Robinson Crusoe: Przygoda na Przeklętej Wyspie (Ignacy Trzewiczek)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
szon
Has thanked: 1 time

Re: Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island

Post autor: szon »

Dzisiaj też się polskiej instrukcji nie doczekamy?
Awatar użytkownika
elayeth
Has thanked: 173 times
Been thanked: 196 times

Post autor: elayeth »

szon pisze:Dzisiaj też się polskiej instrukcji nie doczekamy?
Jest przeciez od wczoraj n BGG:
http://www.boardgamegeek.com/filepage/8 ... publishing
Awatar użytkownika
szon
Has thanked: 1 time

Post autor: szon »

Dzięki szukałem na forum i portalu p;
Matio.K
Has thanked: 9 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Matio.K »

www.facebook.com/newsyograchplanszowych: newsy planszowe, choć nie tylko!
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 80 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

Matio.K pisze:Rzut okiem na instrukcję z gry: http://www.boardtime.pl/2012/10/spostrz ... ukcji.html
Ale to co napisałeś to każdy sam może wyczytać z instrukcji ;)

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Awatar użytkownika
FortArt
Has thanked: 46 times
Been thanked: 23 times
Kontakt:

Post autor: FortArt »

Tycjan pisze:
Matio.K pisze:Rzut okiem na instrukcję z gry: http://www.boardtime.pl/2012/10/spostrz ... ukcji.html
Ale to co napisałeś to każdy sam może wyczytać z instrukcji ;)
Każdy sam też może obsiać i skosić własne pole, a tak zebrane zboże zemleć na mąkę, a jednak niektórzy cenią sobie by wyręczali ich inni i kupują chleb w sklepie.
Tak, to prawda, że w planszówkach najważniejszy jest klimat - klimat planszy, pionków, żetonów, kart i kostek.
Awatar użytkownika
8janek8
Has thanked: 14 times
Been thanked: 28 times

Post autor: 8janek8 »

elayeth pisze:Jest przeciez od wczoraj n BGG:
http://www.boardgamegeek.com/filepage/8 ... publishing
Mam nadzieję, że nie jest to ostateczne wersja do druku - są m.i. pozostałości z angielskiej wersji.
Collection
Sprzedam
Kupię dodatki do: Runewars (Banners of War), Warhammer: Inwazja (Ukryte Królestwa), Battle Star Galactica (Świt), Revolution! (The Palace), Fresco, Scoville
trzewik

Post autor: trzewik »

Raport z rozgrywki http://www.boardgamegeek.com/thread/867 ... t-by-roman

(W wersji PL będzie opublikowany w październikowym Gwiezdnym Piracie).
Vincent
Been thanked: 1 time

Post autor: Vincent »

Fajny raport :)
Widzę, że grając z dobrą ekipą naprawdę można się wciągnąć w całą tę przygodę.

Tylko czytając to, jedno pytanie mi się nasunęło, jaki jest stopień trudności pierwszego scenariusza? Mam na myśli że wygrywa się w 50% gier? 80%?
Bo tak widzę, że tu spore problemy z jedzeniem, postacie cierpiały z tego powodu i co? Cierpiały, nie jadły i nic. Gdzieś pod koniec było napisane że mają jeszcze odpowiednio 4 i 5 życia, więc łącznie by przeżyli brak 3 jedzenia, ewentualnie 2 jedzenia i jakichś losowych zdarzeń. Mam wrażenie że to dość duży zapas.
Awatar użytkownika
Jan Madejski
Has thanked: 14 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Jan Madejski »

Po przeczytaniu raportu jestem zadowolony, że zamówiłem grę pierwszego dnia przedsprzedaży :D
Awatar użytkownika
Skorzeny
Has thanked: 159 times
Been thanked: 14 times

Post autor: Skorzeny »

Vincent

Mnie niestety ten tekst jakoś bardzo nie przekonuje... Co z tego że będzie 10 wyborów? W każdej grze wyborów jest kilka, a ten "najmądrzejszy" gracz zawsze stwierdzi że jego pomysł jest najlepszy i będzie forsował swój pomysł.
Co z tego że możemy zdobyć drewno na 5 sposób i co z tego że mamy 5 celów krótkoterminowych? Jan z tekstu stwierdzi "dobra, to teraz musimy koniecznie wybudować dach, innymi rzeczami zajmiemy się później, a drewno uzbieramy w ten [konkretny] sposób".
I tyle.
Jasne, przy takiej ilości wyborów sam Jan nie będzie w 100% pewny że to jest jedyna droga do zwycięstwa, jednak wciąż będzie przekonywał innych graczy że jego pomysł jest najlepszy i da największą szansę na sukces.

