Mam pytanie odnośnie fazy A2, nie jestem pewien jak powinna przebiegać licytacja. Wszystko wydawało mi się jasne, dopóki nie przeczytałem przykładu zamieszczonego w instrukcji, a przykład brzmi w skrócie tak:
"Anna wybiera kartę Kardynała i kładzie na niej 300 Florenów
Bartek wybiera kartę Kupca i kładzie na niej 400 Florenów
Cezary kładzie na karcie Kardynała 500 Florenów i oddaje Annie znacznik
Dawid wybiera kartę Księżniczki i kładzie na niej 300 Florenów (...)"
Zastanawiam się, czy w tej fazie także należy przebić ostatnio zalicytowaną kwotę, nawet jeżeli chcemy zdobyć kartę o którą nikt się jeszcze nie ubiega? Bo inaczej dlaczego Bartek licytuje Kupca za 400, a nie za 300? I dlaczego Cezary dawałby za Kardynała 500 Florenów, zamiast 400? Z drugiej strony nie widzę nigdzie w instrukcji zdania, które sugerowałoby, że należy przebijać poprzednią najwyższą ofertę, nawet przy licytacji karty, której nikt wcześniej nie licytował. Widzę tylko zdanie o tym, że ofertę należy przebić gdy kładziemy znacznik na karcie, na której leży znacznik innego gracza, ale to jest dla mnie akurat zrozumiałe

Podczas pisania tego posta, zastanowiło mnie jeszcze jedno: "Jeżeli inny gracz jest zainteresowany zajętą kartą - kładzie swój znacznik na dowolne pole o wyższym nominale (w przypadku Bankiera na pole o niższym nominale)", skoro licytując Bankiera należy dawać za niego coraz mniej, tzn. że od razu mogę położyć znacznik na 0 i nikt mnie już nie przebije?
Z góry dziękuję za wyjaśnienie moich wątpliwości!
Pozdrawiam,
kajman