Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Skorzeny pisze:
PS1. Trzewik swój "czas antenowy" wykorzystał chyba w 100%. Nie wiem, czy ktokolwiek byłby w stanie sprzedać więcej informacji w tym czasie
Również jestem zdania, że udało mu się przekazać meritum gry i zapewne wiele osób przekonać do tego tytułu.
Skorzeny pisze:
PS2. Czy mi się wydawało, czy w pewnym momencie z tyłu przemykał Friedemann Friese?
http://www.boardgame.de/specials/messe/ ... ssen12.htm
Akurat drugi akapit poświęcony bardziej Ignacemu niż samej grze, ale przynajmniej wiemy że nie ma błędów w druku i wykonaniu (przynajmniej na pierwszy rzut oka )
czytając już zamieszczone w internecie komentarze odnośnie Robinsona, żałuje że Portal nie decyduje się dać do przeczytania instrukcji i wyłapania błędów gramatycznych oraz ortograficznych native speakerom. Nie byłby to wysoki koszt, a jakże podniósłby jakość. Dobrze że mimo to, obecni posiadacze gry ją komplementują. Jednak ilość pytań do zasad na BGG rośnie, oby nie było ich zbyt dużo
Dobra wszystko fajnie. Tylko kiedy My się będziemy cieszyć ze swoich egzemplarzy Robinson'a? Kopiliśmy w pre-orderze a tu ani widu ani słychu. Na stronie portalu pisze: Premiera w Essen. Na rebelu: wysyłka w dniu premiery. Więc albo ja jestem matoł albo ktoś z nami w kulki leci. Proszę ustosunkujcie się co do tego, może ktoś ma odpowiedź dlaczego rebel jeszcze zwleka?
Myslę, że odpowiedź jest prosta: żeby zdążyć na Essen drukarnia w całości poświęciła się angielskiej wersji i tylko ten nakład był drukowany. W drugiej kolejności pewnie od mniej więcej tygodnia drukuje się polski nakład. Pozostaje więc pytanie jak długo to potrwa i kiedy w końcu dostaniemy robinsona;)
Coraz mocniej wkręcam się w świat gier planszowych, ale od zawsze i na zawsze największą pasją pozostanie muzyka;)
dragosani pisze:Na stronie portalu pisze: Premiera w Essen. Na rebelu: wysyłka w dniu premiery.
Wszystko się zgadza, z tym że na rebelu jest napisane zapobiegliwie "Dostępność: w dniu premiery (ok. koniec października 2012)", tak więc jeszcze troszkę czasu mają. Również uważam, że na Essen premiera była tyle, że wersji anglojęzycznej. To właśnie przecież z tą wersją portal spieszył się na targi. Jadąc do Niemiec z polską wersją gry, jakoś nie spodziewałbym się sprzedania wszystkich egzemplarzy.
Miejmy tylko nadzieję, że jakość tych dwóch wersji nie będzie różna. Na filmikach gra prezentowała się nawet całkiem całkiem.
trzewik pisze:Instrukcja do polskiej edycji gry Robinson Crusoe od wielu tygodni jest dostępna, każdy może sobie ją przeczytać i samemu ocenić przejrzystość zasad.
Nie każdy jest zarejestrowany na boardgamegeek.com, oraz nie każdy chce się rejestrować. Dlatego podaje alternatywny link do instrukcji z jednego ze znańszych sklepów.
Upychanie instrukcji na stronach wydawnictw prowadzi do tego, że się irytuję szukając czegoś na BGG, co zdecydowanie tam powinno być. BGG jest od tego, żeby tam znajdować materiały typu instrukcje, inaczej bym musiał najpierw wejść na BGG, znaleźć grę, znaleźć stronę wydawcy i dopiero tam znaleźć instrukcję (w dziale download? A może w dziale danej gry? A może gdzieśtam?)
Przy obecnym statusie BGG (czyli serwisowi, gdzie do planszówek jest wszystko) narzekanie na wrzucanie tam instrukcji to jakaś abstrakcja...
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
To już nie moja rzecz, jak ktoś ma ochotę tam wieszać to niech wiesza, ja piszę jeno czemu narzekanie nie jest tutaj w moim odczuciu sensowne
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
kwiatosz pisze:(...) ja piszę jeno czemu narzekanie nie jest tutaj w moim odczuciu sensowne
Jak nie jest jak jest? Toż narzekajmy dla samego narzekania...
Ja rozumiem, ze się narzeka na jakość wykonania, na instrukcję, na Bóg wie co jeszcze ale na to, że instrukcji jest na BGG a w innych miejscach jej nie ma to już nowość dla mnie. Ludzie litości...
kwiatosz pisze:(...) ja piszę jeno czemu narzekanie nie jest tutaj w moim odczuciu sensowne
Jak nie jest jak jest? Toż narzekajmy dla samego narzekania...
Ja rozumiem, ze się narzeka na jakość wykonania, na instrukcję, na Bóg wie co jeszcze ale na to, że instrukcji jest na BGG a w innych miejscach jej nie ma to już nowość dla mnie. Ludzie litości...
Jezu, lepiej narzekać, że ktoś narzeka. Ogarnijcie się.
IMO klient wydawnictwa zupełnie słusznie zauważył, że wydawnictwo winno być osobnym bytem, a nie dostęp do instrukcji uzależniać od obcych serwisów hostujących (niezależnie czy jest to BGG czy jakiś rapidshare).
Ale dobra, lepiej opisujcie wrażenia z Robinsonów, jak już dotrą
BGG Będę ubierać się w jasne i wesołe kolory, aby wprawić mych wrogów w konfuzję.