Po pierwszych rozgrywkach mam kilka wątpliwości:
1. Chodzi o kartę Mersa Martuh (pole bitwy) http://www.boardgamegeek.com/image/290356/lis-pustyni
Wszystkie inne pola bitew mają niesymetryczne opisy, ta ma symetryczny, taki sam dla obu stron. Czy tak ma być?
2. Czy gracz atakujący jako drugi może zagrać atak z rozkazu?
3. Czy kartę sztabową można grać podczas ataku przeciwnika?
4. Czy jeśli podczas fazy inicjatywy w dywizji znajdzie się więcej jednostek niż zakłada karta dywizji(jest to możliwe) to też musimy zniszczyć nadmiarowe?
5. Czy jeśli podczas bitwy gracze stracą po jednej dywizji to czy te co nie maja przed sobą przeciwnika zmieniają ustawienie i walczą ze sobą?
6. Czy w wariancie "zaawansowanych ataków" jeśli gracz z inicjatywą zaatakuje 3 razy środkową dywizję przeciwnika (za każdym razem dywizja odpowiada) to czy skrajne dywizje gracza bez inicjatywy nie przeprowadzają ataków?
Lis pustyni
Re: Lis pustyni
Mocno nieaktualny temat ale sam szukam odpowiedzi na kilka pytań.
- przy okazji:
A teraz moje pytania:
1. Kiedy następuje zniszczenie dywizji? Po zniszczeniu jej wszystkich jednostek, czy już po zniszczeniu jej wszystkich jednostek danego typu? Bo gdy graliśmy wg pierwszego wariantu, zniszczenie dywizji graniczyło z cudem...
2. Są dywizje ABC. Czy jednostki z dywizji A mogą od razu przemieścić się do dywizji C, czy najpierw do B, a potem do C?
3. Karta Sztabowa (niem.) Szturm oraz (bryt.) Szczury pustyni nie posiadają żadnych symboli – ataku, obrony czy potencjału. Nie ma sensu zagrywać ich jako rozkazu...
4. Jeśli przenoszę dowolną jednostkę z dywizji A do dywizji B na czas starcia (tekst gry na karcie), to czy po starciu przenoszę ją z powrotem do dywizji A, czy zostawiam ją w dywizji B (przy zachowaniu limitów)?
5. Hinduska 4 Dywizja Piechoty; Starcie: Jeżeli nie mają rozkazu, Siła Ognia –1. Jeżeli rozkazu nie ma Hinduska 4 Dywizja Piechoty, to Siła Ognia przeciwnika wynosi –1, czy jeśli przeciwnik nie ma rozkazu to Siła Ognia Hinduskiej 4 Dywizji Piechoty wynosi –1?
6. 23 Brygada Czołgów; Inicjatywa: Wykonaj atak natychmiast po odkryciu dywizji (niezależnie od inicjatywy) (...). To zdolność jednorazowa na daną bitwę a przeciwnik nie może wykonać kontrataku – czyli ja atakuję, potem (w zależności od inicjatywy) wykonuje się normalny atak i wtedy przeciwnik ma już możliwość kontrataku?
- przy okazji:
Chodzi o odpowiedź obrońcy? Jeśli tak, to wydaje mi się, że można jak najbardziej zagrać atak z rozkazu. W instrukcji jest napisane, żeCzy gracz atakujący jako drugi może zagrać atak z rozkazu?
Chyba, że przy obronie zagrał już rozkaz, bo(...) Cały schemat ataku jest taki sam, z tą różnicą, że teraz broniący jest atakującym i odwrotnie.
Gracz może zagrać tylko jedną kartę sztabową (niezależnie czy jako rozkaz czy jako tekst gry) na każdą ze swoich dywizji.
Myślę, że tak, np. Karta Sztabowa (niem.) Okopane pozycje – Starcie: Obrona twojej dywizji +2Czy kartę sztabową można grać podczas ataku przeciwnika?
Pozwolę sobie zacytować odpowiedź (nie moją) z innego forum:Czy w wariancie "zaawansowanych ataków" jeśli gracz z inicjatywą zaatakuje 3 razy środkową dywizję przeciwnika (za każdym razem dywizja odpowiada) to czy skrajne dywizje gracza bez inicjatywy nie przeprowadzają ataków?
