[Gdynia] Środowe wieczory w SHAGA
Re: [Gdynia] Środowe wieczory w Caffe Anioł
Witam, jeśli planujecie grać w GoT to i ja chętnie wpadnę 

-
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 34 times
GoT w sumie mi się spodobało ale trochę mało dynamiki było i szybko poszło. Mam nadzieje, że jeśli uda mi się znowu pojawić i będzie GoT będzie dłużej i bardzie dynamicznie akcja się toczyć.
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1115 times
GoT był fajny, choć oczywiście gralismy z błędami. oto cztery, jakie udało mi się znaleźć:
1. Zaczynamy z pięcioma żetonami władzy
2. Jesli rozkaz najazdu (pochodnia) pali umocnienie władzy (koronę), to ten gracz, który najeżdżał zyskuje jeden żeton władzy, a ten, któremu spalono koronę - jeden żeton władzy traci
3. Rozkazy wykonuje się PO JEDNYM, w kolejności wyznaczonej kolejnością na torze żelaznego tronu. Czyli jeśli wydałem dwa rozkazy marszu, to najpierw wykonam jeden marsz, i gdy kolejka ponownie wróci do mnie, to dopiero drugi, a nie że wszystkie naraz. Uniemożliwia to bieganie po mapie całymi armiami, bo jeśli widzimy, że ktoś planuje daleki rajd (kilka rozkazów marszu na sąsiednich obszarach) to skuteczny atak na jeden z nich pozwala odrzucić mu taki rozkaz i tym samym przerwać łańcuch
4. Gdy rozpatruje się karte Westeros 'Gra o tron' (wzięcie żetonów władzy za kazdy symbol korony na opanowanych terenach), to dodatkowo bierze się po jednym żetonie władzy za każdy port, w którym mamy statek (jesli nie jest blokowany przez wrogie statki, stojące na morskim obszarze przy porcie)
1. Zaczynamy z pięcioma żetonami władzy

2. Jesli rozkaz najazdu (pochodnia) pali umocnienie władzy (koronę), to ten gracz, który najeżdżał zyskuje jeden żeton władzy, a ten, któremu spalono koronę - jeden żeton władzy traci
3. Rozkazy wykonuje się PO JEDNYM, w kolejności wyznaczonej kolejnością na torze żelaznego tronu. Czyli jeśli wydałem dwa rozkazy marszu, to najpierw wykonam jeden marsz, i gdy kolejka ponownie wróci do mnie, to dopiero drugi, a nie że wszystkie naraz. Uniemożliwia to bieganie po mapie całymi armiami, bo jeśli widzimy, że ktoś planuje daleki rajd (kilka rozkazów marszu na sąsiednich obszarach) to skuteczny atak na jeden z nich pozwala odrzucić mu taki rozkaz i tym samym przerwać łańcuch
4. Gdy rozpatruje się karte Westeros 'Gra o tron' (wzięcie żetonów władzy za kazdy symbol korony na opanowanych terenach), to dodatkowo bierze się po jednym żetonie władzy za każdy port, w którym mamy statek (jesli nie jest blokowany przez wrogie statki, stojące na morskim obszarze przy porcie)
- sowacz
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 33 times
Ojej, z tym rozpatrywaniem marszów to pojechaliście
Gra o Tron: Cafe Anioł Edition.