Mimo wszystko wcześniej pisałem że na szczęście mojej grupy problem lidera nie dotyczy, więc tak czy siak grę zamówiłem. Nie mniej jednak, uważam że jeśli ktoś ma problemy z liderem w innych grach kooperacyjnych, to tu zapewne się to nie zmieni.
Kolejarz

Post autor: Kolejarz »

Vincent, ale przekonywanie do swoich racji to nie jest problem lidera. Przecież tak się robi też w grach z dużą negatywną interakcją i jednym wygranym. ;)
Chodzi o brak sytuacji, w której Jan mówi co trzeba zrobić i... koniec dyskusji. Bo rzeczywiście to jedyne wyjście. Nie wiem, jak to się sprawdza w Robinsonie, ale wygląda na to, że można się nie zgodzić z Janem, a i tak wygrać. Jan przestaje być liderem i musi się dostosować, jeśli zostanie przegłosowany.
trzewik

Post autor: trzewik »

Hubert napisał bardzo fajny artykuł o Robinsonie, polecam, przeczytałem z wielką przyjemnością. http://boardgamegeek.com/thread/868373/ ... out-upcomi
Vincent

Kolejarz pisze:Vincent, ale przekonywanie do swoich racji to nie jest problem lidera. Przecież tak się robi też w grach z dużą negatywną interakcją i jednym wygranym. ;)
Chodzi o brak sytuacji, w której Jan mówi co trzeba zrobić i... koniec dyskusji. Bo rzeczywiście to jedyne wyjście. Nie wiem, jak to się sprawdza w Robinsonie, ale wygląda na to, że można się nie zgodzić z Janem, a i tak wygrać. Jan przestaje być liderem i musi się dostosować, jeśli zostanie przegłosowany.
Oczywiście, przy pierwszej grze gdy Jana się nie posłuchają i wygrają, to Jana już nie będzie :)
Niemniej jednak gierka i tak się na hit zapowiada :)
Kolejarz

Post autor: Kolejarz »

Naturalny lider pozostaje naturalnym liderem, a naturalni epsiloni będą za nim podążać. Można takie zachowanie zauważyć również w grach konfrontacyjnych! Problem lidera tak naprawdę wtedy przeszkadza, kiedy jeden gracz rozgryzł już grę (zagadkę optymalizacyjną), ale wcale nie jest liderem - po prostu przedstawia swoje rozwiązanie i mówi, że trzeba tak zrobić. I rzeczywiście, trzeba tak zrobić. Skoro w Robinsonie nie ma jednej drogi, to nie ma tego problemu, lub jest znacznie ograniczony. Już sam wybór "postawić meeple razem, czy rozdzielić" przeszkadza w optymalizacji przez jedną osobę.
Awatar użytkownika
Skorzeny

Brak jedzenia = dwie rany, czyli Robinson na wesoło ;)

http://boardgamegeek.com/image/1443208/ ... size=large
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1124 times

Post autor: Odi »

Z-Man Games wyda Robinsona na początku 2013 roku - oczywiście w wersji angielskiej. Trochę to dziwne - na pierwszy rzut oka - że Portal pozwala tak szybko wydać swoja nową grę w innym wydawnictwie, pozbawiając się tym samym części dochodu z własnego wydania. Hm.
Awatar użytkownika
wojo
Been thanked: 3 times

Post autor: wojo »

Dla mnie nie wygląda to aż tak dziwnie. Portal wydaje Robinsona na Essen i na rynek polski. Z wypowiedzi Kuźni Gier wynika że na samych targach można sprzedać nawet połowę nakładu (o ile gra jest w angielskiej wersji językowej) więc jest sens taką wersją przygotować. Natomiast nie sądzę aby Portal miał możliwość dostania się do dystrybucji w Ameryce Północnej - tam będzie dostępna wersja Z-Man.

Tutaj raczej sprzedaż wersji Portalu obniży (choć nieznacznie jak mniemam) sprzedaż wersji Z-Man a nie odwrotnie.
Kolekcja na BGG, sprzedam
Jestem (współ)autorem: Bitwa pod Grunwaldem, Ora et Labora, Proch i Stal, Metallum
Awatar użytkownika
lacki2000
Has thanked: 435 times
Been thanked: 240 times

Post autor: lacki2000 »

a jednak moja wcześniejsza sugestia kamienia i piasku została poniekąd zrealizowana (może nieco przesadnie ale zgodnie z ideą wygląda całkiem realistycznie :P )
http://boardgamegeek.com/image/1443791/ ... size=large
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
Awatar użytkownika
Figas
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Figas »

Zdążyłem obejrzeć końcówkę prezentacji online. Trzewik nawija szybciej niż karabin maszynowy. Ciekawe czy na targach zejdzie im cały nakład.
Cierń
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Cierń »

Na pewno tak. Juz teraz maja wiekszosc sprzedane...
Awatar użytkownika
Tycjan
Has thanked: 80 times
Been thanked: 64 times
Kontakt:

Post autor: Tycjan »

# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Awatar użytkownika
prz22
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Post autor: prz22 »

A wiadomo już kiedy dokładnie będzie premiera w Polsce?;)
Coraz mocniej wkręcam się w świat gier planszowych, ale od zawsze i na zawsze największą pasją pozostanie muzyka;)
Awatar użytkownika
Skorzeny

Po obejrzeniu filmiku z Essen jakość (wizualnie) wygląda bardzo dobrze - ładne grafiki, przejrzysta plansza, duże karty. Wiem, że żeby jakość dokładnie ocenić trzeba wziąć do ręki, ale "na oko" moim zdaniem jest fajnie.

PS1. Trzewik swój "czas antenowy" wykorzystał chyba w 100%. Nie wiem, czy ktokolwiek byłby w stanie sprzedać więcej informacji w tym czasie :D

PS2. Czy mi się wydawało, czy w pewnym momencie z tyłu przemykał Friedemann Friese?
ODPOWIEDZ