Hammer of the Scots
- herman
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 52 times
Hammer of the Scots
zasadnicze pytanie co do uzupełnień:
rozumiem, że w fazie zimowej Szkoci zliczają punkty PO i rozbijają je jak chcą na terytoria.
Anglicy mogą tylko uzupełnić tylko terytorium na którym stoją? tzn: jeśli w Lothan (2 PO) jest kopnięta szlachta o 1 i kopnięty regiment piechoty to te 2 OP moge wydać tylko tam ?
rozumiem, że w fazie zimowej Szkoci zliczają punkty PO i rozbijają je jak chcą na terytoria.
Anglicy mogą tylko uzupełnić tylko terytorium na którym stoją? tzn: jeśli w Lothan (2 PO) jest kopnięta szlachta o 1 i kopnięty regiment piechoty to te 2 OP moge wydać tylko tam ?
- herman
Re: Hammer of the Scots
i pytanie nr. 2 - czy szlachta liczy się do limitu zimowania tzn. jeśli Lothan ma 2 punky zamku to może tam zimować szlachta + 2 jednostki ,czy szlachta + 1 ?
Ja rozumiem instrukcję tak, że zarówno Szkoci jak i Angliy mogą dodawać punkty tylko w rejonach z ktorych te punkty pochodzą. U Anglików jest to napisane dosłownie a u Szkotów jest tak:
(7.6) A friendly area generates Replacement Points (RPs)
(7.62) Each RP is used to either:
• Draw one block from the pool and
deploy in the same area at strength 1.
• Build one step on one existing block in
the same area
czyli na nasze: rejon generuje RP -> można je użyć do dodawnia bloczku w tym samym rejonie albo zwiększenia siły istniejącego bloczku w tym samym rejonie.
To moja interpretacja i tak zawsze grałem. Trzeba by sprawdzić na BGG albo w jakimś oficjalnym FAQ.
(7.6) A friendly area generates Replacement Points (RPs)
(7.62) Each RP is used to either:
• Draw one block from the pool and
deploy in the same area at strength 1.
• Build one step on one existing block in
the same area
czyli na nasze: rejon generuje RP -> można je użyć do dodawnia bloczku w tym samym rejonie albo zwiększenia siły istniejącego bloczku w tym samym rejonie.
To moja interpretacja i tak zawsze grałem. Trzeba by sprawdzić na BGG albo w jakimś oficjalnym FAQ.
Liczysz razem ze szlachtą czyli w tym przypadku szlachta +1. Pamiętaj , że katedra zwiększa limit dla Szkotów o jeden.herman pisze:i pytanie nr. 2 - czy szlachta liczy się do limitu zimowania tzn. jeśli Lothan ma 2 punky zamku to może tam zimować szlachta + 2 jednostki ,czy szlachta + 1 ?
- assurbanipal
- Has thanked: 1 time
Jeżeli chodzi Ci o schiltrony, to ja jeszcze bez nich nie grałem. Zasada działa bardzo dobrze i co ważniejsze oddaje realia historyczne (formacja trudna do sforsowania, ale podatna na ostrzał).
- herman
Co oznacza, że :Jednostki Angielskie nie mogą wycofywać się do Szkocji ? Chodzi o to, że gdybym Szkotem najechał Anglie to gdyby on się obronił to nie może wejsć do Szkocji ?
Kurde mam wrażenie, że gdzieś coś źle gramy bo wczoraj w naszych dwóch pierwszych rozgrywkach szkoci wyłapali dwa okrutne wpierdole (koniec w 3 i 4 rundzie kampanii). Czy szlachta po stronie Anglii też ma bonus do obrnony ziemi rodowej ?
Kurde mam wrażenie, że gdzieś coś źle gramy bo wczoraj w naszych dwóch pierwszych rozgrywkach szkoci wyłapali dwa okrutne wpierdole (koniec w 3 i 4 rundzie kampanii). Czy szlachta po stronie Anglii też ma bonus do obrnony ziemi rodowej ?
- farmer
- Has thanked: 409 times
- Been thanked: 96 times
W ciemno strzelam, że Anglicy coś chrzanią (mocno na swoją korzyść) z zimowaniem...
W naszych partiach balans jest raczej dobrze zachowany (wygrywają obie nacje, zazwyczaj niewielką przewagą)
.
Tak, szlachta zawsze ma bonus do obrony w swoich włościach.
pozdr,
farm
W naszych partiach balans jest raczej dobrze zachowany (wygrywają obie nacje, zazwyczaj niewielką przewagą)

Tak, szlachta zawsze ma bonus do obrony w swoich włościach.
pozdr,
farm
Pamiętasz o tym , że jak Edward I zimuje w Szkocji to nie ma Feudal Levy?
