Polskie dodatki do Carcassonne
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Polskie dodatki do Carcassonne
[ wydzielilem z tematu o Nagrodzie - Nataniel ]
Poniekąd jako ciekawostka, poniekąd jako mało istotny wątek formalny, ale... pierwsze słyszę, że ukazały się dodatki do Carcassone po Polsku. Po prostu szok. Nie widziałem tego w Rebelu, aż specjalnie teraz wlazłem sprawdzić. Nie ma tych gier.
No jeśli w Rebelu nie ma, to ja nie wiem, jak te gry są niby wydane w Polsce. Gdzie to można kupić?
Oczywiście to detal i ciekawostka, bo jako dodatki do gier i tak nie biorą udziału w głosowaniu.
Nie mniej, Albi daje czadu.
Poniekąd jako ciekawostka, poniekąd jako mało istotny wątek formalny, ale... pierwsze słyszę, że ukazały się dodatki do Carcassone po Polsku. Po prostu szok. Nie widziałem tego w Rebelu, aż specjalnie teraz wlazłem sprawdzić. Nie ma tych gier.
No jeśli w Rebelu nie ma, to ja nie wiem, jak te gry są niby wydane w Polsce. Gdzie to można kupić?
Oczywiście to detal i ciekawostka, bo jako dodatki do gier i tak nie biorą udziału w głosowaniu.
Łowców Przygód już dostają ludzie co zamówili w przedsprzedaży.
-- Hubert 'Saise' Spala --
http://grasuch.blogspot.com - reaktywowany blog o planszówkach!
Poziom -1 | Blue City Warszawa | Sklep z grami towarzyskimi Graal
http://grasuch.blogspot.com - reaktywowany blog o planszówkach!
Poziom -1 | Blue City Warszawa | Sklep z grami towarzyskimi Graal
no ja je wszedzie widze ;/ mowie o normalnych sklepach z grami planszowymi, nie netowymitrzewik pisze:Poniekąd jako ciekawostka, poniekąd jako mało istotny wątek formalny, ale... pierwsze słyszę, że ukazały się dodatki do Carcassone po Polsku. Po prostu szok. Nie widziałem tego w Rebelu, aż specjalnie teraz wlazłem sprawdzić. Nie ma tych gier.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 548 times
- Been thanked: 1609 times
- Kontakt:
trzewik napisał:
Rebel ma dużo gier, ale nie wszystkie
W Rebelu nie ma, bo Rebel woli handlować wydaniami niemieckimi a nie czeskimi. Bo tak naprawdę, Carcassonne po polsku, to czeskie wydanie z dołożoną polską instrukcją.Poniekąd jako ciekawostka, poniekąd jako mało istotny wątek formalny, ale... pierwsze słyszę, że ukazały się dodatki do Carcassone po Polsku. Po prostu szok. Nie widziałem tego w Rebelu, aż specjalnie teraz wlazłem sprawdzić. Nie ma tych gier.
Rebel ma dużo gier, ale nie wszystkie
- stalker
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 13 times
Nietrudno się domyślić, że ma wtedy większe obroty z niemieckich hurtowanich i inne gry z Niemiec ma taniej...MichalStajszczak pisze:W Rebelu nie ma, bo Rebel woli handlować wydaniami niemieckimi a nie czeskimi. (...)

Natomiast czasem warto zajrzeć do konkurencji, np. GryPlanszowe.pl, gdzie są quasi-polskie (czyli czeskie) dodatki do C.
Lukasz M. Pogoda | w biblioteczce | zainteresowało mnie
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!
Warszawskie spotkania projektantów i testerów gier planszowych. Chcesz pomóc w testowaniu lub masz swój projekt? Monsoon Group pomoże! Informacje na forum tutaj. Zapraszamy!
- ThomasBittern
- Kontakt:
- Sztefan
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 1 time
Ja też się zdziwiłem. A dowiedziałem się o tym z magazynu Gry Planszowe. Tak wszyscy narzekali, że będą tam same newsy dawno znane. Jak już pisałem w odpowiednim wątku, nie dość że będą tam te ważniejsze informacje, to jeszcze nawet stały czytelnik internetowego serwisu g-p może zostać zaskoczony. Szkoda tylko, że Albi wydając gry po polsku nie zrobi nawet porządnej strony internetowej o polskich tytułach. O Bangu PL czytałem tylko na g-p. Potem nie ma się co dziwić, że pseudo polskie wersje kosztują tyle co niemieckie skoro nawet ludzie zorientowani w temacie nie bardzo wiedzą o tym co wydaje Albi.trzewik pisze:Poniekąd jako ciekawostka, poniekąd jako mało istotny wątek formalny, ale... pierwsze słyszę, że ukazały się dodatki do Carcassone po Polsku. Po prostu szok. Nie widziałem tego w Rebelu, aż specjalnie teraz wlazłem sprawdzić. Nie ma tych gier.
- AvantaR
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Ja o tych dodatkach wiem od dawna, bo tez juz jakis czas leza w prawie kazdy Empiku (a na pewno w dwoch katowickich).
Tylko co to za wydawanie gry, do ktorej dodaje sie tylko instrukcje w sumie. Rownie dobrze, duza czesc gier z rebela i gryplanszowe.pl moglaby byc uznana, za "wydane w polsce" gdyz ma polskie instrukcje
Tylko co to za wydawanie gry, do ktorej dodaje sie tylko instrukcje w sumie. Rownie dobrze, duza czesc gier z rebela i gryplanszowe.pl moglaby byc uznana, za "wydane w polsce" gdyz ma polskie instrukcje

