gath pisze:Chciałbym dopytać o ten handel - w czasie gry ludzie różnie interpretują "jedną wymianę na rundę".
Czy można wymienić surowce potrzebne do wykupienia tylko jednej karty lub budynku, czy można raz na rundę wymienić dowolną ilość surowców udowadniając, że są niezbędne do kupienia kilku kart lub budynków?
Z góry dziękuję.
Tak, możesz wymienić surowce albo ozdoby na dowolne surowce raz na turę, tylko i wyłącznie gdy brakuje Ci materiałów na kupno domku.
Przykładowo: Odblokowałeś wymianę 1:1, posiadasz 2 kły oraz 2 sztabki złota. W rundzie postawiłeś ludka na budynku, który wymaga 3 surowców. Wymieniasz 1 kieł na 1 kamyk i budujesz chatkę za 17 pkt. W tej rundzie nie możesz dokonać więcej wymian.
Na stronie 6 jest dobrze zobrazowany ten przykład.
Przez dłuższy czas zastanawialiśmy się czy termin jedna wymiana można interpretować (przy np. wskaźniku 1:1):
- tylko 1 przedmiot (ozdoba albo surowiec) za 1 surowiec
- X przedmiorów za X surowców (aby kupić budunek oczywiście)
Nie jestem pewien w 100% czy pierwszy przykład jest w pełni poprawny, graliśmy w/g niego i handel wydawał się zbalansowany. Gracz, który poszedł w ludziki i miał monopol na ozdoby nie zdominował rozgrywki. Skutecznie był blokowany na polu kupna kart za ozdoby oraz brakowało mu surowców aby budować dużą ilość budynków.
Była to dopiero nasza pierwsza gra z dodatkiem oraz w 5 osób (z czego 3 były zupełnie nowe) i wstępnie mogę powiedzieć, że nie należy opierać się w pełni na handlu, a używać go jako pomocy w zdobywaniu surowców. Przewagę daję odpowiednia kolejność rozliczania ludzików postawionych na planszy, przykład:
- wpierw kupuje domek za ozdoby, wymieniam je za złoto i/lub brakujący surowiec
- zbieram surowce
- buduje drugi bunek za zebrane przed chwilą surowce
Tymsamym zbuduje dwa domki w jednej rundzie, ale muszę pamiętać o zapasach pożywienia, kartach cywilizacji, ozdobach etc.
Z wielką chęcią zagram w Stone Age z dodatkiem ponownie - "W dobrym stylu" urozmaica grę oraz powoduje większy zamęt na planszy (w pozytywnym tego słowa znaczeniu)

Jedyny minus jaki się doszukałem przy grze na 5 graczy to występujące spowolnienia pomiędzy kolejnymi turami graczy (gdzie przy rozgrywce w 4 nie było tego), a sama gra trwała 3 godziny. Może było to spowodowane, że mieliśmy w swoim gronie aż 3 nowych graczy?