mieć ubrany krawat, inaczej nie gramy
Z Notre Dame dla 2 osób to proponuje nie kupować w ciemno i zagrać u kogoś bo w takiej konfiguracji nie jest, aż tak fajnie jak przy 3-4 osobach.paweln pisze:...Teraz myślę nad Notre Dame i żałuję że Strasburg jest od 3+.
Nie do końca się zgodzę.melee pisze:Wydaje mi się, że w tej grze wyniki zawsze będą bardzo zbliżone. Nie do końca lubię takie gry, gdzie punktów jest milion, a różnice dotyczą (co wynika z mechaniki) kilku punktów.
MichalStajszczak pisze:A jakie mniej więcej liczby punktów zdobywacie? Wczoraj w grze 4-osobowej zwycięzca (zephyr) osiągnął ponad 300 punktów, a pozostali gracze mieli niewiele poniżej 300.
W sumie racja, czytałem tylko instrukcję żeby zobaczyć jak jest dla dwóch osób, grałem raz w 4 osoby i wtedy podobało mi się.Tycjan pisze:Z Notre Dame dla 2 osób to proponuje nie kupować w ciemno i zagrać u kogoś bo w takiej konfiguracji nie jest, aż tak fajnie jak przy 3-4 osobach.paweln pisze:...Teraz myślę nad Notre Dame i żałuję że Strasburg jest od 3+.
Zostały mi do ukończenia ze 2 obszary w sumie pewnie koło 3-4 pól. Myślę że przy innych budynkach brązowych dałoby radę zapełnić całą planszę, ale wolałem sprzedawać towary i uzyskiwać robotników bo miałem specjalne 4pkt za te 2 typy brązowych, i chyba jedną akcję spasowałem (2 robotników).paweln pisze:MichalStajszczak pisze:A jakie mniej więcej liczby punktów zdobywacie? Wczoraj w grze 4-osobowej zwycięzca (zephyr) osiągnął ponad 300 punktów, a pozostali gracze mieli niewiele poniżej 300.![]()
![]()
![]()
Takiego wyniku nigdy nie miałem, zawsze koło 200, przy bardzo zaciętych partiach mniej. Ale to może dlatego że przy dwóch osobach nie wszystkie kafle wchodzą do gry ...
A udało się Wam przy tej rozgrywce zapełnić całą planszę?
hm, ja uważam, że Notre Dame najlepiej chodzi na 3 osoby, ale zaraz potem na 2.Z Notre Dame dla 2 osób to proponuje nie kupować w ciemno i zagrać u kogoś bo w takiej konfiguracji nie jest, aż tak fajnie jak przy 3-4 osobach.
grałem w różnych zestawieniach, ale 300 nikt nigdy nie walnął - raczej wyniki są w okolicach 200+ -> ciekawe czy po prostu jesteśmy słabi czy mamy jakąś różnicę w interpretacji regułA jakie mniej więcej liczby punktów zdobywacie? Wczoraj w grze 4-osobowej zwycięzca (zephyr) osiągnął ponad 300 punktów, a pozostali gracze mieli niewiele poniżej 300.
Jeśli chodzi o tłumaczenie na stronie Rebela, to też zawiera błędy.Wookie pisze:A zasady są dostępne po polsku przecież.