Gór mi mało i trzeba mi więcej
- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
W kwestii dlaczego w REBELu ich nie ma - niemiecka wersja jest tansza, a angielska (w tej samej cenie co "polska") zawiera dodatek Rzeka. O ile kojarze, to GryPlanszowe tez sprzedaja wersje angielska z Rzeka, a nie czeskie wydanie by Albi.
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Pal sześć rebela, ale na gry-planszowe nie było ani newsa o wydaniu tych gier, ani recenzji... Zero info. Nie wiem jak można się zatem dowiedzieć o tym, że są polskie edycje.
rebel nie ma, gry-planszowe milczą, a akurat EMPIK w Gliwicach jest mega porażką, mają tam tylko Osadników. Akurat zwykłe Carcassonne widziałem w Empiku w Zabrzu, ale dodatku nie widziałem.
rebel nie ma, gry-planszowe milczą, a akurat EMPIK w Gliwicach jest mega porażką, mają tam tylko Osadników. Akurat zwykłe Carcassonne widziałem w Empiku w Zabrzu, ale dodatku nie widziałem.

- Nataniel
- Administrator
- Been thanked: 6 times
- Kontakt:
Ja sam o polskich dodatkach do C dowiedzialem sie gdzies tam przypadkiem, w sumie za pozno, aby pisac newsa ze wyszly (dowiedzialem sie sporo po tym jak "wyszly"), z drugiej strony nie wiedzialem czy na pewno wyszly, itp. Wydawnictwo nie odpisywalo na mejla, wiec nie chcialem podawac niesprawdzonych informacji. Dziwnie ogolnie.
Z drugiej strony - pojawily sie jakies informacje na przyklad o grze Romeo i Julia wydawnictwa Lizardy - a u nas zero informacji o tym, poniewaz ja nie mam kiedy usiasc i napisac newsa (przedswiateczna goraczka albo totalne wykonczenie po pracy)... wiec newsa nie ma :-/ Niestety na apel o newsmanow nie bylo praktycznie odzewu.
Z drugiej strony - pojawily sie jakies informacje na przyklad o grze Romeo i Julia wydawnictwa Lizardy - a u nas zero informacji o tym, poniewaz ja nie mam kiedy usiasc i napisac newsa (przedswiateczna goraczka albo totalne wykonczenie po pracy)... wiec newsa nie ma :-/ Niestety na apel o newsmanow nie bylo praktycznie odzewu.
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
W zasadzie to nie ma się czym przejmować. Bardziej to ciekawostka niż ważna informacja dla miłośników gier. Cena pewnie podobna jak wydania niemieckiego, napisy na pudełku pewnie po czesku... I jakie to ma znaczenie czy kupię czeską, czy niemiecką wersję z polską instrukcją?
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Wystarczy poszukać na tym portalu - dodatki są omówione. A można je kupić praktycznie w każdym sklepie internetowym z grami. Wersja językowa nie ma żadnego znaczenia. Ja osobiście polecam pierwszy - Karczmy i Katedry (po niemiecku po prostu die Erweiterung, po angielsku Inns and Cathedrals).
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
- stalker
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 13 times
No dobra -- mój błąd, nie ten sklep (a teraz nie wiem już, który to był). Hm.ThomasBittern pisze:
Lukasz M. Pogoda | w biblioteczce | zainteresowało mnie
- planszomania
- Kontakt:
W zasadzie jest tak jak piszesz .Geko pisze:W zasadzie to nie ma się czym przejmować. Bardziej to ciekawostka niż ważna informacja dla miłośników gier. Cena pewnie podobna jak wydania niemieckiego, napisy na pudełku pewnie po czesku... I jakie to ma znaczenie czy kupię czeską, czy niemiecką wersję z polską instrukcją?
Różnica jest jednak taka, że Albi ma w planie wydawać na nasz rynek kolejne gry. Fakt, że pewnie będą to wydania czesko-polsko-słowackie-.... ale może z czasem będzie to wyglądać lepiej niż Carcassonne.
Na pewno jest szansa, że gry te trafią do oficjalnego obiegu, na co raczej nie mają szans wersje niemieckie z instrukcjami wydrukowanymi w 8 odcieniach szarości.
A polską edycję gry i dodatków można kupić chociażby tu:
http://www.planszomania.pl/strategiczne ... ry-PL.html
http://www.planszomania.pl/strategiczne ... we-PL.html
gry planszowe - sklep planszomania.pl
wypożyczalnia gier
Warszawa - Bemowo, od poniedziałku do piątku 11-19 , w sobotę 11-15
wypożyczalnia gier
Warszawa - Bemowo, od poniedziałku do piątku 11-19 , w sobotę 11-15