Pamiętasz o tym , że Edward może zimować w Anglii tylko jeden raz?
Pamiętasz o tym, że rycerstwo angielskie spada ze Szkocji jeżeli Edward nie zimuje z nimi?
Pamiętasz o tym, że Anglicy wypadają z Angli podczas zimowania?
Tak strzelam tylko
Pamiętasz o tym , że Edward może zimować w Anglii tylko jeden raz?
Pamiętasz o tym, że rycerstwo angielskie spada ze Szkocji jeżeli Edward nie zimuje z nimi?
Pamiętasz o tym, że Anglicy wypadają z Angli podczas zimowania?
Tak strzelam tylko

- assurbanipal
Precyzując, chodzi o to, że Długonogi nie może spędzić w Szkocji dwóch zim z rzędu.surmik pisze:Pamiętasz o tym , że Edward może zimować w Anglii tylko jeden raz?
Jest to powiązane z przepisem 5.5herman pisze:Co oznacza, że :Jednostki Angielskie nie mogą wycofywać się do Szkocji ? Chodzi o to, że gdybym Szkotem najechał Anglie to gdyby on się obronił to nie może wejsć do Szkocji ?
„• Angielski gracz nigdy nie może uciec do Szkocji, a gracz szkocki do Anglii.”
Chodzi dokładnie o sytuację walk przy granicy Angielsko-Szkockiej.
Kiedy Szkot najedzie Anglię (przekroczy granicę państw), to jednostki Angielskie po przegranej nie mogą wycofać się do Szkocji, a wszystkie znajdujące się tam bloczki są niszczone – z krzyżami wracają do pudełka, reszta do puli do ciągnienia.
W sytuacji gdy z bitwy na terenie przyległym do Anglii Szkot musi się wycofać, nie może tego zrobić ze granicę Anglii – gdy nie ma innej możliwości, bo np. wszystkie inne tereny są zajęte przez Angielskie bloczki, to cała armia Szkocka jest niszczona.
Tego paragrafu nie można łączyć z ogólnymi walkami na terenie Szkocji, bo to by oznaczało śmierć wszystkich anglików po każdej przegranej. Tyczy się on jedynie wyjątkowych sytuacji, walk w rejonach przygranicznych.
- herman
Udało się wykryć błąd - zapominaliśmy, że po wygranej bitwie "przegrupowanie" również liczy się do limitu ruchu przez granice. Wcześniej kiedy młot angielski atakował po wygranej bitwie wracał na swoje pozycje i Szkoci z górzystego terenu na północy mieli mało plusów. Teraz zagraliśmy z dobrymi zasadami i Szkoci wygrali rzutem na teśme. Powiedziałbym wręcz, że wygrana Szkotów była mało satysfakcjonująca. W ostatnie rundzie w szlachcie był remis. W otwierającej karcie szkot rzucił Heralda (przejmowanie szlachcia) a anglik Truce (brak walki). Zgodnie z zasadami gra zakończyła się. Rozstrzgniete zostały jenak wydarzenia. Rzuciłem na kostce 3 i udało się przejać decydującego nooblesa. Niby fajnie, ale prawie 4 godzinna rozgrywka sprowadziła się do jednego rzutu kostką :\
Ta zasada z schiltronami szkockimi nie zrozumiała dla mnie.
Jest napisane że gdy jest piechota szkocka (nie szlachta) a Anglicy nie mają łuczników to piechota szkocka ma bonusy.
Ale co to znaczy Anglicy - czy to także szlachta szkocka (czerwone bloczki), która opowiada się za Anglią? Czy wystarczy, by tylko 1 oddział nie będący tą szlachtą szkocką był w formacji czerwonych bloczków?
A może chodzi o to że wszyscy szkoci mają bonusy gdy Anglicy nie mają łuczników, tylko wtedy co ze szlachtą szkocką w służbie Anglii?
Jest napisane że gdy jest piechota szkocka (nie szlachta) a Anglicy nie mają łuczników to piechota szkocka ma bonusy.
Ale co to znaczy Anglicy - czy to także szlachta szkocka (czerwone bloczki), która opowiada się za Anglią? Czy wystarczy, by tylko 1 oddział nie będący tą szlachtą szkocką był w formacji czerwonych bloczków?
A może chodzi o to że wszyscy szkoci mają bonusy gdy Anglicy nie mają łuczników, tylko wtedy co ze szlachtą szkocką w służbie Anglii?
