(Warszawa) Agresor - Sobota-Niedziela WIBHiIŚ PW
Re: [Warszawa] AGRESOR Sobota-Niedziela Inżynieria Środowisk
O ile nie przeszkadza że byłbym nowym graczem ^^
chętnie poznam wszystkie gry wymienione przez jaxa i Kostyra
w których z waszych gier przewidujecie tłumaczenie
bo wątpię żebym przebrnął instrukcje do VQ 44 strony w tym 42 czystych zasad
+pewnie do przeczytania część scenario booka
w których z waszych gier przewidujecie tłumaczenie
bo wątpię żebym przebrnął instrukcje do VQ 44 strony w tym 42 czystych zasad
+pewnie do przeczytania część scenario booka
Z chęcią do Treka bym się podpiął.jax pisze:Okazuje się, że w sobotę mogę nawet mieć nieco czasu - czy ktoś reflektuje na: Tide of Iron, Star Trek Fleet Captains, Conflict of Heroes - Price of Honour?
Preferuję raczej od wczesnej godziny (10-11), żeby popołudnie i wieczór przeznaczyć na inne aktywności.
Jestem klucznikiem.
-
- Been thanked: 7 times
Ja też poznałbym to osławione Fleet Captains. Jak się gra w więcej niż dwie osoby?
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Ale dajcie nowe klocki, albo zmieńcie ten obrazek!
Mogę przynieść
Mogę przynieść
-
- Been thanked: 7 times
Ja też poznałbym to osławione Fleet Captains. Jak się gra w więcej niż dwie osoby?
Ja bym chciał do ciemnej nocki tak układać z wami razem,
Mogę przynieść
Mogę przynieść
Zawsze można połączyć równoległe rzeczywistości. Skoro w filmach może być naraz dwóch Spocków, to czemu nie dwóch Kirków?schizofretka pisze:Ja też poznałbym to osławione Fleet Captains. Jak się gra w więcej niż dwie osoby?

Jakbyś wytłumaczył Fleet Captains i jak to naprawdę trwa krótko (widziałem 1h wg. twórców ale nie zamierzam się aż tak oszukiwać) to ja chętnie.jax pisze:Okazuje się, że w sobotę mogę nawet mieć nieco czasu - czy ktoś reflektuje na: Tide of Iron, Star Trek Fleet Captains, Conflict of Heroes - Price of Honour?
Preferuję raczej od wczesnej godziny (10-11), żeby popołudnie i wieczór przeznaczyć na inne aktywności.
Jestem klucznikiem.
"Kto zbiera grzybki ma rozum szybki"
- jax
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 258 times
@piotrsmu, iapetus, schizofretka, serRZ
Najpierw częściowo powtórzę moją wypowiedź z wątku piątkowego:
"Sugeruję grę raczej na 2. Na 4 też można, ale to chyba sztuczne rozwiązanie - wówczas dwaj gracze dzielą się statkami danej strony i muszą wspólnie pracować na wypełnienie tych samych misji. Nie ma żadnych mechanik stworzonych specjalnie na potrzeby tej kooperacji. To jest raczej sztukowanie mechanizmow gry w celu tej kooperacji.
...
Czas rozgrywki - to się okaże. Dotąd gralem 2 razy. Raz zajęło to równo godzinę a drugim razem - 4. A graliśmy do tej samej liczby punktów zwycięstwa. Myslę, że standard może być gdzieś pośrodku lub poniżej tzn. 1,5h-2h. Wydaje się że kluczem jest dobre przyswojenie przepisów. 45min. wydatkowane na porządne wytłumaczenie zwraca się później bardziej niż w stosunku 1:1 "
Zaznaczę, że w 4 osoby jeszcze nie grałem.
Sugeruję zatem serię 2-osobowych pojedynków w kolejności zgłoszeń:
piotrsmu, iapetus, schizofretka, seRrz
Raczej nie będę miał czasu na więcej niż 1 partię na dzień (+tłumaczenie), zatem w sobotę starcie z Piotrem, w poniedziałek będę w DaChwili i mogę grać z iapetusem (jeśli nie, to ze schizofretką) a w kolejny piątek - jeśli nie będę miał dość - z kolejną osobą.
Najpierw częściowo powtórzę moją wypowiedź z wątku piątkowego:
"Sugeruję grę raczej na 2. Na 4 też można, ale to chyba sztuczne rozwiązanie - wówczas dwaj gracze dzielą się statkami danej strony i muszą wspólnie pracować na wypełnienie tych samych misji. Nie ma żadnych mechanik stworzonych specjalnie na potrzeby tej kooperacji. To jest raczej sztukowanie mechanizmow gry w celu tej kooperacji.
...
Czas rozgrywki - to się okaże. Dotąd gralem 2 razy. Raz zajęło to równo godzinę a drugim razem - 4. A graliśmy do tej samej liczby punktów zwycięstwa. Myslę, że standard może być gdzieś pośrodku lub poniżej tzn. 1,5h-2h. Wydaje się że kluczem jest dobre przyswojenie przepisów. 45min. wydatkowane na porządne wytłumaczenie zwraca się później bardziej niż w stosunku 1:1 "
Zaznaczę, że w 4 osoby jeszcze nie grałem.
Sugeruję zatem serię 2-osobowych pojedynków w kolejności zgłoszeń:

Raczej nie będę miał czasu na więcej niż 1 partię na dzień (+tłumaczenie), zatem w sobotę starcie z Piotrem, w poniedziałek będę w DaChwili i mogę grać z iapetusem (jeśli nie, to ze schizofretką) a w kolejny piątek - jeśli nie będę miał dość - z kolejną osobą.
Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
Virgin Queen startuje w niedzielę o 10:00, sala 17 (stara kotłownia).
1. Kostyr
2. Czarli
3. Michał
4. Wasylus
5. Barni
6. Łukasz
Drusil, Piotrsmu na chwilę obecną nie mam miejsce, ale na potwierdzenie obu rezerwacji czekam max do piątku, jeśli się zwolni to zapraszam do gry.
Zaznajomienie się z instrukcją mile widziane, choć tłumaczenie jest przewidziane.
1. Kostyr
2. Czarli
3. Michał
4. Wasylus
5. Barni
6. Łukasz
Drusil, Piotrsmu na chwilę obecną nie mam miejsce, ale na potwierdzenie obu rezerwacji czekam max do piątku, jeśli się zwolni to zapraszam do gry.
Zaznajomienie się z instrukcją mile widziane, choć tłumaczenie jest przewidziane.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2012, 12:34 przez Kostyr, łącznie zmieniany 1 raz.
Okej, w takim razie ja muszę spasować przynajmniej do piątku, cały początek tygodnia jestem poza Wawą.jax pisze: Sugeruję zatem serię 2-osobowych pojedynków w kolejności zgłoszeń:
Twilight Imperium + SE + SoT
Sobota 30 czerwaca
10:00Tłumaczenie zasad Start (Okazało się że odemnie nowych raczej nie będzie więc nie ma potrzeby tłumaczyć)
1.Drusil
2.Anon
3.Kostyr
4.Czarli
5.Wasylus
6.Iapetus
Gra uzależniona od obecności kogoś kto posiada uprawnienia do kluczy.
Sobota 30 czerwaca
10:00
1.Drusil
2.Anon
3.Kostyr
4.Czarli
5.Wasylus
6.Iapetus
Gra uzależniona od obecności kogoś kto posiada uprawnienia do kluczy.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2012, 15:37 przez drusil, łącznie zmieniany 7 razy.
Drusil, ubiegłeś mnie odnośnie organizacji TI3
, wysłałem już info po znajomych.
Celuję w 6 graczy i raczej bez tłumaczenia zasad.
PS. Wyślij mi na PW swój telefon, wolę organizację przez smsy.

Celuję w 6 graczy i raczej bez tłumaczenia zasad.
PS. Wyślij mi na PW swój telefon, wolę organizację przez smsy.
Pamiętałem ze mówiłeś ale skoro do środy post się nie pojawił więc uznałem że zrezygnowałeś.
Mimo wszystko chciałbym zrobić tłumaczenie zasad bo mam 2-3 znajomych którzy z chęcią by się nauczyli. Jeśli chcesz podeślij mi ludzi od ciebie to dopisze ich do listy.
Mimo wszystko chciałbym zrobić tłumaczenie zasad bo mam 2-3 znajomych którzy z chęcią by się nauczyli. Jeśli chcesz podeślij mi ludzi od ciebie to dopisze ich do listy.
Ja się piszę na TI3. Jestem klucznikiem. Napisz Kostyr ilu masz ludzi bo ja też mogę 2-3 osoby załatwić.
Widzę, że jak mnie nie ma to akurat się zbierają dwie ekipy na TI na raz.. poważne przedsięwzięcie 
Jak już paru nowym osobom wytłumaczycie zasady to z nimi chętnie zagram;)

