Jaskinia Adama Kałuży
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- FortArt
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 23 times
- Kontakt:
Re: Jaskinia Adama Kałuży
Ekstremalny sport na płaskim? Żeglarstwo, pogoda zmienne wiatry, wysokie fale, ryzyko sztormu.
Tak, to prawda, że w planszówkach najważniejszy jest klimat - klimat planszy, pionków, żetonów, kart i kostek.
- Trolliszcze
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 1043 times
- palladinus
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
To może bungee jumping? 

Blog CiekaweGry - gry planszowe i nie tylko
http://www.facebook.com/CiekaweGry
http://instagram.com/CiekaweGry
http://www.facebook.com/CiekaweGry
http://instagram.com/CiekaweGry
- Jan Madejski
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 63 times
-
Dobra dobra. Już my wiemy swojefolko pisze:Ja nie napisałem na płaskim

Ale w sumie nurkowanie to rzeczywiście byłby dobry temat.
- gafik
- Has thanked: 56 times
- Been thanked: 125 times
No i jest wreszczie jakaś poszlaka!folko pisze:Ja nie napisałem na płaskim
Skoro nie na płaskim - to na krzywym... hmmm... "Krzywobranie"?

Anyone?
Edit: Po ponownym przeczytaniu swojego posta, stwierdzam, że poziom tego żartu jest żenująco niski... można usunąć.
- Ryu
- Has thanked: 83 times
- Been thanked: 161 times
gafik pisze:Edit: Po ponownym przeczytaniu swojego posta, stwierdzam, że poziom tego żartu jest żenująco niski... można usunąć.

Sorki za offtop ale nie mogłem się powstrzymać...
Oglądając to zdjęcie dostrzegam silną inspirację Tikalem przy projektowaniu Jaskini. Czy to słuszne spostrzeżenie?
Moje grafomańskie wybryki / W czym jeszcze maczam paluchy / Rodzinna kolekcja
Pamiętaj, aby zawsze być sobą. Chyba, że możesz być Batmanem. Wtedy lepiej bądź Batmanem.
Pamiętaj, aby zawsze być sobą. Chyba, że możesz być Batmanem. Wtedy lepiej bądź Batmanem.
Chyba bardziej Claustrophobią?
A tych kolesi łażących po jaskini to już gdzieś widziałem
I skąd namiot przystosowany do wysokogórskiej wspinaczki w jaskini ?
A tych kolesi łażących po jaskini to już gdzieś widziałem

I skąd namiot przystosowany do wysokogórskiej wspinaczki w jaskini ?

Obóz początkowy, układanie kafli, punkty akcji (prawa strona planszy gracza wygląda niemal identycznie z tikalową kartą-przypominajką; ikonki i tłuste kropki). Z Claustrophobią łączy Jaskinię tylko... jaskiniamig pisze:Chyba bardziej Claustrophobią?

Jak dla mnie efekt wizualny samej jaskini jest bardzo zbliżony do Claustrophobii...Dabliu pisze:Z Claustrophobią łączy Jaskinię tylko... jaskinia
Ale może, po prostu, wszystkie jaskinie są takie same

Tak samo inspirowana Tikalem jak i Javą, Mexicą, Torresem (to te starsze) i wszystkimi grami w których wykorzystuje się punkty akcji. Faktem jest, że pomoc na planszy gracza mocno przypomina TikalowąDabliu pisze:Oglądając to zdjęcie dostrzegam silną inspirację Tikalem przy projektowaniu Jaskini. Czy to słuszne spostrzeżenie?

:/ no proszę cię gdzie tikal a gdzie to - tikal ma podłużne pionowe karty z samymi akcjami, a tu plansza gracza ma jakieś inne bajerygdzie pewnie się coś kladzie przechowuje etc. Pomoc gracza w Tikalu jest czytso poglądowa, jak ktoś już zna ile co kosztuje to w ogóle nie używa tej karty.
Mnie się plansza kojarzy z taką grą chyba RAMZES gdzie się jakiś labirynt kupowało czy coś takiego
Mnie się plansza kojarzy z taką grą chyba RAMZES gdzie się jakiś labirynt kupowało czy coś takiego
Pisałem o inspiracji jeno.
To nie ten wątek, ale dziękuję. W najbliższym tygodniu powinna być premiera. Mało o tej grze słychać, ale ja ją bardzo lubię, jest taka mała, ale sprytna 

Patrząc na tabelkę wyników do K2 w wersji solo, raczej nie podejrzewam.FortArt pisze:Ekstremalny sport na płaskim? Żeglarstwo, pogoda zmienne wiatry, wysokie fale, ryzyko sztormu.

A może... najpierw w górę, a potem w dół? Skoki narciarskie? (v2.0

Informacyjnie - na targach w Essen będzie dostępny dodatkowy zestaw "wypasionych" kafli. Tu można je zobaczyć