Atak następną dywizją na tą samą dywizję możliwy jest wówczas gdy spełniona jest zasada mówiąca o tym, że "każda dywizja musi wziąć udział w starciu". Czyli np. możesz zaatakować 3 dywizjami jedną pod warunkiem, że to będzie jedyna dywizja jaka została przeciwnikowi i będzie przyległa do Twoich dywizji, tzn. zajmowała położenie środkowe w stosunku do Twoich wyłożonych 3 dywizji.
A teraz moje pytania:
1. Kiedy następuje zniszczenie dywizji? Po zniszczeniu jej wszystkich jednostek, czy już po zniszczeniu jej wszystkich jednostek danego typu? Bo gdy graliśmy wg pierwszego wariantu, zniszczenie dywizji graniczyło z cudem...
2. Są dywizje ABC. Czy jednostki z dywizji A mogą od razu przemieścić się do dywizji C, czy najpierw do B, a potem do C?
3. Karta Sztabowa (niem.) Szturm oraz (bryt.) Szczury pustyni nie posiadają żadnych symboli – ataku, obrony czy potencjału. Nie ma sensu zagrywać ich jako rozkazu...
4. Jeśli przenoszę dowolną jednostkę z dywizji A do dywizji B na czas starcia (tekst gry na karcie), to czy po starciu przenoszę ją z powrotem do dywizji A, czy zostawiam ją w dywizji B (przy zachowaniu limitów)?
5. Hinduska 4 Dywizja Piechoty; Starcie: Jeżeli nie mają rozkazu, Siła Ognia –1. Jeżeli rozkazu nie ma Hinduska 4 Dywizja Piechoty, to Siła Ognia przeciwnika wynosi –1, czy jeśli przeciwnik nie ma rozkazu to Siła Ognia Hinduskiej 4 Dywizji Piechoty wynosi –1?
6. 23 Brygada Czołgów; Inicjatywa: Wykonaj atak natychmiast po odkryciu dywizji (niezależnie od inicjatywy) (...). To zdolność jednorazowa na daną bitwę a przeciwnik nie może wykonać kontrataku – czyli ja atakuję, potem (w zależności od inicjatywy) wykonuje się normalny atak i wtedy przeciwnik ma już możliwość kontrataku?
Re: Lis pustyni
1. Tak, po zniszczeniu wszystkich jednostek z dywizji i wcale nie jest to takie trudne a oddaje specyfikę walk w afryce, może poza końcowym etapem(rozkazy Hitlera - ani kroku w tył). Bitwy nie były bitwami na wyniszczenie tylko w pewnym momencie któraś ze stron "odskakiwała od drugiej. Pozatym zniszczenie lotnictwa jednej strony powoduje znaczną przewagę drugiego gracza.
2. Pozwolę sobie zacytować instrukcję: "Może on przemieścić jednostkę z dywizji do innej swojej dywizji." Czyli można przemieścić od razu z lewej dywizji do prawej.
3. Ale umożliwiają atak 6 jednostek z dywizji czyli 6 kostek. Co prawda karta Szturm ma ciekawą właściwość jako nie-rozkaz.
4. Jednostka wraca do swojej dywizji.
5. Ponieważ nie ma nic o przeciwniku, znaczy się, że chodzi o nich.
6. Jest to zdolność jednorazowa, coś jak niemiecka 90 Lekka. Co do odpowiedzi obrońcy to niestety nie jestem pewien.
2. Pozwolę sobie zacytować instrukcję: "Może on przemieścić jednostkę z dywizji do innej swojej dywizji." Czyli można przemieścić od razu z lewej dywizji do prawej.
3. Ale umożliwiają atak 6 jednostek z dywizji czyli 6 kostek. Co prawda karta Szturm ma ciekawą właściwość jako nie-rozkaz.
4. Jednostka wraca do swojej dywizji.
5. Ponieważ nie ma nic o przeciwniku, znaczy się, że chodzi o nich.
6. Jest to zdolność jednorazowa, coś jak niemiecka 90 Lekka. Co do odpowiedzi obrońcy to niestety nie jestem pewien.