- assurbanipal
Zasada dotyczy tylko piechoty szkockiej - tzn. bloczków na których jest prostokątna szkocka flaga.
Tak myślałem ale przeciwko komu?
Chyba po prostu przeciw nie wszystkim czerwonym bloczkom tylko czerwonym z wyjątkiem szlachty.
Tylko gdy będzie bitwa z udziałem paru bloczków piechoty szkockiej przeciw kilku bloczkom szlachty szkockiej i np. 1 bloczkiem „czystych” Anglików to piechota szkocka zabójczo zadziała swymi rzutami też na szkotów.
Wiem że gry Columbii są bardzo uproszczone.
Chyba po prostu przeciw nie wszystkim czerwonym bloczkom tylko czerwonym z wyjątkiem szlachty.
Tylko gdy będzie bitwa z udziałem paru bloczków piechoty szkockiej przeciw kilku bloczkom szlachty szkockiej i np. 1 bloczkiem „czystych” Anglików to piechota szkocka zabójczo zadziała swymi rzutami też na szkotów.
Wiem że gry Columbii są bardzo uproszczone.
- herman
Zawsze ma bonus (przeciwko każdej jednostce, szlachcie też) jeśli w armii przeciwnika nie ma łuczników. Zasada dobra na pierwsze rozgrywki bo szkotem się trochę ciężej gra.
Sa dwie strony konfliktu: Anglia i Szkocja. Nie ważne czy w armii Angielskiej są Szkoccy szlachcie, Irlandczycy czy Walijczycy, to jest jedna armia i bonus schiltronami działa przeciwko wszystkim - pod spełnieniem warunku braku angielskich łuczników (i tu także wliczają się Irlandczycy).
Rozróżnienie na nacje w tym przypadku byłoby bezsensowne.
A same schiltronami mają odwzorować umiejętność robienia przez Szkotów długich kopii, było to dobrze pokazane w filmie
Rozróżnienie na nacje w tym przypadku byłoby bezsensowne.
A same schiltronami mają odwzorować umiejętność robienia przez Szkotów długich kopii, było to dobrze pokazane w filmie

- assurbanipal
Nie tyle robienie (bo to pewnie umiał każdy), co sprawnego posługiwania się nimi w zwartych, conajmniej kilkusetosobowych formacjach i to w dodatku w ofensywie. A film, choć fajny nie jest chyba najlepszym materiałem szkoleniowym dotyczącym historii wojen szkocko - angielskichskoti pisze:A same schiltronami mają odwzorować umiejętność robienia przez Szkotów długich kopii, było to dobrze pokazane w filmie

- vaski
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Mam pytanie dotyczące zimowania Edwarda I. Czy Edward nie może pozostać na planszy dłużej niż jedną zimę, ponieważ nie może przebywać dwie zimy pod rząd w Szkocji, a w Anglii nie może zimować żaden król?
Tłumaczenie instrukcji na język polski:
Tłumaczenie instrukcji na język polski:
Edward I może zimować w Szkocji jeśli jest tam obecny lub zostać odrzucony.
• Edward II nie może zimować w Szkocji.
• Żaden król nie może zimować w Anglii.
• Edward I nie może spędzić dwóch zim pod rząd w Szkocji.
• Edward I nie może zimować w Szkocji w roku 1306.
Dokładnie tak jest.
Żadne król nie może zimować w Anglii, a tylko Edward I może zimować w Szkocji i to jedynie jedną zimę, przy następnym zimowaniu musiałby zostać zdjęty z planszy i włożony powrotem do puli do ciągnienia. A pod czas zimowania w 1306 ( ma to znaczenie przy graniu całej kampanii) Edward I nie może zostać w Szkocji (tego roku był już schorowany, a w 1307 podczas wyprawy do Szkocji zmarł).
Generalnie, bloczki Angielskie są zdejmowane przed każdym zimowaniem, chyba że król Anglii pozostaje na planszy (nigdy dwie zimy pod rząd).
Żadne król nie może zimować w Anglii, a tylko Edward I może zimować w Szkocji i to jedynie jedną zimę, przy następnym zimowaniu musiałby zostać zdjęty z planszy i włożony powrotem do puli do ciągnienia. A pod czas zimowania w 1306 ( ma to znaczenie przy graniu całej kampanii) Edward I nie może zostać w Szkocji (tego roku był już schorowany, a w 1307 podczas wyprawy do Szkocji zmarł).
Generalnie, bloczki Angielskie są zdejmowane przed każdym zimowaniem, chyba że król Anglii pozostaje na planszy (nigdy dwie zimy pod rząd).