Nie było by przegranej z dzikimi, i przy licytacji coś by się działo, moze gra by się tak szybko nie zakończyła ;p
No tak myślałem, żeby spytać o to, bo trochę mi to nie pasowało. Mi też się w miarę podobał, ale dupy nie urywa. Może urwie w którejś z kolejnych rozgrywek, chętnie zagram jeszcze raz. Na któreś z przyszłych spotkań mogę wziąć Runewarsy, jeśli znajdzie się trzech chętnych oprócz mnie. Podobne do GoTa, ale z większą ilością jednostek i większymi bitwami, ale (niestety) mniejszą możliwością dyplomacji.Odi pisze: 3. Rozkazy wykonuje się PO JEDNYM, w kolejności wyznaczonej kolejnością na torze żelaznego tronu. Czyli jeśli wydałem dwa rozkazy marszu, to najpierw wykonam jeden marsz, i gdy kolejka ponownie wróci do mnie, to dopiero drugi, a nie że wszystkie naraz. Uniemożliwia to bieganie po mapie całymi armiami, bo jeśli widzimy, że ktoś planuje daleki rajd (kilka rozkazów marszu na sąsiednich obszarach) to skuteczny atak na jeden z nich pozwala odrzucić mu taki rozkaz i tym samym przerwać łańcuch
- sowacz
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 33 times
Fixed that for youBarbus pisze: Podobne do GoTa, ale z większą ilością jednostek i większymi bitwami, ale (niestety) mniejszą możliwością dyplomacji no i znaczącym poziomem losowości w bitwach.

Nie powiedziałbym, że poziom losowości jest znaczący. Raczej jest on umiarkowany i w ogóle nie przeszkadza wprawnemu graczowi. No ale każdy ma prawo do własnego zdania :psowacz pisze:Fixed that for youBarbus pisze: Podobne do GoTa, ale z większą ilością jednostek i większymi bitwami, ale (niestety) mniejszą możliwością dyplomacji no i znaczącym poziomem losowości w bitwach.
-
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 34 times
Kto będzie w najbliższą środę?
Czy są jakieś plany co do gry?
Osobiście chętnie bym przetestował którąś z tych gier: Automobile, Cyklady, Eufrat i Tygrys, Prêt-à-Porter, Small World, Stone Age, Zagłada Atlantydy
Bo zastanawiam się nad kupnem kolejnej gry więc chętnie przetestowałbym coś z tej listy.
Czy są jakieś plany co do gry?
Osobiście chętnie bym przetestował którąś z tych gier: Automobile, Cyklady, Eufrat i Tygrys, Prêt-à-Porter, Small World, Stone Age, Zagłada Atlantydy
Bo zastanawiam się nad kupnem kolejnej gry więc chętnie przetestowałbym coś z tej listy.
- mnowaczy
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
- Kontakt:
Na Zagładę Atlantydy zapraszam do Polufki, tyle że w ten wtorek odpalamy Posiadłość Szaleństwa i może nie starczyć czasu i chęci na obie pozycje.
- Odi
- Administrator
Ponownie proponuję Gre o Tron - tym razem juz na prawidłowych zasadach 

Ja powinienem być w tę środę i piszę się na GoTa/Mage Knighta/Eclipse + szybką rozgrywkę np. w EiT.
Ja jeszcze nie wiem, czy będę, ale pisałbym się na GoTa lub Eclipse.
- Odi
- Administrator
A ktoś zarezerwował stolik?
Bo jeśli to nikt od nas, to szafa jest już jutro zarezerwowana przez kogoś innego
Bo jeśli to nikt od nas, to szafa jest już jutro zarezerwowana przez kogoś innego
To niestety nie ja
Zdradzili nas!
Podobno spotkania planszowe odbywają się nieregulranie w Machinie (http://www.machinapub.pl/) Można by sprobować a w razie czego gdyby nie było dobrze to udać sie do Karczmy.

Podobno spotkania planszowe odbywają się nieregulranie w Machinie (http://www.machinapub.pl/) Można by sprobować a w razie czego gdyby nie było dobrze to udać sie do Karczmy.
Jak dla mnie może być nawet Karczma. Przynajmniej frytki mają:p
Gemini ma ten plus że fizycznie miejsca tam sporo. Jasno też jest tylko mały minus że tylko podłoga ;p le jak nic innego nie będzie to zawsze cos.
....albarist pisze:mały minus że tylko podłoga ;p
To może na Skwerze zagrajmy?:p
Ok to chyba nie ma co kombinować i uderzamy do Karczmy. Ja będę chwilę po 16.