Machina 2 - pytanie
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Machina 2 - pytanie
Witam
Mam pytanie dotyczace zasad Machiny. Gracze przeprowadzaja Licytacje Prezentow.
1. Licytacja wyglada tak ze po koleji kazdy proponuje po 1 prezencie ? Az w koncu ktos powie Pass ?
2. Co sie dzieje z prezentami po zakonczeniu licytacji i Rzucie ?
Mam pytanie dotyczace zasad Machiny. Gracze przeprowadzaja Licytacje Prezentow.
1. Licytacja wyglada tak ze po koleji kazdy proponuje po 1 prezencie ? Az w koncu ktos powie Pass ?
- Blue
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 255 times
- Kontakt:
Re: Machina 2 - pytanie
Nie musza po jednym, moze ktos zaczac licytacje rzucajac np 3 prezenty[i tak samo mozna dowolna liczba przebijać]. Licytuje sie do passa.
Wyrzucane są do puli prezentów na srodku stołu[tam z kad sie dobiera prezenty].
Nie musza po jednym, moze ktos zaczac licytacje rzucajac np 3 prezenty[i tak samo mozna dowolna liczba przebijać]. Licytuje sie do passa.
Wyrzucane są do puli prezentów na srodku stołu[tam z kad sie dobiera prezenty].
Nie, nie - najpierw TY musisz zagrać jeden żeton, jeżeli to Ty wykonujesz jakąś akcję. Tzn. zawsze atakujący stawia pierwszy. Tak jak piszesz jest np. w Bangu! podczas pojedynków. =)
War does not determine who is right - only who is left. - Bertrand Russell
---
Moja (niekompletna) kolekcja gier
Moja lista życzeń
---
Moja (niekompletna) kolekcja gier
Moja lista życzeń
- Sztefan
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 1 time
W zasadach jest napisane, że atakujący licytuję 1 prezent, broniący się albo pasuję, albo odpowiada jednym prezentem, potem atakujący wybiera, czy dokłada następny prezent, czy pasuję.Neurocide pisze:Wydaje mi się, że w zasadach jest napise iż licytacja przebiaga mniej wiecej tak: wróg 1 żeton, ty 1 żeton, wrog 1 żeton, ty 1 żeton, az ktos powie pas.
Niestety, mimo iż nowa Machina jest ZNACZNIE bardziej dopracowana od jedynki, to jednak jest trochę niejasności. Na forum Portala Trzewik wyjaśniał, że wszystko jest jak powyżej, tylko, że można licytować dowolną ilość prezentów.
Mimo wszystko zastanawiam sie czy nie lepiej byloby aby prezenty czesciowo zostawaly u "przegranego". Sytuacja w ktorej "Atakujacy" ma 6 prezentow a "Broniacy" ma ich 4. Licytacja dochodzi do momentu kiedy broniacemu koncza sie prezenty. Powiedzmy ze jest 4 na 4. Po licytacji nastepuje rzut. Wygrywa go atakujacy. Obaj gracze traca po 4 prezenty ale: atakujacy ma ich nadal 2 a broniacy ... nic. Wiec nic nie stoi na przeszkodzie aby atakujacy zabral broniacemu cos jeszcze prawda ? Wystarczy ze druga akcja bedzie kradziez z magazynu i atakujacy poprzednio wygra.
Moze tak ma byc
?
Moze tak ma byc

- Blue
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 255 times
- Kontakt:
W tym caly bajer ze nie oplaca sie licytowac wszystkimi prezentami jakie sie ma[chyba ze w swojej kolejce i potem jeszcze mozna dobrac prezenty]. Zostaniesz bez prezentow=latwo moga ograbic twoj magazyn. Na cos sie trzeba zdecydowac, albo walczysz ostro albo grasz zapobiegawczo
.
Ja ogolnie jezeli nawet mi nie zalezy na danym przedmiocie zazwyczaj rzucam 1 zeton zeby sobie przeciwnik z magazynu nie bral za freeko[niech rzuca nawet 6ma jak mu zalezy
]. I staram sie nie wyrzucac wszystkich prezentow, bo gracz bez prezentow skazuje sie na ograbienie.

Ja ogolnie jezeli nawet mi nie zalezy na danym przedmiocie zazwyczaj rzucam 1 zeton zeby sobie przeciwnik z magazynu nie bral za freeko[niech rzuca nawet 6ma jak mu zalezy