Jak już paru nowym osobom wytłumaczycie zasady to z nimi chętnie zagram;)
"Kto zbiera grzybki ma rozum szybki"
Jak dobrze wyjdzie to i 6Anon pisze:Ja się piszę na TI3. Jestem klucznikiem. Napisz Kostyr ilu masz ludzi bo ja też mogę 2-3 osoby załatwić.

To zarezerwuj miejsce dla mnie i daj znać jakby brakowało do 6.
Jeśli zaakceptujecie "człowieka po instrukcji" to chetnie się przyłączę do jednej z ekip:)
Ekipę mamy jedną ale zapraszamy im nas więcej tym weselej. Możemy umówić się tak z 20-30 min wcześniej to porostu odpowiem na pytania jakie będziesz mieć do zasad.
Osobiście proponuję grać jednak w max 6 osób + SET(zasada z SE, strona 13), wtedy powinniśmy się wyrobić do 20:00.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2012, 15:39 przez Kostyr, łącznie zmieniany 1 raz.
Set?? Masz na myśli gotową mapę z SA??
W takim razie odpisuje Michała bo był niepewny.
@ Kostyr. Mapa SA wygląda dosyć średnio i nie mam planet z SoT. Proponuje żebyśmy spotkali się o 10. W 30 min powinniśmy złożyć jakąś sensowną w miarę stabilną mapę a gracze niech zbiorą się o 10:20.
W takim razie odpisuje Michała bo był niepewny.
@ Kostyr. Mapa SA wygląda dosyć średnio i nie mam planet z SoT. Proponuje żebyśmy spotkali się o 10. W 30 min powinniśmy złożyć jakąś sensowną w miarę stabilną mapę a gracze niech zbiorą się o 10:20.
Ja jestem zdecydowanie przeciwko SET (Simulated early turns). O ile przyśpieszają rozgrywke to zupełnie zmieniają balans ras i specyfike rozgrywki. Nie uwzględniają ras startujących z 2 cruiserami/statis capsules, kontraktów handlowych i opóźniają rozwój technologiczny. Mam fajne presety map przetestowane tak że nie powinno być problemów z mapą. Jak zawsze proponuje tez Shattered Ascension (obecnie w wersji 4.2) http://www.astralvault.net/games/SA/. Jest to nieoficjalny patch ale bardzo dokładnie przetestowany i powszechnie używany. Nie musimy brać wszystkich poprawek ale kilka z nich na pewno by się przydało. Uzgodnimy na miejscu zasady do końca. Polecam zapoznać się z Shattered Ascension. Proponuje żeby ludzie byli punktualnie na 1000 a Drusil, ja i ew. Kostyr 15 minut wcześniej żeby ustawić mape i zasady.
Przerwy na żarcie chyba nie będzie tak że albo kanapki przynosimy albo zamawiamy pizze.
Przerwy na żarcie chyba nie będzie tak że albo kanapki przynosimy albo zamawiamy pizze.
Z tego co pisze na początku tematu Agresor otwarty jest od 10:00 ale co ja tam wiem z Krakowa jestem. Jeśli jest taka możliwość nie ma najmniejszego problemu żebym był 15 min wcześniej.
Jeśli chodzi o presety liczę na was, chociaż te z SA średnio mi się podobają. Co do reszty zasad pasują mi z wyjątkiem polityki która wydaje mi się zdecydowanie lepsza w SoT niż w SA. Cała reszta może być.
Co do SET. Nie grałem w TI wiele zawsze z SET ale skoro mówisz że psuje specyfikę ras możemy grać bez.
Jeśli chodzi o presety liczę na was, chociaż te z SA średnio mi się podobają. Co do reszty zasad pasują mi z wyjątkiem polityki która wydaje mi się zdecydowanie lepsza w SoT niż w SA. Cała reszta może być.
Co do SET. Nie grałem w TI wiele zawsze z SET ale skoro mówisz że psuje specyfikę ras możemy grać bez.