TTR: Europa - jak liczyć taką pętle

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
bartezzo

TTR: Europa - jak liczyć taką pętle

Post autor: bartezzo »

taka sytuacja:

Obrazek

moje są zielone wagoniki.

Ile wynosi długość mojej najdłuższej trasy ?

Dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
Veridiana
Has thanked: 22 times
Been thanked: 85 times
Kontakt:

Re: TTR: Europa - jak liczyć taką pętle

Post autor: Veridiana »

na moje oko 28

Nie wiem, czy dobrze widze kontury pól. ale generalnie jedziesz palcem po trasie i nie możesz mieć oczywiście przerwy, ani dwa razy przejechac po tym samym kawalku. czyli z powyzszego odpada Ci ta prawa dolna galazka.
Tolis
Been thanked: 6 times

Post autor: Tolis »

A to nie jest tak ze w TTR Europe nie mozna budowac dwa razy tej samej trasy? Czyli London - Edynburg mozna bylo zbudowac tylko raz?
Moim zdaniem najdluzsza trasa to: Bukareszt 4-> Kijow 4-> Warszawa 4-> Berlin 1-> Essen 3-> Amstredam 2->Londyn 4->Edynburg czyli wedlug mnie 22.
Awatar użytkownika
sowacz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 33 times

Post autor: sowacz »

Jops, trasa ma 28 wagonów: z Wiednia do Edynburga. I nie można zajmować dwóch równoległych tras.
Tolis

No rzeczywiscie trasa ma 28 wagonikow Wien -> Warszawa->Wilno -> Kijow-> Warszawa -> Edynburg.
aspo
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Post autor: aspo »

A w którym miejscu instrukcja do Europy zabrania zajmowania podwójnych ścieżek (oczywiście przy 3-5 graczach)?
W instrukcji do Azji jest to wręcz zasugerowane, by utrudnić życie przeciwnikom!
W europejskich pociągach takiego zakazu nie pamiętam i zawsze grałem, jakby to było dopuszczalne (np po to, by przedłużyć sobie trasę - jak na obrazku).
Tolis

@aspo:
instrukcja ze strony rebel, strona 4:
----------------------------------------------------------------
Podwójne trasy
Niektóre miasta połączone są podwójnymi trasami (Double-Routes). Są to trasy, których części
są równoległe i równe w liczbie pomiędzy tymi samymi miastami. Jeden gracz nigdy nie może
zbudować obydwu tras pomiędzy tymi samymi miastami w czasie gry.
Zwróć uwagę na trasy, które częściowo są równoległe do innych tras, ale nie są podwójne, gdyż
prowadzą do innych miast (parallel routes). To nie są trasy podwójne.
----------------------------------------------------------------
aspo
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Post autor: aspo »

Zwracam honor, faktycznie: jest taka zasada, a w pytaniu zadanym na początku tematu oczywiście nie można podwójnie liczyć trasy Londyn-Edynburg.

Chociaż, swoją drogą, mimo wielu sesji w TtR na moim koncie, nigdy nie odczuwałem potrzeby przestrzegania tej reguły (którą niechcący przeoczyłem w instrukcji), a twórca Azji tylko potwierdził moją intuicję: zabawa w monopolistę danego szlaku (zajmowanie wszystkich ścieżek) skutecznie, a jednocześnie mało wrednie utrudnia życie przeciwnikom - ot, tak tylko, by musieli pojechać dookoła - w sam raz dla gry familijnej.
ODPOWIEDZ